Ας πούμε πως καταστρώνεις έναν ωριαίο χάρτη. Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου και έτσι όπως κάθεσαι, ξαφνικά πετάγεσαι από τη χαρά σου αφού μόλις είδες πως το ζητούμενο πρόκειται να επιτευχθεί. Γιούπι ! Βέβαια όμως μετά το γιούπι, μια ακόμα ένδειξη αναβοσβήνει, αυτή τη φορά σε μια άλλη οθόνη. Σε εκείνη του μυαλού σου. Και η αναγραφόμενη ένδειξη : « Π ό τ ε; ». Πότε πρόκειται να επιτευχθεί το ζητούμενο ;
Και τότε είναι που αρχίζουν τα σκούρα. Δυο πράγματα πρόκειται να συμβούν εδώ. Το πρώτο είναι να πατήσεις το X που βρίσκεται πάνω δεξιά, στο αστρολογικό σου πρόγραμμα , λέγοντας στον εαυτό σου “ Δε βαριέσαι βρε αδερφέ… Αφού η Σελήνη κάνει συγκλίνουσα όψη με την Αφροδίτη… Όλα καλά ! “ και το δεύτερο, απλά να συνεχίσεις να κοιτάζεις τον ωριαίο χάρτη, ακριβώς όπως κοιτάνε τα ψαράκια μέσα από το ενυδρείο.
Νομίζω, πως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα με το οποίο έρχεται συχνά αντιμέτωπος ένας σύγχρονος μελετητής της Ωριαίας Αστρολογίας, είναι ο Χρόνος. Συγκεκριμένα, ο χρονικός προσδιορισμός της επίτευξης του ζητούμενου.
Το κεφάλαιο του χρονικού προσδιορισμού, θεωρώ προσωπικά πως είναι ένα από τα δυσκολότερα στη μελέτη της Ωριαίας Αστρολογίας. Αδιαμφισβήτητα δύσκολο αλλά κάπου εκεί κρύβεται και η μοναδικότητά της Ωριαίας Αστρολογίας. Στο να αποτυπώνει μέσα από τους χάρτες της, το εξαιρετικής ακρίβειας, ρολόι του πλανητικού μας συστήματος. Τα μοναδικά εργαλεία που πιστεύω πως χρειάζεται, σε μια τέτοια περίπτωση, ένας μελετητής της Ωριαίας Αστρολογίας είναι η θέληση και η υπομονή, ώστε να φέρει στην επιφάνεια όλα όσα κρύβονται μέσα σε έναν ωριαίο χάρτη. Αρκετά όμως με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Ας δούμε όμως πως στο καλό όλα αυτά εκφράζονται στην πράξη. Παρεμπιπτόντως, είμαι αναγκασμένος να σας ενημερώσω πως αν τυχόν μπερδευτείτε στην συνέχεια , μην ανησυχείτε, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Όπως ακριβώς συμβαίνει με το πιστολάκι των μαλλιών, έτσι και η βιβλιογραφία που υπάρχει εκεί έξω σχετικά με την Ωριαία Αστρολογία, έρχεται να μας σώσει τη ζωή. Μέσα από αυτή τη μεγάλη βιβλιογραφία που μας παρουσιάζεται, βρίσκουμε αυστηρούς κανόνες πλαισιωμένους σε επίσης αυστηρά πινακάκια που ορίζουν πως αν ένας ωριαίος χάρτης παρουσιάζει το Χ δεδομένο, τότε αναπόφευκτα θα συμβεί η Υ κατάσταση. Κάτι τέτοιο σαφώς και δεν μπορεί να ακυρωθεί για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο. Ωστόσο όμως, επιτρέψτε μου να πω πως όσο δυνατό και αν είναι το πιστολάκι των μαλλιών αν έξω επικρατεί η υγρασία του θανατά, η τρίχα δεν πρόκειται να κρατηθεί όσα δεδομένα και αν σου παρουσιάζει ο ωριαίος χάρτης. Με λίγα λόγια, το θέμα του χρονικού προσδιορισμού στην επίτευξη του ζητούμενου, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Τόσο απλή που να πλαισιώνεται μέσα σε κατηγορίες και κουτάκια. Βασίζεται κυρίως σε συνδυασμό των δεδομένων ενός χάρτη.
Ας ξεκινήσουμε όμως με τα πολύ βασικά. Όλα όσα βρίσκουμε συχνά στην βιβλιογραφία της Ωριαίας Αστρολογίας. Αργότερα, θα έχουμε όλο το χρόνο να βάλουμε τον εγκέφαλό μας στην τοστιέρα.
Αρχικά, για να μιλάμε περί χρονικού προσδιορισμού θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε ασφαλίσει πως ο χάρτης υπόσχεται την επίτευξη του ζητούμενου. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε ο χρονικός προσδιορισμός δεν υφίσταται. Έτσι λοιπόν ο χρονικός προσδιορισμός στην επίτευξη του ζητούμενου καθορίζεται από τα εξής :
1. Tην ερώτηση.
2. Τα ζώδια πάνω στα οποία βρίσκονται οι σημειοδότες πλανήτες και η Σελήνη.
3. Οι οίκοι μέσα στους οποίους βρίσκονται οι σημειοδότες πλανήτες και η Σελήνη.
4. Η ταχύτητα των σημειοδοτών πλανητών και της Σελήνης.
5. Η διαφορά των μοιρών μεταξύ δυο σημειοδοτών πλανητών.
6. Η διαφορά των μοιρών μεταξύ της Σελήνης και ενός εκ ή και των δυο σημειοδοτών πλανητών.
7. Η διαφορά των μοιρών μεταξύ ενός σημειοδότη πλανήτη και της ακμής του οίκου που αφορά το ζητούμενο.
8. Ένας σημειοδότης πλανήτης στις τελικές μοίρες ενός ζωδίου.
Μέχρι σε αυτό το σημείο υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι πως αυτή είναι η βασική εργαλειοθήκη για τον προσδιορισμό του χρόνου στην επίτευξη του ζητούμενου. Τα κακά νέα είναι πως όλα τα άνωθεν δρουν συνδυαστικά μεταξύ τους, δυστυχώς όμως δεν είναι οι μοναδικοί τρόποι για να προσδιορίσουμε χρονικά το ζητούμενο. Ας αναλύσουμε όμως το κάθε ένα ξεχωριστά.
Η μονάδα του χρόνου που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται αποκλειστικά από την ερώτηση που έχει θέσει ο ερωτώντας. Ας πούμε πως έχουμε δυο ερωτήσεις. Στην πρώτη ο ερωτών μας ρωτά « Πότε θα με πάρει τηλέφωνο ο Χ.». Στη δεύτερη ο ερωτών μας ρωτά « Πότε θα παντρευτώ τελικά ;».
Είναι λογικό πως από τις ερωτήσεις που προκύπτουν, η μονάδα χρόνου που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι διαφορετική για την κάθε ερώτηση. Στην Ωριαία Αστρολογία (και όπως θα δούμε παρακάτω) βλέπουμε συχνά να χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές μετρήσεις χρόνου. Η βραχυπρόθεσμη, η μέση, και η μακροπρόθεσμη. Έτσι λοιπόν για την πρώτη ερώτηση οι μονάδες του χρόνου που είναι περισσότερο λογικό να χρησιμοποιήσουμε θα είναι τα λεπτά (βραχυπρόθεσμη), οι ώρες ( μέση ) και οι ημέρες (βραχυπρόθεσμη). Ενώ, για τη δεύτερη ερώτηση θα ήταν περισσότερο λογικό να χρησιμοποιήσουμε τις εβδομάδες (βραχυπρόθεσμη), τους μήνες (μέση) και τα χρόνια ( μακροπρόθεσμη).
Συμπερασματικά, το ποια μονάδα χρόνου θα χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε το πότε πρόκειται να λάβει χώρα ένα γεγονός, εξαρτάται από τη φύση της ερώτησης.
Ο γενικός κανόνας που ισχύει για τα ζώδια είναι ο εξής :
1. Τα παρορμητικά ζώδια εκφράζουν σύντομη μονάδα του χρόνου.
2. Τα σταθερά ζώδια εκφράζουν τη μέγιστη μονάδα του χρόνου.
3. Τα μεταβλητά ζώδια εκφράζουν την ενδιάμεση μονάδα του χρόνου.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους οίκους :
1. Oι γωνιακοί οίκοι επιταχύνουν τα γεγονότα.
2. Οι διαδοχικοί οίκοι και οι κατιόντες οίκοι απλά καθυστερούν τα γεγονότα.
Το πρόβλημα βέβαια για την κατάλληλη επιλογή της μονάδας χρόνου, προκύπτει κυρίως από το συνδυασμό αυτών. Έτσι, για παράδειγμα αν ένας σημειοδότης πλανήτης βρίσκεται στον Καρκίνο και στον δεύτερο οίκο, τότε αναγκαζόμαστε να δράσουμε συνδυαστικά διαλέγοντας μια μέση μονάδα μέτρησης του χρόνου στον οποίο το γεγονός θα επιτευχθεί. Στην περίπτωση που ο σημειοδότης πλανήτης βρεθεί στον Καρκίνο αλλά στον πρώτο οίκο, τότε σαφώς και θα διαλέξουμε τη σύντομη μονάδα χρόνου ενώ αν ο σημειοδότης πλανήτης βρεθεί στον Ταύρο και στον 3ο οίκο η μονάδα του χρόνου που θα διαλέξουμε θα είναι η μέγιστη.
Για άλλη μια φορά όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θα θέλαμε να είναι.
Σε αρκετά παραδείγματα ωριαίων χαρτών ο παραπάνω γενικός κανόνας που αφορά τους οίκους δεν ισχύει. Οι γωνιακοί οίκοι θα εκφράσουν παρατεταμένες καταστάσεις, οι διαδοχικοί μια μέση ενώ οι κατιόντες οίκοι μια σύντομη κατάσταση. Ας το δούμε όμως μέσα από ένα γενικότερο παράδειγμα :
Ας πούμε πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερώτηση “ Πότε τελικά θα φτάσει το γράμμα που περιμένω ; “
Βλέπουμε πως ο Σημειοδότης πλανήτης του γράμματος βρίσκεται στον 1ο (γωνιακό) οίκο. Αν ο πλανήτης αυτός δεν υποστηρίζεται από καμία Θεμελιώδη Δύναμη, αν ο πλανήτης αυτός είναι αδύναμος να δράσει από μόνος του, τότε το γράμμα θα παραμείνει στα Ε.Λ.Τ.Α. και δεν θα το λάβουμε ποτέ. Το γράμμα δεν πρόκειται να έρθει από μόνο του με όποια ταχυδρομική υπηρεσία και αν έχει σταλεί. Αντίθετα αν ο πλανήτης υποστηρίζεται από Θεμελιώδεις Δυνάμεις, είναι γρήγορος και δυνατός μέσα στο χάρτη, να είσαι σίγουρος πως το γράμμα θα βρεθεί γρήγορα στο ταχυδρομικό μας κουτί ακόμα και αν έχει σταλεί με περιστέρι.
Αύξηση της ταχύτητας των σημειοδοτών πλανητών = Σύντομη μονάδα χρόνου.
Μείωση της ταχύτητας των σημειοδοτών πλανητών = Μέγιστη μονάδα χρόνου.
Ένας σημειοδότης ταχύς πλανήτης, δρα όπως ακριβώς ένας άνθρωπος που βιάζεται να φέρει εις πέρας τις υποθέσεις του.
Σε αυτό το σημείο ας πάρουμε ένα παράδειγμα από το Christian Astrology του W.Lilly. Συγκεκριμένα, την ερώτηση από τη σελ. 197. « Πότε θα έχω νέα από τον απόντα αδερφό μου ;»
Αφού πρώτα ο Lilly διαβεβαίωσε τον άνδρα πως ο απόντας αδερφός του ήταν ζωντανός, έπειτα του προσδιόρισε το πότε περίπου θα είχε νέα του. Ο σημειοδότης πλανήτης του άνδρα ήταν ο ανάδρομος Κρόνος ενώ ο σημειοδότης πλανήτης του αδερφού του ήταν η Αφροδίτη. Οι δυο πλανήτες, ήταν έτοιμοι να σχηματίσουν ένα συγκλίνων τρίγωνο. Μια όψη που υποσχόταν πως τελικά o άνδρας θα άκουγε τελικά νέα από τον αδερφό του. Το θέμα ήταν όμως πότε ακριβώς ;
Ο Lilly, φορώντας τα στρογγυλά του γυαλιά, κοίταξε την Αστρολογική του Εφημερίδα και βρήκε πως ο ερωτώντας θα είχε, ξαφνικά, νέα από τον αδερφό του, το ίδιο απόγευμα. Το τρίγωνο του Κρόνου με την Αφροδίτη θα σχηματιζόταν με ακρίβεια λίγες ώρες αργότερα της στιγμής που ερωτών είχε κάνει την ερώτησή του. Όπως και μας πληροφορεί πως έτσι συνέβη.
Προτού προχωρήσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε πως όταν ένας σημειοδότης πλανήτης έρχεται σε όψη με έναν άλλο, ανάδρομο σημειοδότη πλανήτη, ο χρονικός προσδιορισμός στην επίτευξη του γεγονότος μειώνεται σημαντικά. Ο χρονικός προσδιορισμός αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «νωρίτερα από τον προσδοκώμενο» των σημειοδοτών πλανητών.
Εκείνο όμως για το οποίο ξέχασε να μας ενημερώσει ο Lilly είναι πως οι αστρολογικές εφημερίδες δεν εκφράζουν πραγματικό χρόνο . Στην ουσία, μια αστρολογική εφημερίδα εκφράζει το χρόνο που πρόκειται να συμβεί μια σύνοδος ή μια αντίθεση από τη σκοπιά της δικής μας πραγματικότητας. Της δικής μας αντίληψης που έχουμε για το χρόνο. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα από τις διελεύσεις. Όταν λαμβάνει χώρα μια όψη ακρίβειας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, δεν σημαίνει πως σε αυτή τη δεδομένη στιγμή η όψη αυτή θα εκφραστεί σε γεγονότα. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια έκλειψη. Όταν λαμβάνει χώρα μια έκλειψη σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν σημαίνει πως σώνει και ντε σε αυτή την στιγμή που συμβαίνει η έκλειψη θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στον γενέθλιο χάρτη μας. Η έκλειψη θα εκδηλώσει τα «θέλω» της μερικούς μήνες πριν και μερικούς μήνες μετά από τη στιγμή που θα συμβεί.
Έτσι λοιπόν, το να δούμε δυο σημειοδότες πλανήτες σε έναν ωριαίο χάρτη να τείνουν προς μια όψη, προς την επίτευξη του ζητούμενου και έπειτα, ψάχνοντας την αστρολογική μας εφημερίδα, βρίσκουμε πως αυτή η όψη πρόκειται να γίνει ακριβείας την επόμενη Δευτέρα, δε σημαίνει αναγκαστικά πως η κυρία που ρωτά για το πότε πρόκειται να τα τινάξει η πεθερά της ώστε να βάλει το χέρι της στην κληρονομιά, σημαίνει πως η πεθερά της θα τα τινάξει την επόμενη Δευτέρα. Και ειδικότερα δε όταν η πεθερά είναι μια υγιέστατη γυναίκα με κράση εφήβου.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στο χρονικό προσδιορισμό της επίτευξης ενός γεγονότος στην Ωριαία είναι το εξής: Οι πλανήτες θα εκφραστούν σε ένα χρονικό πλαίσιο το οποίο δε συμβαδίζει με εκείνο της δικής μας αντίληψης. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν χρειάζεται να είμαστε απόλυτα ακριβείς. Το να δώσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε πρόκειται να επιτευχθεί το ζητούμενο του χάρτη σε μια Χ ημερομηνία, αντί να δώσουμε ένα χρονικό πλαίσιο Υ ως Ω, πιστεύω πως εξυπηρετεί μονάχα την ματαιοδοξία μας ως μελετητές της Ωριαίας. Εδώ ούτε τα ρολόγια δεν είναι ακριβή.
Το καλό βέβαια στην Ωριαία Αστρολογία είναι πως οι σημειοδότες πλανήτες θα δείξουν το πότε περίπου πρόκειται να συμβεί η επίτευξη του γεγονότος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα :
Έχουμε μπροστά μας έναν ωριαίο χάρτη. Ο ωριαίος αυτός χάρτης μας δείχνει μέσα από δυο διαφορετικές όψεις πως το γεγονός πρόκειται να επιτευχθεί. Αυτές οι δυο διαφορετικές όψεις πολύ συχνά θα δείξουν τον ίδιο χρονικό πλαίσιο που πρόκειται να επιτευχθεί το αντικείμενο της ερώτησης. Αν η μια όψη δηλαδή μας δείχνει ένα χρονικό πλαίσιο 2 και η άλλη ένα χρονικό πλαίσιο 14, τότε η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν αν φέρουμε κοντά τα δυο αυτά χρονικά πλαίσια: π.χ. 2 εβδομάδες = 14 ημέρες. Πιστεύω πως ο χάρτης θα πει αυτό που θέλει να πει με κάθε τρόπο.
Μέχρι εδώ ήταν τα εισαγωγικά αυτής της κατηγορίας. Πάμε τώρα στο ζουμί:
Στην Ωριαία Αστρολογία, υπολογίζουμε το πότε πρόκειται να επιτευχθεί ένα γεγονός από τη διαφορά των μοιρών που προκύπτει μεταξύ των δυο σημειοδοτών πλανητών. Για παράδειγμα, ο σημειοδότης Ερμής τρέχει να προφτάσει τον σημειοδότη Δία σε σύνοδο. Η διαφορά μεταξύ τους είναι 5 μοίρες. Άρα λοιπόν, το γεγονός θα επιτευχθεί σε 5 κάτι. Μπορεί να είναι 5 λεπτά, 5 ώρες, 5 τέρμινα και εγώ δεν ξέρω τι. Σε αυτό το σημείο δεν μας ενδιαφέρει άλλωστε. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι να καταλάβουμε πως την στιγμή που ο ερωτών έκανε την ερώτηση ο «ουρανός» αποτυπώνονταν μέσα από τον ωριαίο χάρτη με μια συγκλίνουσα σύνοδο με διαφορά 5 μοιρών μεταξύ του Ερμή και του Δία. Μέχρι εδώ καλά ; Αν όχι ξαναδιαβάστε την παράγραφο αυτή και συνεχίζουμε.
Αυτό τώρα με την κοινή λογική σημαίνει πως ο Ερμής χρειάζεται να ταξιδέψει με τα φτερωτά του σανδάλια 5 μοίρες μέχρι να συναντήσει τον Δια. Με συγχωρείτε όμως και με το συμπάθιο , αλλά μπορεί ο Δίας να είναι ένας «πληθωρικός» κύριος αλλά δεν θα κάτσει να περιμένει τον Ερμή στο ραντεβού της συνόδου τους. Αναγκαστικά και αναπόφευκτα ενώ προχωράει ο Ερμής θα προχωράει και ο Δίας. Έτσι λοιπόν η σύνοδός τους δεν θα πραγματοποιηθεί μόλις ο Ερμής διανύσει τις 5 μοίρες που του απομένουν μέχρι να φτάσει τον Δία αλλά λίγο πιο πέρα στο ίδιο ζώδιο. Και έτσι, σε αυτό το σημείο, τα ηνία λαμβάνουν οι αστρολογικές εφημερίδες που θα δείξουν πως η σύνοδος μεταξύ του Ερμή και του Δία θα λάβει χώρα λίγο πιο πέρα από το σημείο που ο Ερμής «φαινομενικά» έπρεπε να ταξιδέψει για να σχηματίσει όψη συνόδου.
Έτσι προκύπτει το ερώτημα : Ποια είναι καλύτερη επιλογή που θα μας δείξει την επίτευξη του γεγονότος στην Ωριαία ; Η διαφορά των μοιρών μεταξύ δυο σημειοδοτών πλανητών ή η στιγμή που θα έρθουν σε όψη ακριβείας ;
Λυπάμαι που σας την χαλάω αλλά δεν υπάρχει κάποια σαφής απάντηση. Η κατάλληλη επιλογή είναι εκείνη που προσφέρουν τα δεδομένα του ωριαίου χάρτη και η φύση της ερώτησης του ερωτώντα.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε τη χρονική στιγμή που θα επιτευχθεί το γεγονός στην Ωριαία Αστρολογία, είναι η διαφορά των μοιρών που προκύπτει από έναν σημειοδότη πλανήτη, όταν εκείνος πλησιάζει την ακμή του οίκου που αφορά το ζητούμενο. Για παράδειγμα :
O Άρης στις 10 μοίρες του Ταύρου και η Ακμή του 7ου οίκου στις 20 μοίρες του Ταύρου. Βλέπουμε πως η διαφορά που προκύπτει είναι 10 μοίρες. Άρα το γεγονός πρόκειται να επιτευχθεί σε 10 κάτι. Σωστά ;
Περίπου. Ας ξεδιαλύνουμε αυτό το περίπου με ένα ακόμα παράδειγμα :
Aς υποθέσουμε λοιπόν πως μια μπουκάλα – στο ράφι κυρία, η οποία πιστεύει πως τα προβλήματα της θα λυθούν μόνο αν βρει έναν τον απόλυτο έρωτα και του περάσει στεφάνι, μας ρωτά « Θα παντρευτώ φέτος ;»
Καταστρώνουμε το χάρτη της ερώτησης και βρίσκουμε πως η ακμή του Ωροσκόπου της κυρίας αυτής βρίσκεται στον Ταύρο ενώ στην ακμή του 7ου που αφορά τους γάμους ανατέλλει το ζώδιο του Σκορπιού. Σκεφτόμαστε εμείς από μέσα μας πως ο χάρτης είναι «σωστός» μιας και στον άξονα 1ου-7ου ανατέλλουν αυτά τα ζώδια (οι προχωρημένοι θα καταλάβουν τι εννοώ). Κοιτώντας καλύτερα, βλέπουμε το σημειοδότη πλανήτη της κυρίας, την Αφροδίτη, λίγες μοίρες μόνο πιο πριν από την ακμή του 7ου. Έτσι εμείς αποφασίζουμε να της πούμε πως « Ναι, φέτος θα παντρευτείς.». Κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κυρία αυτή είναι τόσο απελπισμένη να βρει τον απόλυτο έρωτα και να του περάσει τις βέρες, που ο χάρτης εκδηλώνει αυτή την επιθυμία της. Η Αφροδίτη (η κυρία) σύνοδος ( σκέφτεται απελπισμένα) ακμή 7ου (το γάμο).
Τι θα γινόταν όμως στην περίπτωση που ο Άρης από το παραπάνω παράδειγμα, ο οποίος είναι ο σημειοδότης πλανήτης του ζητούμενου, ερχόταν σε σύνοδο με την ακμή του Ωροσκόπου της ; Προσωπικά, θα ήμουν περισσότερο σίγουρος να απαντήσω πως « Ναι, μαντάμ, θα παντρευτείτε φέτος!» μιας και το ζητούμενο (ο γάμος) πλησιάζει κουτσά στραβά την καψερή ερωτούσα.
Με αυτό το σύντομο παράδειγμα θα πρέπει να καταλάβουμε πως όταν ο σημειοδότης πλανήτης του ερωτώντα πλησιάζει την ακμή του οίκου που αφορά το ζητούμενο, εκφράζει κυρίως την επιθυμία του ερωτώντα γύρω από αυτό το θέμα που αφορά ο οίκος. Συμπερασματικά, δεν είναι ένα αξιόπιστο κριτήριο για να προσδιορίσουμε α) το αποτέλεσμα και έπειτα β) το χρόνο.
Ας πάρουμε ξανά το παραπάνω παράδειγμα και ας υποθέσουμε πως τελικά η μόνη βέρα που είδε η εν λόγω κυρία ήταν η «Βέρα στο Δεξί» και αυτή στις καλοκαιρινές επαναλήψεις της τηλεόρασης. Έρχεται λοιπόν και μας ρωτά ξανά : “ Πως θα εξελιχθούν τελικά τα ερωτικά μου τους δυο επόμενους μήνες ; Θα κάνω κάποια σχέση ; » ( Δεν τα παρατά αυτή η γυναίκα!)
Βρίσκουμε λοιπόν πως ο πλανήτης που σημειοδοτεί την κυρία αυτή είναι η Αφροδίτη. Αυτή η Αφροδίτη βρίσκεται στην 28η του Ζυγού. Βλέπουμε δηλαδή πως χρειάζονται μόνο δυο μοίρες μέχρι η Αφροδίτη να περάσει στο ζώδιο του Σκορπιού. Σε ζώδιο της αδυναμίας της. Άρα ο χάρτης μας λέει ξεκάθαρα πως αυτή τη στιγμή η κυρία αυτή ενδιαφέρεται για σχέση αλλά στον επόμενο μήνα το μόνο που θα την ενδιαφέρει θα είναι κάτι πιο επιφανειακό από μια σχέση, όπως το δίχως δεσμεύσεις σεξ για παράδειγμα.
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήσεις που περιέχουν μακροχρόνιο χρονικό περιορισμό και βρούμε πως ο σημειοδότης πλανήτης βρίσκεται στις τελικές μοίρες ενός ζωδίου βλέπουμε πως οι καταστάσεις ετοιμάζονται να αλλάξουν. Συνήθως οι 29 μοίρες ενός ζωδίου εκφράζουν μακροπρόθεσμο χρονικό παράθυρο, όπως π.χ. ένα μήνα ή ένα χρόνο. Ωστόσο όμως το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κρατηθούμε και να απαντήσουμε μόνο με τα δεδομένα που μας δείχνει ο χάρτης μέσα από τις «παρούσες» όψεις που παρουσιάζονται στο χάρτη. Δεν είναι ασφαλές να κοιτάμε πέρα από τον χρονικό περιορισμό που μας έχει θέσει η ερώτηση. Μας ενδιαφέρουν μόνο οι παρούσες όψεις και τίποτα παραπάνω.