Στις προσπάθειες που πολλοί θα καταβάλλουν για να χάσουν τα περιττά κιλά που αποκτήσαν κατά την περίοδο των εορτών, έρχονται συχνά και παρεμβαίνουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν διαδοθεί και επικρατήσει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πραγματικότητα και να μην παρασυρόμαστε από μύθους για το τι είναι καλό ή κακό σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους. Είναι γεγονός ότι η δύναμη της θέλησης παίζει τον σημαντικότερο, ίσως, ρόλο στην επιτυχία κάθε προσπάθειας απώλειας ανεπιθύμητων κιλών. Αλλοι βασικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, το οικογενειακό περιβάλλον, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας. Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι η καλή διατροφή και η σωματική άσκηση ενδυναμώνουν τη θέληση και επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο στους υπόλοιπους παράγοντες.
1. Όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα που θα ακολουθηθεί, τόσο πιο καλά και γρήγορα θα είναι τα αποτελέσματά της.
Συνήθως έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύντομα, αυτός που ακολουθεί την εν λόγω μέθοδο στέρησης είτε θα κουρασθεί και στο τέλος θα εγκαταλείψει άδοξα την προσπάθειά του, είτε ο οργανισμός, που τίθεται κατά κάποιο τρόπο σε κατάσταση λιμοκτονίας, θα μειώσει το μεταβολισμό του και θα οδηγήσει σε αποτυχία τη δίαιτα.2. Πίνοντας πολύ νερό χάνουμε βάρος.
Το νερό δεν προκαλεί απώλεια βάρους. Συνήθως η αντικατάσταση των ποτών που προσθέτουν βάρος (αναψυκτικά, αλκοολούχα) με νερό προκαλεί την απώλεια βάρους. Επιπροσθέτως, η υπερβολική πόση νερού οδηγεί και σε αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.3. Η πλήρης απουσία λιπαρών σε μια δίαιτα είναι ορθή.
Η αλήθεια είναι πως κάποιες λιπαρές ουσίες είναι απαραίτητες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι λιπαρές ουσίες (όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψηλές ποσότητες σε ψάρια και μαλάκια) είτε είναι ευεργετικές για την υγεία είτε νοστιμίζουν τα φαγητά και μάλλον βοηθούν παρά δυσκολεύουν μια καλή δίαιτα.4. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σε μια δίαιτα.
Σήμερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι απαραίτητα σε μια προσπάθεια απώλειας περιττών κιλών. Ας μην ξεχνούμε την ψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο, στοιχείο πιο απαραίτητο στις γυναίκες.
5. Στην διάρκεια της δίαιτας, μεταξύ των γευμάτων δεν πρέπει να μεσολαβούν μικρογεύματα.
Τα μικρογεύματα υγιεινής διατροφής στα ενδιάμεσα βοηθούν τα μέγιστα στη διατήρηση καλών επιπέδων γλυκόζης του αίματος και στη σταθερότητα του μεταβολισμού. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος κάποιος να πεινάει υπερβολικά και να αρχίζει να τρώει ανεξέλεγκτα. Για αυτόν το λόγο όταν τρώμε το πρόγευμά μας, στην ουσία βοηθούμαστε στο να χάσουμε βάρος.
6. Το φαγητό πριν από τον βραδινό ύπνο μάς παχαίνει.
Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το ζήτημα είναι η συνολική ποσότητα θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Οποιαδήποτε ώρα και εάν παίρνουμε αχρείαστες θερμίδες, ο οργανισμός μας θα τις μετατρέψει τελικά σε πάχος.
7. «Δυστυχώς, λόγω διαίτης, δεν μπορώ να φάω τα αγαπημένα μου φαγητά».
Μερικές φορές μπορούμε να τρώμε με μέτρο αυτά που μας αρέσουν. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μιας ακατάσχετης επιθυμίας για ένα αγαπημένο φαγητό που μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και επανάκτηση των χαμένων κιλών.
Καλή δίαιτα είναι αυτή που κρατάει περισσότερο!
Υπάρχουν πολλοί τύποι δίαιτας που προτείνονται σήμερα με στόχο την απώλεια περιττών κιλών. Το πρόβλημα είναι ότι για πολλές από αυτές τις μεθόδους, δεν έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Επειδή δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία σχετικά με τις διάφορες δημοφιλείς δίαιτες (Atkins, Zone, Weight Watchers, Ornish κ.α.), γιατροί από τη Βοστόνη εξέτασαν σε 160 παχύσαρκους ασθενείς την επίδραση των τεσσάρων περισσότερο διαδεδομένων μεθόδων δίαιτας. Οι ασθενείς κατανεμήθηκαν τυχαία στο να ακολουθήσουν μια από τις 4 πιο πάνω γνωστές δίαιτες, κλασσικού ή εναλλακτικού τύπου. Οι παχύσαρκοι άνδρες στην έρευνα είχαν βάρος σώματος 106 κιλών κατά μέσο όρο ενώ οι γυναίκες 93 κιλών. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 22 έως 72 ετών. Όλοι είχαν εκτός από παχυσαρκία και παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, όπως ψηλή πίεση, ψηλά τριγλυκερίδια και χοληστερόλη στο αίμα.
Μετά από ένα χρόνο, οι γιατροί διαπίστωσαν τα ακόλουθα:
- Περίπου 25% των παχύσαρκων ασθενών σε κάθε ομάδα που ακολουθούσαν μια από τις 4 μεθόδους δίαιτας, είχαν χάσει περισσότερο από 5% του αρχικού σωματικού τους βάρους.
- Δεν υπήρχε καμία διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ των 4 μεθόδων δίαιτας που χρησιμοποιήθηκαν.
- Ο παράγοντας που έπαιζε βασικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα ήταν η θέληση του ασθενούς να ακολουθεί σταθερά, διαχρονικά και πιστά τη δίαιτα που είχε επιλεγεί για αυτόν.
- Η μείωση βάρους σώματος που επιτυγχανόταν από οποιαδήποτε μορφή δίαιτας, συνοδευόταν και από μείωση των παραγόντων κινδύνου για την καρδία.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η κάθε μορφή διαδεδομένης δίαιτας πετυχαίνει μια μέτρια μείωση του σωματικού βάρους και των κινδύνων για την καρδία μετά από ένα χρόνο. Συνολικά το ποσοστό των ασθενών που επέμεναν και ακολουθούσαν τη δίαιτά τους, ήταν χαμηλό. Όμως όσο πιο πιστά και μακροχρόνια κάποιος ακολουθούσε τη δίαιτά του, οποιασδήποτε μορφής και εάν ήταν, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα μείωσης του βάρους και των κινδύνων για την καρδιά.
«Παν μέτρον άριστον»!
Τελικά βλέπουμε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι το παν μέτρον άριστον. Η αποφυγή των καταχρήσεων και υπερβολών, η κατανάλωση θερμίδων δια μέσου της σωματικής άσκησης, επιτρέπουν μια διαχρονική διατήρηση κανονικού βάρους σώματος χωρίς την επιβάρυνση των περιττών κιλών. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι το κατά πόσο κάποιος θα ακολουθεί πιστά και μακροχρόνια μια συγκεκριμένη μορφή δίαιτας. Το δυσκολότερο είναι για τους ενδιαφερόμενους να συνεχίζουν τη δίαιτά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πρόκληση είναι να επιλέγεται η πιο κατάλληλη μορφή δίαιτας για τον καθέναν ξεχωριστά. Πρέπει δηλαδή να γίνεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση με επιλογή της μεθόδου δίαιτας που ταιριάζει καλύτερα στον καθέναν ξεχωριστά. Εάν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, μη σκοτίζεστε για το ποια δίαιτα είναι η καλύτερη αλλά διαλέξτε εκείνη η οποία ταιριάζει καλύτερα σε σας και, το κυριότερο, εκείνη που θα μπορέσετε να ακολουθήσετε για περισσότερο.