0 0 votes
Article Rating

Η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που δηλώνει την αγάπη, την αισθητική και την τέχνη. Δείχνει την ανάγκη του ατόμου για αρμονία (ακόμα όμως και την έλλειψή της) και για κοινωνικότητα, ενώ σχετίζεται πρωτίστως με την ερωτική φύση, είτε αυτή εκφράζεται μέσα από τη στοργή, το πάθος ή ακόμα και μέσα από τη ζήλια!

Σε ένα ανδρικό ωροσκόπιο μάς δίνει τις ενδείξεις για το τι βρίσκει ελκυστικό στις γυναίκες ένας άνδρας, ενώ σ’ ένα γυναικείο ωροσκόπιο μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί μία γυναίκα με το αντίθετο φύλο.

Η Αφροδίτη είναι γνωστή ως το πρωινό και το βραδινό αστέρι που εμφανίζεται πριν την ανατολή και τη δύση του Ήλιου. Η αναποφασιστικότητα, αλλά και η ανάγκη για τους άλλους, που συχνά συνδέεται μ’ ένα από τα ζώδια που κυβερνά η Αφροδίτη, τον Ζυγό, σχετίζεται μ’ αυτές τις δυο ξεχωριστές εμφανίσεις της.

Τα άτομα του Ζυγού χρειάζεται να υπάρχουν μέσα από μια συντροφική σχέση και να εξισορροπούν την ζωή τους μέσα από το πάρε δώσε των σχέσεων.

Η αργή περιστροφή της, αλλά και η ομαλή τροχιά της συσχετίζονται επίσης με τις ιδιότητες του άλλου ζωδίου που κυβερνά, του Ταύρου, ζώδιο το οποίο χαρακτηρίζεται για την σταθερότητα και την επιμονή του στις σχέσεις.

Η Αφροδίτη είναι ένας θερμός πλανήτης, ο οποίος καλύπτεται από πυκνά νέφη και αυτό ίσως να είναι ο λόγος που πολλοί παρεξηγούνε συχνά το τι είναι η πραγματική αγάπη, προτιμώντας συχνά μια ιδεαλιστική (αλλά συχνά ομιχλώδη) άποψη, που είναι ωστόσο διαφορετική από την πραγματικότητα.

Βρίσκεται σε αδυναμία στον Σκορπιό και τον Κριό, σε έξαρση στους Ιχθείς και σε πτώση στην Παρθένο. Τέλος, σχετίζεται με τη φλεβική κυκλοφορία, τον λαιμό, τα νεφρά και τις ορμόνες.

Αφροδίτη και Μυθολογία

Η Αφροδίτη ήταν η Μεγάλη Θεά, η θεά της ομορφιάς και την σαρκικής αγάπης. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Κρόνος, με τη βοήθεια της μητέρας του Γαίας, η οποία ήθελε να τιμωρήσει τον Ουρανό για την συμπεριφορά του προς τα παιδιά του, έκοψε με ένα δρεπάνι τα γεννητικά όργανα του πατέρα του και τα πέταξε στη θάλασσα. Γύρω από αυτά, είχε σχηματιστεί λευκός αφρός, μέσα από τον οποίο ξεπετάχτηκε ένα κορίτσι, το οποίο ονομάστηκε γι’ αυτόν τον λόγο Αφροδίτη.

Κολυμπώντας, έφθασε στα Κύθηρα (γι’ αυτό την ονομάζουν και Κυθέρεια Αφροδίτη) και κατόπιν στην Κύπρο όπου βρίσκονται και τα αρχαιότερα ιερά της στην Πάφο. Η Κυθέρεια Αφροδίτη συνδέεται με την έκφραση του αγνού και ρομαντικού έρωτα, ενώ η Αφροδίτη της Κύπρου με τον σαρκικό έρωτα.

Η διήγηση για την άμεση προέλευσή της από τον Ουρανό, συνέδεσε τη μεγάλη θεά του έρωτα με τη θάλασσα. Οι Φρύγες την ονόμαζαν Μητέρα Θεά της Πεσσινούντας, ενώ στην Σιδώνα θεωρείτο η Παρθένος της θάλασσας, η οποία βασιλεύει στο ασταθές θαλασσινό στοιχείο.

Γενικότερα, ήταν η ελεήμων και επήκοος Θεά, η προστάτιδα των θαλασσοπόρων, ενώ εμφανιζόταν με τρεις βασικούς και διαφορετικούς χαρακτήρες: α) ως βασίλισσα του Ουρανού ή ουράνια θεότητα (ή θεά της Σελήνης), β) ως βασίλισσα της Θάλασσας ή θαλάσσια θεότητα και γ) ως βασίλισσα της Γης ή γήινη θεότητα.

Στην αρχαία Ελλάδα, εμφανιζόταν με διαφορετικές ιδιότητες. Στην Αττική, ως Αθηνά, στην Κρήτη ως Άρτεμις Δίκτυννα, στην Ελευσίνα ως Δήμητρα. Επίσης, παρουσιαζόταν ως βασίλισσα της βλάστησης, ως θεά της ομορφιάς και του έρωτα, προστάτιδα του νόμιμου έρωτα (Ουράνια Αφροδίτη), αλλά και προστάτιδα του παράνομου έρωτα (Πάνδημη Αφροδίτη). Στην Ασία παρουσιαζόταν ως Αστάρτη, Ιστάρ (Βαβυλώνιοι) και Ινάνα (Σουμέριοι), θεότητες της σεξουαλικότητας και της ευφορίας.

Στην Αίγυπτο, τέλος, ως Ίσιδα και Αθώρ, προστάτιδα των γυναικών, της γονιμότητας, της μητρότητας και του έρωτα. Στην Ανατολή ήταν η θεά με ιδιαίτερη δίψα για έρωτα και που συγχρόνως σκόρπιζε το απεριόριστο ερωτικό πάθος. Σ’ αυτήν ανήκε το νυχτερινό και πρωινό αστέρι του ουρανού, ο πλανήτης Αφροδίτη.

Ως θεά της αγάπης και της ομορφιάς, είχε σαγηνευτική, αισθησιακή και γοητευτική μορφή και ενέπνευσε τους ανθρώπους στην πάροδο των αιώνων. Γι’ αυτόν τον λόγο, ό,τι είναι όμορφο και περίτεχνο συνδέεται με την Αφροδίτη. Είχε σύζυγο τον Ήφαιστο, αλλά από την αγάπη της με τον Άρη γέννησε τον Έρωτα.

 

Αφροδίτη και Αστρονομία

Μετά τη Σελήνη και τον Ήλιο, η Αφροδίτη είναι το φωτεινότερο ουράνιο σώμα. Είναι γνωστή και σαν το Πρωινό και Βραδινό Αστέρι, επειδή εμφανίζεται πριν την ανατολή και μετά την δύση του Ήλιου, για δύο περίπου ώρες. Η απόστασή της από τον Ήλιο είναι περίπου 108.000.000 χλμ, η μάζα της είναι 0,82 της γήινης, η διάμετρός της φθάνει τα 12.192 χλμ και η μέση πυκνότητά της είναι 5243 kg/m3.

Σαν την Σελήνη, η Αφροδίτη περνάει από φάσεις, από χάση έως σχεδόν γέμιση. Η ατμόσφαιρά της αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα. Το χρώμα της αλλάζει και ο πλανήτης μπορεί να εμφανιστεί κόκκινος ή πράσινος. Οι νεότεροι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Αφροδίτη είναι ο πιο ζεστός πλανήτης, περιτριγυρισμένος με πυκνά νέφη, που εμποδίζουν την εκπομπή της θερμοκρασίας, δημιουργώντας το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Γι’ αυτό τον λόγο, η Αφροδίτη έχει μια μέση επιφανειακή θερμοκρασία που διατηρείται σχεδόν σταθερή περίπου στους 460oC. Τα πυκνά νέφη είναι κιτρινωπά, γιατί αποτελούνται κυρίως από θειικό οξύ. Η επιφάνειά της θεωρείται πετρώδης, ενώ έχουν παρατηρηθεί όρη, κοιλότητες, πεδιάδες και ανοιχτοί χώροι. Έχει πάνω από 1600 ηφαίστεια, κρατήρες και πεδιάδες λάβας.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αφροδίτη είναι γεωλογικά ενεργή. Η ενεργητικότητα των ηφαιστείων της Αφροδίτης, σύμφωνα με ενδείξεις, έχει τερματιστεί εδώ και περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Στην Αφροδίτη ένας άνθρωπος βάρους 40 κιλών ζυγίζει 35. Είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με την Γη, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τον λόγο που σχετιζόμαστε με αυτήν τόσο στενά. Ακόμα υπάρχει ένα σημαντικά χαρακτηριστικό γιΆ αυτόν τον πλανήτη που τον κάνει να διαφέρει απ’ όλα όσα ήξεραν οι αρχαίοι: στην πραγματικότητα γυρίζει γύρω από τον άξονά της με αντίθετη κατεύθυνση!

Η αντίθετη κατεύθυνση στην περιφορά της γύρω από τον Ήλιο σημαίνει ότι σε μια οκταετή περίοδο, η Αφροδίτη περιστρέφεται ακριβώς δώδεκα φορές γύρω από τον άξονά της. Η περιστροφή της είναι αργή και έχει μια από τις πιο ομαλές τροχιές στο ηλιακό σύστημα.

Η ταχύτητα περιφοράς της στον άξονά της ανακαλύφθηκε το 1967 με τη βοήθεια του ραντάρ. Αυτό ήταν σε θέση να κοιτάξει ερευνητικά μέσω των πυκνών νεφών που περιβάλλουν τον πλανήτη και να βρει μια περίοδο περιφοράς που διαρκεί ακριβώς τα 2/3 ενός γήινου έτους ή αλλιώς 243 ημέρες.

 

Αφροδίτη και Αστρολογία

Η Αφροδίτη δεν απέχει ποτέ περισσότερο των 48° από τον Ήλιο και κάνει την περιστροφή της γύρω από αυτόν σε 225 ημέρες, με μέση ημερήσια κίνηση 1°12΄. Η ανάδρομη κίνησή της γίνεται κάθε 18 μήνες και διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Η ταχύτητά της δεν σημειώνει σημαντικές αλλαγές, ενώ όταν αλλάζει φορά (όταν γίνεται ανάδρομη ή ορθόδρομη) σχηματίζει μια τροχιά όψης διάρκειας περίπου 15 ημερών.

Το σύμβολο της Αφροδίτης αποτελείται από έναν κύκλο που συμβολίζει το πνεύμα. Ο σταυρός της ύλης που βρίσκεται κάτω από τον κύκλο συμβολίζει την έκφραση της αγάπης στον υλικό κόσμο. Το πνεύμα του ανθρώπου ξεχύνεται προς τα κάτω για να εκφραστεί μέσα από τη φόρμα και μʼ αυτό τον τρόπο δημιουργεί τη ζωή. Όταν η μορφή, η φόρμα, δημιουργείται από το πνεύμα γίνεται κάτι όμορφο, αφού όλα όσα δημιουργεί ο άνθρωπος πηγάζουν από την αιθερική του φύση.

Η Αφροδίτη ανήκει στους προσωπικούς πλανήτες και είναι θηλυκή, υγρή, θερμή και γόνιμη. Είναι κυβερνήτης στον Ταύρο και στον Ζυγό, βρίσκεται σε αδυναμία στο Σκορπιό και τον Κριό, σε έξαρση στους Ιχθείς και σε πτώση στην Παρθένο. Λειτουργεί πιο θετικά στον Ταύρο, τον Ζυγό, τους Ιχθείς και τον Υδροχόο.

Έχει την έκφρασή της σε τρία επίπεδα: στην Αφροδίτη του Ταύρου, στην Αφροδίτη του Ζυγού και στην Αφροδίτη των Ιχθύων. Συγκεκριμένα, η Αφροδίτη του Ταύρου είναι η Αφροδίτη των πέντε αισθήσεων. Γειωμένη, σαφής και ορατή, μας βοηθά να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής, να γευτούμε ομορφιές και πίκρες, να αισθανθούμε τα χρώματα, τα αρώματα και την φύση που μας περιβάλλει.

Έχει άμεση σχέση με την «Πάνδημο Αφροδίτη», η οποία τονίζει περισσότερο τα ταυρίσια χαρακτηριστικά, είναι δηλαδή φιλήδονη και γήινη, συντηρητική και προστατευτική, που αναζητά την προέκταση του εαυτού της σε σχέση με τους άλλους και απευθύνεται στα αισθήματα και στα συναισθήματα. Η Αφροδίτη στον Ταύρο δηλώνει την παθητική και μητρική αγάπη.

Η Αφροδίτη του Ζυγού είναι η Αφροδίτη της ανθρώπινης επαφής. Αφού έχουμε αντιληφθεί το υλικό περιβάλλον και το έχουμε κατανοήσει, αναπτύσσονται μέσα μας συναισθήματα, που επιδιώκουμε να μοιραστούμε με τους συνανθρώπους μας, προκειμένου το ΕΓΩ να γίνει ΕΜΕΙΣ. Αναπτύσσουμε συναναστροφές και ισορροπούμε στο κοινωνικό περιβάλλον μας. Γενικότερα, μία Αφροδίτη στο Ζυγό δίνει αρμονία και αγάπη στο γάμο, τρυφερά συναισθήματα, καλές συνεργασίες, αρμονικές σχέσεις με τους άλλους, μεγάλη κοινωνικότητα, ένα περιβάλλον ελκυστικό, καλαίσθητο.

Δηλώνεται μία διαρκής ανάγκη να σχετίζεται το άτομο με άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι θα ικανοποιούνται τα συναισθήματά του και θα νιώθει πληρότητα.

Η Αφροδίτη των Ιχθύων φέρνει τον πλανήτη στην έξαρσή του, ενώ εδώ επίσης κλείνει και ο κύκλος του ζωδιακού. Αυτό που βιωματικά κατανοήσαμε για τον εξωτερικό κόσμο (Ταύρος) και μοιραστήκαμε με τους άλλους (Ζυγός), αποδεσμεύεται από τα ανθρώπινα και εξωτερικά του στοιχεία στους Ιχθείς και προχωρά ακόμη πιο μακριά.

Εισέρχεται στην θάλασσα των συγκινήσεων και αισθημάτων, προσεγγίζοντας την αγάπη με μία συμπαντική μορφή. Η αγάπη γίνεται συναίσθημα, χωρίς ανάγκη για λογική επεξεργασία. Εδώ προσφέρεται και θυσιάζεται για τους άλλους.

Η Αφροδίτη αποτελεί το σύμβολο της αισθητικής, της αγάπης, της τρυφερότητας, της ζεστασιάς και της καλλιτεχνίας. Λόγω της σχέσης της με την ομορφιά και την αρμονία, τα χρώματα και οι καλές τέχνες αρμόζουν στην Αφροδίτη, καθώς και το τραγούδι (λόγω της επιρροής της στο λαιμό) και η μελωδική φωνή. Την συνοδεύουν ο εκλεπτυσμός, η ευχαρίστηση, η πολυτέλεια, η χλιδή, οι αισθησιακές απολαύσεις (σε όλες τις μορφές), καθώς επίσης το γούστο και η καλλιέργεια.

Συχνά, ονομάζεται δευτερεύων ευεργέτης, καθώς συνδέεται με την καλοτυχία –αν και με πιο περιορισμένο τρόπο– π.χ. μπορεί να δηλώσει ένα μικρό ποσό που κερδίζουμε στα τυχερά παιχνίδια. Θεωρείται πλανήτης των υλικών αγαθών, γιʼ αυτό και αντιπροσωπεύει τα χρήματα και τον τρόπο που κάποιος τα ξοδεύει ή τα κερδίζει.

Εκφράζει τις ωραίες γεύσεις και τα γλυκά, τις αρμονικές και ευχάριστες δραστηριότητες, αλλά και κάποια νωχέλεια ή νωθρότητα. Άλλα αρνητικά της χαρακτηριστικά είναι η ματαιοδοξία, η τεμπελιά, η ζήλια, η αναποφασιστικότητα και η κτητικότητα.

Πέρα από την αισθητική μας αντίληψη, η Αφροδίτη ακολούθως καθορίζει και την ποιότητα της έκφρασής μας, άρα και την ποιότητα των σχέσεων που μπορούμε να συνάψουμε. Σʼ ένα προσωπικό ωροσκόπιο, δηλώνει την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους, την κοινωνικότητα και την ικανότητα που έχουμε να προσελκύουμε, να συμβιώνουμε και να συνεργαζόμαστε με τους άλλους. Αποτελεί ένδειξη για τον τρόπο που σχετιζόμαστε, σύμφωνα με τις δικές μας αξίες, τις επιθυμίες μας, με το τι θέλουμε από τους άλλους, αλλά και με τι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε.

Ειδικότερα σε ένα ανδρικό ωροσκόπιο, η Αφροδίτη δηλώνει τον τύπο γυναίκας που τον ελκύει και πιθανόν θα παντρευτεί και γενικότερα τα χαρακτηριστικά που ψάχνει στην ιδανική γυναίκα. Σε κάθε ωροσκόπιο λειτουργεί ως δείκτης του γάμου, λόγω της σχέσης της με το ζώδιο του Ζυγού.

Το μεγαλύτερο δώρο της Αφροδίτης είναι η ικανότητα που δίνεται στον άνθρωπο να αγαπάει και να αγαπιέται. Αποτελεί έναν από τους δείκτες γοητείας που ένα άτομο εκδηλώνει, ενώ επίσης δηλώνει τον τρόπο που εκφράζει κάποιος τα συναισθήματά του, σε αντίθεση με την Σελήνη που δηλώνει περισσότερο το βάθος του συγκινησιακού επιπέδου.

Γνωρίζοντας ακριβώς τον τρόπο που γοητεύουμε, όχι απλά θέτουμε σε εφαρμογή ανάλογες συμπεριφορές και στάσεις, αλλά και τις καλλιεργούμε. Πολύ συχνά οι άνθρωποι βλέπουν άλλα άτομα να αποκτούν φίλους και αγαπημένους και προσπαθούν να τους αντιγράψουν. Αυτό βεβαίως είναι λάθος. Θα πρέπει κάθε άτομο να ανακαλύψει τα δικά του Αφροδίσια χαρίσματα και να προσελκύει τους άλλους με τον δικό του τρόπο.

Όταν είναι καλά τοποθετημένη (σε ευνοϊκή θέση) στο ωροσκόπιο, η Αφροδίτη δίνει στην προσωπικότητά του ατόμου φυσική ζεστασιά και μαγνητισμό. Κάτω από την ευνοϊκή επιρροή της, οι σχέσεις με τους άλλους είναι γενναιόδωρες, στοργικές και με βαθιά κατανόηση. Αυτή η εμπάθεια για τους άλλους, συνδυασμένη με μια πρώτης τάξεως γοητεία, κάνουν το άτομο υπερβολικά δημοφιλές. Χαρίζει καλλιτεχνικές τάσεις. Δεν έχει σημασία αν θα ακολουθήσει το άτομο κάποιο επάγγελμα που συνδέεται με τη φύση του πλανήτη π.χ. μόδα, αισθητική, διακόσμηση, μουσική κ.ά., μπορεί ωστόσο να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας βελτιωμένης προσωπικότητας που θα αρέσει στους άλλους και στο ίδιο.

Οι δυσαρμονικές όψεις με την Αφροδίτη μπορεί να φέρουν δυσκολίες και να δημιουργήσουν άγχος στις ερωτικές υποθέσεις και τις φιλίες. Τα άτομα με ψυχρή, χωρίς αισθήματα φύση και αυτά που φαίνονται ανίκανα να κάνουν ή να κρατήσουν φίλους συχνά έχουν πρόβλημα από μια δυσαρμονική Αφροδίτη.

Η επίγνωση των επιδράσεων της Αφροδίτης στο ωροσκόπιο, αναμφισβήτητα, διευκολύνει την βελτίωση της καλής θέσης του ζωδίου, στο οποίο βρίσκεται, ενώ μπορεί να μετριάσει μία λιγότερη ευνοϊκή της θέση. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι η Αφροδίτη μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κερδίσει την αγάπη και τον θαυμασμό των άλλων.

Οι διελεύσεις της Αφροδίτης δίνουν αρμονία, τρυφερότητα και αγάπη στην ζωή των ανθρώπων. Όταν λειτουργεί θετικά, ωθεί το άτομο σε μια ανώτερη πνευματική εξέλιξη. Θεωρείται πλανήτης που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για κοινωνική πρόοδο, φέρνοντας στη ζωή του ατόμου, που βιώνει μία διέλευσή της, όμορφες στιγμές και αρμονία με το γύρω του περιβάλλον.

Στην ετήσια περιστροφή της, σχηματίζει μία φορά όψη συνόδου και αντίθεσης με την γενέθλια θέση της και τους άλλους γενέθλιους πλανήτες. Η αντίθεση τονίζει την έλλειψη αρμονίας, απομακρύνοντας ωστόσο το άγχος και την ανασφάλεια. Δύο φορές τον χρόνο σχηματίζει όψη τετραγώνου, τριγώνου, εξήντα μοιρών, μισού τετραγώνου και ενάμισι τετραγώνου. Συγκεκριμένα, το εξάγωνο και το τρίγωνο δίνει συναισθήματα αγάπης, αρμονίας αλλά και συμπάθεια, τα οποία είναι ξεκάθαρα και δεν χρειάζεται να τα αμφισβητούμε.

Αντίθετα, το τετράγωνο δείχνει σε ποιους τομείς υφίσταται έλλειψη αρμονίας, η οποία είναι η αιτία που δημιουργεί άγχος και ανασφάλειες. Λόγω της αλλαγής θέσης κατά την περιφορά της γύρω απʼ τον Ήλιο, η Αφροδίτη μπορεί να επαναλάβει κάποια όψη τρεις φορές τον ίδιο χρόνο.

Η Αφροδίτη σχεδόν ποτέ δεν φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα σε μία διέλευση ή σε κάθε όψη που σχηματίζει με κάποιον γενέθλιο πλανήτη. Ο λόγος είναι ότι είναι θηλυκός πλανήτης και παθητικός στις ιδιότητες, έτσι σχεδόν ποτέ δεν αντιλαμβανόμαστε την επιρροή του.

Η Αφροδίτη, σε μία διέλευσή της, θέτει τις προϋποθέσεις για να έρθουν δύο άτομα κοντά και να λειτουργήσουν αρμονικά, δημιουργώντας μία αισθηματική σχέση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα εξελιχθεί σε πραγματική αγάπη. Σʼ αυτές τις περιπτώσεις κυριαρχεί περισσότερο το αίσθημα της παθητικότητας, γιʼ αυτό και χρειάζεται η βοήθεια και η θετική δύναμη του αρσενικού, δηλαδή του Άρη.

Ο Άρης θα δώσει θάρρος και ενέργεια, ώστε αυτά τα άτομα να καταφέρουν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους. Γενικότερα μία διέλευση της Αφροδίτης δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα, που επηρεάζει την συναισθηματική μας κατάσταση (στιγμιαίες απολαύσεις, ευχάριστα φλερτ), αλλά και την αισθητική μας αντίληψη (περιποιούμαστε τον εαυτό μας, ασχολούμαστε με την εμφάνισή μας).

Μας κάνει περισσότερο ανθρώπινους, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους και έχουμε τη διάθεση να προσφέρουμε με κάθε τρόπο την βοήθειά μας. Σε μία αρνητική της έκφανση, χαρακτηριστικά της είναι η επιπολαιότητα, η ανασφάλεια ή και οι παρανοήσεις, ανάλογα με το ποιον γενέθλιο πλανήτη διελαύνει.

 

Ομάδα σύνταξης myHoroscope.gr
Σειρά άρθρων: Δωρεάν Μαθήματα Αστρολογίας

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments