Οι περισσότερο μυημένοι στη γενέθλια αστρολογία πέρα από τα βασικά που εξετάζουν σ’ έναν γενέθλιο χάρτη δίνουν σημασία στον εντοπισμό του γενικού επικυρίαρχου και του τελικού χορηγού ενός χάρτη. Κάποιες φορές αυτή η διαδικασία φέρνει πονοκέφαλο, μολονότι η μέθοδος του τελικού επικυρίαρχου και χορηγού είναι μια σχετικά απλή μέθοδος.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για τον γενικό επικυρίαρχο ενός χάρτη που είναι ακριβώς το ίδιο με τον κυβερνήτη του ωροσκοπίου και όχι του ωροσκόπου που είναι εύκολος να βρεθεί αφού είναι ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο του ωροσκόπου μας. Ο γενικός επικυρίαρχος είναι ο δυνατότερος πλανήτης μέσα σ’ έναν χάρτη, αυτός δηλαδή που συγκεντρώνει τις περισσότερες θεμελιώδεις δυνάμεις.
Στην κλασική αστρολογία είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Πόσο σωστό είναι αυτό ώστε να ανακηρυχθεί ένας πλανήτης δυνατότερος από έναν άλλον…. παίρνει πολλή συζήτηση την οποία ευελπιστώ να κάνουμε παρέα κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα απ’ ότι θα σας τα παρουσιάσω στο συγκεκριμένο άρθρο.
Για να βρούμε πάντως ποιος πλανήτης συγκεντρώνει τις περισσότερες θεμελιώδεις δυνάμεις θα πρέπει να δούμε πως βαθμολογείται. Κάθε πλανήτης έχει μια βαθμολογία + / – που μας δείχνει πόσο δυνατές θεμελιώδεις ή συμπτωματικές δυνάμεις διαθέτει. Οι θεμελιώδεις δυνάμεις δείχνουν την πραγματική δυνατότητα κι αξία των πλανητών.
Αυτή η αξία / δύναμη υπολογίζεται από τη ζωδιακή θέση που βρίσκεται ένας πλανήτης, στην οποία διαθέτει ή όχι κάποιο κυριαρχικό τίτλο. Ιεραρχικά ξεκινάμε από την πιο ισχυρή δύναμη για να καταλήξουμε στην πιο ασθενή. Έτσι έχουμε τίτλο από κυριαρχία, έξαρση, τριπλότητα, όρια και πρόσωπα. Ένας πλανήτης όταν βρίσκεται στην κυριαρχία του βαθμολογείται με +5, επίσης όταν βρίσκεται σε αμοιβαία υποδοχή από κυριαρχία.
Στην έξαρσή του βαθμολογείται με +4, επίσης όταν βρίσκεται σε αμοιβαία υποδοχή από έξαρση με κάποιον άλλον πλανήτη. Για την τριπλότητα του παίρνει +3 , το ίδιο όταν βρεθεί σε αμοιβαία υποδοχή με άλλον πλανήτη από τριπλότητα, στα όρια του με +2 , επίσης με +2 όταν βρεθεί σε αμοιβαία υποδοχή από όρια και τέλος στα πρόσωπα του με +1, καθώς επίσης και όταν βρεθεί σε αμοιβαία υποδοχή από όρια με κάποιον άλλον. Τώρα στην περίπτωση που από θέση ένας πλανήτης βρεθεί σε θέση αδυναμίας βαθμολογείται με -5, σε θέση πτώσης με -4 και περιπλανώμενος με -5. Ορθόδρομος παίρνει +5 και ανάδρομος -4.
Εκτός από τις θεμελιώδεις έχουμε και τις συμπτωματικές δυνάμεις . Αυτές είναι οι δυνάμεις που αποκτά ένας πλανήτης συγκυριακά. Για παράδειγμα, το κάψιμο ενός πλανήτη, η θέση του από οίκο πχ. ως γωνιακός πλανήτης βαθμολογείται με περισσότερους βαθμούς, αργός σε ταχύτητα κτλ. με λιγότερους βαθμούς. Επειδή το άρθρο δεν πραγματεύεται την βαθμολόγηση των πλανητών δεν θα συνεχίσω με τις συμπτωματικές δυνάμεις (που είναι ακόμη περισσότερες) για να μη σας μπερδέψω και περισσότερο.
Εξάλλου είμαι σίγουρη πως καταλάβατε περίπου πως βγαίνει η δύναμη των πλανητών. Εκείνο το οποίο προσωπικά με ενδιαφέρει να κατανοήσετε περισσότερο είναι πως ψάχνουμε να βρούμε τη δύναμη ενός πλανήτη, γιατί μέσα από κατάσταση του πλανήτη, θα βρούμε όχι μόνο αν θα έχει τη δύναμη, αλλά και τις ευκαιρίες ώστε να δράσει αποτελεσματικά στα θέματα του χάρτη. Εν κατακλείδι ο πλανήτης που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βαθμολογία είναι εκείνος που θεωρείται ο γενικός επικυρίαρχος ενός χάρτη ή διαφορετικά ο κυβερνήτης του ωροσκοπίου.
Ας δούμε τώρα τι είναι ο τελικός χορηγός. Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σ’ ένα ζώδιο, ο κυρίαρχος πλανήτης του ζωδίου αυτού είναι ο χορηγός του. Πχ. Ήλιος στον Κριό άρα χορηγός του ο Άρης που κυβερνά τον Κριό. Τελικός χορηγός είναι ο πλανήτης στον οποίο καταλήγουν όλοι οι πλανήτες ξεκινώντας από τον Ήλιο μέσω χορηγίας / κυριαρχίας . Όταν καταλήγουμε σε περισσότερους από έναν πλανήτη τότε δεν υπάρχει ένας τελικός χορηγός αλλά π.χ. δυο πλανήτες που βρίσκονται σε αμοιβαία υποδοχή.
Ας δούμε ένα τυχαίο παράδειγμα, Ήλιος στους Διδύμους, χορηγός του, ο Ερμής λόγω κυριαρχίας του στους Διδύμους. Ερμής στον Ταύρο, χορηγός του είναι η Αφροδίτη, η Αφροδίτη με τη σειρά της είναι στον Καρκίνο, χορηγός είναι η Σελήνη, την οποία βρίσκουμε επίσης στον Καρκίνο, στο ζώδιο κυριαρχίας της, άρα είναι χορηγός όλων των προηγούμενων. Για να είναι τελικός χορηγός όμως, κοιτάζουμε και τους υπόλοιπους πλανήτες, αν οδηγούν σε αυτήν. Πάμε στον Άρη που είναι στους Διδύμους όπως ο Ήλιος, άρα οδηγεί πάλι στη Σελήνη. Πάμε στον Δία που είναι κι αυτός στους Διδύμους, άρα φτάνουμε πάλι στη Σελήνη. Πάμε στον Κρόνο που είναι στην Παρθένο με χορηγό τον Ερμή, άρα πάλι βρίσκουμε τη Σελήνη.
Πάμε στον Ουρανό είναι στον Καρκίνο, άρα πάλι μας δίνει τη Σελήνη. Πάμε στον Ποσειδώνα που είναι στον Ζυγό, τον χορηγεί η Αφροδίτη που οδηγεί στη Σελήνη. Τέλος βλέπουμε τον Πλούτωνα στον Λέοντα με χορηγό τον Ήλιο που είδαμε εξαρχής πως οδηγεί στη Σελήνη. Έχουμε λοιπόν τελικό χορηγό την Σελήνη.
Ας δούμε κι ένα παράδειγμα όπου στο τέλος καταλήγουμε σε δυο πλανήτες σε αμοιβαία υποδοχή. Ήλιος στον Καρκίνο. Χορηγός η Σελήνη, Σελήνη στον Υδροχόο, χορηγός της ο Ουρανός, Ουρανός στον Ζυγό, χορηγός η Αφροδίτη η οποία βρίσκεται στον Υδροχόο κι έχει χορηγό τον Ουρανό. Έτσι καταλήγουμε σε Αφροδίτη / Ουρανό και σε αμοιβαία υποδοχή. Σ’ αυτήν την περίπτωση σταματάμε, δεν υπάρχει τελικός κυρίαρχος.
Μετά τον Ήλιο συνεχίζουμε με τη Σελήνη, τον κυβερνήτη της και τους υπόλοιπους πλανήτες για να καταλήξουμε στον τελικό χορηγό, ο οποίος πάντα βρίσκεται σε θέση κυριαρχίας, ενώ αρκετές φορές μέσα σ’ έναν χάρτη θα δούμε τον γενικό επικυρίαρχο να είναι ίδιος με τον τελικό χορηγό κι ας μην είναι το ίδιο πράγμα.
Γενικότερα τη μελέτη του γενικού επικυρίαρχου και του τελικού χορηγού τη συναντάμε σε αναλύσεις αστρολόγων που ασκούν την κλασική παραδοσιακή αστρολογία γι αυτό και τους δίνουμε περισσότερη βαρύτητα όταν ψάχνουμε σ’ έναν χάρτη τις ιδιοσυγκρασίες και τους ιδιοσυγκρασιακούς τύπους. Και επειδή καλύτερη εξάσκηση από την πράξη δεν υπάρχει ας δούμε τους συγκεκριμένους όρους μέσα από τον χάρτη της Coco Chanel και του Fidel Castro, 2 Λεόντων που από σύμπτωση επέλεξα να μελετήσουμε. Ας ξεκινήσουμε με το ωροσκόπιο της Coco Shanel και να βρούμε τον γενικό επικυρίαρχο καθώς και τον τελικό χορηγό, αν υπάρχει.
Ξεκινάμε ψάχνοντας να βρούμε τον πιο δυνατό βαθμολογικά πλανήτη. Ο πίνακας με τις θεμελιώδεις δυνάμεις από το αστρολογικό πρόγραμμα του myhoroscope όπως βλέπετε μας τον δίνει έτοιμο στο πιάτο και είναι ο Δίας που συγκεντρώνει βαθμολογία 24 βαθμών. Μπαίνοντας σε πιο ειδικά κομμάτια της αστρολογίας θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω από πού μαζεύονται όλοι αυτοί οι βαθμοί.
Οι πρώτοι βαθμοί είναι λόγω έξαρσης που του δίνουν +4. Ως γωνιακός πλανήτης και στον 7ο οίκο παίρνει +4. Λόγω αμοιβαίας υποδοχής από κυριαρχία (παραδοσιακά) με Σελήνη παίρνει + 5. Ως ορθόδρομος παίρνει +4, ελεύθερος από το κάψιμο του Ήλιου παίρνει +5, ως γρήγορος +2. Αν αθροίσετε όλους τους αριθμούς θα δείτε πως συγκεντρώνει 24 βαθμούς κι ως εκ τούτου είναι ο δυνατότερος μέσα στον χάρτη επομένως και ο γενικός επικυρίαρχος ή κυβερνήτης ωροσκοπίου.
Πάμε τώρα να δούμε στον ίδιο χάρτη αν έχουμε τελικό χορηγό. Ο Ήλιος βρίσκεται σε κυριαρχία στο ζώδιο του Λέοντα. ΗΣελήνη στο ζώδιο των Ιχθύων με χορηγό τον Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας στο ζώδιο του Ταύρου έχει χορηγό τηνΑφροδίτη η οποία μας οδηγεί πάλι στον Ήλιο αφού βρίσκεται στο ζώδιο του Λέοντα.
Στη συνέχεια πάμε στον Ερμή βρίσκεται στην κυριαρχία του που σημαίνει πως η αναζήτηση μας τελειώνει εδώ αφού 2 πλανήτες στους 10 καταλήγουν σε διαφορετικούς χορηγούς και όχι σ’ έναν. Εν κατακλείδι στον χάρτη της Coco Shanel δεν έχουμε τελικό χορηγό.
Με γενικό επικυρίαρχο τον Δία στον Καρκίνο (έξαρση) και στον 7ο οίκο καταλαβαίνουμε πως η Coco Chanel αν μη τι άλλο είχε ανάγκη για ελευθερία στις σχέσεις της με τους άλλους, είτε επρόκειτο για τις ερωτικές ή κοινωνικές της σχέσεις. Επιθυμία να συνυπάρχει με κόσμο, έρωτες και πιθανόν γάμος με άντρα από το εξωτερικό, εύνοια σε συνεργασίες, γενικότερα τάση για επιτυχημένες συνεργασίες, δημοφιλής σε μεγάλο κύκλο ανθρώπων καθώς και πολλές ερωτικές σχέσεις από τις οποίες μάλλον θα ωφελούνταν. Οι έρωτες της γνωστοί, αρχικά με τον πάμπλουτο Ετιέν Μπαλσάν, ο οποίος θα προσφερθεί να τη βοηθήσει οικονομικά για να ανοίξει το καπελάδικο της στο Παρίσι. Λίγο καιρό μετά τον εγκαταλείπει για τον ακόμα πιο ευκατάστατο φίλο του, Άρθουρ «Μπόι» Σαπέλ, ο οποίος με προθυμία δίνει τα χρήματα που απαιτούνταν για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της.
Με τόσο δυνατό Δία στο ωροσκόπιο της δεν είναι κανείς να απορεί πως κατάφερε να μπει στους λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους ενώ συνδέθηκε για αρκετά χρόνια με τον δούκα του Γουεστμίνστερ του οποίου όπως λέγεται πως αρνήθηκε την πρόταση γάμου. Στα χρόνια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου συνδέεται με υψηλόβαθμο στέλεχος του Γ΄ Ράιχ και παρότι ανακρίνεται γι αυτή τη σχέση αθωώνεται μετά την φημολογούμενη παρέμβαση του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Παρόλα αυτά πέθανε ελεύθερη αφού δεν παντρεύτηκε ποτέ και παρότι ο Δίας της δεν είχε αρνητικές όψεις.
Πάμε τώρα να δούμε έναν χάρτη όπου εκ των προτέρων σας ενημερώνω πως έχει τελικό χορηγό. Πρόκειται για το ωροσκόπιο της πλέον ηγετικής μορφής, του Fidel Castro. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω, ότι για τον Castro στο διαδίκτυο υπάρχουν δυο ημερομηνίες. Εμείς θα εξετάσουμε τον χάρτη που βγαίνει από την ημερομηνία που έχουμε στο πρόγραμμα του my horoscope. Άλλωστε κύριο μέλημα μας δεν είναι η ανάλυση του ωροσκοπίου του αλλά να κατανοήσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε για να βρούμε τον τελικό χορηγό. Ξεκινάμε όπως πάντα με τον Ήλιο….
Σελήνη → (Υδροχόος ) Ουρανός → (Κριός ) Άρης → (Παρθένος ) Ερμής → Λέων = Ήλιος
Ερμής → (Λέων) = Ήλιος
Αφροδίτη → (Παρθένος) Ερμής → Λέων = Ήλιος
Άρης → (Παρθένος) Ερμής → Λέων = Ήλιος
Δίας → (Κριός) Άρης → Ερμής → (Λέων) = Ήλιος
Κρόνος → (Τοξότη ) Δίας → (Κριός) Άρης → (Παρθένο) →Ερμής → Ήλιος = Ήλιος
Ουρανός → (Κριός) Άρης → (Παρθένος) Ερμής → Λέων = Ήλιος
Ποσειδώνας → (Λέων) Ήλιος = Ήλιος
Πλούτωνας → (Καρκίνος) Σελήνη → (Υδροχόο) Ουρανός → (Κριός) Άρης → (Παρθένος) Ερμής → Λέων = Ήλιος.
Εξετάζοντας όλους τους πλανήτες βλέπουμε πως όλοι καταλήγουν στο ζώδιο του Λέοντα άρα τελικός χορηγός είναι ο Ήλιος που βρίσκεται στην κυριαρχία του. Όσο για τον γενικό επικυρίαρχο, τον πλανήτη δηλαδή που συγκεντρώνει τις περισσότερες θεμελιώδεις δυνάμεις, το πρόγραμμα του my horoscope όπως βλέπετε μας δίνει τον Δία.
Με τελικό χορηγό τον Ήλιο, ο Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους, αποδεικνύει πως είναι άξιος εκπρόσωπος των απανταχού ηλιακών ανθρώπων. Από το 1959 έως και το 2008 διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κούβας. Γεννημένος αρχηγός, με ισχυρή θέληση και Εγώ, μαζί με τους συντρόφους του κατέλαβε την Αβάνα. Αναδείχτηκε «ηγετική μορφή» του 3ου κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με τις αφρικανικές όσο και με τις ασιατικές χώρες όταν βοήθησε την Αγκόλα και την Αιθιοπία ν’ απελευθερωθούν.
Κι ενώ ανέπτυξε τις σχέσεις τους με τις χώρες του 3ου κόσμου, με την Ουάσιγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις τον Ιανουάριο του 1961 χωρίς φόβο και πάθος. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972 ενώ σύμφωνα με τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ συνέγραψε πολιτικά έργα, όπως την Οκτωβριανή Επανάσταση και την επανάσταση της Κούβας. Πλούσιο το βιογραφικό του το οποίο μπορείτε να διαβάσετε όλοι στο διαδίκτυο και να το συγκρίνετε με όσα γνωρίζετε αστρολογικά για τα ηλιακά άτομα.
Τελειώνοντας το άρθρο θα ήθελα να πιστεύω πως βοήθησα στην ανίχνευση του γενικού επικυρίαρχου και τελικού χορηγού ενός ωροσκοπίου χωρίς να σας δυσκόλεψα αφού επί της ουσίας πρόκειται για αρκετά εύκολες αστρολογικές μεθόδους.
Καλή συνέχεια στις μελέτες σας!