Ο Κλήρος της Τύχης σαν ένας δείκτης ανάπτυξης της Ηλιο-Σεληνιακής Σχέσης ενός Ωροσκοπίου
Κατά τον Μεσαίωνα οι Άραβες, όντας βαθείς μελετητές των Μαθηματικών Επιστημών, εφεύραν ένα ολόκληρο σύστημα από διάφορα μαθηματικά αστρολογικά σημεία, με σκοπό μια σωστότερη αξιολόγηση των πραγμάτων με την βοήθεια του υπολογισμού της κινήσεως και της επίδρασης των ουρανίων σωμάτων.
Από όλο αυτό το σύστημα σήμερα, οι Ευρωπαίοι Αστρολόγοι δέχονται μόνο τον κλήρο της Τύχης (part Of Fortune). Το σημείο αυτό, από καθαρά πρακτική πλευρά, είναι το μέσον που μας βοηθά να αξιολογήσουμε την κατάσταση και τον σκοπό της Ηλιο-σεληνιακής σχέσης σ’ ένα Ωροσκόπιο. Είναι ένας κινούμενος δείκτης που καταγράφει αδιάκοπα την πρόοδο αυτής της σχέσης.
Ο τρόπος με τον οποίο βρίσκουμε τον Κλήρο της Τύχης σε ένα Ωροσκόπιο είναι αρκετά απλός. Παράγοντες που μας βοηθούν είναι: ο Ωροσκόπος, ο Ηλιος και η Σελήνη. Πρώτα μετρούμε την απόσταση των δυο Φώτων -δηλαδή του Ηλίου και της Σελήνης- και το μήκος της απόστασης που βρίσκουμε το προσθέτουμε στο ζωδιακό σημείο που βρίσκεται ο Ωροσκόπος.
Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Όταν η γέννηση ενός ανθρώπου πραγματοποιείται κατά την άνοδο της Σελήνης, η απόσταση που δημιουργείται μεταξύ αυτής και του Ηλίου προστίθεται από την ανατολική πλευρά του Ωροσκόπου. Αντίθετα, όταν η γέννηση πραγματοποιείται κατά την κάθοδο της Σελήνης, η απόσταση αφαιρείται από το ίδιο σημείο.
Λόγου χάρη, έχουμε μια γέννηση κατά την πρώτη φάση της Σελήνης – πρώτο τέταρτο – και ο Ωροσκόπος είναι 1 μοίρα Κριού. Η απόσταση του Ήλιου και της Σελήνης, που είναι 90 μοίρες, προστίθεται στον Ωροσκόπο και μας δείχνει ότι ο Κλήρος της Τύχης, αυτού του ωροσκοπίου, είναι 1 μοίρα Καρκίνου. Εάν όμως η ίδια η γέννηση συνέβαινε στο τελευταίο τέταρτο της Σελήνης, η απόσταση της από τον Ηλιο θα μειωνόταν από το σημείο του Ωροσκόπου και θα μας έδειχνε ότι ο Κλήρος της Τύχης είναι 1 μοίρα Αιγόκερω.
Με δυο λόγια, και σε γενικές γραμμές, για να προσδιορίσουμε τον Κλήρο της Τύχης ενός Ωροσκοπίου θα λάβουμε υπ’ όψη μας το ακόλουθο: Σε Νέα Σελήνη ο Κλήρος της Τύχης είναι σε Σύνοδο με τον Ωροσκόπο ή την ακμή του 1ου οίκου. Σε Πρώτο τέταρτο σε Σύνοδο με το Ναδίρ ή την ακμή του 4ου οίκου. Σε Πανσέληνο σε Σύνοδο με τον Λέοντα ή την ακμή του 7ου οίκου και σε Τελευταίο τέταρτο σε Σύνοδο με το Ζενίθ ή την ακμή του 10ου οίκου.
Ο Κλήρος της Τύχης σαν ένας δείκτης προσωπικότητας και ευτυχίας
Για μια πιο σωστή κατανόηση αυτής της περίπτωσης δανειζόμαστε ένα παράδειγμα από τον κόσμο της Μουσικής. Μια μουσική νότα, γεννημένη είτε από ένα βιολί, είτε από μια τρομπέτα περιέχει έναν κύριο τόνο και ένα μεγάλο αριθμό από λεπτότερους ήχους.
Ο αριθμός αυτών των ήχων, η θέση τους, η ανάλογη ένταση τους και η σχέση τους με το κύριο μουσικό τόνο δημιουργούν την όλη μουσική ποιότητα του ήχου και την απόχρωση του. Ο ενόργανος λοιπόν ήχος είναι η πραγματοποίηση μιας ενέργειας, που διαχέεται άνισα μεταξύ κυρίου μουσικού τόνου και λεπτότερων ήχων.
Από αστρολογική τώρα πλευρά, η ζωδιακή θέση που καταλαμβάνει ο Ήλιος κατά την δεδομένη στιγμή γέννησης ενός ατόμου συμβολίζει τον ανθρώπινο χαρακτήρα, τον σκοπό του και την τύχη του.
Από την άλλη μεριά η Σελήνη συμβολίζει την υπεύθυνη δύναμη δημιουργίας των λεπτότερων οργανικών κατασκευών μέσα στις οποίες θα διανεμηθεί η Ηλιακή ενέργεια, η οποία και θα ενεργήσει αργότερα.
Η “Ζωή” είναι το αποτέλεσμα της Ηλιο-σεληνιακής σχέσης. Μοιάζει με τον ενόργανο ήχο, ενώ το συγκεκριμένο όργανο αντιπροσωπεύει το σχήμα της ύλης που μια ανθρώπινη ύπαρξη κληρονομεί από τους γονείς της και που διαπλάθει από την τροφή που δέχεται και από τον αέρα που αναπνέει.
Σ’ όλον αυτόν τον κύκλο ο Κλήρος της Τύχης παίζει τον ρόλο του δείκτη της εξέλιξης και είναι ο παράγοντας του ελιγμού και του καπρίτσιου του κάθε ανθρώπου. Δηλαδή είναι εκείνο που λέμε “προσωπικότητα” και είναι πράγματι μια πολύ χαρακτηριστική ένδειξη της λέξης αυτής.
Βέβαια αυτή η λέξη έχει πολλές έννοιες και συχνά διαφέρει από γραπτό σε γραπτό. Η Προσωπικότητα είναι η ίδια η ύπαρξη του ανθρώπου σαν ένα σύνολο από ενεργητικότητες, τόσο ψυχολογικές, όσο και φυσικές. Αλλού όμως θα δούμε την ίδια λέξη να χρησιμοποιείται με την ακόλουθη μορφή: “Αυτός ο άνθρωπος έχει προσωπικότητα” ή “εκείνος μιλά από θέση προσωπικότητας”. Στην περίπτωση αυτή η λέξη δείχνει την ξεχωριστή ποιότητα και ευκολία συμπεριφοράς ενός ανθρώπου από εκείνη των άλλων.
Η Ζωδιακή θέση του Κλήρου της Τύχης, σε ένα Ωροσκόπιο, φανερώνει τον ιδιαίτερο και πιο ξεκάθαρο ατομικό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Είναι το σημείο που δείχνει την αντίληψη για την ζωή, την κατανόηση των πραγμάτων, τις δυνατότητες, την δημιουργικότητα και την ποιότητα του χαρακτήρα.
Ο Κλήρος της Τύχης συνθέτει του τρεις βασικούς παράγοντες της εξάρτησης κάθε ανθρώπου, οι οποίοι -νοητά- δημιουργούν ένα διαφορετικό κύκλο ζωής για κάθε ύπαρξη. Αυτοί, αν και τους έχουμε ήδη αναφέρει, είναι ο Ήλιος, η Σελήνη και ο τόπος και χρόνος της γέννησής μας.
Έτσι ο συντελεστής “προσωπικότητα” είναι μια έκφραση της σχέσης αυτών των τριών. Επομένως, ο Κλήρος της Τύχης, είναι ο δείκτης της προσωπικότητας από πλευράς ψυχολογικής και φυσικής ποιότητας, όπως επίσης και ο δείκτης για τις εξωτερικές και εσωτερικές αντιμετωπίσεις που σημειώνει κάθε άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του.
Καταλήγουμε λοιπόν στο εξής:
Ο Κλήρος της Τύχης, από πλευράς ενέργειας, είναι η εστία της εκφραστικής δύναμης, η οποία δημιουργείται από την Ηλιο-σεληνιακή σχέση. Η δύναμη αυτή εκδηλώνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως στο σεξ, στην αγάπη, στον προσωπικό μαγνητισμό, στην υγεία, και είναι αυτή που ρυθμίζει την ενεργητικότητα για τη ζωή.
Ρυθμίζοντας όμως την έκφραση μας και την συνειδητή αντιμετώπιση της ζωής μας αυτόματα γίνεται ο οδηγός της προσωπικής μας ευτυχίας ή αντίθετα της δυστυχίας μας, μια και τα δύο, κατά κάποιο τρόπο εξαρτώνται άμεσα από το πόσο και πως κάθε άνθρωπος μπορεί να διευθύνει τη ζωή και την εξέλιξη του.
Ο Κλήρος της Τύχης και ενδεικτικές ερμηνείς ανάλογα με τη θέση του στα Ζώδια
Στον ΚΡΙΟ
Δίνει μια ευκολία στους ανθρώπους να παίρνουν πρωτοβουλίες αναζητώντας μ’ αυτό τον τρόπο την ευτυχία. Αισθάνονται μια δυνατή έλξη για εμπειρίες. Οδηγούνται από ένστικτο για να εγκαθιδρύσουν οι ίδιοι νέα κοινωνικά και μορφωτικά συστήματα. Έχουν μια δημιουργική προσωπικότητα και αισθάνονται δυστυχισμένοι αν οι προθέσεις τους ή οι ενέργειες τους συναντήσουν εμπόδια. ’τομα με τον Κλήρο της Τύχης στον Κριό ήταν οι: Φράνσις Μπέικον, Γεώργιος Ουάσιγκτον, Ισαάκ Νεύτων, Παστέρ, Αϊνστάιν, Σοπέν.
Στον ΤΑΥΡΟ
Δημιουργεί ένα χαρακτήρα και μια ιδιοσυγκρασία όμοια με εκείνη της άνοιξης. Κάνει τους ανθρώπους σταθερούς, με έντονο το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης και ισχυρογνωμοσύνης. Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν, συνειδητά ή υποσυνείδητα, τις κοινωνικότητες, αλλά και τον αποκρυφισμό. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι η ευτυχία του εξαρτάται πολύ από την υλική τους τακτοποίηση. Η βασική τους επιθυμία είναι να μεταφέρουν ιδέες και αρχές από το παρελθόν στο παρόν κάτω από μια εξελικτική μορφή και ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών. Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε χαρακτηριστικά “μητέρες” του αύριο. Ζωντανά παραδείγματα έχουμε τους: Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Γκαίτε, Βενιαμίν Φραγκλίνο, Λέων Τρότσκυ.
Στους ΔΙΔΥΜΟΥΣ
Κάνει το μυαλό γρήγορο για μαθήσεις και ικανό για γνώσεις. Η ευτυχία τους εξαρτάται, πάρα πολύ, από το πόσο και πως μπορούν να έρχονται σε επαφή με κάθε τι. Σκοπός τους η επικοινωνία και οι σχέσεις τους με τους άλλους. Κατέχονται από ένα πνεύμα για φιλοσοφικές και θρησκευτικές σπουδές και ταυτίζονται με μια μεγάλη διάθεση για κοινωνική οργάνωση. Η δυστυχία γι’ αυτούς είναι ο περιορισμός και η διανοητική σύγχυση. Προσωπικότητες με τον Κλήρο της Τύχης στους Διδύμους υπήρξαν: Βασίλισσα Βικτώρια, Ροδόλφος Στάινερ, Ντιμίτρι Σοστάκοβιτς.
Στον ΚΑΡΚΙΝΟ
Η ευτυχία γι’ αυτούς βρίσκεται στον τομέα σπίτι και σε όλα τα σχετικά μ’ αυτό. Η έννοια “σπίτι” βέβαια μπορεί να επεκταθεί μέχρι το ίδιο τους το κράτος, ή την κοινωνική τους τάξη ή το είδος της θρησκείας και της πίστης τους. Τους χαρακτηρίζει η αγάπη για κάθε δικό τους και ένα κλείσιμο μέσα σ’ αυτό που είναι δικό τους και που το ξεχωρίζουν απ’ όλα τα άλλα. Για κάθε τι που τους αντιπροσωπεύει δίνουν τα πάντα νιώθοντας έτσι ικανοποιημένοι. Τέτοια παραδείγματα ανθρώπων είναι οι: Καρλ Μαρξ, Αδόλφος Χίτλερ, Τσάρος Νικόλαος 2ος, όπως επίσης και ο γενέθλιος χάρτης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο ΛΕΟΝΤΑ
Για να αισθανθούν ωραία οι άνθρωποι αυτοί, πρέπει να εκφραστούν συναισθηματικά με οτιδήποτε σχετίζονται. Πρέπει πάντα να υπάρχει κάτι που να τους εντυπωσιάζει. Νιώθουν ευτυχισμένοι όταν οι ιδεολογίες τους χρησιμοποιούνται και όταν η ενεργητικότητά τους διοχετεύεται σε δημιουργίες, ανακαλύψεις και διαφωτίσεις. Παραδείγματα από την Ιστορία και πάλι έχουμε: Ολιβερ Κρόμβελ, Σίγκμουντ Φρόϋντ, Λένιν, Βίκτωρ Ουγκώ, Πιέρ Κιουρί.
Στην ΠΑΡΘΕΝΟ
Η προσωπική έρευνα για τον παράγοντα ευτυχία περνά μέσα από ένα ρεύμα ανάλυσης, σκεπτικότητας, αυτοέλεγχου και ενδοσκόπησης. Για να τους κερδίσει κάποιος ή κάτι πρέπει να τους δώσει όχι μόνο την εντύπωση, αλλά και την πειθώ ότι τους ταιριάζει και τους ολοκληρώνει. Η αφομοίωση και η παραχώρηση είναι συναισθήματα έντονα ριζωμένα μέσα τους. Παραδείγματα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι ο Μαχάτμα Γκάντι.
Στο ΖΥΓΟ
Δωρίζει μια πνευματώδη προσωπικότητα και μια τάση για συνεργασία. Δίνει επίσης μια ροπή για μεγάλες ιδέες, συχνά αποτέλεσμα μια ψυχολογικής αβεβαιότητας για τις κοινωνικές τους σχέσεις. Υπάρχει ακόμα, σε αυτούς, μια διάθεση για την δραματοποίηση των πραγμάτων και μια απαίτηση από τους άλλους με σκοπό μια μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια. Ωροσκόπια με τον Κλήρο της Τύχης στον Ζυγό ήταν του Φράντς Λίστ και του Μικάδο Μούτσου Χίτο.
Στο ΣΚΟΡΠΙΟ
Η έρευνα για την ευτυχία και η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας γίνεται από μια κρυφή, κατάλληλα χρησιμοποιημένη δύναμη και ενέργεια. Εδώ τονίζει την σεξουαλικότητα και παράλληλα δίνει μια ώθηση για τον αποκρυφισμό ή στον πέρα των αισθήσεων κόσμο. Δίνει ακόμα μια εσωτερική γονιμότητα και μια πνευματική δύναμη. Παραδείγματα έχουμε τους: Λόρδο Βύρωνα, Βάλτ Γουϊτμαν, Κάρλ Γιούνκ, Πάπα Παύλο 11ον.
Στον ΤΟΞΟΤΗ
Είναι μια ένδειξη για ευρείς πνευματικούς ορίζοντες και μια ζωή μακριά από περιορισμούς ή παραδόσεις. Δίνει αισθητή τάση για μεγάλες ιδέες, τολμηρές πράξεις και αφηρημένες κάπως έννοιες. Πολλές φορές κάνει τους ανθρώπους δεξιοτέχνες της λογοτεχνίας, της διανόησης και σκαπανείς της επιστήμης. Ανθρώπους με τον Κλήρο της Τύχης στον Τοξότη θα δούμε όπως τους: Τζόν Γκάτμπουρυ (περίφημο αστρολόγο), Γεωργία Σάνδη, Μπωντλαίρ, Σέσιλ Ρόουζ (τον ιδρυτή της Βρεταννικής Νοτιοαφρικανικής αποικίας).
Στον ΑΙΓΟΚΕΡΩ
Δίνει μια τάση αυστηρότητας και πειθούς στην παράδοση. Κάνει την σκέψη περισσότερο βαθιά παρά πλατιά, συχνά ποιοτική. Υπάρχει μια υπευθυνότητα για κάθε τι το κοινωνικό ή πνευματικό. Τακτικά δημιουργεί στα άτομα μια δυνατή πίστη για την αποστολή και την σκοπιμότητα του έργού τους. Παραδείγματα βλέπουμε τους Νοστράδαμο, Ράλφ Βαλντό Εμερσον, Αβραάμ Λίνκολν.
Στον ΥΔΡΟΧΟΟ
Κοινωνική ιδεολογία και μεταρρυθμιστικός ζήλος είναι οι δύο χαρακτηριστικές επιδράσεις, κάτι από ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο, του σημείου της Τύχης σ’ αυτό το ζώδιο. Προσφέρει ταμπεραμέντο, πνεύμα αλληλεγγύης αλλά συχνά και φανατικότητα του σκοπού με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα. Ζωντανά παραδείγματα αυτής της περίπτωσης ήσαν: Ροβεσπιέρος, Δάντης, Κάντ, Ραμακρίσνα, Χάβελοκ Ελλις, Βάγκνερ, Μαρία Μοντεσσόρι, Ρούσβελτ, Στάλιν.
Στους ΙΧΘΕΙΣ
Δίνει στους ανθρώπους την ικανότητα να ελίσσονται εύκολα. Κάνει στρατηγούς, μυστικιστές και μουσικούς, που προσπαθούν να δημιουργήσουν, στους τομείς που ασχολούνται, νέες φόρμες και νέες αρχές, καταστρέφοντας τις παλιότερες. Κάνει ακόμα τα άτομα να αδιαφορούν για τις λεπτομέρειες, να γίνονται τυχοδιωκτικά και να είναι πρόθυμοι για την κατάκτηση νέων κόσμων. Παραδείγματα αυτού του τύπου έχουμε τους: Σβέντενμποργκ, Ναπολέων, Σούμαν.