Οι σύγχρονοι αστρολόγοι γοητεύονται από αστρολογικές μεθόδους που μας επιτρέπουν να ξεκαθαρίσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μας, ανά ζώδιο και οίκο. Μελετάμε τους πλανήτες, τις όψεις και τις κατανομές των ζωδίων σε μυριάδες συνδυασμούς, ψάχνοντας πάντα για κάποια νέα ιδέα σχετικά με την ατομικότητά μας. Οι αρχαίοι αστρολόγοι δεν διέφεραν, και ορισμένοι από αυτούς έχουν μεταλαμπαδεύσει πρότυπα που είναι τόσο νέα, όσο αυτό το άρθρο και τόσο παλιά, όσο και ο χρόνος.
Ο Marcus Manilius ήταν ένας Ρωμαίος αστρολόγος που γεννήθηκε περίπου στην εποχή του Χριστού. Ως επί το πλείστον, βάσισε τη δημιουργία του ποιητικού αστρολογικού του έργου (Astronomica) στα θεμέλια της ελληνικής σκέψης. Ο Manilius εξετάζει όλες τις όψεις που συνθέτουν και σκιαγραφούν το χάρτη.
Αποδεικνύει τη βαθιά γνώση αστρονομίας και αστρολογίας που κατείχε, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Δηλώνει ότι η Γη είναι μια σφαίρα και χρησιμοποιεί δύο επιχειρήματα για να υποστηρίξει αυτή την ιδέα: τη συμπεριφορά των αστερισμών και την πορεία αλλά και την πρόοδο της σκιάς της Σελήνης πάνω στη Γη, κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων.
Ο Μanilius κατανέμει τους δεκανούς (διαιρεμένα τμήματα, έκτασης 10 μοιρών) στο ζωδιακό κύκλο. Αποδίδει τον πρώτο δεκανό του ζωδιακού κύκλου στον Κριό. Οι επόμενες δέκα μοίρες αποδίδονται στο Ταύρο και ο τρίτος δεκανός στους Διδύμους.
Ο Ταύρος παίρνει κυβερνήτες των δεκανών του από τα ζώδια του Καρκίνου, του Λέοντα και της Παρθένου. Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται μέχρι τον τελευταίο δεκανό των Ιχθύων που βρίσκει τους Ιχθείς ως κυβερνήτη.
Το σύστημα δεκανών του Manilius βασίζεται σε μια απλή κομψότητα στην προσέγγιση. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο της ανάθεσης κυβερνητών στους δεκανούς, ανακαλύπτουμε ότι κάθε ζώδιο της Φωτιάς ξεκινά με Κριό, ως κυβερνήτη του πρώτου δεκανού.
Η σκοπιμότητα της παρούσας διακυβέρνησης είναι προφανής. Ο Άρης, κυβερνήτης του Κριού, είναι πλανήτης της ενέργειας και αυτό ταιριάζει αρκετά με τη φλογερή δημιουργικότητα που βρίσκουμε σε κάθε ζώδιο της Φωτιάς.
Τα ζώδια της Γης ξεκινούν όλα με τον Καρκίνο, ως κυβερνήτη του πρώτου δεκανού. Αρχικά, αυτή η σύνδεση μπορεί να παραξενέψει τον αναγνώστη, αλλά όταν αναλογιστούμε την ανάγκη για νερό και φροντίδα, η διακυβέρνηση του Καρκίνου στο δεκανό της Γης, έχει ιδιαίτερο νόημα. Τα ζώδια του Αέρα έχουν ως κοινό κυβερνήτη του πρώτου δεκανού, το ζώδιο του Ζυγού, όπου διατηρείται η πνευματική ώθηση.
Ο Αιγόκερως ξεκινάει ως κυβερνήτης, στα ζώδια του Νερού, προσθέτοντας μια κρυστάλλινη ποιότητα σε αυτές τις πρώτες μοίρες των ζωδίων του Νερού. Το νερό ρέει μέσα από το χώμα και έτσι γη μπορεί να προσφέρει μια συγκρότηση στο νερό.
Περαιτέρω εξέταση αυτής της μεθόδου, αποκαλύπτει ότι τα Παρορμητικά και τα Μεταβλητά ζώδια περιέχουν όλα έναν κυβερνήτη που σχηματίζει σύνοδο ή αντίθεση με το ίδιο το ζώδιο που κυβερνά, ενώ τα Σταθερά ζώδια περιέχουν έναν κυβερνήτη δεκανού σε όψη τετραγώνου με το ζώδιο που κυβερνά.
Τα Σταθερά ζώδια είναι αυτά που παρέχουν την πιο άκαμπτη δομή και τις πιο σταθερές συνθήκες. Η όψη τετραγώνου είναι αυτή που μας παρέχει τις πιο άκαμπτες δοκιμασίες και εμπόδια, με σκοπό να τα ξεπεράσουμε. Και εδώ, η έννοια αυτής της μεθόδου επιβεβαιώνεται.
Στο σύστημα δεκανών του Manilius, κάθε ζώδιο έχει έναν κυβερνήτη Παρορμητικού ζωδίου, στον πρώτο δεκανό, ακολουθεί ένας κυβερνήτης Σταθερού και στη συνέχεια Μεταβλητού. Κάθε ζώδιο έχει έναν κυβερνήτη δεκανού που βρίσκεται στο δικό του στοιχείο. Οι πρώτες δέκα μοίρες του κάθε ζωδίου, έχουν κυβερνήτη από ένα συμβατό ζώδιο, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στο ίδιο το ζώδιο να εκφράσει ό,τι καλύτερο μπορεί.
Ο αναγνώστης καλείται να κάνει κάποιους προσωπικούς πειραματισμούς με αυτό το σύστημα διακυβέρνησης των δεκανών. Το σύστημα προσφέρει μια νέα άποψη ενός ήδη αποδεδειγμένου και αξιόπιστου αστρολογικού εργαλείου.
το ενημερωτικό δελτίο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αστρολόγων.Συγγραφέας: Stephanie Jean Clement
Πρωτότυπος τίτλος / Πηγή: DecanatesTo κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope
από τη συγγραφέα και αστρολόγο Stephanie Jean Clement