Ένας νέος πλανήτης έχει ανακαλυφτεί στο ηλιακό μας σύστημα και φυσικά έχει στρέψει την προσοχή της αστρονομικής και αστρολογικής κοινότητας πάνω του. Μιλάμε για τον πλανήτη «Έρις» που ονομάστηκε έτσι στις 13 Σεπτεμβρίου του 2006, μετά από έναν μαραθώνιο συζητήσεων και διαξιφισμών και αφού πρότερα είχε ονομαστεί 2003 ub313, και στην συνέχεια «Ζήνα».
Η Έρις ανακαλύφτηκε στις 5 Ιανουαριου του 2005, μετά από φωτογραφίες που είχαν παρθεί στις 21 Οκτωβρίου 2003. Η περιστροφική τροχιά της πέριξ του Ήλιου διαρκεί 557 έτη και η τροχιά της είναι έντονα εκκεντρική από τον Ήλιο. Πλανήτης ή νάνος πλανήτης, έχει μικρή σημασία για την αστρολογία, αφού το ζητούμενο είναι να καταγραφεί και να αναλυθεί η επιρροή και οι ιδιότητες του αστρικού σώματος στα δρώμενα επί της Γης.
Η φύση και η επιρροή ενός πλανητη στην ανθρώπινη ζωή και ιστορία θα χρειαστεί σίγουρα δεκαετίες για να μπορέσει η αστρολογική κοινότητα να συλλέξει και να επεξεργαστεί στατιστικά στοιχεία από την επιρροή του πλανήτη. Όμως είναι πολύ σημαντικό να αναλύσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν από την ονομασία του πλανήτη, καθώς η απόδοση του ονόματος είναι γνωστόν ότι τελικά συμπίπτει και με τις ιδιότητες του πλανήτη, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του μυθολογικού προσώπου από το οποίο έχει πάρει το όνομά του. Έτσι σε 1η φάση, η αστρολογική κοινότητα θα βασιστεί στο όνομα «Έρις» για να προσδώσει κάποιες ιδιότητες αυτού του ουράνιου σώματος και να πιθανολογήσει την επιρροή του στην ζωή μας στην συνέχεια.
Ποιά λοιπόν ήταν η Έρις στην μυθολογία; Εν συντομία θα αναφέρουμε ότι η Έρις ήταν μια ιδιαίτερα εκκεντρική και πονηρή προσωπικότητα, κόρη του Δία και της Ήρας, κατά τον Όμηρο, και αδελφή του θεού Άρη. Η πιο διάσημη ιστορία σχετικά με την Έριδα είναι αυτή που την θέλει να ρίχνει το χρυσό «μήλον της Έριδος», το οποίο είχε σκαλισμένη την επιγραφή «ΚΑΛΛΙΣΤΗ», δηλαδή «στην ομορφότερη». Η Έριδα πικραμένη από το γεγονός ότι δεν είχε προσκαλεστεί στην γιορτή που γινόταν για τον αρραβώνα του Πυλέα και της Θέτιδος, έριξε το μήλο αυτό στην γιορτή, για να προκαλέσει βασικά τις θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη, όπως και έγινε. Το μήλο αυτό έγινε η αφορμή της απαρχής του Τρωικού πολέμου στην συνέχεια.
Η ανάλυση της ιστορίας αυτής μπορεί να μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε και να ανακαλύψουμε τις πραγματικές ιδιότητες της Έριδας, μέσα όμως πρώτα από την ανάλυση της προσωπικότητας του μυθολογικού προσώπου. Η Έριδα σαφώς είναι μια σκοτεινή προσωπικότητα με σημαδεμένη ψυχολογία. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι τελευταίες ανακαλύψεις πλανητών, όπως η Σέντνα, αποκαλύπτουν τον πλουτώνιο χαρακτήρα τους. Τραυματισμένες ψυχολογίες που αναζητούν τρόπους για να επουλώσουν τις πληγές τους και τον καταπιεσμένο χαρακτήρα τους.
Όμως, η ιστορία της Έριδας στο συγκεκριμένο περιστατικό, αν αναλυθεί βαθύτερα, μας αποκαλύπτει την ιδιαίτερη ευφυία και τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν την Έριδα σε αυτήν την πράξη. Βασικά η Έριδα, νιώθοντας ότι είναι περιθωριοποιημένη από το τότε κοινωνικό της περιβάλλον, ήθελε να βγάλει στην επιφάνεια τα ελαττώματα των τριών υποψηφίων θεών, της Ήρας, της Αθηνάς και της Αφροδίτης, και να τις απομυθοποιήσει. Έτσι θα αποδείκνυε στον κόσμο τις πραγματικές αξίες που έπρεπε να επισημανθούν και να εκτιμηθούν και όχι μόνο τις επιφανειακές, όπως είναι ο πλούτος και η ομορφιά.
Τόσο οι μυθολογικές ιστορίες της Σέντνα όσο και της Έριδας μας παρουσιάζουν παρόμοιες προσωπικότητες, με ιδιαίτερες ευαισθησίες, αλλά παραγνωρισμένες και παραγκωνισμένες από το ισχύον τότε σύστημα αξιών. Και βέβαια το κοινό σημείο στις ιστορίες τους είναι η εμφάνιση κάποιων απωθημένων και η αποκατάσταση του δικαίου και των ηθικών αξιών στις κοινωνίες μας, μέσα από κάποιες τραγικές διαδικασίες που φέρνουν πόνο αλλά και προβληματισμό.
Άλλωστε και οι ιδιότητες του «αφορισμένου» ήδη Πλούτωνα δεν είναι παρόμοιες; Ο Πλούτωνας στην επιρροή του προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια δύσκολα ψυχολογικά σχήματα και απωθημένα, με σκοπό να επιτύχει μια «ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ», μέσα από κάποιες οδυνηρές διαδικασίες. Με λίγα λόγια η επιρροή της Έριδας έχει σκοπό να αποκαλύψει στην ανθρωπότητα τις ψεύτικες αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση και να τις απομυθοποιήσει.
Ας δούμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά σε αστρολογικό επίπεδο και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εμφάνιση και η επιρροή της Έριδας στην ζωή μας: Κατ’αρχήν, η Έριδα έχει ήδη δικαιολογήσει την φύση της, αφού με την εμφάνισή της έχει ήδη δημιουργηθεί αρκετός θόρυβος και αντιδικίες για την ονομασία της …..!!! Ακόμα, θα πρέπει να σημειώσουμε τις πρώτες σχετικές ενδείξεις για την φύση της, αναλύοντας κάποια γεγονότα σε διεθνές επίπεδο, που σχετίζονται με τις πιθανολογούμενες ιδιότητές της.
Η Έριδα αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην 20η μοίρα του Κριού. Ο Κριός είναι κατ’εξοχήν ζώδιο πολεμικού χαρακτήρα, μια και Κυβερνήτης του είναι ο Άρης. Η Έριδα στον Κριό είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιήσει έριδες και αντιδικίες ή πολέμους σχετικούς με πολεμικό υλικό. Μήπως κάτι τέτοιο δεν έχει ήδη γίνει και είναι σε εξέλιξη, σχετικά με την προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης του Ιράκ, του Ιράν και της Β. Κορέας; Μήπως μέσα από αυτήν την διαδικασία δεν απομυθοποιείται η αξιοπιστία μεγάλων πολτικών ηγετών, όπως του προέδρου Μπους και του Τ. Μπλερ, αλλά και κατ’επέκταση του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος;
Αν είμαστε σωστοί στην τοποθέτησή μας σχετικά με την φύση της Έριδας, τότε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η προσπάθειά μας να σημειώσουμε κάποιες χαρακτηριστικές ημερομηνίες που πρόκειται να δώσουν σημαντικά γεγονότα και να ενεργοποιήσουν δραματικές εξελίξεις στον πλανήτη μας.
Η Έριδα προς το παρόν διανύει το ζώδιο του Κριού με πολύ μικρή ταχύτητα, και είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι αυτήν την στιγμή διελαύνει πάνω από τον γενέθλιο Χείρωνα των ΗΠΑ, στον 6ο οίκο της, και σε διπλή όψη τετραγώνου με τους γενέθλιους Ερμή και Πλούτωνα, που είναι σε αντίθεση στον άξονα 3ος-9ος οίκος. Αυτή η παρουσία δίνει εύγλωττα την επιρροή που έχουν τα γεγονότα των τελευταίων πολέμων στην ψυχολογία και συνειδητότητα του αμερικανικού λαού και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ΗΠΑ από την κατάρρευση της αξιοπιστίας τους στην διεθνή κοινότητα (9ος οίκος).
Αν προχωρήσουμε λίγα χρόνια μετά, θα δούμε τον Κρόνο, από τον Ζυγό, να έρχεται σε αντίθεση με την Έριδα, το 2011, την εποχή που αρχίζει η 4ετής επικίνδυνη όψη τετραγώνου των Πλούτωνα-Ουρανού, όπως λεπτομερώς είχαμε αναλύσει στο προηγούμενο τεύχος μας. Η παρουσία τότε του Κρόνου από τον Ζυγό, έχοντας ήδη αναμοχλεύσει τις διπλωματικές σχέσεις σε διεθνές επίπεδο, θα προσπαθήσει να αμυνθεί απέναντι στην επιρροή της Έριδας και τις επιπτώσεις της σε μια πιθανολογούμενη επικείμενη σύρραξη.
Η Έριδα, σίγουρα δεν είναι ένας «ΚΑΚΟΣ» πλανήτης, όπως άλλωστε δεν είναι κακοί ούτε ο Άρης, ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδών και ο Πλούτωνας. Είναι ένας δύσκολος πλανήτης που σκοπό έχει η επιρροή του να διορθώνει κάποια κακώς κείμενα. Ας τον υποδεχτούμε…