Ο Ιπποκράτης έλεγε πως ο γιατρός πρέπει οπωσδήποτε να παίρνει υπόψη του και τις πλανητικές επιρροές, μιας και ο άνθρωπος, ως τμήμα του Σύμπαντος, επηρεάζεται απ’ αυτό και «ο μακρόκοσμος επιδρά (ή έστω, δείχνει) τι θα γίνει στο μικρόκοσμο». Εκεί στηριζόμενη και η Ιατρική Αστρολογία προσπαθεί, χωρίς ούτε κατά διάνοια να θέλει να υποκαταστήσει την Ιατρική, να δει πώς μέσα από το γενέθλιο ωροσκόπιο που, μην ξεχνάμε, είναι πάντα η βάση, η αφετηρία της αστρολογικής έρευνας σκιαγραφούνται οι τάσεις και στο επίπεδο της υγείας.
Τονίζουμε οι «τάσεις» μιας και η Αστρολογία τάσεις μπορεί και ανιχνεύει, γι’ αυτό οι απολυτότητες και οι δογματισμοί, εκτός από το ότι είναι και γελοίοι, δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το αυστηρό πνεύμα της Επιστημονικής Αστρολογίας, που όλο και περισσότερο κυριαρχεί στη Νέα Εποχή παραμερίζοντας κάθε μορφή τσαρλατανισμού που, δυστυχώς, κυριαρχεί σήμερα στο χώρο μας.
Το θέμα «υγεία»
Όταν θέλουμε να εξετάσουμε ένα θέμα υγείας σε ένα ωροσκόπιο, οι παράγοντες στους οποίους πρέπει να εστιαστούμε είναι οι ακόλουθοι (χωρίς, βέβαια, να «ξεχνάμε» τους άλλους παράγοντες. απλά, το κέντρο έρευνας θα είναι οι παράγοντες που θα αναφέρουμε):
- Ο Ήλιος.
- Η Σελήνη.
- Ο Ωροσκόπος και ο κυβερνήτης του.
- Το Μ/C και ο κυβερνήτης του.
- Το Μεσοδιάστημα υγείας (Ήλιος – Σελήνη).
- Οι ακμές 6ου – 12ου Οίκου.
- Οι κυβερνήτες αυτών των Οίκων.
- Τα Μεσοδιαστήματα των ασθενειών, της κακοδαιμονίας και του θανάτου.
Ας δούμε, όμως, πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά σε ένα ωροσκόπιο. Το ωροσκόπιο που θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα, είναι το ωροσκόπιο ενός παιδιού που γεννήθηκε την 1.8.1990, ώρα 1:45 μ.μ. -θερινή ώρα- στην Αθήνα.
Η εξέταση των δεικτών
Αν θέλουμε η έρευνά μας να έχει έναν επιστημονικό χαρακτήρα, θα πρέπει να εξετάσουμε έναν προς έναν τους δείκτες υγείας που αναφέραμε και να δούμε αν είναι ισχυροί ή υφίστανται αυτό που εμείς ονομάζουμε «κακώσεις», αν είναι δηλαδή σε πτώση, αδυναμία, «χτυπημένοι», «απορροφημένοι κ.ά. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τον Ήλιο, που παραδοσιακά θεωρείται «ζωοδότης».
1. Ο Ήλιος
Ο Ήλιος με μια πρώτη ματιά φαίνεται να είναι πολύ καλός μέσα στο ωροσκόπιο. Είναι στη θέση του (Λέων), σε Οίκο που είναι η «χαρά» του (9ος) και σε τρίγωνο με τη Σελήνη. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί:
- Ο Ήλιος βρίσκεται σε κακό απλανή, τον South Asellus, που συνδέεται με κακή υγεία, πτώσεις και δύσκολα γεγονότα, κυρίως σε επίπεδο υγείας.
- Είναι σε Σύνοδο με την Ουρά του Δράκου (Νότιο Δεσμό). Σύνοδος πλανήτη μ΄ αυτόν είναι άκρως αρνητικός δείκτης, μιας και ο Νότιος Δεσμός λειτουργεί απορροφητικά, είναι σα να «ρουφά» τον πλανήτη και, μιας και εδώ έχουμε τον Ήλιο, είναι σα να «ρουφά» τη ζωτικότητα. Θυμίζουμε πως στην Ινδική Ειδική Αστρολογία, ο Νότιος Δεσμός είναι, ίσως, ο πιο «κακορίζικος» αστρολογικός παράγοντας. Υπόψη πως και ο Νότιος Δεσμός είναι πάνω σε επίσης κακό απλανή, το North Asellus, που κι αυτός συνδέεται με προβλήματα σε θέματα κυρίως υγείας.
- Η κόντρα-αντισκιά του Ήλιου είναι στις 22° Σκορπιού, πάνω σε απλανή δύσκολο, το Σερπέντη.
- Ο Ήλιος κάνει συγκλίνον τετράγωνο με τον ’ρη και τον Πλούτωνα, οι οποίοι κάνουν αντίθεση μεταξύ τους, είναι παρανατέλλοντες (ο ένας ανατέλλει ενώ ο άλλος δύει) και σχηματίζεται ένα επικίνδυνο «Ταυ» τετράγωνο στα σταθερά.
- Ο Ήλιος, λοιπόν, είναι πολλαχώς επιβαρημένος και η καλή του θέση από ζώδιο και Οίκο απλά έσωσε -μαζί με άλλους παράγοντες- από τα χειρότερα, γιατί, θέλουμε να το τονίσουμε, το παιδί σώθηκε και τώρα είναι ένα υγιές κορίτσι 16 ετών.
2. Ας δούμε, τώρα, τη Σελήνη
- Καταρχήν ας τονίσουμε πως ναι μεν η Σελήνη κάνει τρίγωνο με τον Ήλιο, όμως το τρίγωνο αυτό είναι αποκλίνον και έτσι η όποια ευεργεσία του είναι «χαλαρή». Πάντως και το τρίγωνο αυτό έπαιξε το ρόλο του στην επιτυχή υπέρβαση της ασθένειας.
- Η αντισκιά της Σελήνης είναι πάνω στον Κρόνο, κάτι που δείχνει «ροπή για σκλήρυνση των λεμφαδένων, διαταραχές των υγρών του σώματος (Ebertin).
- Η Σελήνη κάνει ακριβείας όψη 135° με το Δία, κάτι που, πάλι κατά τον Ebertin, δείχνει προβλήματα με «λεμφική παροχή του ήπατος, αποθήκες του λεμφικού συστήματος, υγρά που παράγονται από συκώτι, πάγκρεας, χολή».
Δείτε πόσες φορές αναφέρεται η λέξη «λέμφος» στα αποσπάσματα που παραθέσαμε. Το κορίτσι έπαθε λεμφοβλαστική οξεία λευχαιμία. - Με μια μικρή ανοχή η Σελήνη κάνει όψη 150° με τον ’ρη και ένα αποκλίνον τετράγωνο με τον Ερμή.
3. Ας δούμε τώρα το M/C
- Δέχεται ακριβείας τετράγωνο από τον ’ρη.
- Κάνει συγκλίνον τετράγωνο με τον Πλούτωνα.
- Ευτυχώς κάνει τρίγωνο με τη Σελήνη, συγκλίνον μάλιστα (η Σελήνη θα συναντήσει με τρίγωνο το Μ/C), κάτι που κατ’ εξοχήν θα παίξει ρόλο στη θεραπεία και θα «σώσει» την κατάσταση.
- Ο κυβερνήτης του Μ/C μετέχει σε σχηματισμό «Ταυ» τετραγώνου με ’ρη, Πλούτωνα και είναι το δεύτερο «Ταυ» που εντοπίζουμε στο χάρτη, «Ταυ» ιδιαίτερα δύσκολα γιατί μετέχουν σημαντικότατοι δείκτες (Ήλιος, Μ/C) και οι επικίνδυνοι παρανατέλλοντες Άρης – Πλούτωνας, που είναι και οι 2 κυβερνήτες του ωροσκοπίου (μιας και ο ωροσκόπος είναι στο Σκορπιό!!).
4. Πάμε να δούμε τώρα τον Ωροσκόπο
Οι κυβερνήτες του, ο ’ρης και ο Πλούτωνας βρίσκονται σε στενή αντίθεση και, ευτυχώς, κάνει ακριβείας εξάγωνο με Ουρανό και τρίγωνο με τον Κλήρο της Τύχης, που κατ΄ εξοχήν συνετέλεσαν στην υπέρβαση της ασθένειας!!!
5. Τα Μεσοδιαστήματα
6. Οι Ακμές του 6ου και 12ου Οίκου
7. Οι κυβερνήτες 6ου – 12ου Οίκου
8. Τα Μεσοδιαστήματα των ασθενειών, της κακοδαιμονίας και του θανάτου
Είδαμε, λοιπόν, πως μπορεί να εξετάσει κανείς ένα ωροσκόπιο για θέματα υγείας. Με προσοχή δείξαμε και τις επιβαρύνσεις αλλά και τις υποστηρίξεις που έχει το ωροσκόπιο. Φυσικά, με τη μέθοδο των Προχωρημένων ωροσκοπίων, των Διελεύσεων και, κυρίως, της Ηλιακής Επιστροφής φαίνεται καθαρά γιατί η κρίση ξέσπασε επικίνδυνα στα 3 περίπου χρόνια αλλά και γιατί ξεπεράστηκε. Όμως και η κρίση αλλά και η υπέρβασή της υπάρχουν ως τάσεις, όπως είδαμε, στο γενέθλιο ωροσκόπιο. Γι’ αυτό, πριν πάτε να μάθετε οτιδήποτε στην Αστρολογία, φροντίστε να μάθετε πρώτα πολύ καλά τη γενέθλια ανάλυση. Είναι σα να χτίζετε πύργους στην άμμο, αν, πριν μάθετε καλά αυτά, μάθετε οτιδήποτε άλλο.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε επιγραμματικά τους αντισταθμιστικούς αστρολογικούς παράγοντες που εμπόδισαν την ασθένεια να οδηγήσει σε μοιραίες ατραπούς το μικρό κορίτσι:
- Σελήνη – Δίας σε αμοιβαία υποδοχή (η Σελήνη στον Τοξότη και ο Δίας στον Καρκίνο).
- Δίας σε έξαρση και στον Οίκο του (9ος)
- Ωροσκόπος εξάγωνο με Ουρανό.
- Ωροσκόπος τρίγωνο με τον Κλήρο της Τύχης.
- Κλήρος της Τύχης με αντισκιά στις 23° Ζυγού πάνω στον ευμενέστατο απλανή Spica.
- Αφροδίτη σε ακριβείας τρίγωνο με Πλούτωνα, εξάγωνο με ’ρη, που «απαλύνει» την αντίθεσή τους.
- Αφροδίτη πάνω στον ευμενή απλανή Σείριο.
- Τρίγωνο (αποκλίνον, έστω) Ηλίου – Σελήνης.
- Τρίγωνο (αποκλίνον, πάλι) Σελήνης – Δεσμού.
- ’ρης σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα.
Σας χαιρετώ, ελπίζοντας να διαπιστώσετε πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η Αστρολογία ακόμα και σε θέματα ιατρικά και να σας βεβαιώσω πως όσα γράψαμε, ακόμα και αν φαίνονται εντυπωσιακά είναι λίγα μπροστά στο πλήθος των στοιχείων που έχουμε και που δεν εκθέσαμε σ’ αυτό το άρθρο, γιατί είναι άκρως εξειδικευμένα και, ίσως, κουραστικά.