Ο Πλούτωνας βρίσκεται στα σκοτεινά βάθη του ηλιακού μας συστήματος και, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους του, σχετικά πρόσφατα υποβιβάστηκε σε πλανήτη – νάνο. Ωστόσο αυτή η υποβάθμιση δεν έχει επηρεάσει τους αστρολόγους που εξακολουθούν να τον υπολογίζουν τουλάχιστον σαν ισότιμο πλανήτη με τους άλλους εξωκρόνιους, Ουρανό και Ποσειδώνα.
Οι τρεις αυτοί πλανήτες βρίσκονται πέρα από το ορατό με γυμνό μάτι κομμάτι του ηλιακού μας συστήματος κι έτσι αφορούν την αλληλεπίδρασή μας με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, πολύ πιο πέρα από τα στενά όρια των γνωστών και οικείων. Ειδικότερα ο Πλούτωνας που χρειάζεται πολλά χρόνια για να διανύσει το κάθε ζώδιο, κάθε του διέλευση χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γενιά και με τη θέση του στον χάρτη μας δείχνει τη πίεση που μας ασκεί το απρόσωπο κοινωνικό σύνολο και πως μπορούμε καλύτερα να ανταποκριθούμε στην πίεση αυτή ώστε να βρούμε κι εμείς τη θέση μας στο σύνολο αυτό.
Στο άρθρο θα καταγράψουμε την τελευταία πλήρη διέλευση του Πλούτωνα γύρω από ζωδιακό κύκλο (μια ιστορική περίοδος 250 χρόνων περίπου) εξετάζοντας το πώς αντέδρασε ο κόσμος μας στις απαιτήσεις αυτού του σκοτεινού πλανήτη και πως τελικά οι διελεύσεις του Πλούτωνα χαρακτηρίζουν την κάθε εποχή. Στις διελεύσεις αυτές, θα αναφερθούμε και στις όψεις που σχημάτισε με τους άλλους εξωκρόνιους αφού δεν είναι μόνο η ζωδιακή θέση αλλά και η φάση του κύκλου των πλανητών που δίνουν το ιδιαίτερο χρώμα των εποχών ή αν προτιμάτε των διαφορετικών γενιών.
Σήμερα ο Πλούτωνας βρίσκεται στον Αιγόκερο, συνεπώς θα ξεκινήσουμε την ιστορική αναδρομή από την προηγούμενη διέλευση του από το ζώδιο αυτό. Άλλωστε, σαν παρορμητικό ζώδιο, ο Αιγόκερος είναι κατάλληλη αφετηρία για μια τέτοια ανασκόπηση.
Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερο (1762 – 1777)
Ο Αιγόκερος είναι το ζώδιο που εκπροσωπεί την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Είναι η εξουσία που έχει παγιωθεί και που θα αντισταθεί σε κάθε αλλαγή προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα. Με τη διέλευση του Πλούτωνα μπορούμε να περιμένουμε αναζωπύρωση της μάχης για την εξουσία αφού όποιος δεν είναι πια ικανός θα πρέπει να αποχωρήσει για να δώσει τη θέση του στους καινούργιους ισχυρούς της γης.
Την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα το διάστημα 1770-72 είχαμε ένα σπάνιο σχηματισμό αφού οι τρεις εξωκρόνιοι πλανήτες βρέθηκαν στις κορυφές ενός Μεγάλου Τριγώνου στα ζώδια της Γης. Εκτός από τον Πλούτωνα στον Αιγόκερο, ο Ουρανός ήταν στον Ταύρο και ο Ποσειδώνας στην Παρθένο. Η τόση έμφαση στο στοιχείο της Γης δεν μπορεί παρά να προσγείωσε κράτη και ανθρώπους ώστε να κοιτάξουν το χειροπιαστό τους συμφέρον και να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
Όταν ο Πλούτωνας μπήκε στον Αιγόκερο, η Ευρώπη βρίσκονταν ήδη σε πόλεμο (από το 1756) που είχε σαν στόχο την επέκταση των συνόρων και τον έλεγχο των αποικιών. Αποτέλεσμα του πολέμου, που έληξε το 1763, ήταν η ανάδειξη της Πρωσίας σαν κυρίαρχο κράτος στην κεντρική Ευρώπη και της Μεγάλης Βρετανίας σαν κυρίαρχο των αποικιών. Αντίθετα η Γαλλία βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής.
Στη συνέχεια, και στο διάστημα 1768-1774 είχαμε έναν από τους πολλούς ρωσοτουρκικούς πολέμους που είχε σαν αποτέλεσμα της προσάρτηση από τη Ρωσία περιοχών της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ανάμεσά τους ήταν και η χερσόνησος της Κριμαίας. Σαν παράπλευρη απώλεια του πολέμου αυτού είχαμε τη σφαγή των ελλήνων στην Πελοπόννησο, που πίστεψαν ότι θα είχαν τη βοήθεια της Ρωσίας σε μια ακόμα επανάσταση.
Στο τελευταίο διάστημα της περιόδου αυτής είχαμε το ξέσπασμα της Αμερικάνικης Επανάστασης (1775 – 1783) που είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας υπογράφηκε 4 Ιουλίου 1776, ημερομηνία που θεωρείται γενέθλια για της ΗΠΑ.
Όμως πέρα από πολέμους και επαναστάσεις, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου 1776, δημοσιεύτηκε το έργο του βρετανού οικονομολόγου Άνταμ Σμιθ, με τίτλο «Έρευνα για τη Φύση και τα Αίτια του Πλούτου των Εθνών» ή πιο απλά «Ο Πλούτος των Εθνών». Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο έργο στο πεδίο των οικονομικών και θεωρείται το θεμέλιο του καπιταλισμού αφού εκεί αναπτύσσονται οι έννοιες του καταμερισμού εργασίας, της επιδίωξης ατομικού συμφέροντος και της ελευθερίας του εμπορίου. Έτσι, το προηγούμενο πέρασμα του Πλούτωνα από τον Αιγόκερο άφησε, πέρα από πολέμους και επαναστάσεις, ισχυρή κληρονομιά στις γενιές που ακολούθησαν.
Ο Πλούτωνας στον Υδροχόο (1778 – 1797)
Ο Υδροχόος είναι το ζώδιο της πρωτοπορίας και της αμφισβήτησης της προηγούμενης κατεστημένης τάξης. Οι καινούργιες ιδέες πρέπει να βρουν χώρο να εκφραστούν και με τη διέλευση του Πλούτωνα αυτό πιθανότατα θα γίνει με βίαιο τρόπο.
Η περίοδος αυτή ξεκινάει με την ολοκλήρωση της αμερικάνικης επανάστασης και την ανεξαρτησία των ΗΠΑ που τελικά αναγκάστηκαν να αποδεχτούν οι βρετανοί αλλά το κεντρικό γεγονός είναι η γαλλική επανάσταση του 1789 ενάντια στην απόλυτη μοναρχία και το φεουδαρχικό σύστημα. Η βασική απαίτηση των επαναστατών ήταν «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» που ταιριάζει απόλυτα με τις υδροχοϊκές αξίες.
Πλούτωνας και Ποσειδώνας είχαν παρόμοια ταχύτητα, με αποτέλεσμα το τρίγωνο τους που ξεκίνησε στα ζώδια της Γης να επαναληφτεί πολλές φορές μέχρι το 1786, αυτή τη φορά στα ζώδια του Αέρα με τον Ποσειδώνα να έχει περάσει στο Ζυγό.
Μπορεί η αιτία της επανάστασης να ήταν η οικονομική ανέχεια του λαού αλλά το ιδεολογικό υπόβαθρο προσέφερε το κίνημα του Διαφωτισμού που με επίκεντρο τη Γαλλία και ιστορία ήδη ενός αιώνα υποστήριζε την ατομική ελευθερία ενάντια στην τυραννική καταπίεση της άρχουσας τάξης. Με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο και τον Ποσειδώνα στο Ζυγό, η ανατροπή του κατεστημένου και το όνειρο της ισότητας έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο αφού τα ζώδια του αέρα έχουν έφεση στη διανοητική επεξεργασία.
Ωστόσο, γεγονότα που γίνονται κάτω από την επίδραση ενός Ποσειδώνα στο Ζυγό μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν να δώσουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Σε θεωρητικό επίπεδο, η «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» ήταν ό,τι καλύτερο έδωσε η γαλλική επανάσταση, ένας οδηγός για αντίστοιχες διεκδικήσεις στους επόμενους αιώνες, αλλά σε πρακτικό επίπεδο η επανάσταση είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την αναζωπύρωση των συγκρούσεων με τα γειτονικά κράτη.
Οι συγκρούσεις αυτές ξεκίνησαν το 1792, όταν ξεκίνησε και η αντίθεση του Πλούτωνα με τον Ουρανό στο βασιλικό ζώδιο του Λέοντα. Αποτέλεσμα των μαχών ήταν η ανάδειξη του Ναπολέοντα σε καινούργιο ηγέτη των γάλλων. Ήταν τόσες οι επιτυχίες του ώστε το 1799 κατέλυσε τη νεοσύστατη γαλλική δημοκρατία επαναφέροντας τη μοναρχία, με τον ίδιο βέβαια σαν απόλυτο μονάρχη. Τουλάχιστον περίμενε λίγο ώστε ο Πλούτωνας να προλάβει να φύγει από τον Υδροχόο.
Ο Πλούτωνας στους Ιχθείς (1798 – 1822)
Οι Ιχθείς είναι το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου κι έχει την τάση να παίρνει αποστάσεις από την απτή πραγματικότητα, διεκδικώντας το δικαίωμα στο όνειρο. Όταν αυτή η ροπή προς το ανεδαφικό συνδεθεί με τη δύναμη του Πλούτωνα, τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν επικίνδυνα.
Ίσως θα περίμενε κανείς η διέλευση του Πλούτωνα από τους Ιχθείς να φέρει μια ηρεμία στην Ευρώπη με τον κόσμο να επιδίδεται σε καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Είναι αλήθεια ότι στις αρχές του 19ου αιώνα άνθισε το κίνημα του ρομαντισμού με έμφαση στην πρόκληση ισχυρής συγκίνησης, μεγαλύτερη ελευθερία στη φόρμα και κυρίαρχο στοιχείο το συναίσθημα αντί της λογικής. Από την άλλη όμως, την ίδια περίοδο η Ευρώπη αιματοκυλίστηκε για μια ακόμα φορά με τους ναπολεόντειους πολέμους που διάρκεσαν περίπου δύο δεκαετίες. Αντιφατικά γεγονότα, όπως αντιφατικό είναι και το ζώδιο των Ιχθύων, με σύμβολο τα δύο ψάρια που δείχνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Όσο ο Πλούτωνας περνούσε από του Ιχθείς, ο Ουρανός πλησίαζε τον Ποσειδώνα κλείνοντας έναν κύκλο διάρκειας 170 χρόνια περίπου. Είναι λοιπόν σημαντικό να τονίσουμε ότι εκείνη την περίοδο, μια ολόκληρη εποχή ολοκληρωνόταν και τα μηνύματα είχαν έρθει από καιρό. Η αμερικάνικη επανάσταση αμφισβήτησε με επιτυχία την παντοδυναμία της Ευρώπης και η γαλλική επανάσταση απαίτησε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Ήταν προφανές πως πλέον δεν υπήρχε χώρος για τους μεγάλους αυτοκράτορες του παρελθόντος.
Ωστόσο, την περίοδο αυτή εμφανίστηκε ο Ναπολέοντας, που ήταν πολιτική και στρατιωτική μεγαλοφυΐα και σαν τέτοια ήταν εύκολο να ονειρεύεται τον εαυτό του σαν τον απόλυτο ηγεμόνα της Ευρώπης και κατ’ επέκταση του κόσμου ολόκληρου. Όταν ανέλαβε την εξουσία στη Γαλλία, στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Ποσειδώνας περνούσε από τις αρχές του Σκορπιού που θεωρείται Ωροσκόπος του. Ποιος θα μπορούσε να του πει τότε να σταματήσει να ονειρεύεται; Και με τον Πλούτωνα στους Ιχθείς είναι δύσκολο να περιορίσει κάποιος τις φιλοδοξίες του, συμβιβαζόμενος με κάτι λιγότερο απ’ όσο νομίζει ότι αξίζει.
Η σύνοδος Ουρανού – Ποσειδώνα σχηματίστηκε στην αρχή του Αιγόκερου το 1821 με τους δύο πλανήτες το προηγούμενο διάστημα σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα. Την ίδια χρονιά ο Ναπολέων πέθανε εξόριστος και μια καινούργια εποχή ξεκινούσε για τον κόσμο μας.
Ο Πλούτωνας στον Κριό (1823 – 1852)
Ο Κριός, σαν παρορμητικό ζώδιο, δηλώνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, με πολύ έμπνευση και ενθουσιασμό, όπως επιβάλλει το στοιχείο της Φωτιάς. Με τον Πλούτωνα στον Κριό, το άτομο θα αγωνιστεί να ξεχωρίσει από τη μάζα ώστε να χαράξει τη δική του πορεία.
Ο Κριός έχει τη φήμη του πολεμικού ζωδίου, κυρίως λόγω του κυβερνήτη του, και ίσως θα περίμενε κάποιος στο πέρασμα του Πλούτωνα ο κόσμος μας να γίνει εκατόμβη. Ωστόσο, στους πολέμους το άτομο οφείλει να βάλει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου και ο Κριός είναι ο τελευταίος που θα κάνει κάτι τέτοιο. Είχαμε βέβαια τη συνέχιση της ελληνικής επανάστασης κι έναν ακόμα ρωσοτουρκικό πόλεμο όπου μια παράπλευρη απώλεια της ηττημένης οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν η υποχρέωση να αναγνωρίσει το νέο ελληνικό κράτος. Αλλά αυτά ήταν μάλλον πταίσματα σε σχέση με το τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό που κυρίως συνέβη στο πέρασμα του Πλούτωνα από τον Κριό ήταν η γιγάντωση της βιομηχανικής επανάστασης και οι κοινωνικές αλλαγές που αυτή έφερε. Ο σιδηρόδρομος έφερε την επανάσταση στις μεταφορές με το πρώτο τρένο να κυκλοφορεί το 1830 στη Μεγάλη Βρετανία. Αντίστοιχα στις θαλάσσιες μεταφορές την επανάσταση έφερε η χρήση ατμόπλοιου. Πλέον οι πρώτες ύλες μπορούσαν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις για μαζική εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο είχαμε τις πρώτες εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού (1831) και την ανακάλυψη του τηλέγραφου (1838).
Ο κόσμος είχε αρχίσει να επιταχύνει, όπως απαιτεί το παρορμητικό ζώδιο της Φωτιάς, και το χρήμα ήταν πια στα χέρια αστών επιχειρηματιών. Όποιος ήταν ικανός, άρπαζε την ευκαιρία και προχωρούσε ενώ οι ευγενείς αριστοκράτες έμεναν πίσω με τους τίτλους του ένδοξου παρελθόντος. Παράλληλα βέβαια, είχαμε και τη δημιουργία μιας καινούργιας κοινωνικής τάξης, αυτής των βιομηχανικών εργατών. Απαραίτητοι για την παραγωγή αλλά χωρίς δικαιώματα πάνω στην παραγωγή.
Το 1838 η αγγλική ένωση εργατών διατύπωσε πολιτικά αιτήματα μέσω της διακήρυξης «Χάρτα του Λαού». Δέκα χρόνια αργότερα, στο Παρίσι κυκλοφόρησε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο». Καθώς ο 19ος έφτανε στο μέσο του, το 1850-51, είχαμε τη σύνοδο Ουρανού – Πλούτωνα σαν προάγγελο των συγκρούσεων που θα ακολουθούσαν για την υπεράσπιση των διαφορετικών συμφερόντων. Όταν κάτι καινούργιο δημιουργείται πρέπει να ζυμωθεί για να πάρει μορφή και αυτή συνήθως είναι μια επώδυνη διαδικασία.
Ο Πλούτωνας στον Ταύρο (1853 – 1883)
Ο Ταύρος σαν σταθερό ζώδιο της Γης θέλει χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία θα διεκδικήσει πεισματικά. Με τον Πλούτωνα στον Ταύρο ο άνθρωπος θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την ύλη, με σκοπό να κυριαρχήσει στο άμεσο περιβάλλον του.
Την περίοδο εκείνη είχαμε πράγματι μια στροφή του κόσμου προς την ύλη. Τότε διατυπώθηκε η μαρξιστική θεωρεία του ιστορικού υλισμού (υλιστική ερμηνεία της ιστορίας) ενώ και το «Κεφάλαιο» (το «ευαγγέλιο» των κομμουνιστών) εκδόθηκε το 1867.
Είχαμε μεγάλα έργα όπως το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ (1869) στην προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στη φύση αλλά και τη δημιουργία του περιοδικού πίνακα των στοιχείων (1870), σε μια προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει τη φύση. Βέβαια, όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. Έτσι, την ίδια περίοδο είχαμε την ίδρυση της Θεοσοφικής Εταιρίας (1875) με έντονα πνευματιστικό χαρακτήρα, που ανάμεσα στα άλλα βοήθησε στο να αναγεννηθεί και η αστρολογία.
Είχαμε και πολέμους βέβαια. Αρχικά τον πόλεμο της Κριμαίας (Άγγλοι, Γάλλοι, Τούρκοι εναντίον Ρώσων). Έναν πόλεμο που τον πλήρωσε και η Ελλάδα με κατοχή από τους «συμμάχους» και προστάτες, Άγγλους και Γάλλους. Τούρκοι και Ρώσοι ξαναπολέμησαν προς το τέλος εκείνης της περιόδου, αυτή τη φορά με θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα που προσάρτησε τη Θεσσαλία από την ηττημένη οθωμανική αυτοκρατορία. Πολέμους είχαμε και στην κεντρική Ευρώπη που οδήγησαν στην ίδρυση της γερμανικής αυτοκρατορίας (1871) ή αλλιώς στο πρώτο ράιχ .
Πόλεμο είχαμε και στην Αμερική, αυτή τη φορά εμφύλιο. Εκεί δεν υπήρχαν εργάτες αλλά υπήρχαν σκλάβοι. Όμως το καινούργιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν θα μπορούσε να στηρίζεται σε σκλάβους. Χρειαζόταν ειδικευμένους εργάτες. Ο αναπτυγμένος Βοράς έβλεπε μπροστά και επέβαλε την καινούργια πραγματικότητα στον οπισθοδρομικό Νότο.
Αυτό βέβαια ελάχιστα άλλαξε τη ζωή των μαύρων και είναι χαρακτηριστικό ότι την χρονιά που τελείωσε ο εμφύλιος (1865) ιδρύθηκε η Ku Klux Klan ώστε να τιμωρήσει κάθε μαύρο που θα διεκδικήσει κάποιο δικαίωμα. Η νίκη των Βορείων δεν βοήθησε και το γηγενή πληθυσμό αφού οι μαζικές γενοκτονίες των ινδιάνων συνεχίστηκαν.
Όμως την περίοδό εκείνη είχαμε και ανατροπές. Καταρχήν εκδόθηκε η «Καταγωγή των Ειδών» (1859) από τον Κάρολο Δαρβίνο που ανάτρεψε ακλόνητα πιστεύω για την καταγωγή του ανθρώπου. Είχαμε ακόμα την Κομμούνα των Παρισίων (1871), ένα δίμηνο κομμουνιστικής διακυβέρνησης στο Παρίσι. Η Κομμούνα έληξε με το θάνατο δεκάδων χιλιάδων κομμουνιστών και αμάχων αλλά αποτέλεσε ένα πρώτο πείραμα και σημείο αναφοράς των κομμουνιστικών επαναστάσεων που θα ακολουθήσουν. Τέλος, σε μια πιο ευχάριστη νότα, είχαμε και καλλιτεχνικές ανατροπές με τη γέννηση του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική. Ο Ταύρος είναι και καλλιτεχνικό ζώδιο και τότε για πρώτη φορά ο ζωγράφος δεν ζωγράφιζε αυτό που έβλεπε αλλά την εντύπωση που του προκαλούσε αυτό που έβλεπε.
Όταν ο κόσμος αλλάζει χρειάζεται καινούργιες θεωρίες, μέσα, τρόπους έκφρασης όπως και καινούργιο «μοίρασμα της πίτας». Το πέρασμα του Πλούτωνα από τον Ταύρο φρόντισε να προμηθεύσει τον άνθρωπο με όλα αυτά.
Ο Πλούτωνας στους Διδύμους (1884 – 1913)
Οι Δίδυμοι και ο κυβερνήτης τους, Ερμής, θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο, να συλλέξουν και επικοινωνήσουν στοιχεία φέρνοντας πιο κοντά τους ανθρώπους. Με τον Πλούτωνα στους Διδύμους οι αποστάσεις θα μειωθούν και ο κόσμος θα δείχνει μικρότερος.
Η επιστήμη πια είχε αρχίσει να κάνει άλματα και οι ανακαλύψεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Είχαμε τη δημιουργία του πρώτου, κάτι σαν, αυτοκινήτου (1886), ο σιδηρόδρομος διέσχισε τη Σιβηρία (1895), η Ευρώπη συνδέθηκε ασύρματα με την Αμερική (1901) ενώ για πρώτη φορά ο άνθρωπος πέταξε στον αέρα με τη δημιουργία του αεροπλάνου (1903). Ο κόσμος είχε γίνει τόσο μικρός που αποφάσισε να συγκεντρωθεί όλος μαζί για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων (1896).
Οι κατακτήσεις του ανθρώπου δεν περιορίστηκαν στις τρεις διαστάσεις του χώρου. Η Marie Curie ανακάλυπτε ραδιενεργά στοιχεία (1898), ο Sigmund Freud παρουσίαζε την ψυχολογική ερμηνεία των ονείρων (1900), Max Planck εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (1900), ο Αϊνστάιν την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας (1905) ενώ στα εργαστήρια οι ερευνητές έφτασαν μέχρι τον πυρήνα του ατόμου (1911). Ο άνθρωπος φαινόταν να έχει κατακτήσει κάθε σύνορο! Παράλληλα, είχαμε την πρώτη κινηματογραφική προβολή (1895) ενώ και στον χώρο των εικαστικών τεχνών συντελέστηκε πραγματική επανάσταση με τα κινήματα του εξπρεσιονισμού και του κυβισμού με τα οποία ο καλλιτέχνης εγκαταλείπει τελείως την προσπάθεια αποτύπωσης του ειδώλου και ενδιαφέρεται να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο.
Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι με τον Πλούτωνα στους Διδύμους τα πάντα μοιάζουν ιδανικά πλασμένα. Πάντα υπάρχουν και οι αρνητικές πλευρές. Μια τέτοια πλευρά γνωρίσαμε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο που ήταν το πρώτο ουσιαστικά διάστημα κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, αφού μέχρι τότε ο βασιλιάς ανεβοκατέβαζε τις κυβερνήσεις όποτε ήθελε. Με την «αρχή της δεδηλωμένης», δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε ισχύ, το αποτέλεσμα ήταν η ακατάσχετη δημαγωγία, οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και εναλλαγές στην εξουσία από δύο κόμματα που είχαν εντελώς αντίθετη πολιτική. Όλα αυτά έφεραν την χρεωκοπία της χώρας (1893), τον καταστροφικό πόλεμο με την Τουρκία (1897) και τελικά την κηδεμονία από διεθνείς δανειστές.
Η Ευρώπη, βέβαια, ζούσε την Ωραία Εποχή (Belle Époque), που έμοιαζε πως θα κρατήσει για πάντα. Ωστόσο πίσω από τη βιτρίνα, τα μίση και οι ανταγωνισμοί δεν είχαν ξεχαστεί, αντίθετα δυνάμωναν όσο το κάθε κράτος ένοιωθε πιο ισχυρό. Μήλον της Έριδος ήταν η παραπαίουσα οθωμανική αυτοκρατορία και η πρώτη πράξη παίχτηκε με τους βαλκανικούς πολέμους στα τέλη αυτής της περιόδου. Η συνέχεια θα είναι πολύ σκληρότερη με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο που ξέσπασε λίγους μήνες μετά.
Το 1891-92 σχηματίστηκε η σύνοδος Πλούτωνα – Ποσειδώνα, ανοίγοντας έναν κύκλο διάρκειας 500 χρόνων περίπου. Για πολλούς, τότε ξεκίνησε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη εποχή. Μια εποχή με τη σφραγίδα των Διδύμων και έμφαση στην επικοινωνία. Είμαστε ακόμα σχετικά στην αρχή και ήδη δυσκολευόμαστε να επεξεργαστούμε την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζουν.
Ο Πλούτωνας στον Καρκίνο (1914 – 1938)
Ο Καρκίνος θεωρείται το πιο πατριωτικό ζώδιο αφού κουβαλάει το μητρικό ένστικτο της προστασίας μέχρι αυτοθυσίας αυτών που θεωρούμε δικούς μας, οικογένεια μας. Με τον Πλούτωνα στον Καρκίνο η προστασία της πατρίδας πήρε πολύ άσχημη τροπή.
Ο Καρκίνος είναι παρορμητικό ζώδιο και σαν τέτοιο οφείλει να δημιουργήσει ένα καινούργιο ξεκίνημα, να «ξαναμοιράσει την τράπουλα». Είχε περάσει ένας αιώνας από τους τελευταίους μαζικούς πολέμους στην Ευρώπη που έδειχναν πολύ μακρινοί σε σχέση με το σύγχρονο κόσμο των τεχνών, των επιστημών και της ανάπτυξης. Ωστόσο, τα ανθρώπινα ένστικτα δεν αλλάζουν εύκολα. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε από τα βαλκάνια, όπου πολλοί ήθελαν να τα θέσουν στη σφαίρα επιρροής τους. Γρήγορα όμως η φωτιά του πολέμου απλώθηκε σε όλη την ήπειρο και στις αποικίες. Μέσα σε τέσσερα χρόνια άφησε πίσω της εκατομμύρια νεκρούς.
Στο τέλος του πολέμου και σε συνέχεια αυτού, είχαμε τη σοβιετική επανάσταση που για τις επόμενες δεκαετίες χώρισε την Ευρώπη στα δύο: Ανατολή και Δύση. Έτσι, με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο είχαμε τη διάλυση των τεσσάρων εναπομενουσών αυτοκρατοριών της Ευρώπης: της Αυστροουγαρίας, της Γερμανικής, της Ρωσικής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το μοντέλο της αυτοκρατορίας ήταν πια τελείως ξένο στο σύγχρονο κόσμο της ελεύθερης αγοράς.
Την περίοδο αυτή όμως γνωρίσαμε και τα άσχημα αυτής της ελεύθερης αγοράς όταν συνδυάζεται με την ανθρώπινη απληστία. Ο κόσμος είχε γίνει πια πολύ μικρός και τα κράτη λειτουργούσαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Έτσι, μια χρηματιστηριακή κρίση στις ΗΠΑ, το 1929, με χρεωκοπία κάποιων τραπεζών, στάθηκε ικανή να βυθίσει σε οικονομική ύφεση όλον τον κόσμο.
Σε περιόδους τέτοιων κρίσεων ξεχωρίζουν αυτοί που μπορούν να δώσουν ένα όραμα, μια ελπίδα στο λαό. Ένα τέτοιο όραμα είχε ο Χίτλερ που το 1933 ανέλαβε την ηγεσία της Γερμανίας. Προάγγελος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ήταν ο εμφύλιος στην Ισπανία που ξεκίνησε το 1936 και έδωσε την ευκαιρία στις φασιστικές δυνάμεις της Ευρώπης να δείξουν το σκληρό τους πρόσωπο.
Στο διάστημα 1932-34 ο Πλούτωνας σχημάτιζε τετράγωνο με τον Ουρανό στον Κριό. Ήταν το προηγούμενο τετράγωνό τους πριν από αυτό που ζούμε στις μέρες μας, με τον Ουρανό στο ίδιο ζώδιο και τον Πλούτωνα στον αντιδιαμετρικό Αιγόκερο. Το εκρηκτικό μίγμα των δύο αυτών πλανητών σε δυναμική όψη είναι εύκολο να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Το ζώδιο του Καρκίνου τότε έστρεψε τον κόσμο στην υπεράσπιση της πατρίδας, της φυλής και του γένους, κάτι που δεν είναι κακό αλλά συνοδευόμενο από τυφλό φανατισμό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη του φασισμού.
Ο Πλούτωνας στο Λέοντα (1939 – 1957)
Ο Λέοντας είναι το ζώδιο κυριαρχίας του Ήλιου, εκεί όπου αναζητούμε τη λάμψη και προσωπική προβολή. Με τον Πλούτωνα στο Λέοντα αυτή η αναζήτηση της προσωπικής προβολής μπορεί να γίνει εμμονή.
Σαν σταθερό ζώδιο, ο Λέοντας, οφείλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο παρορμητικό ζώδιο. Όλες οι χώρες ήταν προετοιμασμένες για έναν καινούργιο γύρο αιματοκυλίσματος που απλώθηκε σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αλλά χαρακτηριστικό του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν και οι ισχυρές προσωπικότητες που βρήκαν την ευκαιρία να λάμψουν. Χίτλερ, Μουσολίνι, Στάλιν, Τσόρτσιλ, Ρούζβελτ αλλά και ο Μάο στη μακρινή Κίνα λατρεύτηκαν φανατικά από τους οπαδούς τους και είχαν την ευκαιρία να παίξουν τις τύχες του κόσμου σαν σε παρτίδα σκάκι.
Ο ρόλος όμως του Πλούτωνα στο Λέοντα φαίνεται και στην επίδραση της μικρής και της μεγάλης οθόνης εκείνη την περίοδο. Ο κινηματογράφος δεν ήταν πια κάτι πειραματικό. Θρυλικές ταινίες και μυθικοί ηθοποιοί άφησαν ανεξίτηλο στο στίγμα τους κι έγιναν ινδάλματα για εκατομμύρια ανθρώπους, επιβάλλοντας καινούργιες μόδες και ήθη. Παράλληλα, στην Αμερική η τηλεόραση εισέβαλε σε κάθε σπίτι κι έγινε έτσι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Με τον Πλούτωνα στο Λέοντα το star system κυριάρχησε στη Δύση κι έγινε η αιχμή του δόρατος για την πολιτιστική κυριαρχία της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Γι’ αυτήν την πολιτιστική διάσταση της διέλευσης του Πλούτωνα ευθύνεται και ο Ποσειδώνας που στο διάστημα 1950 – 56, δηλαδή όταν ο κόσμος ηρέμησε κάπως από τον πόλεμο, σχημάτισε 15 φορές εξάγωνο ακριβείας με τον Πλούτωνα. Οι δυο πλανήτες κινούνταν με την ίδια ταχύτητα, γι’ αυτό και οι επαναλαμβανόμενες όψεις, και ο Ποσειδώνας από το Ζυγό έδωσε την απαραίτητη νότα καλαισθησίας στη διέλευση του Πλούτωνα. Από καλλιτεχνικής άποψης η προσέγγιση μπορεί να ήταν κάπως επιφανειακή αλλά ήταν σίγουρα γοητευτική και ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να δώσει στον πολύ κόσμο κάτι να θαυμάσει και να λατρέψει. Ό,τι δηλαδή ζητάει ένας Πλούτωνας στο Λέοντα.
Ο Πλούτωνας στην Παρθένο (1958 – 1971)
Η Παρθένος είναι το δεύτερο ζώδιο κυριαρχίας του Ερμή, εκεί όπου ο φτερωτός θεός αποκτά γήινα χαρακτηριστικά και εργάζεται με μεθοδικότητα και τελειομανία, συχνά και με έντονη διάθεση κριτικής προς όλους και όλα. Με τον Πλούτωνα στην Παρθένο είχαμε τη γενιά της αμφισβήτησης καθώς έγινε φανερή η ανάγκη του κόσμου για ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής.
Τα κύρια στοιχεία εκείνης της περιόδου ήταν η κορύφωση του ψυχρού πολέμου με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τα αντιπολεμικά κινήματα της νεολαίας με πολλή μουσική, σεξ και ναρκωτικά, καθώς και η δημιουργία του πρώτου δικτύου υπολογιστών που αργότερα εξελίχθηκε στο σημερινό internet. Ας δούμε τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το πέρασμα του Πλούτωνα από την Παρθένο.
Κατ’ αρχήν, έχοντας διανύσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του ζωδιακού, αξίζει να κάνουμε κάποιες αντιστοιχίες ανάμεσα σε εποχές. Έτσι, μπορούμε να σημειώσουμε πως όταν ο Πλούτωνας πέρναγε από το προηγούμενο ζώδιο του Ερμή, τους Διδύμους, είχαμε την Belle Époque με καλλιτεχνική και επιστημονική άνθιση. Στην Παρθένο είχαμε μια αντίστοιχη καλλιτεχνική επανάσταση με πολύ πιο μοντέρνους όρους και τη νεολαία να επιβάλλει τη δική της μουσική. Ο Ερμής αγαπάει τους νέους και όσους παραμένουν αιώνια νέοι και ανώριμοι. Πέρα λοιπόν από την καλλιτεχνική διάσταση είχαμε νεολαιίστικα κινήματα με αντιπολεμικές πορείες στην Αμερική, τον Μάη του ’68 στη Γαλλία και την Άνοιξη της Πράγας την ίδια χρονιά.
Η Παρθένος δεν φημίζεται βέβαια για κάποια ιδιαίτερη εμμονή στο σεξ που να δικαιολογεί τη σεξουαλική επανάσταση της εποχής εκείνης. Ο προφανής αστρολογικός συσχετισμός γι’ αυτό είναι το παράλληλο πέρασμα του Ποσειδώνα από τον Σκορπιό αλλά υπάρχει και άλλη μια παράμετρος που συχνά αγνοείται. Η παράμετρος αυτή είναι η φαρμακευτική υποστήριξη.
Η πενικιλίνη είχε ανακαλυφθεί καιρό πριν αλλά τότε αναγνωρίστηκε σαν φάρμακο κατά της σύφιλης που σκότωνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης τότε ανακαλύφτηκε το αντισυλληπτικό χάπι. Μπορεί λοιπόν ο Ποσειδώνας στο Σκορπιό να έφερε την επιθυμία για σεξ χωρίς όρια αλλά και ο Πλούτωνας στην Παρθένο έδωσε την φαρμακευτική υποστήριξη για να υλοποιηθεί η επιθυμία αυτή. Μιας και μιλάμε για φαρμακευτικά σκευάσματα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και το LSD, το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο αλλά η μαζική κατανάλωσή του τη δεκαετία του 1960 με σκοπό τις ψυχεδελικές αναζητήσεις, έφεραν την απαγόρευσή του.
Ο ψυχρός πόλεμος, δηλαδή η κόντρα Ανατολής – Δύσης, αστρολογικά είναι μέρος του κύκλου Ουρανού – Ποσειδώνα που εκείνη την περίοδο ήταν στο τελικό του στάδιο με τους δύο πλανήτες να σχηματίζουν το τελευταίο τους εξάγωνο. Ένας άλλος κύκλος όμως άνοιγε, με τη σύνοδο Ουρανού – Πλούτωνα το 1965-66. Η προηγούμενη σύνοδός τους, το 1850-51, σχηματίστηκε στον Κριό και ο παρορμητικός χαρακτήρας της, σε συνδυασμό με την ανάγκη για έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών περιοχών (η βιομηχανική επανάσταση χρειαζόταν τις πρώτες ύλες), αιματοκύλισαν πολλές φορές τον κόσμο. Η καινούργια σύνοδος είναι στην Παρθένο και η επανάσταση δεν είναι βιομηχανική αλλά τεχνολογική. Ζητούμενο δεν είναι η μεταφορά της πρώτης ύλης αλλά η μετάδοση της πληροφορίας. Δηλαδή, ο Ερμής σε απόλυτη κυριαρχία.
Ο Πλούτωνας στο Ζυγό (1972 – 1983)
Ο Ζυγός είναι το ζώδιο κυριαρχίας της αέρινης πλευράς της Αφροδίτης, εκεί όπου καλούμαστε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους άλλους, προχωρώντας από το «εγώ» στο «εμείς». Με τον Πλούτωνα στο Ζυγό, οι σχέσεις μας έρχονται στο προσκήνιο, σε προσωπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Ζυγός είναι παρορμητικό ζώδιο, συνεπώς και το πέρασμα του Πλούτωνα θα πρέπει να σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή. Η αρχή που έγινε τότε ήταν για τη δημιουργία του σημερινού «παγκοσμίου χωριού». Μια απόφαση των αράβων να σταματήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αυξήσουν την τιμή του, προκάλεσε οικονομική κρίση στην Αμερική και όλοι κατάλαβαν πόσο αλληλοεξαρτώμενοι ήμαστε όλοι. Σε άλλες εποχές, αυτή η διαπίστωση θα έφερνε πολέμους για την κατάκτηση των εδαφών με τους πολύτιμους ορυκτούς πόρους. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών περιοχών γίνεται μέσα από τη δημιουργία των κατάλληλων σχέσεων ανάμεσα σε αυτούς που τις ελέγχουν και σε αυτούς που τις χρειάζονται.
Η επίδραση όμως του Ζυγού δεν μπορεί παρά να είναι έντονη και στον καλλιτεχνικό χώρο. Η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, γενικά η μόδα απέκτησαν μια πιο glamour αισθητική. Επιφανειακή σε μεγάλο βαθμό αλλά σ’ ένα κόσμο που κατακλύζεται από ερεθίσματα, για να ξεχωρίσει κάποιος πρέπει να μπορεί να προκαλέσει εντύπωση. Η νεολαία είχε πάρει στα χέρια της τα μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο, το σεξ και τα ναρκωτικά ήταν εύκολα διαθέσιμα και το πάρτι έδειχνε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.
Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε και το εξάγωνο του Πλούτωνα με τον Ποσειδώνα που επαναλήφθηκε την περίοδο 1976-86 σχηματίζοντας όψη ακριβείας 21 φορές, καθώς οι δύο πλανήτες είχαν την ίδια ταχύτητα. Με τον Ποσειδώνα στον Τοξότη οι ορίζοντες ανοίγουν και τα όνειρά μας δεν γνωρίζουν περιορισμούς. Άλλο που δεν θέλει ένας Πλούτωνας στο Ζυγό.
Ο Πλούτωνας στο Σκορπιό (1984 – 1995)
Ο Πλούτωνας θεωρείται μοντέρνος κυβερνήτης του Σκορπιού αφού και στους δυο αρέσει να κινούνται σε σκοτεινά βάθη αναζητώντας την ουσία των πραγμάτων και ανατρέποντας εκ βάθρων την επιφανειακή πραγματικότητα. Τέτοιες ανατροπές ήταν αναμενόμενες στο πέρασμα του Πλούτωνα από το Σκορπιό.
Ο Πλούτωνας έχει ιδιαίτερα έκκεντρη τροχιά και έφτασε στο περιήλιό του (την κοντινότερη απόστασή του από τον Ήλιο) το 1989, όσο ήταν στον Σκορπιό. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν δεχτούμε την κυριαρχία του Πλούτωνα στο Σκορπιό, με το ζώδιο αυτό έχει μια ιδιαίτερη σχέση αφού όταν περνάει από εκεί μας προσεγγίζει για να μας μεταφέρει τα μηνύματα του από τα σκοτεινά βάθη του ηλιακού μας συστήματος όπου συνήθως βρίσκεται. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι την περίοδο 1979 – 99 κινούνταν πιο κοντά στον Ήλιο απ’ ότι ο Ποσειδώνας.
Τα σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου ήταν η κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων, με τη συμβολική κατεδάφιση και του τοίχους του Βερολίνου, η εμφάνιση του AIDS που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και η διαμόρφωση του Internet έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα. Ανατροπές λοιπόν σε πολλούς τομείς της ζωής μας.
Για τις πολιτικές εξελίξεις, μεγάλο ρόλο έπαιξε η σύνοδος Ουρανού – Ποσειδώνα αλλά και Κρόνου στον Αιγόκερο. Έχουμε πει ότι ο κύκλος Ουρανού – Ποσειδώνα χαρακτηρίζει τη διαμάχη Ανατολής – Δύσης και ο κύκλος που είχε ανοίξει με τη σύνοδο του 1821 στον Κριό έκλεισε τότε. Ο Πλούτωνας από τον Σκορπιό ίσως βοήθησε να είναι πιο εντυπωσιακή η κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων αφού από τη θέση αυτή είναι δύσκολο να δείξει επιείκεια σε κάτι που έχει πια παλιώσει. Παράλληλα βέβαια άνοιξε ένας καινούργιος κύκλος από τον Αιγόκερο που ονομάστηκε «νέα τάξη πραγμάτων» από την μοναδική εναπομείνασα υπερδύναμη.
Η εμφάνιση και η εξάπλωση του AIDS είναι ίσως πιο στενά συνδεδεμένη με τη διέλευση του Πλούτωνα από τον Σκορπιό αφού ήρθε σαν ένα είδος τιμωρίας για τις υπερβολές που προηγήθηκαν. Μια τιμωρία που ταιριάζει στα πάθη και στις εμμονές του Σκορπιού. Η σεξουαλική ελευθερία εξακολουθεί να είναι αδιαπραγμάτευτη αλλά πλέον με πολύ περισσότερες προφυλάξεις.
Χαρακτηριστικό επίσης της διέλευσης του Πλούτωνα από το Σκορπιό ήταν και, αν όχι η γέννηση, πάντως η εξάπλωση του κινήματος που ονομάστηκε «νέα εποχή» με πνευματιστικές, αποκρυφιστικές κλπ αναζητήσεις. Στο Σκορπιό αρέσει να ψάχνει βαθιά για να ανακαλύψει την αλήθεια που νομίζει ότι του κρύβουν.
Όσο για τη δημιουργία του Internet, ο Σκορπιός σαν σταθερό ζώδιο οφείλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο παρορμητικό. Είπαμε ότι ζητούμενο ήταν η δημιουργία του «παγκόσμιου χωριού» και ο Σκορπιός πρόσφερε τα μέσα για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Σαν ζώδιο ψάχνει την ουσιαστική ένωση στις σχέσεις με τους άλλους και με το πέρασμα του Πλούτωνα το τι εννοούμε όταν λέμε «προσωπική σχέση» πέρασε σε μια άλλη διάσταση.
Ο Πλούτωνας στον Τοξότη (1995 – 2008)
Ο Τοξότης είναι το ζώδιο των ανοιχτών οριζόντων και των υψηλών στόχων. Με τον Πλούτωνα στον Τοξότη μπορέσαμε να νοιώσουμε τον κόσμο σαν μια γειτονιά.
Είναι η περίοδος όπου το «παγκόσμιο χωριό» έγινε πραγματικότητα με την τεχνολογία να μεταφέρει τη φωνή και την εικόνα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ουσιαστικής επικοινωνίας. Πλέον μπορεί να νοιώθουμε περισσότερη οικειότητα με κάποιον που μένει στην άλλη άκρη του κόσμου παρά μ’ αυτόν που μένει στο διπλανό σπίτι, αν όχι ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι. Πλήθος συσκευών, δίκτυα απεριόριστης χωρητικότητας και εφαρμογές που μας μεταφέρουν σε μια άλλη, παράλληλη ζωή. Στην εξέλιξη αυτή έπαιξε κάποιο ρόλο και το παράλληλο πέρασμα Ουρανού / Ποσειδώνα από τον Υδροχόο, το ζώδιο της πρωτοπορίας. Αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι φυσική εξέλιξη της πορείας του κόσμου από τη σύνοδο Ουρανού – Πλούτωνα στην Παρθένο στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Καλή η παγκοσμιοποίηση και οι ανοιχτοί ορίζοντες αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Τα πλήθη των μεταναστών από τις φτωχές χώρες που κατακλύζουν τον «αναπτυγμένο κόσμο» και η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης έφεραν ένα κύμα ξενοφοβίας κι έκαναν πολλούς να νοσταλγήσουν τα αυστηρά προστατευμένα σύνορα και την αξία της τοπικής κοινότητας σε σχέση με τις απρόσωπες συναλλαγές στο αχανές περιβάλλον του διαδικτύου.
Με τον Πλούτωνα στον Τοξότη φτάσαμε στην κορύφωση της παγκοσμιοποίησης κι έτσι ήταν επόμενο να δημιουργηθεί μια αντίρροπη τάση. Άλλωστε, ο Τοξότης είναι μεταβλητό ζώδιο και σαν τέτοιο οφείλει να δώσει πολλές επιλογές ώστε το επόμενο παρορμητικό να διαλέξει από που και προς ποια κατεύθυνση θα κάνει την καινούργια αρχή.
Επίλογος
Έτσι, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο, τον πιο πρόσφατο, του Πλούτωνα γύρω από το ζωδιακό. Ο Πλούτωνας βρίσκεται εδώ και 6 χρόνια πάλι στον Αιγόκερο και φαίνεται πως τώρα θα καθοριστεί η διαχείριση της εξουσίας για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Λένε ότι η ιστορία κάνει κύκλους και είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή διέλευση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερο έχουμε τη Ρωσία να προσαρτά ξανά την Κριμαία στην επικράτεια της, όπως έκανε και πριν από 240 χρόνια. Επίσης, στη Βόρεια Αμερική, αφορμή για την αμερικάνικη επανάσταση ήταν ο αυξημένος φόρος του τσαγιού που οι άποικοι αρνήθηκαν να πληρώσουν, κάτι που έφερε τη βίαιη αντίδραση των βρετανών. Σήμερα έχουμε στις ΗΠΑ την ίδρυση του κόμματος του τσαγιού (tea party) σε ανάμνηση του μακρινού εκείνου γεγονότος. Ένα κόμμα που εκπροσωπεί το πιο συντηρητικό κομμάτι της αμερικάνικης κοινωνίας και που θέλει να αντισταθεί σε ό,τι θεωρεί αλλοίωση των αμερικάνικων αξιών.
Φαίνεται ότι στην προηγούμενη διέλευση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερο, σε Μεγάλο Τρίγωνο με τους άλλους εξωκρόνιους, μπήκαν οι βάσεις για το χτίσιμο της κόσμου μας όπως τον γνωρίσαμε τους επόμενους αιώνες. Ο κύκλος του κόσμου αυτού έχει κλείσει και η ανάγκη για μια καινούργια κατεύθυνση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Και μόνο η επιστροφή του Πλούτωνα στο γενέθλιο χάρτη των ΗΠΑ, το 2022, είναι γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις κύκλοι των εξωκρόνιων βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους. Συνεπώς όλα είναι ανοιχτά και είμαστε σε εποχή ζυμώσεων και αναζήτησης πορείας. Ας ελπίσουμε τα μαθήματα της ιστορίας να μας έχουν κάνει σοφότερους.