5 2 votes
Article Rating

Ο Άρης δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας, επιδιώκοντας να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρόκειται για τον κατεξοχήν πλανήτη της δράσης, αλλά και της αντίδρασης, καθώς δηλώνει το δυναμικό φορτίο που διαθέτουμε, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις της ζωής.

Συμβολίζει την ικανότητα του ατόμου να ηγείται, καθώς επίσης την τόλμη και το θάρρος (ακόμα και την έλλειψή τους) και τη μαχητικότητα που μπορεί να εκφράσει σε όλες τις περιστάσεις. Δηλώνει επίσης την ικανότητα πρωτοβουλίας, την πολεμική και ανταγωνιστική διάθεση που μπορεί να επιδείξει, αλλά και τα επίπεδα εγωισμού.

Ο Άρης δείχνει επίσης τον τρόπο που διαχειριζόμαστε μία συγκεκριμένη κατηγορία συναισθημάτων και παθών, όπως είναι η οργή, ο φόβος, η επιθυμία και η σεξουαλική έκφραση (του άντρα).

Σ’ ένα γυναικείο χάρτη δηλώνει τον άνδρα και τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία έλκουν μία γυναίκα. Γενικότερα, σχετίζεται με την αντοχή, τη φυσική προσπάθεια, τη φλόγα, τον αθλητισμό, την ταχύτητα, αλλά και τη σύγκρουση.

Συσχετίζεται επίσης με το μυϊκό και το ουρογεννητικό σύστημα, τους γεννητικούς αδένες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα νεφρά και έχει σχέση με τους τραυματισμούς, που προκαλούνται από κοφτερά αντικείμενα, καθώς και με τα εγκαύματα.

Το χρώμα και οι εναλλαγές του, σε σχέση με την απόσταση που έχει από την Γη, καθώς επίσης και οι άγριες συνθήκες στην επιφάνειά του σχετίζονται άμεσα με τον παθιασμένο χαρακτήρα όσων ανήκουν στο ζώδιο του Κριού, του οποίου είναι και κυρίαρχος πλανήτης.

Ο Άρης, πέρα από τον Κριό, είναι επίσης κυρίαρχος πλανήτης στον Σκορπιό (παραδοσιακά), ενώ δίνει το άριστο των ιδιοτήτων του στον Αιγόκερω, καθώς σε αυτό το ζώδιο έχει την έξαρσή του. Αντίθετα, βρίσκεται σε αδυναμία στον Ζυγό και στον Ταύρο και σε πτώση στον Καρκίνο.

Άρης και Μυθολογία

Ο Άρης ήταν ο θεός του πολέμου, καθώς αγαπούσε τις μάχες και ωθούσε τους ανθρώπους σ’ αυτές. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, ήταν γιος του Δία και της Ήρας, ενώ σύμφωνα με τη Ρωμαϊκή μυθολογία παραδίδεται ότι η Ήρα έμεινε έγκυος σ’ αυτόν άνευ συνουσίας ανδρός, απλά μυρίζοντας το άνθος που της είχε δώσει η θεά Ανθούσα. Ο λόγος ήταν ότι η Ήρα είχε ζηλέψει που ο Δίας γέννησε τη θεά Αθηνά από το κεφάλι του, γι’ αυτό κι εκείνη γέννησε τον Άρη μ’ αυτόν τον τρόπο. Έτσι, λοιπόν, του δόθηκε το όνομα «απάτωρ» όπως και στην Αθηνά το «αμήτωρ».

Μαζί με την θεά Αθηνά ανήκε στους «φρουρούντες» του κόσμου. Και οι δύο τους συγκαταλέγονταν στους πολεμικούς θεούς, με την διαφορά ότι η Αθηνά συνδύαζε την πολεμική αρετή με την φρονιμάδα, ενώ ο Άρης αντιπροσώπευε την μανία του πολέμου, χαιρόταν με τις σφαγές και το αίμα, ενώ ήταν άμυαλος, άστατος και άνομος. Για τον λόγο αυτό, όσες φορές είχε συγκρουστεί με την Αθηνά είτε είχε ηττηθεί από αυτή, ενώ και όταν νικούσε, η φήμη του σπιλωνόταν.

Στην Ιλιάδα, οι αναφορές σ’ αυτόν είναι διαρκείς, ενώ ήταν με το μέρος των Τρώων και ειδικότερα προστάτευε τον Έκτορα. Παρουσιαζόταν, άλλοτε καθήμενος πάνω σε άρμα και άλλοτε όρθιος, φορώντας σχεδόν πάντα περικεφαλαία ή κόκκινο κράνος, θώρακα στο στήθος, ξίφος (το οποίο ήταν το ιερό του σύμβολο) κρεμασμένο στον ώμο και δόρυ ή ασπίδα στο ένα χέρι, δείχνοντας πάντα την ετοιμότητά του για μάχη.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Φόβος και ο Δείμος ήταν γιοι του και το άρμα του το έσερναν τέσσερα άλογα με πύρινη ανάσα. Τον συνόδευαν η Έριδα, θεά της διχόνοιας, οι γιοι του, Φόβος και Δείμος και πολλοί άλλοι δαίμονες, καθώς επίσης και τα ιερά του ζώα: γύπες, σκύλοι, πετεινοί και λύκοι.

Μαχόταν πάντα με επιθετικότητα και με μανία αδιαφορώντας για το δίκαιο. Παρουσιαζόταν ισχυρός, ορμητικός, τολμηρός και αιμοβόρος. Είχε τόσο βροντερή φωνή, όσο χίλιοι άνθρωποι μαζί, που μόνο στο άκουσμά της οι εχθροί του τρόμαζαν και τρέπονταν σε φυγή. Είχε αρρενωπή ομορφιά, στιβαρά μπράτσα και ωραίο παράστημα. Ελάχιστες πόλεις είχαν ιερά του, καθώς προκαλούσε τα δεινά του πολέμου.

Ωστόσο, συμβόλιζε επίσης το θάρρος, την ανδρεία και την τόλμη. Μαζί με την θεά της ομορφιάς, απέκτησαν τον Έρωτα, που «κέντριζε» κι αυτός με τη σειρά του κι έφερνε αναταραχή στους ανθρώπους. Ο μύθος επίσης αναφέρει ότι είχε και άλλα παιδιά, ανάμεσα στα οποία ήταν και η Πενθεσίλεια, η βασίλισσα των Αμαζόνων.

Άρης και Αστρονομία

Ο Άρης είναι ο τέταρτος στη σειρά πλανήτης στο ηλιακό σύστημα και ο έβδομος σε μέγεθος, με διάμετρο 6.900 χιλιόμετρα, δηλαδή το ½ της διαμέτρου της Γης. Είναι μικρός πλανήτης, καθώς ο όγκος του καταλαμβάνει το 1/6 του όγκου της Γης. Έχει ελλειπτική τροχιά και διαθέτει δύο μικρούς δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο.

Η πλήρης περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 686 μέρες, 23 ώρες και 31 λεπτά και η απόστασή του από τον Ήλιο είναι περίπου 250 εκατομμύρια χιλιόμετρα και αυτό γιατί η εκκεντρότητά του έχει μια απόκλιση 0,09 (δηλαδή η περιστροφή του δε διέρχεται από το κέντρο του άξονά του).

Υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση κάθε δεκαπέντε χρόνια να πλησιάζει κατά 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα τη Γη, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εμφανής σε εμάς, λάμποντας, με το κοκκινωπό του φως (σε αντίθεση με της Αφροδίτης που έχει ολόασπρη ακτινοβολία).

Τα φυσικά χαρακτηριστικά του μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά της Γης, καθώς είναι εσωτερικός πλανήτης, συνεπώς ορατός με το μάτι λόγω της αραιής και λεπτής του ατμόσφαιρας. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Γη, συγκεκριμένα απέχει 1,52 α.μ. Η θερμοκρασία του είναι στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ ένας άνθρωπος 40 κιλών ζυγίζει 14 κιλά.

Χρειάζεται 24 γήινες ώρες και 37 λεπτά (όσο περίπου και η Γη) για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του, ο οποίος σχηματίζει γωνία με το επίπεδο της τροχιάς του, (γύρω στις 21 μοίρες) με αποτέλεσμα να υπάρχει το φαινόμενο των εποχών, όπως ακριβώς και στην Γη.

Με γυμνό μάτι, ο Άρης έχει ένα κόκκινο χρώμα και η φωτεινότητά του ποικίλει πολύ ανάλογα με την απόσταση που έχει από την Γη. Υπάρχουν επίσης αλλαγές στα χρώματα στην επιφάνεια του πλανήτη, εξαιτίας των μεγάλων εποχιακών ανέμων που σηκώνουν άμμο.

Το έδαφός του έχει μία κοκκινωπή απόχρωση στα σημεία όπου υπάρχουν έρημοι (λόγω της παρουσίας οξειδίου του σιδήρου στην επιφάνειά του), γκρίζα απόχρωση εκεί που θεωρείται ότι έχει τις θάλασσές του και λευκή στους πόλους.

Ενώ θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι ο Άρης είναι ζεστός, στην πραγματικότητα στην ατμόσφαιρά του είναι πάρα πολύ κρύος, καλυμμένος με παχύ και ξερό πάγο. Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει στην επιφάνειά του πολλούς κρατήρες, τεράστια μη ενεργά ηφαίστεια, μεγάλα φαράγγια και μεγάλες πέτρες, στοιχεία που δηλώνουν ένα έντονο παρελθόν.

arhs-kyriarxosΆρης και Αστρολογία

Ο Άρης κάνει μία περιστροφή γύρω από τον ζωδιακό σε 25 με 26 μήνες, καθώς το έτος του είναι 687 ημέρες. Είναι ανάδρομος κατά περιόδους και η ανάδρομη κίνηση διαρκεί περίπου δυόμισι μήνες. Η μέση ημερήσια κίνηση είναι 31΄ 27΄΄. Η παραμονή σε κάθε ζώδιο διαρκεί περίπου 8 εβδομάδες. Η μέση ημερήσια του κίνηση είναι 33΄28΄΄, ενώ η μεγαλύτερη ταχύτητά του είναι 0°46΄. Κάθε 24 έως 26 μήνες παρουσιάζει μια φαινομενική ανάδρομη φορά που διαρκεί από 60 έως 80 ημέρες. Κατά την ανάδρομη πορεία του, η ταχύτητά του μειώνεται και η τροχιά όψεως διαρκεί 25 ημέρες.

Σε μυθολογικό επίπεδο, το σύμβολό του δήλωνε την ασπίδα και από πάνω το δόρυ του θεού Άρη. Σε αστρολογικό επίπεδο, το σύμβολό του αποτελείται από τον κύκλο του πνεύματος και παραδοσιακά από έναν σταυρό (τον σταυρό της ύλης) που συμβόλιζε την ανάγκη για δημιουργία. Ο σταυρός αυτός αντικαταστάθηκε, αργότερα, από το βέλος, το οποίο συμβολίζει τους στόχους, ενώ δηλώνει επίσης την άρεια φύση της ορμής προς τα εμπρός.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι ο σταυρός ή το βέλος είναι πάντα λοξό, πράγμα που δείχνει την έλλειψη ολοκλήρωσης αυτού του συμβόλου.

Έτσι ορμά προς τα έξω, μακριά από τον εαυτό του, όπως ο σταυρός ή το βέλος απομακρύνεται με ταχύτητα από τον κύκλο του πνεύματος, για να βρει την ολοκλήρωση σε αιώνια πράγματα ή στους άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία, ο Άρης προκαλεί δυσμενείς καταστάσεις, που έχουν σχέση με τα όπλα (και κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα), τους πολέμους, τη βία, τις πυρκαγιές, τις επιδρομές και γενικότερα την καταστροφική μανία, την σκληρότητα, την επιθετικότητα και τις διαμάχες.

Τέτοιες καταστάσεις έχουν ως παρεπόμενα τους τραυματισμούς, τα ατυχήματα, τον πυρετό, τα χειρουργεία, την φωτιά και κάθε είδους κίνδυνο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, καθώς κάθε πλανήτης όταν φθάνει στην υπερβολή του μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος.

Ο ρόλος του Άρη σε έναν χάρτη συνδέεται άμεσα με τους υπόλοιπους προσωπικούς πλανήτες. Αρχικά, ο Ήλιος καθορίζει τον συνειδητό εαυτό μας και είναι εκείνος που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Στη συνέχεια, ο Ερμής και η Αφροδίτη (οι λεγόμενοι «συνοδοί» του Ηλίου) επεξεργάζονται τις εντολές αυτές, δείχνοντάς μας την πορεία που έχει χαράξει ο Ήλιος. Όλη αυτή η διαδικασία παίζει ρόλο στον ψυχισμό μας.

Ο πλανήτης Άρης, λοιπόν, εμφανίζεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο για να εκφράσει προς τα έξω –πλέον– την εσωτερική μας ύπαρξη, δείχνοντας πρώτα απ’ όλα σε εμάς τους ίδιους τον βαθμό της ικανότητας που έχουμε στο να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ο Άρης είναι προσωπικός πλανήτης και όπως όλοι οι προσωπικοί πλανήτες επηρεάζει άμεσα κάθε άτομο ως ξεχωριστή οντότητα. Με βάση την θέση που κατέχει στον γενέθλιο χάρτη, είναι δυνατόν να κατανοηθεί πόσο ενεργητική ή παθητική, πόσο άμεση ή έμμεση μπορεί να είναι η αντίδρασή του σε ποικίλα ερεθίσματα, καθώς ο Άρης ορίζει τα μικρά καθημερινά γεγονότα της ζωής. Θεωρείται κυβερνήτης του Κριού και του Σκορπιού, βρίσκεται σε αδυναμία στον Ζυγό και στον Ταύρο, σε έξαρση στον Αιγόκερω και σε πτώση στον Καρκίνο.

Η κυρίαρχη θέση του στο ζώδιο του Κριού αντιπροσωπεύει την κατευθυντήρια δύναμη, που έχει κάθε άτομο, προς τα έξω, ενώ η θέση του στον Σκορπιό δηλώνει την κατευθυντήρια δύναμη προς τα έσω (παλαιότεροι αστρολόγοι πίστευαν ότι ο φονικός Άρης ταίριαζε περισσότερο στο ζώδιο του Σκορπιού, λόγω του θανατηφόρου δηλητηρίου του).

Ο Άρης αντιπροσωπεύει τη δράση, την πρωτοβουλία, την τόλμη, την δύναμη, το πείσμα και την ταχύτητα. Σε θετική θέση σ’ έναν γενέθλιο χάρτη χαρίζει μυϊκή δύναμη και αντοχή, θάρρος, αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία, κουράγιο, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα και γενικότερα την ικανότητα που μπορεί να έχει ένα άτομο στο να αντεπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις και να επιβάλει την προσωπικότητα και τις απόψεις του.

Δηλώνει την παρόρμηση, την επιθετικότητα, την επιθυμία, την στύση και την αρσενική σεξουαλικότητα, αν πρόκειται για το αρσενικό φύλο.

Εκφράζει το αχαλίνωτο πάθος, τη λίμπιντο, την σεξουαλική ορμή ως δύναμη ζωής, ως αρχή της δημιουργικής εμπειρίας, όπου μέσα απΆ τη σεξουαλική πράξη κατευνάζεται ο θυμός.

Σε αρνητική θέση σ’ έναν γενέθλιο χάρτη (σε ζώδιο ή σε οίκο), μπορεί να μειώσει τον ανδρισμό και γενικότερα τον δυναμισμό του ατόμου, ενώ δηλώνει επίσης ανασφάλειες και συμπλέγματα κατωτερότητας.

Τέτοιες ψυχολογικές καταστάσεις κάνουν το άτομο εύθικτο, ευσυγκίνητο (αν π.χ. βρίσκεται ο Άρης στην πτώση του, δηλαδή στον Καρκίνο), επιθετικό χωρίς έλεγχο, ωμό, βίαιο, πολλές φορές άξεστο, ιδιότροπο, ριψοκίνδυνο, καταστροφικό, κυριαρχικό και ύπουλο. Σκιαγραφεί, πολλές φορές, ένα έντονα φιλόδοξο και ανταγωνιστικό άτομο, που υπερασπίζεται τον εαυτό του και τα κεκτημένα του με κάθε τρόπο, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους άλλους.

Γενικότερα η αρνητική πλευρά του Άρη εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διέξοδος στην έκφραση της ενέργειάς του, συνεπώς το άτομο αναλώνεται, προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι ισχυρό και ακλόνητο. Μ’ αυτόν τον τρόπο ωστόσο, γίνεται ευέξαπτο, οξύθυμο και εριστικό, χάνοντας ακολούθως την αυτοκυριαρχία του.

Ο Άρης γενικότερα ωθεί στη δράση και στην ενέργεια για επιβίωση. Εκφράζει την απαιτούμενη ενέργεια για την έκφραση της ατομικότητας, η οποία αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του ΕΓΩ. Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο Άρης αποτελεί την εξωτερίκευση της Ηλιακής ενέργειας. Δεν έχει σημασία ο τρόπος χρήσης αυτής της ενέργειας, όσο η ίδια η παρουσία δράσης. Εξαρτάται πλέον από το κάθε άτομο χωριστά το πώς θα χειριστεί, θετικά ή αρνητικά, τη συγκεκριμένη ενέργεια. Θεωρείται θερμός, άγονος, αρσενικός πλανήτης.

ΣΆ έναν γυναικείο χάρτη, ως ανδρική αρχή που είναι, θα υποδείξει τον άνδρα που έλκει την συγκεκριμένη γυναίκα, ενώ σΆ έναν ανδρικό χάρτη δηλώνει τη σεξουαλική ορμή, δηλαδή το πόσο διεκδικητικός μπορεί να είναι ένας άνδρας, τον τρόπο που ενεργεί, αλλά και την αρρενωπότητά του. Δηλώνει επίσης την αθλητική δραστηριότητα, τις μηχανές, τον στρατό, τις αρχηγικές τάσεις, το πάθος και το πείσμα για να αγωνίζεται κάποιος.

Ωστόσο, φέρνει και μεγάλη ένταση που μπορεί να οδηγήσει σε βίαια αποτελέσματα και λανθασμένους χειρισμούς σε δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι όσο χρήσιμος είναι ο Άρης, τόσο «καταστροφικός» μπορεί να γίνει, όταν η δυναμική του παρουσία δεν την αξιοποιείται θετικά.

Ο Άρης, επίσης, δηλώνει και άλλες ιδιότητες σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Βλέπουμε λοιπόν γυναίκες, με έντονο το στοιχείο του Άρη στον χάρτη τους, να διακρίνονται από αρρενωπότητα, δυναμισμό και μια τάση να κυριαρχήσουν στον κόσμο.

Πολλές φορές φαίνεται να έχουν την ανάγκη να ενεργούν, όπως πραγματικά εκείνες θέλουν (να είναι δυναμικές, κυριαρχικές, φιλόδοξες κ.λπ.), η κοινωνία ωστόσο αρκετές φορές δεν δέχεται μια τέτοιου είδους συμπεριφορά. Συνεπώς, τις βλέπουμε να διαλέγουν συντρόφους ή να βρίσκονται κοντά σε άνδρες (πατέρας, αδελφός κ.λπ.) που εκφράζουν αυτή τους την ανάγκη για δράση ή επιβολή.

Αν είναι έντονη επίδραση του Άρη στον χάρτη ενός ατόμου, τότε αυτό θα είναι πρωτοπόρο και φιλόδοξο, με ανυποχώρητο πείσμα και ελεύθερο πνεύμα. Θα είναι ειλικρινές, ανυπόμονο, επιβλητικό, γενναιόδωρο, με έντονη την επιθυμία του να είναι αρχηγός.

Τα ελαττώματα που μπορεί να έχει κάποιος, αν είναι έντονη η επίδραση του Άρη στο χάρτη του, είναι η οξυθυμία, η αντιδραστικότητα, η επιμονή και η καταπίεση. Πολλές φορές δηλώνεται επίσης η ειρωνεία, η έντονη επιθυμία για νίκη, καθώς και η γρήγορη απώλεια ενδιαφέροντος από καθετί.

Κατά την ετήσια περιστροφή του στον ζωδιακό, ο Άρης σχηματίζει μία φορά όψη συνόδου και αντίθεσης με τους γενέθλιους πλανήτες ενός ατόμου και δύο φορές όψη τετραγώνου, τριγώνου, εξήντα μοιρών, μισού τετραγώνου και ενάμισι τετραγώνου. Μία όψη μπορεί κάποιες φορές να γίνει 3 φορές.

Με την διέλευση τού Άρη απ’ τους διάφορους τομείς του ωροσκοπίου (τους οίκους), κάθε πλανήτης που βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς απελευθερώνει τη δυναμική του με ανάλογο τρόπο. Για παράδειγμα, η σχέση του με την Αφροδίτη εκδηλώνεται κυρίως σε θέματα έρωτα, με τον Ερμή σε διανοητικά επίπεδα κ.λπ.

Οι διελεύσεις του συνήθως προκαλούν πανικό, καθώς αυτές συνδέονται με φιλονικίες, εκνευρισμούς, οξύθυμες συμπεριφορές και έλλειψη αυτοκυριαρχίας. Οι γρήγοροι και παρορμητικοί ρυθμοί, που αυτός προκαλεί, μπορούν να φέρουν υλικές και σωματικές ζημιές (πυρετό, τραυματισμούς, κοψίματα, καψίματα, μολύνσεις). Βέβαια, η συγκεκριμένη ερμηνεία δεν είναι απόλυτη.

Γενικότερα, ο σχηματισμός όψης ανάμεσα στον Άρη και κάποιον άλλο πλανήτη δηλώνει την έκφραση του ΕΓΩ μας πάνω στους άλλους. Σε περίπτωση που η ενέργεια είναι αυτή είναι αρκετά ισχυρή, το άτομο μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με το γύρω του περιβάλλον. Αλλά ακόμα κι έτσι, το άτομο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, προκειμένου να συνειδητοποιήσει την δύναμη που κρύβει μέσα του.

Όταν ο Άρης κινείται προς τη μηδενική μοίρα (0° – ακμή) της τετραπλότητας των παρορμητικών ζωδίων (Κριό, Καρκίνο, Ζυγό, Αιγόκερω), τονίζει ζητήματα που αφορούν τους πλανήτες που τυχόν υπάρχουν εκεί. Κάτι ανάλογο συμβαίνει, όταν κινείται προς την τετραπλότητα των μεταβλητών (Δίδυμους, Παρθένο, Τοξότη, Ιχθύες) ή των σταθερών ζωδίων (Ταύρο, Λέοντα, Σκορπιό, Υδροχόο).

 

Ομάδα σύνταξης myHoroscope.gr
Σειρά άρθρων: Δωρεάν Μαθήματα Αστρολογίας

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments