Εισαγωγή του μεταφραστή: Σε αυτό το άρθρο συνοψίζω για το myhorοscope σε δυο μέρη, δυο μεγάλα αποσπάσματα από άρθρα της γνωστής γερμανίδας Αστρολόγου Monna Riegger για τη μελέτη της συναστρίας.
Η έμπειρη γερμανίδα αστρολόγος, η οποία έχει πάνω από 20 χρόνια πρακτική εμπειρία σε τεχνικές συναστρίας, μας δίνει στο πρώτο μέρος πολύτιμα στοιχεία για την τεχνική του Σύνθετου χάρτη (Composite) και στο δεύτερο μέρος δίνει τα ουσιαστικότερα στοιχεία για την τεχνική του Συνδυαστικού χάρτη (Combined), επισημαίνοντας τις βασικές διαφορές των πρακτικών εφαρμογών αυτών των δυο τεχνικών συναστρίας.
Λίγα λόγια για την Μοna Riegger
Η Mona Riegger γεννήθηκε στις 28.5.1957 και ασχολείται εντατικά με την Αστρολογία από τα 19 της. Από το 1980 ασχολείται με την συμβουλευτική και την διδασκαλία της Αστρολογίας. Μέλος του DAV (Σύλλογος Γερμανών Αστρολόγων), πρώην μέλος της εξεταστικής επιτροπής, ζει στο Βερολίνο και έχει κάνει ένα όνομα πέρα από το Βερολίνο, τόσο με τα πολυάριθμα άρθρα της σε ειδικά περιοδικά, όσο διοργανώνοντας σεμινάρια σε ολόκληρη τη Γερμανία. Το 1991 ιδρύει μαζί με δυο συναδέλφους της το Κέντρο Αστρολογίας στο Βερολίνο, ένα από τα πρώτα εκπαιδευτικά κέντρα του DAV. Περισσότερο έχει ειδικευθεί στην Αστρολογία των σχέσεων και στην Ωριαία Αστρολογία. Το 1997 ο οίκος Ebertin εκδίδει το βιβλίο της “Ηandbuch der Combin -und Composit-Deutug” και το 2000 ακολουθεί το “Gezeiten der Liebe”. Το πρώτο της βιβλίο έχει εκδοθεί μάλιστα και στα ολλανδικά και στα ιταλικά.
Α΄ ΜΕΡΟΣ
Ο ΣΥΝΘΕΤΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Το Σύνθετο Ωροσκόπιο (Composite) (λατινικά: compositio = συμπαράθεση, σύνθεση) μπορεί πραγματικά να γίνει κατανοητό ως καλλιτεχνική σύνθεση, με την οποία δυο ή περισσότερα γενέθλια Ωροσκόπια συντίθενται σε ένα Ωροσκόπιο συναστρίας. Αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια της τεχνικής των μεσοδιαστημάτων.
Υπολογισμός του Σύνθετου χάρτη
Στο Σύνθετο χάρτη δεν υπολογίζουμε τα μεσοδιαστήματα ενός γενέθλιου Ωροσκοπίου, αλλά τα μεσοδιαστήματα που δημιουργούνται μεταξύ των γενεθλίων πλανητών και σημείων των δυο συντρόφων. ‘Ετσι αναζητούμε το μέσο μεταξύ των Μεσουρανημάτων των συντρόφων, το μέσο μεταξύ του Ηλίου του ενός και του Ηλίου του άλλου, της Σελήνης του ενός και της Σελήνης του άλλου, του Ερμή του ενός και του Ερμή του άλλου κ.ο.κ. Αυτό υπολογιστικά μπορούμε να το κάνουμε μετατρέποντας π.χ σε εκλειπτικό μήκος τα δυο Μεσουρανήματα σε ένα Σύνθετο, ύστερα προσθέτοντάς τα και διαιρώντας το αποτέλεσμα δια του 2. Έτσι υπολογίζουμε το σημείο – μεσοδιάστημα μεταξύ των δυο Μεσουρανημάτων. Απέναντι απ’ αυτό το σημείο όμως βρίσκεται και ένα δεύτερο μεσοδιάστημα, που αποτελεί πάλι το μέσο μεταξύ των δυο παραγόντων. Ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι πρέπει να επιλέγουμε το μεσοδιάστημα που πέφτει στο μικρότερο τμήμα του κύκλου.
Παράδειγμα: Το Μεσουράνημα του συντρόφου Α είναι στις 20 μοίρες Καρκίνου, το Μεσουράνημα του συντρόφου Β στις 10 μοίρες Υδροχόου. Με καθαρό υπολογισμό το μεσοδιάστημα βρίσκεται στην 210 μοίρα του κύκλου = 00 μοίρες Σκορπιού. Επειδή όμως το απέναντι σημείο, που είναι η 00 μοίρα του Ταύρου, πέφτει στο πιο μικρό κομμάτι του κύκλου μεταξύ Καρκίνου και Υδροχόου, επιλέγουμε αυτό το σημείο. Αυτό το σημείο αποτελεί λοιπόν το νέο Μεσουράνημα του χάρτη Σύνθετου. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζουμε και τους υπόλοιπους παράγοντες, ‘Ηλιο, Σελήνη, Ερμή, Αφροδίτη κλπ του Σύνθετου χάρτη.
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Ωροσκόποι των συντρόφων. Για τους Ωροσκόπους μπορούμε να υπολογίσουμε όπως και για τους άλλους παράγοντες τη μέση απόσταση. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να υπολογίσουμε τον Ωροσκόπο του Σύνθετου στον τόπο γέννησης του/της συντρόφου, γιατί ο Ωροσκόπος προσδιορίζεται σύμφωνα με τους πίνακες οίκων από το Μεσουράνημα του Σύνθετου που έχει υπολογιστεί, και αντιστοιχεί στην μοίρα του γεωγραφικού πλάτους του τόπου γέννησης του συντρόφου. Eάν οι σύντροφοι έχουν γεννηθεί σε διαφορετικούς τόπους και μένουν μακριά, συνίσταται να καταστρώσουμε για την κάθε τοποθεσία από ένα Σύνθετο. Ποιός τώρα είναι ο “σωστός” Ωροσκόπος του Σύνθετου; Σ’ αυτό το σημείο, όπως και σε κάποιους άλλους τομείς της Αστρολογίας, επικρατεί ασυμφωνία.
Επειδή σήμερα σπάνια ένα Ωροσκόπιο υπολογίζεται και σχεδιάζεται με το χέρι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποφασίζουν οι προγραμματιστές των προγραμμάτων Αστρολογίας, που σημαίνει ότι η επιλογή ενός αστρολογικού προγράμματος καθορίζει συχνά με ποιόν Ωροσκόπο του Σύνθετου έχουμε να κάνουμε ! Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αστρολογικά προγράμματα που μας επιτρέπουν να επιλέξουμε μόνοι μας.
Επειδή ασχολούμαι ήδη περισσότερο από 20 χρόνια με τον Σύνθετο, και πολλά χρόνια απ’ αυτά έπρεπε να συμβιβαστώ χωρίς υπολογιστή, δεν μου απέμενε τίποτε άλλο, απ’ το να διαμορφώσω δική μου άποψη. Από την πρακτική μου, ο Ωροσκόπος του Σύνθετου που υπολογίζεται από το μεσοδιάστημα των δυο γενέθλιων Ωροσκόπων, είναι πιο ασφαλής. Τον Ωροσκόπο που υπολογίζεται από τον τόπο γέννησης μπορούμε απλά να τον σημειώνουμε επάνω στο Σύνθετο και να τον θεωρούμε ένα “ευαίσθητο” σημείο. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, αποκτά μια κάποια σημασία όταν ενεργοποιείται από διελεύσεις, αλλά η μοίρα του Ωροσκόπου που υπολογίζεται από το μεσοδιάστημα, καθώς και οι οίκοι που προκύπτουν απ’ αυτόν, αποδείχθηκαν για μένα πιο δηλωτικά.
Ερμηνεία του Σύνθετου χάρτη
Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία ενός Σύνθετου, η πρωτοποριακή εργασία του Robert Hand, που εξέδωσε το 1974 στις ΗΠΑ το βιβλίο “Planets in Composite”, είναι ανεκτίμητη. Στις αρχές της δεκαετίας του 80′, το βιβλίο του εκδόθηκε στα γερμανικά, πρώτα από τις εκδόσεις Papyrus και αργότερα από το Hugendubel. Μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε βιβλίο σταθμός. Στο μεταξύ έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και σε ό,τι αφορά την εργασία με τα Ωροσκόπια συναστρίας, σχεδόν κανείς δεν θέλησε να εγκαταλείψει το Σύνθετο. Ακόμα κι αν επί μακρόν, μια άλλη μέθοδος, το Συνδυαστικό Ωροσκόπιο (Combined), τουλάχιστον από την πρακτική μου έχει θεωρηθεί ουσιαστικά πιο εύχρηστη.
Για μένα το Σύνθετο Ωροσκόπιο αποτελεί ένα είδος “εστιακού Ωροσκοπίου”, που μπορεί να μας πει με λίγες ματιές κάτι για τα θέματα της εποχής που αρχίζει μια σχέση. Απαντάει ερωτήματα όπως : Ποιά είναι τα κύρια θέματα στο ξεκίνημα μιας σχέσης ; Ποιά δυναμική κυριαρχεί στη σχέση ; Ποιές συγκρούσεις πρέπει να περιμένουμε κλπ. Μπορεί κανείς είτε να προχωρήσει τελείως δομημένα στην ερμηνεία ενός Σύνθετου, ακολουθώντας βήμα βήμα ένα μοντέλο ερμηνείας, είτε να συγκεντρωθεί κυρίως σε εντυπωσιακές όψεις, όπως για παράδειγμα σε μία σύνοδο Ηλίου – Ουρανού – Πλούτωνα σε αντίθεση με τον Κρόνο. Αν βρούμε σε ένα Σύνθετο ένα τέτοιο σχηματισμό, μπορούμε πολύ γρήγορα να πούμε μερικά πράγματα για τη δυναμική μεταξύ των δυο συντρόφων, χωρίς να έχουμε ακολουθήσει πρώτα ένα μοντέλο ερμηνείας. ‘Οποιος όμως αρέσκεται να δουλεύει με μέθοδο, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα με τα ακόλουθα ερμηνευτικά βήματα:
Συμβολίζει με ποιόν τρόπο παρουσιάζονται προς τα έξω οι σύντροφοι ή σε ποιό πεδίο έχουν αναστολές και εμπόδια.
Οι πλανήτες στον Ωροσκόπο θα τροποποιήσουν οπωσδήποτε την ερμηνεία του και θα δώσουν ένα σημαντικό θέμα/μάθημα στους συντρόφους.
Εδώ αντικατοπτρίζονται οι ενέργειες που δέχονται τα άτομα εξωτερικά, με ποιό τρόπο το περιβάλλον αντιδρά σ’ αυτούς ως ζευγάρι.
Ο ‘Ηλιος του Σύνθετου περιγράφει τη φύση μιας σχέσης. Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο ‘Ηλιος, χαρακτηρίζει αυτή τη φύση της σχέσης με βάση το ταμπεραμέντο, ακόμα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι μια φλογερή – δυναμική σχέση ή περισσότερο μια ήσυχη και φρόνιμη σχέση ; Υπάρχει πολύ κίνηση μεταξύ των συντρόφων ; Το κέντρο βάρους πέφτει στην επικοινωνία ή στην δράση; Η θέση του ‘Ηλιου σε οίκο περιγράφει εκείνον τον τομέα της ζωής, που είναι σημαντικότερος για τους συντρόφους, και που τους προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.
Β΄ ΜΕΡΟΣ
ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
To συνδυαστικό Ωροσκόπιο (Combin) (λατινικά : combinare = συνδυάζω δυο) είναι κατά την άποψή μου η πιο ενδιαφέρουσα μέθοδος που έχει γεννήσει η Αστρολογία τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και το Συνδυαστικό Ωροσκόπιο βρίσκει την εφαρμογή του κυρίως στην Αστρολογία των σχέσεων, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για προγνωστικούς σκοπούς ή ακόμα και για διόρθωση της ώρας γέννησης.
Ο Συνδυαστικός χάρτης (Combined) σε αντίθεση με το Σύνθετο, δεν είναι ένα “καλλιτεχνικό” Ωροσκόπιο μεσοδιαστημάτων. Με την έννοια ακριβώς της λατινικής προέλευσης της λέξης combinare, συγκρίνονται και εδώ δυο γενέθλια Ωροσκόπια, ωστόσο αυτό που παράγεται, αντικατοπτρίζει μια ποιότητα του χρόνου, που υπάρχει μια συγκεκριμένη ημέρα, σε μια συγκεκριμένη χρονιά και σε έναν συγκεκριμένο τόπο στον ουρανό.
Ο υπολογισμός του Συνδυαστικού Ωροσκοπίου βασίζεται στο χωροχρονικο μέσο μεταξύ δυο γεννήσεων. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπολογίζονται οι θέσεις των πλανητών όπως στο Σύνθετο, αλλά οι ημέρες, οι ώρες και οι τόποι γέννησης.
Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι η σύντροφος γεννήθηκε στις 19/4/1928 και ο σύντροφός της στις 28/5/1957. Υπάρχει μια ημέρα που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο μεταξύ αυτών των δυο ημερομηνιών. Σ’αυτή την περίπτωση η μέρα είναι 7/11/1941. Αυτή η μέρα προσδιορίζει την ημερομηνία του Συνδυαστικού χάρτη. Η ώρα γέννησης του Συνδυαστικού, υπολογίζεται μετατρέποντας τις ώρες γέννησης των συντρόφων σε GMT, προσθέτοντάς τις και διαιρώντας μετά δια του 2. Στο τελευταίο βήμα προσδιορίζεται το τοπικό μέσο των γενέθλιων τοποθεσιών των συντρόφων. Υπολογίζουμε πρώτα τα δυο μήκη των γενέθλιων τόπων και μετά τα πλάτη. Μ’αυτόν τον τρόπο προκύπτει μια συντεταγμένη, με την οποία βρίσκουμε με μια ματιά στον άτλα μια τοποθεσία. Για συντρόφους που ο ένας έχει γεννηθεί στην Ευρώπη και ο άλλος στις ΗΠΑ, η τοποθεσία υπολογισμού του Συνδυαστικού θα μπορούσε να είναι ακόμα και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύνθετο ή Συνδυαστικό; Ποιό από τα δύο πρέπει να χρησιμοποιούμε;
‘Οταν έγραψα ότι το Σύνθετο, συμβολίζει κατά την άποψη μου περισσότερο την αρχική εποχή μιας σχέσης, το έγραψα γιατί βλέπω ότι τα θέματα που σχετίζονται με πολύ προχωρημένες στον χρόνο και βαθειές σχέσεις σχετίζονται περισσότερο με το Συνδυαστικό κι όχι με το Σύνθετο. Τέτοια θέματα μπορεί να είναι είτε όταν οι σύντροφοι συζούν, δημιουργούν ένα σπιτικό, παντρεύονται, αποκτούν μαζί παιδιά ή ιδρύουν μια επιχείρηση. ‘Ολοι αυτοί είναι τομείς που σχετίζονται με τον 8ο οίκο. Η δημιουργία κοινών αξιών, αλλά και αμοιβαίων εξαρτήσεων, που προκαλούν αναγκασμό και εξάρτηση.
Oι σχέσεις τύπου 8ου οίκου δεν μπορούν να χωρίσουν εύκολα, και ακόμα κι όταν επέρχεται ένας χωρισμός, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται τα πιο επώδυνα και ανεπιθύμητα συναισθήματα. ‘Οταν όμως γνωρίζουμε κάποιον με την έννοια του 7ου οίκου, η γνωριμία είναι περισσότερο απρόσωπη. Σε αυτήν την περίπτωση το Σύνθετο σίγουρα παρουσίαζει πιο καθαρά τα θέματα της σχέσης (σε περιπτώσεις σχέσεων που δεν έχουν γίνει τόσο ισχυρός δεσμός όπως οι δεσμοί μάνας – γιου ή αντρόγυνου ή αδελφών).
Συνεπάγεται ότι η ερμηνεία της σχέσης ενός παιδιού με τη μητέρα του ή μεταξύ του αδελφού και της αδελφής του, το Σύνθετο δεν είναι πραγματικά εύχρηστο. Οι οικογενειακές σχέσεις είναι από την γέννηση σχέσεις ογδόου οίκου ! Οι αμοιβαίες εξαρτήσεις σε μια σχέση σε μια σχέση γίνονται μ’αυτό ορατές όπως και το εάν είναι αδύνατο να χωρίσει κανείς ακόμα και εάν διαπιστώσει ότι δεν ταιριάζει τόσο καλά μετά από πολύ χρόνο στενής επαφής. Για οικογενειακούς δεσμούς θα χρησιμοποιούσα λοιπόν αποκλειστικά το Combined.
Η ερμηνεία του Συνδυαστικού Ωροσκοπίου
Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του Συνδυαστικού, δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι εκείνη που έχω βρει τη “φιλοσοφική λίθο” του. Στο μεταξύ υπάρχουν μερικές Αστρολόγοι που με τον τρόπο τους ασχολήθηκαν με αυτό τον χάρτη και ακολουθούν κάποιες ερμηνευτικές θέσεις. Αυτό μπορεί να είναι πολύ οφέλιμο για την περεταίρω διερεύνηση της τεχνικής. Η μέθοδος ερμηνείας που προτείνεται εδώ, είναι αυτή με την οποία προσωπικά είχα τα καλύτερα αποτελέσματα, και μπορεί σ’αυτό το σημείο να λειτουργήσει ως πρόταση για να μπορέσουμε να συλλέξουμε μερικές εμπειρίες με το Συνδυαστικό.
‘Eνα Συνδυαστικό Ωροσκόπιο μπορούμε να το ερμηνεύσουμε με διάφορους τρόπους:
1. Δίνει μια γενική εντύπωση για τη σχέση, για το τί έχει ενώσει τους δυο συντρόφους στη σχέση σε ένα ψυχικό επίπεδο, με ποιά θέματα και ποιές συγκρούσεις θα έρθουν αντιμέτωποι στην πορεία της σχέσης.
2. ‘Ενα Συνδυαστικό δίνει πληροφορίες ποιός ο ρόλος του μεγαλύτερου στη σχέση, πώς και με ποιά καθήκοντα εισέρχεται στη σχέση και τί πρέπει να μάθει και να αναπτύξει για τον εαυτό του σ’αυτό τον δεσμό. Αυτό έχει παρατηρηθεί π.χ πολύ διαφωτιστικό ακόμα και σε Combined χάρτες διδύμων αδελφών!
3. Στο επόμενο βήμα, η ερμηνεία είναι ποιός ο ρόλος που παίρνει ο νεότερος στην σχέση, ποιά θέματα θέτει, πώς βιώνει τον εαυτό του σ’αυτή την σχέση και τί πρέπει να μάθει και να αναπτύξει.
4. Επειδή σε ένα Συνδυαστικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις τρέχουσες μεθόδους πρόγνωσης (διελεύσεις, προόδους, ηλιακές επιστροφές κλπ), είναι εφικτό να δούμε την εξέλιξη μιας σχέση μέσα στο χρόνο.
5. Κοινά θέματα μιας οικογένειας, μιας ομάδας φίλων, συναδέλφων από τη δουλειά ή μιας ομάδας μάθησης, μπορούμε να τα εξετάσουμε με την βοήθεια ενός πολυσυνδυαστικού χάρτη (Multi-Combined).
6. Υπάρχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες με τη βοήθεια του Συνδυαστικού. Πρώτον, μπορούμε να καταστρώσουμε ένα Συνδυαστικό μεταξύ ενός γενέθλιου χάρτη και ενός γεγονότος για να δούμε ποιό θα μπορούσε να είναι το βαθύτερο νόημα αυτού του γεγονότος στην προσωπική ζωή. Από την άλλη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Συνδυαστικό για να διορθώσουμε την ώρα γέννησης, όταν είμαστε σίγουροι για την ώρα γέννησης του ενός συντρόφου αλλά δεν είμαστε σίγουροι για την ώρα γέννησης του άλλου συντρόφου.
Και τώρα ένα ένα τα βήματα για την ερμηνεία μιας σχέσης:
Ο οίκος, στον οποίο βρίσκεται ο κυβερνήτης του ζωδίου, καθιστά εφικτή μια ειδική εξέταση του κεντρικού θέματος. Ο τομέας της ζωής, ο οποίος περιγράφεται από εκείνον τον οίκο, είναι το κεντρικό σημείο από το οποίο περιστρέφεται η σχέση.
Η θέση όλων των άλλων πλανητών σε ζώδια και οίκους, ιδιαίτερα η θέση του ‘Ηλιου και της Σελήνης, περιγράφουν κι άλλα θέματα και κεντρικά ζητήματα.
4. Ο ρόλος του μεγαλύτερου συντρόφου
Ο (αρχαίος) κυβερνήτης του Ωροσκόπου του Συνδυαστικού, συμβολίζει με την τοποθέτησή του σε ζώδιο και οίκο και σε σχέση με τις όψεις του με άλλους πλανήτες, τον ρόλο και τα καθήκοντα του μεγαλύτερου συντρόφου. Ακόμα, πλανήτες στον 1ο οίκο και, σε ένα εμπεριεχόμενο ζώδιο στον 1ο οίκο, αλλά και οι κυβερνήτες τους, περιγράφουν καλύτερα τα θέματα σχετικά με τον μεγαλύτερο σύντροφο.
5. Ο ρόλος του νεότερου συντρόφου
Ο (αρχαίος) κυβερνήτης του Απογόνου (η ακμή 7ου οίκου) του Συνδυαστικού, συμβολίζει με την τοποθέτησή του σε ζώδιο και οίκο και σε σχέση με τις όψεις του με άλλους πλανήτες, τον ρόλο και τα καθήκοντα του νεαρότερου συντρόφου. Ακόμα, πλανήτες στον 7ο οίκο και σε ένα εμπεριεχόμενο ζώδιο στον 7ο οίκο και οι κυβερνήτες του, περιγράφουν τα θέματα του νεαρότερου. Αν στρέψουμε τον κύκλο 180 μοίρες, ο Απόγονος γίνεται ο Ωροσκόπος του νεαρότερου. ‘Ενας πλανήτης του Συνδυαστικού που βρίσκεται π.χ στον 12ο οίκο, βιώνεται από τον νεότερο σύντροφο ως ένας πλανήτης του 6ου οίκου.
6. Ο δεσμός των συντρόφων
Αν υπάρχει μια όψη μεταξύ του κυβερνήτη του Ωροσκόπου και του Απογόνου, μας λέει κάτι για την συνδιαλλαγή μεταξύ των συντρόφων. Μια σύνοδος των κυβερνητών μπορεί π.χ να δείξει μια συμβίωση, ένα τετράγωνο συμβολίζει όχι σπάνια ότι οι σύντροφοι μπορούν με μεγάλη δυσκολία να αποφύγουν την σύγκρουση, εμμένοντας ο καθένας στην γνώμη του.
Πηγές: Mona Riegger Sternwelten Autor
Das Composit und seine zeitliche Dynamik – Partnerschaft – Teil 5
Das Combin und seine zeitliche Dynamik – Partnerschaft – Teil 6
Απόδοση στα ελληνικά ειδικά για το MyHoroscope: Δημήτρης Στασινόπουλος
Κατόπιν έγγραφης άδειας της Μοna Riegger στο myhoroscope
Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση του παρόντος κειμένου
σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο