Από την αρχή της ιστορίας της αστρολογίας η Σελήνη θεωρήθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σώμα τόσο για την επίδρασή της στις φυσικές συνθήκες της γης όσο και για την επίδρασή της στους ανθρώπους.
Πέρα όμως από τις συνεχώς εναλλασσόμενες φάσεις της, η Σελήνη παρουσιάζει άλλα τρία φαινόμενα πάρα πολύ σημαντικά για την αστρολογική μελέτη: τις εκλείψεις, την σούπερ Σελήνη και την εκτός ορίων απόκλιση της Σελήνης. Ενώ όμως οι εκλείψεις μελετούνται σήμερα και χρησιμοποιούνται επισταμένα τα άλλα δύο φαινόμενα, που είναι εξίσου σημαντικά, δεν είναι το ίδιο γνωστά και δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.
Η σούπερ Σελήνη
Η σούπερ Σελήνη αστρονομικά ονομάζεται περίγειο – συζυγία. Περίγειο ονομάζεται το σημείο στην τροχιά της Σελήνης που προσεγγίζει περισσότερο την γη. Η απόσταση που η Σελήνη πλησιάζει την γη δεν είναι πάντα η ίδια επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική και παρουσιάζει εκκεντρικότητες που οφείλονται στην βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω της η γη και ο Ήλιος. Όταν η Σελήνη βρεθεί 90% ή πλησιέστερα από την μέση απόστασή της από την γη (δηλαδή όταν πλησιάσει την γη σε λιγότερα από 361,585 χιλιόμετρα) τότε έχουμε το φαινόμενο της σούπερ Σελήνης. Με πιο απλά λόγια, η σούπερ Σελήνη είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος επειδή συμβαίνει πολύ πιο κοντά στην γη, πράγμα που ενισχύει περισσότερο τα χαρακτηριστικά της.
Το φαινόμενο αυτό σημείωσε πρώτος ο Ίππαρχος τον 2ο αι. π.Χ., κάνοντας την σκέψη ότι όταν η Πανσέληνος φαίνεται πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο φωτεινή απ’ ότι συνήθως, η Σελήνη πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Γη. Την σκέψη αυτή ανάπτυξε αργότερα ο Πτολεμαίος και σταδιακά άρχισε η παρατήρηση και η εφαρμογή του φαινομένου αυτού στην αστρολογία.
Όταν η Σελήνη πλησιάσει τόσο πολύ τον πλανήτη μας, η βαρυτική έλξη που ασκείται επηρεάζει τον φλοιό της γης, το νερό και τον αέρα. Έτσι, έχει διαπιστωθεί στην αστρολογία ότι η σούπερ Σελήνη συνδέεται με ακραία καιρικά και άλλα φυσικά φαινόμενα όπως με ασυνήθιστα ισχυρούς σεισμούς, τσουνάμι, μεγάλες πλημμύρες, ηφαιστειακές εκρήξεις, ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους κ.ά. Ο ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία το 2005 και το τεράστιο τσουνάμι που ακολούθησε, οι μεγάλες πλημμύρες στην Αυστραλία το 1954, η έκρηξη στις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 8.8 στην Χιλή είναι μερικά μόνο δείγματα της ισχυρής επίδρασης μιας σούπερ Σελήνης.
Όμως η επίδραση της σούπερ Σελήνης δεν περιορίζεται μόνο στα φυσικά φαινόμενα αλλά επεκτείνεται και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Προκαλεί αναστάτωση, υπερευαισθησία και νευρικότητα και εκείνα τα διαστήματα αυξάνονται οι πιθανότητες για κοινωνικές αναταραχές, βία, εγκληματικότητα, εκρήξεις, πυρκαγιές, ατυχήματα και τραυματισμούς ενώ ένα τυπικό χαρακτηριστικό της είναι η σύγχυση και η μείωση της νοητικής διαύγειας.
Μέσα στο 2011 είχαμε περισσότερες φορές σούπερ Σελήνη από τον ετήσιο μέσο όρο και ταυτόχρονα περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο εκλείψεις, γι’ αυτό και η χρονιά αυτή χαρακτηρίστηκε από περισσότερες και μεγαλύτερης ισχύος απ’ ότι συνήθως φυσικές καταστροφές ενώ έντονες ήταν και οι κοινωνικές αναταραχές σε διάφορες χώρες. Ο σεισμός στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας που χαρακτηρίστηκε ως ο ισχυρότερος στην ιστορία της χώρας, ο ασυνήθιστα ισχυρός σεισμός των 8.9 ρίχτερ στην Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε, εκρήξεις ηφαιστείων, φονικές χιονοθύελλες και τυφώνες, ο πρόσφατος φονικός σεισμός στην Τουρκία, για να θυμηθούμε μερικές από τις φυσικές αυτές καταστροφές, έγιναν κάτω από την έντονη επίδραση μιας σούπερ Σελήνης ενώ κοινωνικές αναταραχές συγκλόνισαν τις αραβικές χώρες.
Και φυσικά η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και η σύγχυση που επικράτησε από την ξαφνική πρόθεση για δημοσκόπηση του Παπανδρέου μέχρι και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν είναι άσχετες με την σούπερ Νέα Σελήνη στις 27 Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τον Πλούτωνα και τετράγωνο με τον Δία της Ελλάδας και της 26ης Οκτωβρίου, σε τετράγωνο με τον Ουρανό της Ελλάδας, κυβερνήτη του 10ου οίκου της, του οίκου που σημειοδοτεί την κυβέρνηση. Εξηγώντας τον συμβολισμό των πλανητών, μπορούμε να πούμε ότι μέσα από μια κατάσταση σύγχυσης (σούπερ Σελήνη) προκλήθηκαν ξαφνικές και ραγδαίες αλλαγές (σε τετράγωνο με τον Ουρανό) στις οποίες συμμετείχαν και ξένα κέντρα (Ουρανός στο 9ο) που επέφεραν μια ξαφνική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα της Ελλάδας (Ουρανός κυβερνήτης του 10ου οίκου).
Ας δούμε όμως τον πίνακα με τις πέντε φορές που έχουμε σούπερ Σελήνη μέσα στο 2012:
6 Απριλίου 2012 | σούπερ Πανσέληνος | 17ο.23΄ Ζυγού |
6 Μαΐου 2012 | σούπερ Πανσέληνος | 16ο.01΄ Σκορπιού |
4 Ιουνίου 2012 | σούπερ Πανσέληνος | 14ο.14΄ Τοξότη |
13 Νοεμβρίου 2012 | σούπερ Νέα Σελήνη | 21ο.57΄ Σκορπιού |
13 Δεκεμβρίου 2012 | σούπερ Νέα Σελήνη | 21ο.45΄ Τοξότη |
Η σούπερ Πανσέληνος στις 6 Απριλίου και αυτή στις 6 Μαΐου συμπίπτουν με τον κύκλο της αναδρομής του Άρη, επομένως σ’ αυτό το διάστημα είναι πιο αυξημένες οι πιθανότητες για έξαρση της βίας κάθε είδους, για κοινωνικές εντάσεις, εγκληματικότητα, εκρήξεις, ατυχήματα και πυρκαγιές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σούπερ Πανσέληνος στις 4 Ιουνίου είναι ταυτόχρονα και μερική έκλειψη ενώ η σούπερ Νέα Σελήνη στις 13 Νοεμβρίου συμπίπτει με ολική έκλειψη. Όταν τα φαινόμενα της Σελήνης συμπίπτουν χρονικά τότε η επίδραση και η διάρκειά τους ενισχύονται ακόμα περισσότερο.
H σούπερ Σελήνη του 2012 επηρεάζει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η σούπερ Πανσέληνος στις 6 Απριλίου γίνεται σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα της Ελλάδας, που βρίσκεται στο 8ο σπίτι της και κυβερνά το 11ο της. Η σούπερ Πανσέληνος στις 6 Μαΐου γίνεται σε τετράγωνο με τον Ήλιο και τον Κρόνο της Ελλάδας μέσα στον άξονα 4ου/10ου της, ενεργοποιώντας την γενέθλια αντίθεση.
Η σούπερ Πανσέληνος στις 4 Ιουνίου (που είναι και έκλειψη) γίνεται πάνω στον Άρη και σε αντίθεση με τον ωροσκόπο της Ελλάδας. Η σούπερ Νέα Σελήνη στις 13 Νοεμβρίου (που είναι ταυτόχρονα και έκλειψη) θα γίνει σε τετράγωνο με τον Ερμή, κυβερνήτη του ωροσκόπου της Ελλάδας. Τέλος, η σούπερ Νέα Σελήνη στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει σε αντίθεση με την γενέθλια Σελήνη και σε τετράγωνο με την γενέθλια Αφροδίτη της Ελλάδας.
Από τις πιο πάνω όψεις, βλέπουμε ότι η σούπερ Σελήνη μέσα στο 2012 θα αγγίξει δυσαρμονικά πολύ βασικά στοιχεία στον χάρτη της Ελλάδας: τον Ήλιο, την Σελήνη, τον άξονα του ωροσκόπου και τον κυβερνήτη του ωροσκόπου της. Έτσι, η χρονιά αυτή προβλέπεται δύσκολη και τα διαστήματα εκείνα αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες για δυσκολίες, εντάσεις, αναστάτωση και σύγχυση στα θέματα των πλανητών και των οίκων που επηρεάζονται, καθώς και σε όλα τα θέματα που σημειοδοτεί η σούπερ Σελήνη, όπως κάποια ακραία καιρικά ή άλλα φυσικά φαινόμενα, πυρκαγιές, εκρήξεις και ατυχήματα.
Τα γεγονότα αυτά μπορεί να ενταθούν και από τον τράνζιτ Ουρανό και Πλούτωνα που κινούνται πάνω στο γενέθλιο τετράγωνο Δία/Πλούτωνα της Ελλάδας. Οι τράνζιτ αυτοί μπορεί να επηρεάσουν ιδιαίτερα θέματα που αφορούν την σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. ή άλλους οργανισμούς (γενέθλιος Πλούτωνας στον 11ο οίκο), οικονομικά θέματα (γενέθλιος Δίας στον 8ο οίκο) ή ακραία φυσικά φαινόμενα στην χώρα μας.
Η εκτός ορίων απόκλιση της Σελήνης
Απόκλιση είναι η γωνία που σχηματίζει ένας πλανήτης προς την γη μετρώντας την σε μοίρες από τον Ισημερινό ή, με άλλα λόγια, απόκλιση είναι το γεωγραφικό πλάτος ενός πλανήτη από τον Ισημερινό. Γι’ αυτό η ζώνη του Ισημερινού μετράται ως 0ο.
Ο Ήλιος, λόγω της κλίσης του άξονα της γης, μπορεί να βρεθεί κάθετα προς την γη μόνο μέσα σε μια ζώνη 23ο.27΄ βόρεια και 23ο.27΄ νότια του Ισημερινού, σχηματίζοντας έτσι την ζώνη του τροπικού του Καρκίνου στο βόρειο ημισφαίριο και την ζώνη του τροπικού του Αιγόκερω στο νότιο ημισφαίριο. Η απόκλιση του Ήλιου κινείται σταθερά μέχρι 23ο.27΄ βόρεια και νότια του Ισημερινού. Αυτή την απόκλιση την χρησιμοποιούμε ως μέτρο για την απόκλιση των πλανητών και της Σελήνης.
Κάποιοι πλανήτες μπορούν να ξεπερνούν την απόκλιση του Ήλιου, δηλαδή να ξεπερνούν τις νοητές γραμμές των 23ο.27΄ των δύο τροπικών. Τότε λέμε ότι οι πλανήτες αυτοί βρίσκονται «εκτός ορίων». Όταν ένας πλανήτης βρεθεί εκτός ορίων θεωρείται ότι εκδηλώνει τις ιδιότητές του πιο ακραία απ’ ότι συνήθως, αφού βρίσκεται στην πορεία του κατά κάποιο τρόπο σε μια ακραία θέση.
Το ουράνιο σώμα που βρίσκεται πιο συχνά εκτός ορίων και έχει την μεγαλύτερη απόκλιση είναι η Σελήνη. Η απόκλιση της Σελήνης συμπίπτει με τον κύκλο των Δεσμών της μέσα στον ζωδιακό που διαρκεί περίπου 19 χρόνια. Έτσι, μπορούμε να ξέρουμε εύκολα πότε η Σελήνη κινείται εκτός ορίων. Κινείται εκτός ορίων (δηλαδή ξεπερνά την απόκλιση του Ήλιου) όταν ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης διασχίζει τα ζώδια των Διδύμων, Ταύρου, Κριού, Ιχθύων, Υδροχόου και Αιγόκερου, μ’ αυτή την σειρά αφού κινείται συνεχώς ανάδρομα. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις της Σελήνης συμβαίνουν όταν ο Βόρειος Δεσμός της περνά από το ζώδιο του Κριού στο ζώδιο των Ιχθύων, ξεπερνώντας τις 28ο βόρεια και νότια του Ισημερινού.
Αντίθετα, η Σελήνη είναι πάντα εντός ορίων (δηλαδή έχει απόκλιση μικρότερη του Ήλιου) όταν ο Βόρειος Δεσμός της διασχίζει τον Τοξότη, Σκορπιό, Ζυγό, την Παρθένο, τον Λέοντα και τον Καρκίνο, με τις μικρότερες αποκλίσεις της να σημειώνονται όταν ο Β.Δ περνά από τον Ζυγό στην Παρθένο. Αυτή την στιγμή, ο Β.Δ. της Σελήνης βρίσκεται στον Τοξότη και έχουν ήδη ξεκινήσει οι κύκλοι μικρότερων αποκλίσεων απ’ αυτήν του Ήλιου. Η Σελήνη θα βρίσκεται εντός ορίων για τα επόμενα χρόνια κι έτσι, ευτυχώς, δεν θα συμβάλλει κι αυτή στην ένταση της ήδη δύσκολης εποχής που διανύουμε.
Η Σελήνη εκτός ορίων συνοδεύεται από μια έξαρση συναισθημάτων κι έτσι επηρεάζει πολύ την ψυχολογία της μάζας προκαλώντας έντονα ή ακραία συναισθήματα. Για παράδειγμα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, την μέρα που έγινε το καταστροφικό κτύπημα στους δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη, η Σελήνη βρισκόταν εκτός ορίων για περισσότερο από μια μέρα σημειοδοτώντας τα ακραία συμβάντα, τις ακραίες αντιδράσεις αλλά και τα «εκτός ορίων» συναισθήματα του κόσμου.
Οι εκτός ορίων αποκλίσεις της Σελήνης είναι τόσο σημαντικές όσο οι εκλείψεις και η σούπερ Σελήνη αφού έχουν την ίδια έντονη επιρροή στην γη και τους ανθρώπους. Η Σελήνη είναι το ουράνιο σώμα που επηρεάζει περισσότερο τα φυσικά φαινόμενα στον πλανήτη μας. Αυτό δεν σημαίνει πως όποτε έχουμε σούπερ Σελήνη, εκτός ορίων απόκλιση της Σελήνης ή μια έκλειψη θα έχουμε απαραίτητα κάποια ακραία φυσικά φαινόμενα, κοινωνικές αναταραχές, έξαρση της βίας, εκρήξεις, πυρκαγιές ή ατυχήματα αλλά στις περιόδους αυτές στατιστικά οι πιθανότητες είναι πολύ αυξημένες, ιδιαίτερα αν τα σεληνιακά αυτά φαινόμενα είναι πολύ κοντά ή συμπίπτουν χρονικά μεταξύ τους ή αν συνοδεύονται από άλλες δύσκολες πλανητικές διελεύσεις.
Όμως όταν τυγχαίνει αυτά τα σεληνιακά φαινόμενα να συμπίπτουν χρονικά τότε ενισχύεται η ένταση και η διάρκειά τους. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν υπάρχουν ταυτόχρονα με τα φαινόμενα αυτά άλλες δύσκολες πλανητικές διελεύσεις. Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι χώρες που τα φαινόμενα αυτά αγγίζουν με δυσαρμονικές όψεις ή με σύνοδο τον Ήλιο, την Σελήνη, τον ωροσκόπο ή τον κυβερνήτη του ωροσκόπου τους. Για παράδειγμα, ο πρόσφατος σεισμός των 7,3 ρίχτερ στην επαρχία Βαν της Τουρκίας, με περισσότερα από 600 θύματα, συνέβη 3 μέρες πριν την σούπερ Νέα Σελήνη στις 26/10/2011 στις 3ο.03΄ του Σκορπιού, σε σύνοδο με τον Ήλιο της Τουρκίας και ενώ ο τράνζιτ Πλούτωνας βρίσκεται πάνω στον άξονα του ωροσκόπου της.