Πολλά έχουν ειπωθεί για την κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Μια κρίση που για πολλούς είναι αποκλειστικά οικονομική ενώ για άλλους αγγίζει όλες τις πλευρές της λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας. Πολλά έχουν ειπωθεί και για τα λάθη του παρελθόντος, τις σπατάλες, τη διαφθορά, την ψεύτικη καλοπέραση κλπ.
Πολλά επίσης ακούγονται και για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να τα δούμε όλα αυτά από αστρολογική σκοπιά εξετάζοντας το ωροσκόπιο της Ελλάδας και συγκεκριμένα το ωροσκόπιο που φτιάχνεται για το μεσημέρι στις 3/2/1830, που θεωρείται η πιο έγκυρη ημερομηνία ίδρυσης του κράτους. Σχετικά με την εγκυρότητα του συγκεκριμένου ωροσκοπίου δεν θα ασχοληθούμε αφού υπάρχει σχετική συζήτηση σε άλλο σημείο του forum.
Στην ανάλυση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα πολύ βασικά αστρολογικά στοιχεία που είναι οι 10 πλανήτες, οι όψεις 4ης αρμονικής (σύνοδος, αντίθεση και τετράγωνο), οι διελεύσεις των αργών πλανητών και οι πρόοδοι των γρήγορων πλανητών. Στις όψεις που θα αναφερθούν, η ανοχή είναι μέχρι μία μοίρα. Ο ακόλουθος χάρτης είναι το γενέθλιο ωροσκόπιο της Ελλάδας με σημειωμένες στην εξωτερική περιφέρεια τις κυριότερες διελεύσεις και προόδους με τις οποίες θα ασχοληθούμε. Με μπλε χρώμα είναι οι διελεύσεις των αργών και με κόκκινο οι πρόοδοι των γρήγορων πλανητών.
Πως φτάσαμε ως εδώ
Η αστρολογία μελετά τους κύκλους των πλανητών και στην πολιτική αστρολογία έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτών των κύκλων σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο επιτρέπει μια ανθρώπινη ζωή. Έτσι, οι δύο πιο σημαντικοί κύκλοι που ορίζουν τις ιστορικές περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας είναι:
1. Ο κύκλος του Πλούτωνα ως προς την γενέθλια θέση του. Το πρώτο τετράγωνο σχηματίστηκε την περίοδο 1919-21, όταν με την Μικρασιατική Εκστρατεία ολοκληρώθηκε η προσπάθεια δυναμικής επέκτασης των συνόρων του κράτους. Η αντίθεση σχηματίστηκε το 1974-75 όταν έπεσε η δικτατορία και ξεκίνησε η εποχή που ονομάστηκε Μεταπολίτευση. Το τελευταίο τετράγωνο του Πλούτωνα με τη γενέθλια θέση του σχηματίζεται στις μέρες μας, το 2011, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης που θα ολοκληρωθεί σε περίπου 63 χρόνια. Ας κρατήσουμε λοιπόν ότι δεν πρόκειται για μια περαστική κρίση αλλά για μια δραστική αλλαγή της Ελλάδας.
2. Ο τριακονταετής κύκλος Ήλιου – Σελήνης στην προοδευμένη κίνηση τους. Η τελευταία τους σύνοδο σχηματίστηκε το 1996 στην 27η μοίρα του Καρκίνου. Το σύμβολο Sabian της συγκεκριμένης μοίρας είναι «Καταιγίδα σε φαράγγι» και δείχνει τους κινδύνους αλλά και την ανάγκη να απαλλαγούμε απ’ ό,τι είναι πλέον περιττό. Η προοδευμένη πανσέληνος θα σχηματιστεί τον Μάρτιο του 2012, οπότε πλέον στο δεύτερο μισό του κύκλου θα δρέψουμε τους καρπούς των πράξεων μας, ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Ας δούμε όμως μερικές σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας, που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Πολλοί λένε ότι το κακό ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 όταν άρχισαν να εισρέουν τα κοινοτικά κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν για «κοινωνική πολιτική» αντί για ανάπτυξη. Πράγματι στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε ότι την περίοδο 1981 – 1982, όταν είχαμε την επίσημη είσοδο στην ΕΟΚ και την αλλαγή της κυβέρνησης, η προοδευμένη Αφροδίτη βρίσκονταν πάνω στον Ωροσκόπο της χώρας και ο Ουρανός σε αντίθεση με αυτόν. Επίσης στο μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας ο προοδευμένος Άρης σχημάτιζε σύνοδο με τη γενέθλια Αφροδίτη.
Η θέση του Ουρανού εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή απαίτηση για «Αλλαγή» που κυριαρχούσε τότε, ενώ η όψεις της Αφροδίτης δείχνουν την επιθυμία για εύκολη ζωή, δίκαιο μοίρασμα του πλούτου και γενικότερα καλοπέραση. Βέβαια αυτή η ψεύτικη ευδαιμονία δεν κράτησε πολύ αφού στο δεύτερο μισό της δεκαετίας ο Πλούτωνας σχημάτισε τετράγωνο με το Μεσουράνημα και τους πλανήτες που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα να έχουμε κυβερνητική κρίση, σκάνδαλα και τελικά ανατροπή της κυβέρνησης. Σημείο καμπής όπως είπαμε ήταν το 1996 με τη Νέα Σελήνη και την «εκσυγχρονιστική» τάση που επικράτησε στην πολιτική ζωή.
Αξιοσημείωτο εκείνης της χρονιάς ήταν και η αντίθεση του Πλούτωνα με τον Ωροσκόπο. Η είσοδος του Πλούτωνα στο άνω μισό του ωροσκοπίου δείχνει από μόνη της την έναρξη μιας περιόδου, ενώ η διέλευση από τον έβδομο οίκο των ανοιχτών εχθρών ήταν αρκετά επίφοβη. Άλλωστε όταν έγινε το θερμό επεισόδιο στα Ίμια η αντίθεση με τον Ωροσκόπο είχε ανοχή 0ο30’ της μοίρας. Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, είχαμε μια διέλευση του Ουρανού από τον Μεσουράνηματην περίοδο 1997-99 όταν πολύς κόσμος (και κυρίως η κυβέρνηση) πίστεψε ότι έχουν «πιάσει την καλή» με τη νέα οικονομία του χρηματιστηρίου. Η αντίστοιχη διέλευση του Ποσειδώνα από το ίδιο σημείο την περίοδο 2001-05, με την εισαγωγή του ευρώ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έδωσε τη ψευδαίσθηση ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ.
Πλησιάζοντας προς τις μέρες μας, είχαμε το 2008 την είσοδο του Άρη στην προοδευμένη κίνηση του, στην πρώτη μοίρα του Κριού, γνωστή ως Aries Point, που έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία ως αρχή του ζωδιακού. Στη συγκεκριμένη μοίρα θα μείνει 5 χρόνια περίπου αφού πλέον κινείται αργά προετοιμαζόμενος να γυρίσει ανάδρομος. Εντωμεταξύ ο Πλούτωναςείχε μπει στον όγδοο οίκο (των ξένων χρημάτων) και σχημάτισε τετράγωνο μαζί του από την πρώτη μοίρα του Αιγόκερου. Όταν ξέσπασαν τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά» στις 6/12/2008 το τετράγωνο των δύο πλανητών είχε ανοχή μόλις 0ο13’ της μοίρας. Στη συνέχεια είχαμε την αλλαγή κυβέρνησης, την αδυναμία δανεισμού και το μνημόνιο που όλοι ξέρουμε, γεγονότα που όπως είπαμε σηματοδοτούν το τέλος εποχής για την παρούσα περίοδο.
Τώρα τι κάνουμε
Σχετικά με το τι γίνεται από εδώ και πέρα θα πρέπει καταρχήν να έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτιόμαστε από τη διεθνή βοήθεια και κατά συνέπεια από τη διεθνή οικονομική κατάσταση. Έτσι, η ανάλυση απλά του γενέθλιου χάρτη της Ελλάδας ίσως δεν είναι αρκετή για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Στο διεθνές περιβάλλον λοιπόν η όψη που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια είναι το τετράγωνο του Πλούτωνα με τον Ουρανό. Οι δύο αυτοί πλανήτες θα σχηματίσουν τετράγωνο ακριβείας επτά φορές συνολικά, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Αυτή είναι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του κύκλου τους που ξεκίνησε με τη σύνοδο τους στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Στο διάστημα του τετραγώνου τους είναι λογικό να περιμένουμε μεγάλη αναστάτωση στη διεθνή σκηνή, μεγαλύτερη από τη σημερινή. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερο θα μετασχηματίσει παγιωμένες αντιλήψεις και ο Ουρανός στον Κριό θα επαναστατήσει απέναντι σε κάθε εμπόδιο, έχοντας βασικό μέλημα το γκρέμισμα κι όχι το χτίσιμο. Σε τέτοιο διεθνές περιβάλλον είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μείνει ανεπηρέαστη. Πάντως για την Ελλάδα σημαντικότερη περίοδος είναι το δεύτερο μισό του 2012 όταν το τετράγωνο Πλούτωνα – Ουρανού σχηματίζεται σε σύνοδο με το γενέθλιο τετράγωνο Δία – Πλούτωνα.
1. Η σύνοδος του Ουρανού με τον προοδευμένο Άρη που σχηματίστηκε ήδη 3 φορές και θα σχηματιστεί άλλες 2 μέχρι το τέλος του 2011.
2. Η αντίθεση του προοδευμένου Ήλιου με το Μεσουράνημα που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2012. Στη συνέχεια θα σχηματίσει αντίθεση με το γενέθλιο Ήλιο.
3. Η αντίθεση του προοδευμένου Ερμή με το Μεσουράνημα που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2012. Η προοδευμένη σύνοδος Ήλιου – Ερμή θα σχηματιστεί τον Ιούλιο του 2012. Στη συνέχεια ο Ερμής θα σχηματίσει αντίθεση με το γενέθλιο Ήλιο.
4. Η σύνοδος της προοδευμένης Σελήνης με το Μεσουράνημα και τους πλανήτες που βρίσκονται εκεί, που θα σχηματιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2012, όταν θα έχουμε και την προοδευμένη Πανσέληνο.
5. Η σύνοδος του Ποσειδώνα με το γενέθλιο Ερμή που έχει ήδη ξεκινήσει και το τετράγωνό του με τον Ωροσκόπο που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013.
6. Το τετράγωνο του Κρόνου με Μεσουράνημα και γενέθλιο Ήλιο που θα είναι ενεργό ουσιαστικά όλο το 2013.
Ας σημειωθεί εδώ ότι η αντίθεση που σχηματίζει το 2014 ο προοδευμένος Ήλιος με τη γενέθλια θέση του, σημαίνει ότι έχει μετακινηθεί κατά 180 μοίρες και συνεπώς στις διελεύσεις Ηλιακού Τόξου όλοι οι πλανήτες έχουν μετακινηθεί κατά το ίδιο διάστημα και συνεπώς τότε θα σχηματίσουν όλοι αντιθέσεις με τις γενέθλιες θέσεις τους. Άλλος ένας παράγοντας που δείχνει την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε.
Σίγουρα με όλες αυτές τις όψεις δεν μπορούμε να περιμένουμε μια περίοδο ηρεμίας αλλά αυτό δεν είναι είδηση. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε ότι μιλάμε για το ξεκίνημα μιας καινούργιας εποχής για τη χώρα, όπως αναφέρθηκε ήδη στην αρχή. Η ένταση που συγκεντρώνεται στον άξονα MC-IC δείχνει την αμφισβήτηση που υπάρχει για τους κυβερνώντες και μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή θα ενταθεί στο προσεχές διάστημα. Πιθανότατα η νέα εποχή θα βρει τη χώρα με πολλούς από αυτούς να έχουν αποχωρήσει από το προσκήνιο, κάτι που ίσως να μη γίνει τόσο ειρηνικά.
Η σύνοδος του Ουρανού με τον (έστω βραδυκίνητο πλέον) προοδευμένο Άρη και του Ποσειδώνα με το γενέθλιο Ερμήφαίνεται να δείχνουν τη πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών χωρίς καθαρό μυαλό. Επίσης η προοδευμένη πανσέληνοςπου θα σχηματιστεί με τη Σελήνη στο Μεσουράνημα δείχνει τη διάθεση να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του. Το σύμβολο Sabian της μοίρας της Σελήνης στην πανσέληνο είναι «Άνθρωποι σε σκάλα ανεβαίνουν προς τα πάνω» που δείχνει τη θέληση του κόσμου για πρόοδο, ενώ αυτό του Ήλιου είναι «Βραδινό πάρτι στο γκαζόν» που μάλλον δείχνει ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται στο δικό τους κύκλο κάπως απομονωμένοι από τον κόσμο.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι:
– Δεν πρόκειται για μια παροδική κρίση και καλό θα είναι να μη περιμένουμε τα πράγματα να ξαναγυρίσουν εκεί που ήταν πριν.
– Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας αφού στα επόμενα 1-2 χρόνια προβλέπεται η ένταση να αυξηθεί και να δούμε πολλές ανατροπές σε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα.
– Στο ξεκίνημα μιας εποχής είναι λογικό το παλιό σκηνικό να αποσύρεται, έστω χωρίς τη θέληση του, για να δώσει τη θέση του στο καινούργιο.
Το ζητούμενο βέβαια είναι ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί σαν κοινωνία να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Δύσκολη και γόνιμη περίοδος αλλά και μεγάλη πρόκληση για τον καθένα μας.
Δημήτρης Αντωνιάδης