0 0 votes
Article Rating

Ο Ερμής είναι ο πιο γρήγορα κινούμενος από τους πλανήτες, και συνδέεται αστρολογικά με την ταχύτητα του ανθρώπινου νου και τις διανοητικές του διαδικασίες. Είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο και είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστεί εξαιτίας της λαμπρότητας του τελευταίου, συνήθως όμως μπορεί κανείς να τον παρατηρήσει περίπου μισή ώρα πριν την ανατολή και μετά τη δύση του.

Ο Ερμής συμβολίζει τη σκέψη, τον λόγο και την επικοινωνία, τον τρόπο που εκφράζεται και επικοινωνεί η προσωπικότητά μας. Δίνει πληροφορίες για την ικανότητα αντίληψης, τις επικοινωνιακές ικανότητες και την κοινωνικότητα ενός ατόμου, καθώς επίσης και κατά πόσον είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες.

Θεωρείται υπεύθυνος για ικανότητες, όπως η αυτοέκφραση, η διανοητικότητα, η νοημοσύνη και η μνήμη. Στην θετική του έκφραση συμβάλει στην γρήγορη και εύληπτη απόδοση, αλλά και αφομοίωση των σκέψεων και των ιδεών. Αφορά επίσης την προσεκτική διαπραγμάτευση των εισερχόμενων πληροφοριών, αν και στην αρνητική του έκφανση χαρακτηρίζεται από το αποκλειστικό του ενδιαφέρον στα επιφανειακά και υλικά.

Ο συγκεκριμένος πλανήτης αντιπροσωπεύει, επίσης, τις διαπραγματεύσεις, τη συγγραφή, τα γραπτά και τα βιβλία, τα αδέλφια, τις μικρές μετακινήσεις, τα πρώτα σχολικά χρόνια, την εφηβεία, τα νεύρα και τη κίνηση.

Επιδρά στη καλή λειτουργία των πνευμόνων, των χεριών, των ώμων και των νεύρων. Στην πολιτική αστρολογία ο Ερμής δίνει πληροφορίες για τα μέσα ενημέρωσης, τις μεταφορές, τις εμπορικές συναλλαγές και τους νέους.

Κυβερνά τους Διδύμους και την Παρθένο, δύο μεταβλητά ζώδια, γνωστά για την ταχύτητα τον μυαλού τους και την προσαρμοστικότητα στις περιστάσεις. Και τα δύο ζώδια που κυβερνώνται από τον Ερμή είναι ικανά να χειριστούν πολλές υποθέσεις και σύνθετα θέματα. Βρίσκεται σε αδυναμία στον Τοξότη και στους Ιχθείς, σε έξαρση στον Υδροχόο και σε πτώση στον Λέοντα.

Ερμής και μυθολογία

Ο θεός Ερμής ήταν γιος της Μαίας, κόρης του Άτλαντα και μιας από τις Πλειάδες και του Δία. Γεννήθηκε σ’ ένα σπήλαιο στο όρος Κυλλήνη, στα νότια της Αρκαδίας. Στους Ομηρικούς ύμνους διαβάζουμε για τη γέννηση του Ερμή «Ο Ερμής ήρθε στον κόσμο την αυγή, το μεσημέρι έπαιζε ήδη τη λύρα και το βράδυ έκλεψε τα βόδια του μακροβόλου Απόλλωνος».

Από τα λόγια αυτά του ποιητή βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο γιος του Δία ήταν δυνάμει «απατεώνας», ασκούσε όμως μεγάλη γοητεία. Παρόλο που ήταν σε μικρή ηλικία (μωρό), επινόησε και κατασκεύασε την λύρα, αφού κατάφερε να ξεγελάσει μια χελώνα και να την παρασύρει έξω από το καβούκι της.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το καβούκι, κομμάτια από δέρμα βοδιού, έντερα προβάτου και ίνες καλαμιού για να την κατασκευάσει. Εικάζεται ότι μπορούσε να παίξει καλύτερα και από τον Απόλλωνα, που θεωρείτο ο καλύτερος. Προκειμένου ωστόσο να εξιλεωθεί από την ύβρη του να κλέψει τα ιερά βόδια του Απόλλωνα, του έδωσε την λύρα, η οποία έγινε και ένα από τα σύμβολα του Απόλλωνα.

Ο Ερμής θεωρείται η πιο συμπαθής θεότητα στο ελληνικό δωδεκάθεο κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνδύαζε όχι μόνο θεϊκά χαρακτηριστικά, αλλά και ανθρώπινα. Ο βρετανός ακαδημαϊκός Ρ. Φ. Γουΐλετς γράφει για τον Ερμή «…ο Ερμής είναι ο πλέον συμπαθής, ο πλέον ασταθής, ο πλέον συγκεχυμένος, ο πιο πολυσύνθετος και επομένως ο πιο Έλληνας από όλους τους ολύμπιους θεούς».

Θεωρήθηκε δάσκαλος του ανθρώπινου γένους, καθώς λέγεται ότι επινόησε τον λόγο και τα γράμματα, μάλιστα κατά μία μυθολογική εκδοχή ήταν αυτός που μετέδωσε την φωτιά στους ανθρώπους. Σύμβολά του ήταν τα φτερωτά σανδάλια και το κηρύκειο, ένα ραβδί με τα δύο φίδια της γνώσης και της θαυματουργικής δύναμης.

Θεωρείτο θεός της νοημοσύνης, των εμπόρων (είχε μάλιστα εφεύρει τα μέτρα και τα σταθμά), των ποιμένων, αλλά και των κλεφτών. Ήταν αγγελιοφόρος του Δία, καθώς και των άλλων θεών, υπεύθυνος για να μεταφέρει τα νέα, ακριβώς επειδή ήταν ευλύγιστος και γρήγορος.

Ονομαζόταν επίσης ψυχοπομπός, γιατί οδηγούσε με το ραβδί του τις ψυχές των νεκρών στον Άδη. Καθώς ήταν θεός-ταξιδιώτης, θεωρείτο ότι προστάτευε τους οδοιπόρους και τους ταξιδιώτες, γι’ αυτό και υπήρχαν προτομές του πολλές φορές στους δρόμους, οι λεγόμενες Ερμαί (λειτουργούσαν ως οδοδείκτες).

Ερμής και αστρονομία

Ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο, καθώς η μέση απόστασή του από αυτόν είναι μόλις 57,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η απόστασή του από την Γη είναι από 91,7 (ελάχιστη απόσταση) έως και 218,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα (μέγιστη απόσταση).

Ανήκει στους εσωτερικούς πλανήτες, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Μπορεί να γίνει ορατός με το γυμνό μάτι, αλλά κάποιες φορές απαιτεί κιάλια ή τηλεσκόπιο. Είναι πάντα κοντά στον ήλιο, οπότε είναι συνήθως ορατός λίγο πριν την ανατολή ή λίγο μετά την δύση του Ήλιου.

Μέχρι το 1965, οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχε πάντα στραμμένη την μία του πλευρά προς τον Ήλιο. Τότε ωστόσο αποδείχθηκε ότι πραγματοποιεί τρεις πλήρες περιστροφές γύρω από τον άξονά του (περίπου σε 60 γήινες μέρες) στη διάρκεια κάθε δύο περιφορών γύρω από τον Ήλιο. Από την Γη μπορεί να παρατηρηθεί πάντα η ίδια πλευρά του πλανήτη. Το χρώμα του είναι ερυθρωπό, ενώ ένα άτομο 40 κιλών στον Ερμή ζυγίζει 14 κιλά.

Με την διάμετρο των 4.878 χιλιομέτρων, είναι αρκετά μικρότερος από τον πλανήτη μας, γενικότερα όμως θεωρείται ο πιο μικρός και ο λιγότερο πυκνός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα (έχει μάζα 0,055 φορές από αυτήν της Γης). Επίσης, είναι ο πιο ταχύς μετά τη Σελήνη (μέση ταχύτητα 46,5 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο), ενώ παρουσιάζει κάποια ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. την μεγάλη εκκεντρότητα στην τροχιά του.

Χρειάζεται 87 ημέρες 23 ώρες και 16 πρώτα λεπτά για μία περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο. Λόγω της κοντινής του θέσης ως προς τον Ήλιο, η θερμοκρασία του εκεί που φωτίζεται αγγίζει περίπου τους 400ο C, ενώ τη νύχτα κατεβαίνει περίπου στους -100οC. Έχει χαρτογραφηθεί το 45% της επιφάνειάς του, η οποία αποτελείται από πολλούς κρατήρες, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχει πάγος.

Ο πυθμένας αυτών των κρατήρων παραμένει μέσα σε μόνιμη σκιά, έτσι ο Ήλιος δεν μπορεί να λιώσει τον πάγο. Δεν έχει ατμόσφαιρα (αρκετά αραιή), παρά μόνο μεμονωμένα άτομα και μόρια, από τα οποία 31,7% καλίου, 24,9% νατρίου, 9,5% ατομικού οξυγόνου, 7% αργού.

Ερμής Ο κυρίαρχος πλανήτης των Διδύμων

Ερμής και Αστρολογία

Ο Ερμής είναι ένας ουδέτερος και απρόσωπος πλανήτης, που επηρεάζεται και παίρνει τα χαρακτηριστικά του ζωδίου στο οποίο βρίσκεται, αλλά και του πλανήτη που είναι κοντά του ή δημιουργεί μαζί του όψη.

Συμβολικά, ο Ερμής είναι ο σύμβουλος και αυτός που φέρνει τα ταλέντα και τα αγαθά, τα οποία όμως λαμβάνει από τις όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες και έχουν να κάνουν με τη φύση τους.

Ο Ερμής γυρνάει σε ανάδρομη κίνηση τρεις φορές το χρόνο, η οποία διαρκεί 3 περίπου εβδομάδες, ενώ γενικότερα εμφανίζεται ανάδρομος περίπου στο 1/5 των γενέθλιων ωροσκοπίων.

Είναι κυβερνήτης των Διδύμων και της Παρθένου, βρίσκεται σε αδυναμία στον Τοξότη και στους Ιχθείς, σε έξαρση στην Παρθένο, στον Υδροχόο (στην 15η μοίρα για μερικούς αστρολόγους) και σε πτώση στους Ιχθείς (κατά άλλους αστρολόγους στον Λέοντα).

Το σύμβολο του Ερμή περιέχει τρεις βασικούς συμβολισμούς. Τον κύκλο του πνεύματος που εξουσιάζεται από την ημισέληνο της ψυχής και κάτω ο υλικός συμβολισμός με τον σταυρό της ύλης. Ο σταυρός της ύλης είναι τοποθετημένος κάτω από το πνεύμα και τις κεραίες της ψυχής. Συμβολίζει τον θρίαμβο του μυαλού απέναντι στην ύλη.

Η διανόηση και το πνεύμα μπορεί να τιθασεύσει τις φυσικές παρορμήσεις. Δείχνει ότι ο άνθρωπος πετυχαίνει την ένωση ανάμεσα σε αυτά τα τρία ουσιώδη μέρη του εαυτού του με το να κατανοήσει πώς συνδυάζονται και εναρμονίζονται σε όλες τις μορφές της δημιουργικής του έκφρασης.

Ο Ερμής είναι ο κατεξοχήν πλανήτης της επικοινωνίας, ενώ μας πληροφορεί για τον τρόπο που συγκεντρώνουμε, επεξεργαζόμαστε και μεταδίδουμε τις πληροφορίες. Όσο πιο δυνατή και υγιής είναι η θέση του μέσα σε ένα ωροσκόπιο, τόσο πιο εύκολη και ανεμπόδιστη είναι η καθημερινότητα, η οποία απαιτεί καλή επικοινωνία και συνεργασία με τους άλλους.

Η ικανότητα διπλωματίας και νοητικής ευλυγισίας είναι σημαντικότατα προσόντα, καθώς ο Ερμής υποδηλώνει τον κοινό νου και τις νοητικές μας ικανότητες. Ο Ερμής αντιπροσωπεύει, επίσης, την διάνοια, την μάθηση, τον αναλυτικό λόγο, την λογική και κριτική μας ικανότητα, την ευστροφία, τον τρόπο σκέψης και ομιλίας, την επιδεξιότητα σε ό,τι αφορά τον νου και τη νόηση.

Στην άπειρη ποικιλία που προσφέρει η ζωή, ο Ερμής είναι αυτός που μπορεί να καθοδηγήσει, δεδομένου ότι στρέφεται η δύναμη του μυαλού μας σε τομείς όπου αυτό υπερέχει και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο Ερμής, ως πλανήτης της επιδεξιότητας και της διόρασης, αναζητά αιτίες και άμεσες σχέσεις. Δίνει πληροφορίες για τα αδέλφια, κυρίως τα μικρότερα, τα ξαδέλφια, τους γείτονες, τους φίλους από το σχολείο, την εφηβεία.

Από τον Ερμή μπορεί να φανεί η ικανότητα ενός ατόμου στην κίνηση, αλλά και οι μετακινήσεις του, ιδιαίτερα τα μικρά ταξίδια. Γενικότερα, η φύση του Ερμή έχει ανάγκη από κίνηση και ανησυχία, ενώ θέλει τα πράγματα να κινούνται γρήγορα, να υπάρχει γρήγορη σκέψη και ορθολογιστική αντίληψη των πραγμάτων. Προτρέπει προς την άμεση διευθέτηση των πραγμάτων και οι απαντήσεις που θέλει είναι σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Μια καλή τοποθέτηση του Ερμή δίνει διαύγεια πνεύματος, εξυπνάδα, ευελιξία και επινοητικότητα. Η ικανότητα ομιλίας, η επιχειρηματολογία, η πειστικότητα, η πονηριά, η μυστικοπάθεια, η ειλικρίνεια, η ικανότητα συγκέντρωσης, η επιμονή είναι θέματα που επίσης κυβερνώνται από τον Ερμή.

Από την άλλη, μια δυσαρμονική θέση του μπορεί να δηλώσει επιπολαιότητα, ασυνέπεια, φλυαρία, νευρικότητα και πονηριά. Μπορεί να κάνει ένα άτομο μυθομανές, συμφεροντολόγο, ακόμα και κλέφτη.

Ο Ερμής, επιπλέον, είναι και ο εσωτερικός μας αγγελιαφόρος. Είναι ο πλανήτης που μεταφέρει τα μηνύματα ανάμεσα στην ψυχή και την προσωπικότητα/ το πνεύμα μας, καθώς και τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας.

Σχετίζεται με το νευρικό σύστημα, οπότε δίνει την εικόνα της γενικής νευρικής μας λειτουργίας. Από εδώ φαίνεται αν είμαστε ήρεμοι, ανήσυχοι, υπερευαίσθητοι, νευρικοί, αν έχουμε αντοχές και ευελιξία, ενώ επίσης δείχνει τα αντανακλαστικά μας και γενικότερα την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πνευματική μας υγεία.

Το επαγγελματικό πεδίο του Ερμή είναι το εμπόριο, καθώς σχετίζεται άμεσα με τις αγοροπωλησίες, κυρίως όμως με την διαρκή κίνηση. Τομείς απασχόλησης που σχετίζονται με τον Ερμή είναι τα περιοδικά, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το internet.

Άλλα θέματα που επηρεάζονται και κυβερνώνται από αυτόν τον πλανήτη είναι η λογοτεχνία, τα βιβλία, η γραφή και η ανάγνωση, τα μεταφορικά μέσα, οι πέντε αισθήσεις, η νεότητα, αλλά και ο εγκέφαλος.

Ο Ερμής συνδέεται με τα ζώδια των Διδύμων και της Παρθένου, ωστόσο σε καθένα από αυτά έχει διαφορετική λειτουργία έκφρασης. Στους Διδύμους δίνει έμφαση στην διανοητικότητα και είναι πιο εύστροφος.

Στην Παρθένο δίνει επιδεξιότητα και είναι περισσότερο επινοητικός. Η θέση της παραδοσιακής αστρολογίας τοποθετεί τον Ερμή ως κυβερνήτη της Παρθένου.

Ο Ερμής των Διδύμων συλλέγει και ενώνει τα δεδομένα των πληροφοριών και μας ωθεί στο να γνωρίζουμε «λίγο απ’ όλα». Αντίθετα, ο Ερμής της Παρθένου αναλύει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και αποθηκεύει ό,τι θεωρεί χρησιμότερο, δηλαδή μας ωθεί στο να μάθουμε «πολλά για λίγα πράγματα».

Με πρακτικούς τρόπους έχει διαπιστωθεί ότι στις πρωινές ώρες ο Ερμής βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο, ενώ τις βραδινές πίσω του. Αυτό σημαίνει ότι όταν η γέμιση είναι πρωινή, ο Ερμής προπορεύεται του Ηλίου και όταν είναι βραδινή έπεται. Σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο:

  • Όταν ο Ερμής προπορεύεται του Ηλίου, πέρα από τις 14 μοίρες, το μυαλό μας δουλεύει πρακτικά, αλλά παράλληλα βιαστικά. Συνήθως, μεταδίδουμε τις πληροφορίες με υπερβολική ταχύτητα, αφού τις έχουμε πρώτα συλλάβει. Θα έχουμε πάντα επίγνωση των ευθυνών μας και θα παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται άμεσα και χωρίς συναισθηματικές παρεμβολές.
  • Όταν ο Ερμής προπορεύεται του Ηλίου σε μικρότερη απόσταση των 14 μοιρών, έχουμε και πάλι μια ένδειξη πολύστροφου μυαλού. Δεν είναι όμως τόσο βιαστικό όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Σ’ αυτό το σημείο, δηλώνονται άτομα που δεν προβαίνουν σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
  • Όταν ο Ερμής έπεται του Ηλίου σε μεγαλύτερη απόσταση από 14 μοίρες, τότε το μυαλό μας λειτουργεί πιο συγκρατημένα και περισσότερο προσεκτικά. Η γνώση χρησιμοποιείται για να ξεκαθαριστούν συνήθως μόνο όσα γνωρίζουμε.
  • Όταν ο Ερμής βρίσκεται σε απόσταση των 14 μοιρών πίσω από τον Ήλιο, δεικνύει ένα προσεκτικό μυαλό, το οποίο όμως επηρεάζεται ιδιαιτέρως από το συναίσθημα. Σ’ αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με αναλυτικά άτομα και αυτό ξεκινά από τις δικές τους, αρχικά, ευαισθησίες.
  • Τέλος, όταν ο Ερμής σχηματίζει όψη συνόδου με τον Ήλιο, κάτι που οι αστρολόγοι συνηθίζουν να αποκαλούν «καμένο Ερμή», το μυαλό (Ερμής) καλύπτεται ολοκληρωτικά από την ακτινοβολία του ΕΓΩ (Ήλιος). Έτσι οι κρίσεις μας χαρακτηρίζονται τελείως υποκειμενικές και ενίοτε εγωιστικές.

Τα άτομα που έχουν ανάδρομο Ερμή στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητα στα λόγια των άλλων και παίρνουν τα πράγματα προσωπικά. Ότι και αν μαθαίνουν, δεν το ξεχνούν ποτέ. Με μία τέτοια θέση, θα πρέπει να προσωποποιούν και να αφομοιώνουν τις λειτουργίες του, προκειμένου να μπορέσουν να τις κατανοήσουν.

Γενικότερα, η θέση του Ερμή μπορεί να μας βοηθήσει στο να καταλάβουμε και να μεγιστοποιήσουμε τις επικοινωνιακές μας δυνατότητες, να ανακαλύψουμε για ποιον λόγο βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με μερικούς ανθρώπους και με άλλους όχι. Στο γόνιμο τοπίο του μυαλού, ο Ερμής είναι αυτός που αποκομίζει και ερμηνεύει τις προσωπικές μας εμπειρίες από τη ζωή.

Οι διελεύσεις του Ερμή είναι σύντομες σε διάρκεια, καθώς κινείται πολύ γρήγορα. Συνήθως έχουν την επίδραση τριών-τεσσάρων ημερών, όταν ο πλανήτης κινείται σε ορθή πορεία. Επενεργούν στις ιδέες και τις σκέψεις μας, στις απόψεις και τον τρόπο επικοινωνίας στη ζωή μας.

Κάτω από την διέλευση του Ερμή, η ανάγκη μας για μελέτη ή για γράψιμο μπορεί να εκδηλωθεί. Επίσης, μπορεί να μας βοηθήσει στο να γίνουμε πιο διαλλακτικοί ή να έχουμε καλύτερη εμπορική δραστηριότητα. Οι σχέσεις με συγγενείς και πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος μπορούν να διευρυνθούν (αν επιτρέπεται και από το σύνολο του χάρτη).

Στην αρνητική του πλευρά, θα μπορούσε να μας κάνει πιο απερίσκεπτους, πιο ανυπόμονους ή επιπόλαιους. Έχει την δυνατότητα να μας ωθήσει προς μικρές αλλαγές ή μετακινήσεις. Για όσους εργάζονται στα έντυπα και στα μέσα επικοινωνίας, μπορεί να δηλώσει μία θετική περίοδο.

Όταν ο Ερμής είναι σε στάση (κατά την περίοδο της αλλαγής της κίνησής του από ορθή σε ανάδρομη κι από ανάδρομη σε ορθή), έχουμε την δυνατότητα να εστιάσουμε σε κάποια σημεία, αλλά όχι να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Είναι καλή στιγμή για διαλογισμό, για συγκέντρωση. Γίνεται μία ανακύκλωση γεγονότων και αυτό είναι ωφέλιμο, για να δούμε σε βάθος τι έχει συμβεί ως τότε.

Όταν ο Ερμής κινείται σε ανάδρομη φορά, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις σοβαρές αποφάσεις στη ζωή μας, μπορεί να συμβούν λάθη σε συμφωνίες ή διαπραγματεύσεις, να έχουμε έμπνευση ή δημιουργική εργασία, αλλά όχι καλή επικοινωνία (εκτός κάποιων εξαιρέσεων που δηλώνει ο ατομικός χάρτης μας). Θα δυσκολευόμαστε με ηλεκτρονικά μέσα, μέσα επικοινωνίας και μετακινήσεις ή ταξίδια. Είναι καλή περίοδος αναδιοργάνωσης, καθώς ακόμα και οι καθυστερήσεις στα σχέδια, έχουν σα στόχο την ενδοσκόπηση.

 

Ομάδα σύνταξης myHoroscope.gr
Σειρά άρθρων: Δωρεάν Μαθήματα Αστρολογίας

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments