0 0 votes
Article Rating

Εισαγωγή και απλό παράδειγμα για την τέχνη της ωριαίας αστρολογίας
Η ωριαία αστρολογία είναι ένας ακόμη κλάδος της αστρολογίας ο οποίος σχετίζεται με την πρόβλεψη.

Παρ’ όλα αυτά έχει αρκετές διαφοροποιήσεις από ό,τι τα υπόλοιπα συστήματα πρόβλεψης. Το προσόν της ωριαίας αστρολογίας είναι ότι απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που κάνει ένας άνθρωπος μία δεδομένη στιγμή. Το θετικό σε αυτό είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε την ημερομηνία ή ώρα γέννησης του ατόμου που κάνει την ερώτηση. Παρ’ όλα αυτά οι ερωτήσεις που γίνονται πρέπει να είναι ξεκάθαρες και κυρίως να σέβονται την αστρολογία αλλά και τον αστρολόγο (πόσο μάλλον τον ίδιο μας τον εαυτό).

Δεν μπορούμε να ρωτήσουμε για το ίδιο θέμα αν δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και το οποίο θα μας το πει ο ίδιος ο αστρολόγος. Επίσης καλό θα ήταν να μην κάνουμε παραπάνω ερωτήσεις από μία κάθε μέρα ή, ακόμη καλύτερα, την εβδομάδα. Η θεωρία της ωραίας αστρολογίας βασίζεται στη θεώρηση ότι η στιγμή για την οποία γίνεται η ερώτηση έχει κάποιου είδους σχέση (μυσταγωγική και μεταφυσική σίγουρα) με την κατάσταση στον ουρανό τη δεδομένη στιγμή. Έτσι η ώρα η οποία και θα μπει όταν κάποιος μας κάνει μία ερώτηση είναι η ώρα που ο αστρολόγος θα καταλάβει τι ακριβώς ζητάει ο ερωτών και όχι η ώρα που απλά το σκέφτηκε ο ερωτών. Εκτός και αν ο αστρολόγος και ο ερωτών είναι το ίδιο πρόσωπο.

Πού μπορεί να μας βοηθήσει η ωριαία αστρολογία;

Η ωριαία αστρολογία μπορεί να μας βοηθήσει σε πάρα πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα αισθηματικού περιεχομένου: «θα βρω κάποια σχέση κάποιο δεδομένο χρονικό διάστημα;», ή «θα γίνει μία επανασύνδεση;» ή «θα συναντηθώ με το αγαπημένο μου πρόσωπο;», «πότε θα πάω ταξίδι;» ή «θα πάω ταξίδι;». Επίσης μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε αν θα είναι κάποιες οικονομικές μας συναλλαγές πετυχημένες ή αν θα καταφέρουμε να πάρουμε μία δουλειά ή ακόμη μία προαγωγή. Επίσης η ωραία αστρολογία μπορεί να μας βοηθήσει σε ερωτήσεις εύρεσης χαμένων αντικειμένων (έτσι τουλάχιστον λέει η παράδοση) ή να βρούμε τον …κλέφτη.

Πολλοί αστρολόγοι πιστεύουν ότι με την ωριαία αστρολογία μπορούμε να βρούμε κάθε εγκληματία καθώς και να ανακαλύψουμε στυγερά εγκλήματα και να καταλάβουμε αν το θύμα είναι ζωντανό και πού βρίσκεται. Γενικότερα η αστρολογία μπορεί να απαντήσει σε μία πληθώρα σοβαρών ερωτημάτων που μπορεί να απασχολούν κάποιο άτομο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κ. Γιαννακοπούλου στο βιβλίο της «Ωριαία Αστρολογία – Τα Χαμένα Κλειδιά» αναφέρει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ωριαία αστρολογία και για να προβλέψουμε το ποιος θα είναι νικητής ακόμα και σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα!

Ισχύουν όλα όσα υπάρχουν στα βιβλία;

Συνήθως επειδή η ωριαία αστρολογία χρησιμοποιεί τους παραδοσιακούς πλανήτες και όχι τους καινούριους, οι αστρολόγοι που ασχολούνται με αυτή την τεχνική προσθέτουν κάποια πράγματα που με πιο προσεκτική έρευνα θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να τα ακολουθούμε. Για παράδειγμα, πριν κοιτάξουμε την απάντηση στην ερώτηση της ωριαίας ερώτησης θα πρέπει να δούμε μία σειρά από κανόνες που, όπως θα δούμε, δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης στην σημερινή κοινωνία. Οι πιο πολλοί από τους κανόνες είναι δημιουργίες των αστρολόγων του Μεσαίωνα, οι οποίοι, για παράδειγμα, προσπαθούσαν να καταλάβουν αν κάποιος τους κάνει μία σοβαρή ερώτηση ή τους κάνει μία ερώτηση παγίδα.

Έτσι αν έχετε διαβάσει τους γενικούς προειδοποιητικούς κανόνες θα πρέπει απλά να τους διαγράψετε μιας και ο ρόλος τους είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον παρωχημένος. Ο μοναδικός ίσως από τους κανόνες που θέλει προσοχή είναι όταν ο Κρόνος είναι στον 7ο οίκο, αλλά αυτό για μένα απλά σημαίνει ότι αυτό που ρώτησε το άτομο, αν δεν έχει σωστή στήριξη από το υπόλοιπο ωροσκόπιο, πολύ απλά θα έχει αρνητική απάντηση και δεν βρίσκω το λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να ενημερώσω τον ερωτώντα για αυτό. Ένα άλλο θέμα το οποίο δεν ισχύει και τόσο τώρα πια είναι η λεγόμενη κεκαυμένη οδός μεταξύ Ζυγού και Σκορπιού, η οποία λεγόταν έτσι λόγω του ότι παλιότερα, όταν είχε πρωτοδημιουργηθεί η ωριαία αστρολογία, σε εκείνον το χώρο υπήρχαν αρκετά δύσκολα στοιχεία, όπως κάποιοι κακεργέτες απλανείς αστέρες. Αυτό όμως δεν ισχύει πια για αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε αρνητικό αν ένας πλανήτης ήταν παλιότερα στην λεγόμενη κεκαυμένη οδό.

Εδώ θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι κάποιοι αστρολόγοι επιλέγουν να ακολουθούν την πεπατημένη λέγοντας απλά ότι καταλαβαίνουν το παραπάνω επιχείρημα αλλά αυτοί από την προσωπική τους εργασία βλέπουν ότι λειτουργεί…..

Σημαντικά στοιχεία για την ωριαία αστρολογία

Σημειοδότης
Πολύ σημαντικό στην ερώτηση για την ωριαία αστρολογία είναι να καθορίσουμε τους σημειοδότες. Αυτό γίνεται γιατί είναι ας πούμε οι …πρωταγωνιστές σε μία ερώτηση. Ο πιο βασικός σημειοδότης είναι ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου γιατί υποδηλώνει το ίδιο το άτομο. Αυτός θα μας δείξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Βοηθός του σημειοδότη, αν δεν είναι ο ίδιος, σε περίπτωση που έχει η στιγμή της ερώτησης ωροσκόπο Καρκίνο, είναι η Σελήνη. Η Σελήνη είναι πολλές φορές ο πλανήτης που θα μας βοηθήσει στην έκβαση όταν οι υπόλοιποι σημειοδότες είναι χωρίς εξελίξεις. Η Σελήνη όμως μπορεί να δώσει μία αρνητική η και θετική απάντηση ανάλογα με τη θέση της.

Ο άλλος σημειοδότης, αν για παράδειγμα ρωτάμε για την εργασία μας, μπορεί να είναι κυβερνήτης του 6ου οίκου ή, αν θέλουμε να ρωτήσουμε για κάποιον συνεργάτη μας, εχθρό ή ερωτικό σύντροφο, ο σημειοδότης θα είναι ο κυβερνήτης του 7ου οίκου. Αν από την άλλη θέλουμε να ρωτήσουμε για καριέρα, θα κοιτάξουμε αυτόν του 10ου οίκου. Ενώ αν θέλουμε να αγοράσουμε ακίνητα, θα κοιτάξουμε τον 4ο . Εδώ να συμπληρώσουμε ότι ο 4ος έχει να κάνει και με το τέλος της υπόθεσης. Με το ίδιο σκεφτικό αν θέλουμε να ρωτήσουμε για μία κληρονομιά θα πρέπει να κοιτάξουμε τον κυβερνήτη του 8ου οίκου. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ωριαία αστρολογία αναλύει τα πράγματα σύμφωνα με την παλιά γνώση. Έτσι οι πλανήτες που χρησιμοποιούμε είναι τα φώτα (Ήλιος και Σελήνη) ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης ο Δίας και ο Κρόνος. Οι καινούριοι πλανήτες δεν αναλύονται -αν και μερικοί αστρολόγοι πια αρχίζουν να τους χρησιμοποιούν και αυτούς. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να ρωτήσει για πετρέλαιο θα πρέπει να κοιτάξει τον Πλούτωνα….
Αν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε μόνο τους παλιούς πλανήτες αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό και οι κυριαρχίες των πλανητών στους οίκους.

  1. ΚΡΙΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΗΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΗΣ
  2. ΤΑΥΡΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
  3. ΔΙΔΥΜΟΙ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΜΗΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΜΗΣ
  4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΛΗΝΗ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΛΗΝΗ
  5. ΛΕΩΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΛΙΟΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΛΙΟΣ
  6. ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΜΗΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΜΗΣ
  7. ΖΥΓΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
  8. ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΗΣ
  9. ΤΟΞΟΤΗΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΣ
  10. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΟΝΟΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΟΝΟΣ
  11. ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΡΑΝΟΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΟΝΟΣ
  12. ΙΧΘΕΙΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΣ

ΟΨΕΙΣ
Επίσης πολύ σημαντικές διαφορές έχουμε και στο θέμα των όψεων, μιας και εδώ πια χρησιμοποιούμε μόνο τις πτολεμαϊκές και όχι τις υπόλοιπες. Οι πτολεμαϊκές όψεις είναι: Σύνοδος, Εξάγωνο, Τετράγωνο, Τρίγωνο, Αντίθεση

  1. Η Σύνοδος είναι ουδέτερη όψη και εξαρτάται από τους πλανήτες αν είναι θετική ή αρνητική.
  2. Το Εξάγωνο και το Τρίγωνο είναι θετικές όψεις
  3. Το τετράγωνο και η Αντίθεση είναι αρνητικές.

Επίσης για να δούμε αν είναι σε καλή θέση ένας πλανήτης πρέπει να δούμε την βαθμολογία που δίνουν ανάλογα στο αν είναι σε τριπλότητα, σε πρόσωπο και άλλα που δεν είναι ο σκοπός του άρθρου. Πάντως η μέτρηση αυτή είναι δεδομένη και έχει δύο μικρές παραλλαγές. Η μία είναι του Δωροθέου του Σιδωνίου και η άλλη του Πτολεμαίου. Εκτός αυτού ακόμη και αν δεν υπάρχουν όψεις μεταξύ των σημειοδοτών μπορούν να υπάρξουν και άλλες λύσεις όπως η αμοιβαία αποδοχή (όπως π.χ. ο Ερμής στον Ταύρο και η Αφροδίτη στον Δίδυμο, όπου ο ένας είναι στο ζώδιο της κυβέρνησης του άλλου). Αυτό αν συμβαίνει παρόλο που δεν υπάρχουν όψεις θετικές μπορεί να οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όμως στις όψεις, όπως για παράδειγμα για το αν θα γίνει π.χ. μία συνάντηση δεν μας φτάνει μόνο ένα τρίγωνο αλλά θα πρέπει αυτό το τρίγωνο να είναι και συγκλίνον και όχι αποκλίνον -και αυτά όμως θα τα δούμε κάποια άλλη στιγμή, μιας και η ανάλυση της τέχνης της ωριαίας αστρολογίας θέλει αρκετό διάβασμα και προσπάθεια.

Παράδειγμα

Πριν ξεκινήσουμε να πούμε ότι έχει επικρατήσει να κάνουμε ωριαίες αναλύσεις με το σύστημα οίκων Regiomontanus.

Η Καίτη (μία φίλη μου) στις 13/3/08 με είχε ρωτήσει για το αν θα συναντήσει τον αγαπημένο της την επόμένη ημέρα, γιατί δεν ήταν σίγουρη αν θα γύριζε τελικά από κάποιο ταξίδι η ίδια. Την ερώτηση μου την έκανε στις 20:13. Από την συγκεκριμένη ερώτηση οι σημειοδότες για τη συνάντηση ήταν απλοί. Η Καίτη ήταν ο Άρης που έκανε την ερώτηση και το παιδί που ενδιαφερόταν ήταν η Αφροδίτη κυβερνήτης του 7ου οίκου. Η όψη που έκαναν ήταν τρίγωνο και μάλιστα συγκλίνόν, γιατί όχι μόνο η Αφροδίτη ήταν στους Ιχθείς και ο Άρης στον Καρκίνο αλλά η Αφροδίτη -ως πιο γρήγορη- ήταν και αυτή που έκανε το τρίγωνο στη συνέχεια. Άρα η συνάντηση θα γινόταν σίγουρα με τον αγαπημένο της, μιας και μέσα από την βαθμολογία του Πτολεμαίου (που δεν έχουμε αναλύσει σε αυτό το άρθρο) οι δύο πλανήτες είχαν σχετικά πολύ καλή βαθμολογία.

Το επίσης απίστευτο στην ερώτηση ήταν ότι ο Άρης που ήταν ο σημειοδότης για την Καίτη ήταν στον 9ο οίκο (γιατί μετράμε 5ο πίσω από τις ακμές για κάθε διάδοχο και κατιόντα οίκο και 7ο πίσω για κάθε γωνιώδη, εφόσον ο 9ος οίκος ξεκινά στο χάρτη από τις 8ο και 25 λεπτά σημαίνει ότι μέχρι και 5ο πίσω έχουμε πάλι 9ο άρα από 3ο και 25 δηλαδή σχεδόν στα όρια ήταν ο Άρης) τον οίκο που σχετίζεται με μακρινά ταξίδια. Επίσης ο σύντροφός της την περίμενε στο σπίτι τους -στον 4ο της δηλαδή οίκο…

Εκείνη την μέρα ήταν πολύ στεναχωρημένη γιατί είχαν τσακωθεί επειδή είχε καθυστερήσει να έρθει από το ταξίδι της που ήταν στο εξωτερικό, ενώ την κατηγόρησε ότι αυτή κοιτάει πάντα τη δουλειά της σε αντίθεση με αυτόν που την παραμελεί όταν είναι για αυτή (αντίθεση του Κρόνου με την Αφροδίτη όπου, σύμφωνα με τους παράγωγους οίκους, ο Κρόνος είναι κυβερνήτης του 9ου για τον σύντροφό της. Στο ότι νιώθει ότι παραμελεί τη δουλειά του επίσης μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί ο Κρόνος με τους παράγωγους οίκους είναι και κυβερνήτης του 10ου οίκου).

Παρόλα αυτά οι καλές όψεις που είχαν οι δύο σημειοδότες μας δείχνουν ότι στο θέμα της συνάντησης με τον σύντροφο της η Καίτη θα έχει αίσιο αποτέλεσμα όπως και είχε.

 

Χρήστος Άρχος

Πηγή: Αστρολογία για όλους

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments