Η συναστρία είναι από τα πιο πολύπλοκα θέματα στην αστρολογία μιας και δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αλλά με δύο χάρτες. Μια από τις τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για τη μελέτη της συναστρίας είναι η σύνθεση των χαρτών, κάτι που μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Ο πρώτος, και ίσως πιο γνωστός, είναι η παραγωγή ενός σύνθετου χάρτη όπου το κάθε σημείο / πλανήτης βρίσκεται στο μεσοδιάστημα των αντίστοιχων σημείων / πλανητών των δύο προσώπων.
Έτσι παράγεται ένας καινούργιος χάρτης που μπορεί να μας πει για το πως συνθέτονται οι επιμέρους ενέργειες αλλά δεν είναι πραγματικός αστρολογικός χάρτης. Για παράδειγμα μπορεί ο Ερμής στον σύνθετο χάρτη να απέχει περισσότερο από 30 μοίρες από τον σύνθετο Ήλιο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ποτέ στην πραγματικότητα.
Η εναλλακτική λύση για τη σύνθεση των χαρτών είναι ο χάρτη Davison που φτιάχνεται όχι από τα μεσοδιαστήματα των σημείων / πλανητών των επιμέρους χαρτών αλλά από το μεσοδιάστημα των επιμέρους ημερομηνιών / τοποθεσιών όπου γεννήθηκαν τα δύο πρόσωπα. Έτσι έχουμε έναν φυσιολογικό αστρολογικό χάρτη με συγκεκριμένη ώρα και τοποθεσία. Το πλεονέκτημά του είναι ότι στον χάρτη αυτό μπορούμε να δούμε την πρόοδο των πλανητών και κατά συνέπεια την πορεία της σχέσης αφού, όπως είπαμε, λειτουργεί όπως και κάθε άλλος αστρολογικός χάρτης.
Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα μιλήσουμε για τον χάρτη Davison εξετάζοντας το πως λειτούργησε σε ένα από τα πλέον διάσημα ζευγάρια του 20ου αιώνα. Πριν προχωρήσουμε όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι για μια σωστή μελέτη της συναστρίας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι με τη σειρά τα ακόλουθα
- Ολοκληρωμένη κατανόηση των δύο επιμέρους γενέθλιων χαρτών
- Μελέτη του κάθε γενέθλιου χάρτη σε σχέση με τον άλλον (σε ποιους οίκους του ενός χάρτη «πέφτουν» οι πλανήτες του άλλου – τι όψεις σχηματίζουν).
- Σύνθετος χάρτης ή Davison
- Χάρτες σημαντικών γεγονότων (γνωριμία, γάμος κλπ)
Όμως για τις ανάγκες του άρθρου αυτού, θα προσπεράσουμε τελείως τα δύο πρώτα στάδια και θα πάμε κατευθείαν στον χάρτη Davison χωρίς να ασχοληθούμε καθόλου με τα επιμέρους ωροσκόπια. Αυτό γίνεται επειδή δεν μας ενδιαφέρει η ολοκληρωμένη ανάλυση των συγκεκριμένων ζευγαριών αλλά μόνο το να δείξουμε την αξία της συγκεκριμένης τεχνικής. Πάμε λοιπόν να δούμε το ζευγάρι μας.
Elizabeth Taylor – Richard Burton
Πολύ διάσημοι ηθοποιοί και οι δυο τους, γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ενώ ήταν και οι δύο παντρεμένοι. Πήραν διαζύγιο το 1963 για να παντρευτούν λίγους μήνες αργότερα και να ζήσουν τη μεγάλη ζωή ξοδεύοντας εκατομμύρια σε ακριβά σπίτια, γιοτ και διαμάντια. Αγαπημένο θέμα των παπαράτσι της εποχής, έγιναν διάσημοι και για τους καυγάδες τους αφού ο Burton δεν έπαψε να φλερτάρει άλλες γυναίκες. Χώρισαν το 1974 αλλά δεν μπόρεσαν να αντέξουν για πολύ χώρια. Ξαναπαντρεύτηκαν το 1975 αλλά δύο μήνες αργότερα ο Burton είχε γνωρίσει το καινούργιο του φλερτ με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να χωρίσουν οριστικά. Συνολικά ο Burton έκανε πέντε γάμους και η Taylor οχτώ.
Η Elizabeth Taylor ήταν γεννημένη 27/2/1932, 2:30 πμ στον Λονδίνο και ο Richard Burton στις 10/11/1925, 3:00 μμ στο Pontrhydyfen της Ουαλίας. Ο χάρτης Davison είναι ο παρακάτω
Ήλιος και Ερμής βρίσκονται πάνω στον Ωροσκόπο στον Αιγόκερο και ο Πλούτωνας απέναντί τους, πάνω στην ακμή του 7ου οίκου. Η Σελήνη στο Ζυγό / 8ο οίκο βρίσκεται στην κορυφή ενός Ταυ-τετραγώνου με την αντίθεση στον άξονα του ορίζοντα. Σε ζώδια του Αέρα βρίσκονται η Αφροδίτη (σε Υδροχόο) και ο Άρης (στους Διδύμους) σχηματίζοντας με τη Σελήνη ένα Μεγάλο Τρίγωνο στον Αέρα που γίνεται Χαρταετός με την αντίθεση Κρόνου – Άρη.
Ο Ποσειδώνας σε αδυναμία στην Παρθένο / 7ο οίκο σχηματίζει αντίθεση με την Αφροδίτη και τρίγωνο με τον Δία στον Ταύρο. Ο Ουρανός στον Κριό / 2ο οίκο δεν σχηματίζει καμία πτολεμαϊκή όψη. Το Μεσουράνημα βρίσκεται στον Σκορπιό σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό της Σελήνης. Τέλος, ο άξονας των Δεσμών είναι σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα.
Είναι νομίζω πολύ χαρακτηριστικός χάρτης για να περιγράψει το συγκεκριμένο ζευγάρι. Ήλιος και Ωροσκόπος στον Αιγόκερο μας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι που στάθηκε στην κορυφή της επιτυχίας με όλα τα φώτα πάνω τους. Ωστόσο, ο Πλούτωνας βρίσκεται πάνω στην ακμή του 7ου οίκου δίνοντας ένα δραματικό τόνο ζωής ή θανάτου στη σχέση αυτή.
Ένας τόνος που βγαίνει εύκολα προς τα έξω αφού ο Πλούτωνας είναι κυβερνήτης του Μεσουρανήματος. Για τον ιδιαίτερα επικοινωνιακό χαρακτήρα του ζευγαριού φροντίζει άλλωστε ο Ερμής πάνω στον Ωροσκόπο αλλά και το Μεγάλο Τρίγωνο στον Αέρα. Ένα Μεγάλο Τρίγωνο από τρεις προσωπικούς πλανήτες: Τη Σελήνη στο Ζυγό που ψάχνει την επιβεβαίωση και το θαυμασμό, την Αφροδίτη στον Υδροχόο που ζητάει την πρωτοτυπία και τον Άρη στους Διδύμους που θα παίξει πάντα σε πολλά ταμπλό. Ο τελευταίος, στον 5ο οίκο δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σχέση αλλά δεν της δίνει κάποιο μόνιμο χαρακτήρα. Άλλωστε, ο Άρης είναι σε αντίθεση με τον Κρόνο.
Ο Ουρανός στον Κριό χωρίς βασικές όψεις δίνει έναν επαναστατικό χαρακτήρα στη σχέση που αρνείται να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο σύνολο, κρατώντας πάντα τη δυνατότητα της απρόβλεπτης εκδήλωσης. Και η αντίθεση Αφροδίτης – Ποσειδώνα σε 1ο – 7ο οίκο και σε εξάγωνο / τρίγωνο με τον Δία αντίστοιχα δίνει εξαίσια όνειρα που θα καταλήξουν σε αυταπάτες.
Ακόμα κι έτσι όμως αυτά τα όνειρα / αυταπάτες δίνουν νόημα και χαρακτηρίζουν την πορεία του ζευγαριού αφού Αφροδίτη / Ποσειδώνας είναι σε τετράγωνο με τον άξονα των Δεσμών της Σελήνης. Ο Νότιος Δεσμός στον Σκορπιό και σε σύνοδο με το Μεσουράνημα μας ξαναγυρίζει στον Πλούτωνα από τον οποίο το ζευγάρι μας μάλλον δεν ξέφυγε ποτέ.
Πέρα όμως από την ανάλυση του χάρτη, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως λειτούργησε ο χάρτης αυτός κατά τη διάρκεια της θυελλώδους σχέσης τους. Αυτό αποτελεί ένα είδος επιβεβαίωσης του χάρτη αλλά επίσης θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε κάπως στη σχέση του διάσημου αυτού ζευγαριού.
Η γνωριμία τους έγινε το 1960 και παντρεύτηκαν το 1964 αφού πρώτα χώρισαν από τους προηγούμενους γάμους τους. Την περίοδο εκείνη η προοδευμένη Αφροδίτη ήταν σε σύνοδο με το γενέθλιο Ουρανό (ακριβείας το 1962) ενώ ο αργοκίνητος από γενέθλια θέση Άρης είχε γυρίσει ορθόδρομος και άρχιζε να αποκτά ταχύτητα. Όταν έγινε ο πρώτος γάμος τους, Ήλιος και Ερμής ήταν στην κατώτερη σύνοδο τους με τον ανάδρομο Ερμή να ξεκινάει τον καινούργιο κύκλο του. Ήλιος και Ερμής βρίσκονταν στην 18η μοίρα του Υδροχόου σε χιαστί με γενέθλιο Πλούτωνα / ακμή 7ου οίκου ενώ ο διελαύνων Ποσειδώνας ήταν στην 17η μοίρα του Σκορπιού σε τρίγωνο με το ίδιο σημείο και τετράγωνο με τη σύνοδο πρ. Ήλιου / Ερμή. Η προοδευμένη Σελήνη στην 23η μοίρα του Αιγόκερου είχε μόλις περάσει από τον Ωροσκόπο.
Το κορυφαίο αστρολογικό γεγονός της δεκαετίας του 1960 ήταν η σύνοδος Ουρανού / Πλούτωνα στην 18η μοίρα της Παρθένου το 1965-66. Η σύνοδος αυτή σχηματίστηκε σε τρίγωνο με τον Ωροσκόπο του ζευγαριού μας / εξάγωνο με την ακμή του 7ου οίκου. Την ίδια χρονιά είχαμε και τη σύνοδο πρ. Ήλιου / Σελήνης στον Υδροχόο. Ήταν η περίοδος που το ζευγάρι μας μάλλον πίστεψε ότι όλος ο κόσμος του ανήκει.
Μια θυελλώδης περίοδος της σχέσης τους ήταν σίγουρα τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ένα διαζύγιο τον Ιούνιο του 1974, δεύτερος γάμος το Οκτώβριο του 1975 και ξανά διαζύγιο τον Αύγουστο του 1976. Την περίοδο εκείνη η προοδευμένη Αφροδίτη από τα μέσα του Κριού βρέθηκε στην κορυφή ενός Ταυ τετραγώνου με την αντίθεση στον ορίζοντα του χάρτη. Το τετράγωνο πρ. Αφροδίτης / γενέθλιου Πλούτωνα ήταν ακριβείας το 1976.
Ο προοδευμένος Άρης είχε επιστρέψει στη μοίρα της γενέθλιας θέση του, ορθόδρομος πια, επίσης το 1976. Την ίδια χρονιά, ο προοδευμένος Ερμής ολοκλήρωνε την ανάδρομη πορεία του και άλλαζε φορά. Ο προοδευμένος Ήλιος άφηνε τον Υδροχόο για να μπει στους Ιχθείς (το 1975) σχηματίζοντας πρώτα τετράγωνο με τον άξονα των Δεσμών της Σελήνης και στη συνέχεια αντίθεση με το γενέθλιο Ποσειδώνα. Τέλος η προοδευμένη Σελήνη ολοκλήρωνε την πορεία της κάτω από τον ορίζοντα με μια αντίθεση με το γενέθλιο Ήλιο (το 1976).
Ρίχνοντας μια ματιά και στις διελεύσεις, την περίοδο του πρώτου διαζυγίου τους ο Ουρανός ήταν σε σύνοδο με τη γενέθλια Σελήνη / τετράγωνο με τον ορίζοντα του χάρτη ενώ ο Πλούτωνας σε αντίθεση με το γενέθλιο Ουρανό. Την επόμενη χρονιά ο Δίας σχημάτισε σύνοδο με την προοδευμένη Αφροδίτη λίγο πριν τον δεύτερο γάμο τους. Έτσι, θέλησαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία αλλά ο Κρόνος είχε μπει ήδη στον 7ο οίκος τους και φαίνεται ότι ήταν αποφασισμένος να τελειώσει με κάτι που ήταν ήδη ετοιμόρροπο.
Συνοπτικά λοιπόν, η σχέση τους διάρκεσε όσο χρειάστηκε η προοδευμένη Αφροδίτη να μετακινηθεί από τη σύνοδο με τον Ουρανό στο τετράγωνο με τον Πλούτωνα, ο πρ. Άρης να επιστρέψει στη γενέθλια θέση του, ο πρ. Ήλιος να φύγει από τον Υδροχόο, ο πρ. Ερμής να γυρίσει ορθόδρομος και η πρ. Σελήνη να διανύσει το κάτω μέρος του χάρτη και να αναδυθεί ξανά πάνω από τον ορίζοντα. Η ολοκλήρωση της σχέσης αυτής μάλλον σαν λύτρωση μου φαίνεται αν και για πολλούς η σχέση τους δεν τελείωσε ποτέ. Ίσως μπήκε σε μια άλλη φάση που ήταν λιγότερο δραματική και κάπως πιο άνετη. Αν και είναι σίγουρο ότι κανείς από τους δύο δεν μετάνιωσε για όσα έζησε.
Έτσι ολοκληρώνουμε τη γνωριμία / παρουσίαση του χάρτη Davison. Ελπίζω να σας κίνησα το ενδιαφέρον ώστε την επόμενη φορά που θα σας ενδιαφέρει μια συναστρία να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη αυτόν και να δείτε πως εξελίσσεται με την προοδευμένη κίνηση των πλανητών. Μπορεί να γίνει ένα κομμάτι από το παζλ που έτσι κι αλλιώς είναι η κάθε συναστρία.