0 0 votes
Article Rating

Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια, πόλη που ανήκε στην Ελληνική επικράτεια, το 330 μ.Χ. Πέθανε στα 48 του χρόνια, ενώ από την πρώτη του κιόλας νιότη μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς. Το κυριότερο έργο του ήταν η ίδρυση της «Βασιλειάδας», μίας πόλης με φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ανακουφίσει τους άπορους και βασανισμένους συνανθρώπους του. Βλέπουμε για αρχή ένα έντονο αστρολογικά Ουράνιο – Ποσειδώνιο στοιχείο.

Όταν ο Βασιλιάς Ιουλιανός διέταξε να επιβληθούν δυσβάσταχτοι φόροι σε όλη την επαρχία, ο Άγιος Βασίλειος για να βοηθήσει όσους υπέφεραν, έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά. Σε κάθε ψωμί από αυτά, έβαλαν από ένα χρυσό νόμισμα ή ένα χρυσαφικό και μοίρασαν από ένα σε κάθε σπίτι. Κατά αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε το έθιμο της βασιλόπιτας, ένα έθιμο το οποίο διατηρείται μέχρι και τις ημέρες μας.

Ας δούμε όμως πώς οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν τον Άγιο Βασίλειο και κατά πόσον μοιάζει με την εικόνα που έχουμε εμείς τον τελευταίο αιώνα γι΄ αυτόν. «Ψηλός, μελαχρινός, λιγνός, ασθενικός με προβλήματα στα κόκαλα από το παγωμένο κλίμα, το οποίο όπως γράφουν οι ιστορικοί, δεν άντεχε καθόλου. Τα μάτια του σκούρα, το βλέμμα του μελαγχολικό, ενώ πλούσιες ρυτίδες στόλιζαν το πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να δείχνει μεγαλύτερος από την ηλικία του».

Εδώ βλέπουμε έντονο το στοιχείο του Αιγόκερω και του Κρόνου. Στην Δύση ταύτισαν τον Άγιο Βασίλειο με τον Άγιο Νικόλαο τον προστάτη των ναυτικών αλλά και των εμπόρων, προσθέτοντας αστρολογικά στην όλη σύνθεση, τα στοιχεία του Ερμή, του Δία αλλά και του Ποσειδώνα Στην πορεία οι βόρειοι λαοί στην ιστορία του Αγίου Νικολάου πρόσθεσαν στοιχεία βασισμένα σε δικές τους παραδόσεις, όπως είναι ο τάρανδος, το έλκηθρο και τα ξωτικά.

Στις αρχές του αιώνα μας ο σκιτσογράφος Τόμας Ναστ είναι ο πρώτος που φαντάζεται και σκιτσογραφεί τον Άγιο Βασίλειο, ενώ η γνωστή σε όλους μας εταιρεία της Κόκα Κόλα αναθέτει στον καλλιτέχνη Χάντον Σάνμπλομ να τελειοποιήσει την μορφή του Αγίου για λογαριασμό της.

Έτσι, εκείνος με την σειρά του αποφασίζει να ταιριάξει τα ρούχα του Αγίου με τα χρώματα της Κόκα Κόλα. Η πρώτη διαφήμιση βγαίνει τον Δεκέμβριο του 1931 και ο Άγιος Βασίλειος από λιγνός και μελαγχολικός μετατρέπεται σε ένα καλοκάγαθο ευτραφή και χαρούμενο Άγιο που μεταφέρει με το έλκηθρό του δώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, ενώ η φήμη του εξαπλώνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία παντού σε όλο τον κόσμο.

Ποιός από εμάς δεν λάτρεψε τον Άγιο Βασίλη; Πόσοι από εμάς δεν έχουμε γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη περιμένοντας το δωράκι μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Φαντάζομαι ελάχιστοι. Ποιο όμως είναι το ωροσκόπιου του Αγίου Βασίλη και ποιου Αγίου Βασίλη;

Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα φανταστικό χάρτη με πλανητικούς συνδυασμούς που δεν έχουν υπάρξει ποτέ, όσο φανταστική είναι και η μορφή του συγκεκριμένου Άγιου Βασίλη, βασισμένη στην εικόνα που έχουν σήμερα τα παιδιά. Αφιερώνω τον χάρτη αυτό σε όλους όσους αγαπούν την Αστρολογία αλλά και σε όσους δεν φοβούνται να ονειρευτούν, να αγαπήσουν και να ελπίζουν σε ένα κόσμο γεμάτο από αγνά και ανιδιοτελή συναισθήματα προσφοράς.

Ο Άγιος Βασίλης, στο δικό μου παραμύθι, ανήκει στο ζώδιο του επεκτατικού Τοξότη, έχει ωροσκόπο στον «βασιλέα» όλων Λέοντα και Σελήνη στον Ταύρο, σε ένα ζώδιο που τον κατατάσσει στους μεγαλύτερους καλοφαγάδες. Η μεγαλόπρεπη χάρη του, η δημιουργικότητά του, η αγάπη του για τα παιδιά αλλά και η λαμπερή παρουσία του δεν θα μπορούσαν να φαίνονται παρά μόνο από ένα ωροσκόπο στο ζώδιο του Λιονταριού.

Με κυβερνήτη ωροσκόπου τον Ήλιο να πηγαίνει στον 5ο οίκο, υπερτονίζεται η σχέση του με τα παιδιά, και η αυτοεκπλήρωσή του μέσα από την χαρά που παίρνει μοιράζοντας τα δώρα του. Με χορηγό του Ήλιου τον Δία, καταλαβαίνουμε πως ο λόγος για τον οποίο ταξιδεύει μακριά είναι τα παιδιά όλου του κόσμου.

Το τετράγωνο του Ποσειδώνα, από τον 1ο οίκο και στο ζώδιο της έξαρσής του, με τον Ήλιο δείχνει δημιουργικό καλλιτεχνικό πνεύμα, ευαισθησία, ιδεαλισμό, καθώς επίσης την εξιδανικευμένη ύπαρξη στα μάτια και στα όνειρα των παιδιών αλλά και την απογοήτευσή τους όταν μεγαλώνοντας διαπιστώνουν ότι αποτελεί ένα υπέροχο παραμύθι.

Όμορφος, χαριτωμένος, ευχάριστος, καλοκάγαθος, γενναιόδωρος είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που του προσδίδει η Αφροδίτη από τον Τοξότη σε σύνοδο με τον Ήλιο του. Το ροδαλό μαγουλάκι του Λέοντα, η Αφροδίτη έρχεται να το «φουσκώσει» κάπως περισσότερο σε συνδυασμό πάντα με την Σελήνη και το Δία που του προσθέτουν περισσότερα παραπανίσια κιλάκια από το κανονικό, γιατί καλά και άγια είναι όλα, όμως ακόμη καλύτερα όταν βρίσκεται με το στόμα μπουκωμένο και την κοιλίτσα του χορτάτη. (Οι πίτες της Κυρά Βασίλενας φαίνεται πως στον Βόρειο Πόλο είναι ανάρπαστες).

Η Σελήνη μέσα στο ζενίθ του ωροσκοπίου του, δείχνει την πιο δημοφιλή, οικεία μορφή ως σταθερή αξία στα μάτια του κόσμου κάτι στο οποίο συνηγορεί και ο Δίας, κάνοντας «στενό μαρκάρισμα» στην Σελήνη. Ο Δίας από την θέση αυτή υπερμεγεθύνει τα παραπάνω στοιχεία, κάνοντάς τον υπερβολικά αξιαγάπητο, συμπαθητικό, με ηθικές αξίες και σοφία, μια σοφία που προέρχεται όχι μόνο από την εσωτερική του πληρότητα αλλά και από την ευχάριστη και θετική αποδοχή του κόσμου.

Και ενώ έχει σε παγκόσμια κλίμακα την αποδοχή του κόσμου, ο ίδιος είναι «ορφανός». Δεν έζησε τους δικούς του γονείς ως παιδί (Σελήνη σε Ταυ τετράγωνο με Κρόνο – Ποσειδώνα), βιώνοντας συναισθηματική στέρηση. Μια στέρηση που του δίνει εσωτερική μοναξιά, χωρίς όμως να τον καταστήσει ψυχικά ανάπηρο μιας και έστρεψε το ενδιαφέρον του στο να κάνει χαρούμενα τα παιδιά του κόσμου με τα δώρα του.

Το κλασικό, παραδοσιακό σε όλους μας ho ho merry Christmas το οφείλει στον Ερμή του Τοξότη, που εκφράζεται με ευχάριστες, διασκεδαστικές ατάκες ενώ το τετράγωνο με τον Ποσειδώνα του χαρίζει δημιουργική φαντασία. Ο πρωτότυπος τρόπος δε, με τον οποίο πραγματοποιεί τις μετακινήσεις του, φαίνεται ξεκάθαρα από τον Ουρανό στο Ζυγό και στον 3ο οίκο, γιατί Αϊνστάιν μπορεί να μην είναι, εφευρετικός όμως είναι πέρα για πέρα. κυβερνήτης 3ου οίκου του, η Αφροδίτη, στον Τοξότη και στον 5ο οίκο, δείχνει την ευχάριστη αλληλογραφία που δέχεται από τα παιδιά και πως με αγάπη και ευχαρίστηση πραγματοποιεί τις «πτήσεις του» προκειμένου να προσφέρει τα δώρα του, σε εξάγωνο με τον Ουρανό, με τον πλέον πρωτότυπο τρόπο, πετώντας με τους τάρανδους και το έλκηθρό του, ψηλά στον ουρανό.

Ως κυβερνήτης του Μεσουρανήματος, η Αφροδίτη, μέσα στον 5ο οίκο δείχνει τους στόχους και την προσήλωσή του στα παιδιά. Αγάπη για την σύντροφό του, την γοητευτική και στρουμπουλή Κυρά Βασίλενα, μια Κυρά Βασίλενα που αφενός μοιράζεται μαζί της τον εαυτό του, αφετέρου τις ιδέες του και τα αισθήματά του για τα παιδιά. Η αγάπη τους σαν σε όνειρο, αγγίζει τα όρια της λατρείας και στηρίζεται στα αγνά και ανιδιοτελή συναισθήματα που τρέφει ο ένας για τον άλλον (Αφροδίτη σε τρίγωνο με Ποσειδώνα).

Ο Άρης του στον Αιγόκερω και στον 6ο οίκο καταμαρτυρεί αναγνώριση, καταξίωση, τη φιλοδοξία του που είναι η προσφορά μέσα από τις κατασκευές του, με ταπεινότητα και μετριοφροσύνη. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να είναι το αφεντικό στην παιχνιδοεπιχείρησή του και συνάμα ο εργάτης μαζί με τα υπόλοιπα ξωτικά. Συνεπής κάθε χρόνο στις υποχρεώσεις του ενώ τα καυγαδάκια με τα ξωτικά θα είναι συχνά πυκνά, που όμως θα είναι μικρής διάρκειας.

Το τετράγωνο του Άρη με τον Ουρανό δικαιολογεί τα απίστευτα τρελά «γκάζια» του οχήματός του, μην ξεχνάμε πως σε μια νύχτα μόνο πρέπει να καλύψει όλη την γη απ’ άκρη σ’ άκρη καθώς και την τεράστια ενέργεια που απελευθερώνει, μια φορά τον χρόνο με μεγάλη επιτυχία αφού το τρίγωνο του Άρη με τον Δία τού φέρνει την επιτυχημένη δράση και τον κάνει υπέρμαχο υψηλών στόχων, ενώ το εξάγωνο με τον Κρόνο του δίνει το πείσμα και την αντοχή να ολοκληρώσει οτιδήποτε αναλαμβάνει. Το ψυχρό, παγωμένο απομονωμένο περιβάλλον στο οποίο εργάζεται και κατοικεί με «υποχρεώνει» να τοποθετήσω τον Κρόνο στον Σκορπιό και στον 4ο οίκο.

Κι όχι μόνο, όπως και όπου τον δούμε, είναι πάντα ένας γηραιός κυριούλης με όμορφα γκρίζα μαλάκια, απροσδιορίστου ηλικίας και απροσδιορίστου κατοικίας (τετράγωνο με Ποσειδώνα). Ως κυβερνήτης 6ου δείχνει πως είναι υπεύθυνος με την εργασία του αλλά και με τα ζώα που έχει στην διάθεσή του και φυσικά ο χώρος όπου εργάζεται είναι το σπίτι του. Ο Πλούτωνας κυβερνήτης 4ου πηγαίνοντας στον Δίδυμο και στον 11ο οίκο μας λέει πως οικογένειά του νιώθει όλο τον κόσμο, για φίλους του έχει ολόκληρες μάζες και έχει προσκόλληση στα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

 

Κάλαντα Ζακύνθου
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλό μας χρόνος!
Υγεία αγάπη και χαρά να φέρει ο νέος χρόνος!
Να ζήσει ο κύρης ο καλός να ζήσει κι η κυρά του!
Ολά του κόσμου τ΄αγαθά να έχει η φαμελιά του!
Να ζήσει τ΄αρχοντόπουλο που ΄χει καρδιά μεγάλη!
Σε εμάς και την παρέα μας ενά φλουρί να βάλει.

Τίνα Ζαχαριάδου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments