ΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
Στο επίπεδο ή τμήμα της ψυχικής λειτουργίας που αντιδρούμε συνειδητά, μας προσδίδεται και η ανάλογη διαύγεια στο ποιοι από τους μηχανισμούς των αμυνών μας θα μπορέσουμε να δράσουμε και να αγωνιστούμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Επομένως σκεφτόμαστε , συνειδητά και οπλιζόμαστε με συναισθήματα, αισθητηριακές αντιλήψεις από τον «εσωτερικό» και τον εξωτερικό κόσμο για ότι μπορεί να είναι αυτό για το οποίο απαιτούνται οι προσπάθειες και οι αγώνες μας. Τι γίνεται όμως με όλα εκείνα τα κίνητρα που δεν αντιλαμβανόμαστε αφού είναι καλά απωθημένα στο ασυνείδητο μας;
Το ασυνείδητο περιέχει ιδέες, ένστικτά, ενορμήσεις, συναισθήματα, φαντασίες που βρίσκονται έξω από τη συνειδητή αντίληψη και που δεν μπορούν να γίνουν συνειδητά με εστιάζοντας την προσοχή μας σ’ αυτά. Όλο αυτό το υλικό που έχει «σπρωχτεί » έξω από την ενημερότητα του ατόμου έχει απωθηθεί επειδή θεωρήθηκε κατά κάποιο τρόπο μη αποδεκτό (π.χ. η επιθετική ενόρμηση μας στην παιδική μας ηλικία προς τον πατέρα ή ίσως την μητέρα ή ένα άλλο πρόσωπο της κηδεμονίας μας.
Η χροιά και η ποιότητα αυτών των «ενορμήσεων» (= Trieb που κατά τον Freud αφορά το ένστικτο ), εξαρτώνται πράγματι από το ζώδιο, τον οίκο και τις όψεις που σχηματίζει ο Άρης στο γενέθλιο χάρτη. Εάν λοιπόν ο Άρης βρίσκεται στο ζώδιο των Ιχθύων στον 12ο οίκο, ένας πιθανός τρόπος άμυνας του ατόμου θα μπορούσε να είναι η απόσυρση.
Εάν βρίσκεται στο ζώδιο του Λέοντα στον 11ο οίκο σε δυσμενή όψη με τον Ουρανό θα μπορούσε ίσως να αρθεί ο αμυντικός μηχανισμός της αλαζονείας. Ένα είδος άμυνας που συχνά αναπτύσσεται από άτομα παραμελημένα ή άτομα που αισθάνθηκαν ότι δεν εισέπραξαν την προσοχή και το ενδιαφέρον που τους άξιζε. Ένας άλλος τρόπος άμυνας είναι η άρνηση. Αν για παράδειγμα ο Άρης βρίσκεται σε δυσμενή όψη είτε προς τον 12ο οίκο, ή στο ζώδιο των Ιχθύων στον 5ο οίκο σε χιαστί όψη με τον Ήλιο στον Λέοντα στον 12ο οίκο. Η εξιδανίκευση είναι επίσης μία άλλη μορφή άμυνας, όταν ο Άρης τυγχάνει σε όψη τριγώνου με τον Ποσειδώνα. Η ανάγκη ελέγχου πάλι μπορεί να προέρχεται από την επιρροή ενός Άρη στο ζώδιο του Ταύρου στον 8 οίκο, ή με ενός Άρη στο ζώδιο του Σκορπιού στον 1ο οίκο σε όψη τετραγώνου με τον Πλούτωνα στο ζώδιο του Λέοντα στον 10ο οίκο.
Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κατά περιόδους ανεξαρτήτως της θέσης του γενέθλιου ή του προοδευτικού Άρη διαφοροποιημένες ή άλλες ποικίλες μορφές άμυνας κάποια περίοδο της ζωής τους. Οπωσδήποτε δε, καμία άμυνα δεν απαρτίζεται από ένα χαρακτηριστικό. Ωστόσο όσο πιο συνειδητή και ώριμη είναι η αντιμετώπιση των ενστίκτων, των ενορμήσεων αλλά και των αμυνών μας τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η εύρεση διεξόδων στα πιεστικά ή τα επιτακτικά μας προβλήματα.
Για παράδειγμα το βασικότερο πλεονέκτημα της απόσυρσης ως αμυντικής στρατηγικής είναι ότι, ενώ πρόκειται για μια διεργασία ψυχολογικής απόδρασης από την πραγματικότητα, απαιτεί σχετικά μικρή παραποίηση αυτής της πραγματικότητας. Άτομα δηλαδή που επιστρατεύουν ίσως αυτό τον τρόπο άμυνας, ανακουφίζουν τον εαυτό τους όχι απαραίτητα μέσω της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, αλλά μέσω της φυγής τους από αυτή (χαρακτηριστικό Ιχθύων) . Κατά συνέπεια, ενώ τα άτομα αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά και ασυνήθιστα ευαίσθητα, προς μεγάλη τους έκπληξη συχνά εισπράττουν την απόρριψη των άλλων, καθώς άθελα τους εκπέμπουν μία φαινομενική αδιαφορία.
Η αλήθεια είναι όμως, πως το προφανές μειονέκτημα της απόσυρσης είναι ότι ενώ το άτομο απομακρύνεται από την ενεργητική συμμετοχή του στην επίλυση των διαπροσωπικών του προβλημάτων, συγχρόνως όμως, απομονώνοντας τον εαυτό του θέτει σε δοκιμασία την υπομονή εκείνων που τον/την αγαπούν. Το πλεονέκτημα της αμυντικής δράσης που κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι η άρνηση πάλι, βοηθά το άτομο να ανακτήσει δυνάμεις π.χ. από την απώλεια ενός επιστήθιου ατόμου, κάνοντας το έτσι να αισθάνεται την ζωή του λιγότερο δυσάρεστη. Βεβαίως, η άμυνα της άρνησης μπορεί να δείξει και το άσχημο πρόσωπο της όταν για παράδειγμα γυναίκες που υφίστανται τόσο οι ίδιες και κατά συνέπεια λόγω της δικής τους στάσης και τα παιδιά τους κακοποίηση. Η αμυντική στάση της άρνησης απέναντι σε έναν αλκοολικό σύζυγο, ή απέναντι σε ένα γιό που ξυλοκοπά την μάννα του για να της αποσπάσει χρήματα για την δόση του, ή άτομα με προφανή αδυναμία στην εκτέλεση ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων που συνεχίζουν πάραυτα να τις διενεργούν είναι μερικά παράδειγμα άμυνας στη χειρότερη μορφή τους. Γυναίκες πάλι που στην παιδική τους ηλικία γνώρισαν έναν βίαιο πατέρα και ως άμυνα τους ανέπτυξαν την επίθεση – ο άλλος πόλος της επιρροής επίσης του Άρη – στην ενήλικη ζωή τους συχνά αντιδρούν μέσα από ένα πνεύμα ετοιμοπόλεμης αντιπαλότητας. Άτομα πάλι που προβαίνουν στο συνειδητό χειρισμό των άλλων προκειμένου να αποφύγουν το άγχος και να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους κυριαρχούνται από το αίσθημα της υποκινούμενης άμυνας η χροιά της οποίας καθορίζεται από τον έλεγχο, τότε έχουμε να κάνουμε με μία μορφής άμυνας όπου υποσυνείδητα θέλουν είτε να τη φέρουν ή να την παραβγούν στους άλλους.
Τέτοιου είδους άμυνες συναντά κανείς σε επιχειρήσεις που απαιτούν δόλο, προσωπική κυριαρχία σε βάρος οποιουδήποτε άλλου ενδιαφέροντος και ανάληψη ριψοκίνδυνων εγχειρημάτων. Άτομα τέτοιου είδους αμυντικών μηχανισμών απαντώνται σε ηγετικούς ρόλους σε επιχειρήσεις και σε άλλους χώρους τέτοιου τύπου, καθώς και σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με εμπορικές διαπραγματεύσεις, συναλλαγές, δοσοληψίες και αγοραπωλησίες, στους ηγέτες των ΜΜΕ, της βιομηχανίας της διαφήμισης και της ψυχαγωγίας ή οπουδήποτε αλλού η ανελέητη άσκησης εξουσίας υπόσχεται κερδοφορία και επιτυχία.
Τι γίνεται όμως ή πως μπορεί τελικά να εκδηλώνονται οι διάφοροι αμυντικοί μηχανισμοί όταν ο Άρης κινείται ανάδρομος;
ΤΟ ΚΑΡΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΔΡΟΜΟΥ ΑΡΗ
Ο Άρης είναι ο μοναδικός πλανήτης ο οποίος γυρίζει ανάδρομος σε αραιότερα χρονικά διαστήματα από οιονδήποτε άλλον πλανήτη. Η συνολική διαδρομή του γύρω από ολόκληρο το ζωδιακό κύκλο διαρκεί 18-22 μήνες ενώ κινείται ανάδρομα περίπου για 60 – 80 ημέρες, κάθε 26 μήνες. Αυτή δε είναι συγκριτικά η μεγαλύτερη χρονικής διάρκειας ανάδρομη κίνηση όλων των άλλων πλανητών. Ίσως να είναι δε αυτός ένας από τους λόγους που η ανάδρομη φορά του μας ξενίζει περισσότερο από ότι των άλλων πλανητών.
Πράγματι, η δραστικότητα της αργής αυτής κίνησης του, είναι σαν να μην υπολείπεται παρόμοιων αισθήσεων από εκείνες του Κρόνου, του Ουρανού και του Πλούτωνα. Ίσως και για αυτό το λόγο, γεγονότα που αναφύονται κατά την αναδρομή του, μας συγκλονίζουν τόσο πολύ. Αλλά για εκείνους που ίσως δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί και τόσο πολύ με τα δρώμενα της ανάδρομης φοράς των πλανητών να πούμε σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η φαινομενική αναστροφή.
Φανταστείτε λοιπόν πως φεύγοντας βιαστικά από το σπίτι σας καταλαμβάνει μία αόριστη αίσθηση ότι έχετε ξεχάσει κάτι. Αυτομάτως επιβραδύνεται τον βηματισμό σας, κοντοστέκεστε σκεπτόμενοι τι είναι αυτό που ξεχάσατε, συγχρόνως όμως σκεπτόμενοι αν είναι ή όχι τόσο σημαντικό ώστε να επιστρέψετε πάλι πίσω. Τελικά επιστρέφεται. Με αφορμή όλη αυτή την καθαρά ενστικτώδη διενέργεια, ξαναφεύγοντας ανακαλείτε στην μνήμη σας ότι ξεχάσατε κάτι ακόμα επίσης σημαντικό. Δράττεστε λοιπόν εκ νέου της αρχικής εκκίνησης ολοκληρώνοντας την διενέργεια πλήρως από την αρχή. Από μιας πλευράς λοιπόν, η ανάδρομη κίνηση γίνεται ενοχλητική καθώς μας βγάζει εκτός πορείας υποχρεώνοντας μας να αλλάξουμε κατεύθυνση, χάνοντας έτσι πολύτιμες στιγμές από τον προγραμματισμένο μας χρόνο.
Όμως οι σχετικές επιπτώσεις της ανάδρομης κίνησης του Άρη δεν περιορίζονται μόνο σε ένα επίπεδο. Αυτό γιατί αφότου κανείς υπερβεί εκείνη την έστω στιγμιαία επιβράδυνση προκειμένου να θυμηθεί τι ξέχασε αλλά φεύγοντας με το ξεχασμένο αντικείμενο, διαπιστώνει εκ νέου και μία επιπρόσθετη σειρά άλλων πραγμάτων που επίσης έχει παραμελήσει ή ξεχάσει.
Γενικά με όλο το φάσμα της ανάδρομη φοράς του Άρη (πίσω, εμπρός-στάση – πίσω-εμπρός) ανακαλύπτουμε πράγματα που είτε λόγω βιασύνης (επίσης ίδιον του Άρη), είτε αντίθετα λόγω ευάλωτης ή μειωμένης ζωτικότητας και ενεργητικότητας, είχαμε αγνοήσει ή παραμελήσει ή ακόμα χειρότερα, αποφεύγαμε να λάβουμε συνειδητά στα υπόψη. Από την άλλη, να μην ξεχνάμε, πως στις περισσότερες περιπτώσεις της ζωής μας η ανάκληση γεγονότων μας ωθεί τελικά στην επιτέλεση και την τελική ολοκλήρωση τους. Από αυτή την οπτική ιδωμένη η ανάδρομη φορά του Άρη μπορεί να αποτελέσει και μία πάρα πολύ σημαντική βοήθεια για την ζωή μας.
Είναι πράγματι ίδιον της ανάδρομης φοράς γενικά όλων των πλανητών να ανακαλούμαι και να ενθυμούμεθα καταστάσεις που χρήζουν ή απαιτούν περισσότερο την προσοχή μας, ή ίσως ανακαλύπτουμε και πράγματα που εάν συνεχίζαμε να τα παραμελούμε θα ανακόπταμε τις παραπέρα κατακτήσεις μας.
ΒΟΗΘΑ Η ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΤΙ;
Έτσι λοιπόν γίνεται ολοφάνερο πως η ανάδρομη κίνηση του Άρη δεν σηματοδοτεί απαραίτητα μία αρνητική ενέργεια. Αντίθετα θα έλεγε κανείς πως μας συντρέχει με τον ακτιβισμό του ενώ μας προδιαθέτει σε πιο συνειδητές άμυνες και παρορμήσεις. Κατά κάποιο τρόπο κατευνάζεται ή περιορίζεται η οργή, ο θυμός, ενώ μας προϊδεάζει να επιβραδύνουμε τις ενέργειες μας, τακτική που μας παράσχει περισσότερη σύνεση, ίσως και μεγαλύτερη ανοχή στα πράγματα.
Υπό την επιρροή της ανάδρομης φοράς του Άρη, μας δίδεται η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε ίσως κάποια ατελή ως προς το σχεδιασμό τους καινούρια ξεκινήματα και εγχειρήματα μας, ή να αντιληφθούμε ότι υπό το πνεύμα της υπερβολικής μας ορμής και παρόρμησης θα μπορούσαμε να πάρουμε βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις με το ανάλογο κατοπινό κόστος. Επίσης ενδέχεται να καταλάβουμε ότι τα κίνητρα μας δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα ως προς αυτό που είχαμε βάλει κατά νου, και επομένως μία γενικότερη αναθεώρηση του θέματος μας να μας γλιτώσει από τα χειρότερα. Γενικά η ανάδρομη κίνηση του Άρη βοηθά στην εκλέπτυνση της βιασύνης της τραχύτητας, ή και κάποιων άλλων αμυνών μας εξαιτίας των οποίων, λειτουργήσαμε αβασάνιστα, ή εντελώς απρομελέτητα.
Ένα ευεργετικό στοιχείο δόμησης των αδύνατων ή αδύναμων μηχανισμών της άμυνας μας, ανακύπτει όταν λόγω της ανάδρομης κίνησης του μένουμε κατά κάποιο τρόπο στα μετόπισθεν. Τότε δημιουργούμαι εντελώς ασυνείδητα ένα θετικό για εμάς κλίμα ανασύνταξης των αμυντικών μας διεργασιών ενώ συγχρόνως ενισχύουμε την συσσώρευση νέων δυνάμεων, ίσως και πιο συμφερόντων κινήτρων. Τότε κερδίζουμε περισσότερο χρόνο περίσκεψης και σύσκεψης με τον εαυτό μας, ως προς το ποιες ή και πότε είναι προτιμότερο και εποικοδομητικότερο ή όχι για εμάς νέες στρατηγικές δράσης.
Παρόμοια με την ισχύ της δύναμης μιας ασιατικής πολεμικής τέχνης η οποία έγκειται στην συγκέντρωση νέων δυνάμεων, έτσι και κατά την ανάδρομη κίνηση του Άρη συχνά επιστρατεύσουμε νέες δυνάμεις αναγνωρίζοντας επαρκώς το εάν ίσως είναι προτιμότερο να αποσύρουμε την διαθεσιμότητα μας σε ένα εγχείρημα το οποίο κατά βάθος δεν εγκρίνουμε ή η εμπλοκή μας σε αυτό μας φοβίζει. Γενικά, όσο πιο συνειδητά σηκώνουμε τα μανίκια μας και όσο περισσότερο πιο συγκροτημένη και συγκρατημένη είναι η ροή της δράσης μας, τόσο μεγαλύτερη σιγουριά, βεβαιότητα, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, κερδίζουμε.
Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά οφέλη που τιθέμενα σε συνειδητή προτεραιότητα μπορεί να οδηγήσουν τόσο σε μεγαλύτερη αποδοχή του εαυτού μας, όσο και στο σεβασμό μας προς τους άλλους και των άλλων προς εμάς. Επίσης η αβεβαιότητα όσον αφορά την επιβολή, την ενέργεια, την δύναμη την ορμητικότητα και τις αντοχές μας ως μορφές άμυνας επιθετικότητας και οργής φωτίζονται καλύτερα δίνοντας μας έτσι και περισσότερο χρόνο και χώρο μιας πιο συνειδητής επεξεργασίας τους. Ο Άρης ευθύνεται επίσης για το θάρρος, το θράσος, την ετοιμότητα, την ευτολμία την ευψυχία ενώ αποτελεί την επακριβή διαχωριστική γραμμή σχετικά με την ατομικότητα μας και το μέχρι που μπορούμε είτε να φτάσουμε ή αντίθετα να αφήσουμε τους άλλους να μας φτάσουν. Από την επιρροή του Άρη εκλαμβάνουμε και το τι δυνατότητες διαθέτουμε ώστε να αφοσιωθούμε και να δεσμευτούμε κινητοποιούμενοι ή όχι σε μία δουλειά, ένα έργο, μία επιχειρηματική προσέγγιση ένα καινούριο εγχείρημα, κ.ο.κ.
Υπό την επήρεια της ανάδρομης κίνησης του είναι πιθανότερο να αφήσουμε πίσω μας την απρονοησία και αντί αυτού να κερδίσουμε κουράγιο, δύναμη και ακλόνητη θέληση στις απρόσκλητες και απρόβλεπτες επιθέσεις των άλλων. Κάποιες φορές μάλιστα που άθελα μας γινόμαστε δέκτες των συγκρούσεων άλλων, μετ’εκπλήξεως μας ανακαλύπτουμε όχι μόνο αμυντικούς μηχανισμούς που ούτε καν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να διαθέταμε, αλλά και εξαιτίας αυτών, αποτολμάμε να γίνουμε δριμύτεροι και δραστικότεροι ακόμα και σε θέματα που πιο πριν ούτε κατά διάνοια θα αποτολμούσαμε.
Είτε ορθόδρομος, είτε ανάδρομος ο Άρης λοιπόν, δεν παύει ποτέ να είναι ο πλανήτης της κινητήριας δύναμης σε ότι και εάν αγγίξει. Είναι η μπαταρία που φορτίζει το ανθρώπινο είδος με επιπρόσθετες δόσεις άμυνας, ενέργειας, ζωτικότητας, αποφασιστικότητας, τόλμης, θάρρους, ζέσης και θέρμης. Φυσικά όλα εξαρτώνται από ποιους οίκους, ζώδια ή ποια σημεία ή άλλες όψεις σχηματίζει στο γενέθλιο ή το προοδευτικό ωροσκόπιο κατά την διέλευση του με άλλους πλανήτες.
Αν η ενέργεια του είναι ιδιαίτερα ισχυρή και ενεργητική μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Η ίσως ανακύψουν εκ νέου παλιές ρήξεις όπως και αντίθετα να τύχουμε της αποδέσμευσης προχρονολογημένων συγκρούσεων που σιγόβραζαν χρόνια ολόκληρα. Απογοητεύσεις, θυμός, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, πυρετός, λοιμώξεις τραυματισμοί, εγκαύματα ή ατυχήματα μπορεί υπό την ανάδρομη φορά του Άρη να εντείνονται περισσότερο από άλλοτε. Αυτό όμως δεν είναι ούτε απόλυτο ούτε καν απαραίτητο. Εκτός και εάν μια ιδιαίτερα επίμονη αποθήκευση αρνητικής ενέργειας, μας συνόδευε έστω και εν αγνοία μας για πολύ καιρό πριν. Μπορεί βέβαια να ενυπάρχουν και μια ποικιλία πολλών άλλων διαφορετικών λόγων που η επιδρομή του Άρη μπορεί να κάνει την εμφάνιση της.
Γενικά μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό άλλοι λόγοι που θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά. Υπό μία μεταφορική έννοια, η ανάδρομη φορά του Άρη είναι σαν ένα προ καιρού σχηματισμένο απόστημα που πλέον ήρθε η ώρα να ξεχυθεί προς τα έξω. Αν όμως με την ανάδρομη διέλευση του Άρη αναφύονται «δυσάρεστα» γεγονότα, έχει σημασία το να διατηρεί κανείς την εμπιστοσύνη και την πεποίθηση στον εαυτό του πως ότι και είναι αυτό που εφορμά προς τα έξω θα βοηθήσει και εμάς να προχωρήσουμε την ζωή μας προς τα εμπρός. Αυτή είναι μια χρήσιμη και καλή διαδικασία, όσο και εάν συνοδεύεται ίσως από κάποια όχι και τόσο ευχάριστα συμβάντα.
Διαβάστε επίσης: