3.3 4 votes
Article Rating

Η Δήμητρα (Ceres) ανακαλύφθηκε από τον Τζουζέπε Πιάτζι την 1-1-1801. Βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία και η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 2,8 αστρονομικές μονάδες. Ο χρόνος περιφοράς της είναι 4,6 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει σε κάθε ζώδιο 4,6 μήνες κατά μέσο όρο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το διάστημα αυτό ποικίλει από 2 έως και 9 μήνες. Αρχικά θεωρήθηκε πλανήτης, αργότερα αστεροειδής και πρόσφατα κατατάχθηκε από τους αστρονόμους στην ειδική κατηγορία dwarf (πλανήτες νάνοι), παρέα με τον Πλούτωνα και την Έριδα. Αν κρίνουμε από τον Πλούτωνα, οι «μικροκαμωμένοι πλανήτες, που οι τροχιές τους μπερδεύονται με άλλων» μπορεί να είναι πλούσιοι σε επιδράσεις. Όμως, η αστρολογική προσέγγιση της Δήμητρας βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση, εγκλωβισμένη ανάμεσα στη σύγχυση και τη μυθολογία.

Το πρόβλημα της ονοματοδοσίας

Σύμφωνα με μια κακώς εννοούμενη παραδοσιακή αστρολογική αντίληψη, το όνομα που δίνεται σε κάθε ουράνιο σώμα δηλώνει και το είδος της επιρροής που ασκεί. Έτσι, τα μυθολογικά πρόσωπα που επιλέγουν οι αστρονόμοι, βαφτίζοντας κάθε ουράνιο σώμα, λύνουν …τα χέρια των αστρολόγων, που αποδίδουν αβίαστα στον εκάστοτε πλανήτη τις αντίστοιχες αστρολογικές ιδιότητες. Πάνω σε αυτή τη λογική, η Δήμητρα σχετίστηκε με τις καλλιέργειες και κυρίως τη μητρική φροντίδα. Βέβαια, οι ιδιότητες αυτές ανήκουν περισσότερο στη ρωμαϊκή εκδοχή της θεάς Δήμητρας (Ceres). Στην ελληνική μυθολογία η Δήμητρα είχε διευρυμένες αρμοδιότητες και είναι γνωστός ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στα Ελευσίνια Μυστήρια. Και ήταν μάλλον …μεροληπτικό το ότι αυτή η πλευρά της θεάς εξοβελίστηκε από τις αστρολογικές ερμηνείες. Όμως αλλού βρίσκεται η ουσία…

Αν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν φιλοσοφικούς και πρακτικούς λόγους, για να δώσουν τα συγκεκριμένα ονόματα στους 7 παραδοσιακούς πλανήτες (μέχρι τον Κρόνο), δεν συμβαίνει το ίδιο με τους σύγχρονους αστρονόμους, που λειτουργούν εντελώς τεχνοκρατικά. Τότε αστρονομία και αστρολογία ήταν ενιαίες, σήμερα η πρώτη διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δεύτερη. Και οι αστρονόμοι δίνουν ονόματα που δεν είναι απόρροια μιας αστρολογικής φιλοσοφίας. Μερικές φορές, όπως στην περίπτωση του Πλούτωνα, η σχέση ονόματος και ιδιοτήτων δείχνει να επιβεβαιώνεται. Ο μυθολογικός Ποσειδώνας όμως έχει ελάχιστη σχέση με τον αστρολογικό και ο Ουρανός το ίδιο. Το …κακό έγινε μεγαλύτερο όταν βαφτίστηκαν κι άλλα νέο-ανακαλυφθέντα ουράνια σώματα, τα οποία οι …βιαστικοί αστρολόγοι «σφράγισαν» σύμφωνα με το όνομά τους. Πού να ψάχνουν για στοιχεία… Η παντελής απουσία έρευνας, που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να αναιρέσει τους χαρακτηρισμούς, στοίχισε και θα στοιχίζει στην αστρολογία έναν ερμηνευτικό …αχταρμά.
Και όσον αφορά την αστρολογική Δήμητρα, σύμφωνα με τις δικές μου έρευνες, έχει τόση σχέση με τη φροντίδα όση και ο Κρόνος με την επέκταση.

Ο δρόμος προς τη δόξα

Η λειτουργικότητα του μικρού αυτού πλανήτη στα ωροσκόπια είναι πράγματι εντυπωσιακή. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση (στους 4 γωνιακούς Οίκους) ή συμμετέχει με όψεις προς τα Φώτα, σε πλείστες περιπτώσεις «διασημοτήτων», ατόμων δηλαδή που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό.

Μεγάλοι διανοητές που έγιναν σημεία αναφοράς, όπως ο Έρασμος, ο Καντ, ο Καρτέσιος, ο Φρ. Μπέικον, ο Μοντεσκιέ, ο Μαρξ, ο Νίτσε και η Σιμόν ντε Μποβουάρ έχουν τη Δήμητρα σε γωνιακό Οίκο στα ωροσκόπιά τους. Αλλά και επιστήμονες, καλλιτέχνες ή ερευνητές μοναδικοί στο είδος τους (Ροντέν, Νουρέγιεφ, Τζιακομέτι, Κουστό, Μπάρναρντ, Γιουνγκ) φαίνεται πως ξεχώρισαν με την ανάλογη συμβολή της Δήμητρας.
Οι σχέσεις της με τη δημοσιότητα είναι συνάρτηση του επικοινωνιακού της ρόλου σε μαζικό επίπεδο και από αυτήν την πλευρά οι ιδιότητές της είναι τόσο «επεκτατικές», όσο και του Δία, χωρίς ωστόσο να έχει την ίδια «τυχερή» διάσταση. Απλώς ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο κοινό, διευκολύνοντας και κατευθύνοντας κυρίως όσους έχουν σχέση με τα ΜΜΕ, τις εκδόσεις, τη σόου μπιζ, και την πολιτική. Και είναι βέβαιο ότι όσο της «πέφτει λόγος» στα ωροσκόπια κατευθύνει και σε ανάλογες επαγγελματικές επιλογές.

Στην Τέχνη…

Στη ροκ σκηνή, εξ αιτίας της παγκόσμιας ανταπόκρισής της σε μεγάλη μερίδα του κοινού, η …επέλαση της Δήμητρας είναι σαρωτική. Οι γνωστοί και …μη εξαιρετέοι Τζάγκερ, Ντίλαν, Μπόουϊ, Τζόπλιν, Κλάπτον, Φέρι, Στιούαρτ, Μπάρτον Γουίνγουντ, Μπόνο αλλά και η Μαντόνα έχουν τη Δήμητρα στον 1ο Οίκο του ωροσκοπίου τους. Τρία από τα μέλη των Μπιτλς (Λένον, Μακάρτνεϊ και Σταρ) την έχουν στον 7ο οίκο, όπως και οι Κούπερ και Ντάλτρεϊ. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν απέμειναν και πολλοί για να κλείσει ο κύκλος των ροκ σταρ που άφησαν εποχή και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι όσοι από αυτούς βρίσκονται ακόμη στη ζωή εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν. Αλλά και σε άλλα μουσικά είδη η επιρροή της είναι το ίδιο …αποκαλυπτική. Ο Λ. Άμστρονγκ, ο Σινάτρα και ο Τομ Τζόουνς δέχτηκαν επίσης τις …ευλογίες της. Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει και άλλα μεγάλα ονόματα, αν εκτός από τις φανερές συνυπολογίσουμε και τις «κρυφές» όψεις με τα Φώτα ή τις γωνιακές ακμές που προκύπτουν από την «ιδιοσυναστρία», τη σύνθεση δηλαδή του τροπικού με τον αστρικό ζωδιακό.

Ανάλογης εμβέλειας …ανθολογία χαρακτηρίζει και το χώρο των ηθοποιών, ή γενικότερα της σόου μπιζ: Οι Μέριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέϊλορ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Αλέν Ντελόν, Τζέιν Φόντα και η Καρολίνα του Μονακό, έχουν τη Δήμητρα στον 1ο Οίκο. Οι Μάρλον Μπράντο, Μπρους Γουίλις, Κ. Ριβς και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, στον 4ο. Ο 7ος Οίκος ακολουθεί με τους Σον Κόνερι, Χάρισον Φορντ, Σοφία Λόρεν και Κλόντια Σίφερ. Και ο 10ος, όμως, δεν πάει πίσω: Τζέιμς Ντιν, Τζέιν Μάνσφιλντ, Λορίν Μπακόλ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λίζα Μινέλι, Τομ Κρουζ Αντζελίνα Τζολί και Σ. Κρόφορντ είναι μερικά μόνο από τα πολύ γνωστά ονόματα του χώρου .

Ο πλανήτης έχει τη δυνατότητα να κάνει …φίρμες όσους διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα. Η Δήμητρα είναι ένα από τα κλειδιά της διασημότητας. Προφανώς, βέβαια, δεν είναι ο μόνος σχετικός δείκτης στα ωροσκόπια, αφού οι τάσεις διαμορφώνονται και από τη συνεισφορά άλλων πλανητών και τη συνολική δομή του χάρτη. Ωστόσο, η ίδια δίνει μια ξεχωριστή ώθηση.

Και την Πολιτική

Όμως η σχέση της με το κοινό συγκεκριμενοποιείται ακόμη περισσότερο στην πολιτική και τους πολιτικούς. Η ενασχόληση με τα κοινά μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα δικά της …επαγγέλματα, συμπληρώνοντας έτσι τον Ουρανό, που διατηρεί επίσης πολύ καλές σχέσεις με το είδος. Η παρέλαση των ονομάτων είναι κι εδώ ενδεικτική:
Οι Μαντέλα, Τρότσκι, Ροβεσπιέρος, Χ. Περόν, Γκορμπατσόφ, Μονρόε και η ταλαιπωρημένη Μπετανκούρ, είχαν ή έχουν τη Δήμητρα στον 1ο Οίκο του ωροσκοπίου τους.

Στον 7ο Οίκο συναντάμε πολιτικούς ηγέτες (αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη) όλων των τάσεων. Οι Φρ. Ρούσβελτ, Στάλιν, Λένιν, Μουσολίνι, Χο Τσι Μινχ, Κάρτερ, Τζ. Φορντ, Μπερλίνγκουερ, Θαπατέρο, Πρόντι και ο …μοναδικός Τζ. Μπους έχουν τη Δήμητρα σε αυτήν την περιοχή του ωροσκοπίου τους, ενώ οι Ναπολέων, Τσόρτσιλ, Μπραντ, Κίσινγκερ, Χουσεΐν, Τίτο και Α. Παπανδρέου στο 10ο Οίκο. Ο 4ος Οίκος βρίθει επίσης από πολιτικές προσωπικότητες όπως το …πατριωτάκι ο Σαρκοζί, ο Κάστρο, η Γκάντι αλλά και μια πλειάδα Αμερικανών προέδρων: Ουάσιγκτον, Λίνκολν, Κλίντον, Ρέιγκαν κα. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι –αρχής γενομένης από την Τζάκι– πάρα πολλές «πρώτες κυρίες» των ΗΠΑ …συνοδεύονται από τη Δήμητρα στον 7ο ή το 10ο Οίκο, που «φωτογραφίζει» όχι μόνον την αναγνωρισιμότητά τους αλλά και την «ταυτότητα» των συζύγων τους.

Στα αχνάρια των προέδρων και των πρωθυπουργών, μέγα πλήθος πολιτικών μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας σε όλον τον πλανήτη χαρακτηρίζεται από τις έντονες όψεις της Δήμητρας με τον Ήλιο ή τη Σελήνη.

Η κοινωνική της δράση

Από τη σχέση της Δήμητρας με τα πολιτικά δρώμενα προκύπτει αναπόφευκτα και η εμπλοκή της σε κάθε είδους μαζικές κινητοποιήσεις. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο βασικός δείκτης του «λαού» στα ωροσκόπια ήταν η Σελήνη. Η Δήμητρα βάζει μια ακόμη ουσιαστική παράμετρο, «πιάνοντας» τόσο τους κυβερνώντες, όσο και τους απλούς πολίτες. Η επιρροή της, διεγείροντας το κοινό και ενεργοποιώντας τους πολιτικούς, οδηγεί συχνά σε ποικίλες εκδηλώσεις, των οποίων η φύση και η έκβαση εξαρτάται κατά πολύ από τις όψεις στις οποίες συμμετέχει. Σε δυσαρμονία με τον Άρη ή τον Ουρανό, η ένταση κορυφώνεται και στην καλύτερη περίπτωση προκύπτει μια μεγάλη αναστάτωση. Στη χειρότερη, οι συγκρούσεις παίρνουν ακραία μορφή, φθάνοντας σε «μορφές πάλης» που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές πράξεις. Σε όψεις με τον Πλούτωνα αυτό γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένο, με υπονομευτικές ενέργειες. Με τον Κρόνο προηγούνται οι συμβιβασμοί ή ακόμη και ο περιορισμός των ελευθεριών. Με το Δία, το κοινό ενθουσιάζεται ευκολότερα και οι πολιτικοί …κομπάζουν περισσότερο. Και με τον Ποσειδώνα, προκύπτει είτε μια οραματική και ιδεολογική διάσταση, είτε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Στο χάρτη της Ρωσικής Επανάστασης του 1917 που παραθέτω (είναι η ώρα της επίθεσης των μπολσεβίκων στα χειμερινά ανάκτορα), όλα αυτά τα στοιχεία είναι ορατά. Η ιδιοσυναστρία μάλιστα είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική.
Η τριπλή σύνοδος Ήλιου-Ερμή-Δήμητρας συμμετέχει σε τ-τετράγωνο με τον Ουρανό και τον Κρόνο, δίνοντας μια πολύ καλή εικόνα της αντιπαράθεσης δύο κόσμων. Παράλληλα, το αστρικό τετράγωνο Άρη-Δία «μεταφέρεται» πάνω στο τροπικό ταυ ενώ ο Άρης ενεργοποιεί και τον τροπικό Ποσειδώνα, που στέκεται κάπως παράμερα και τον βάζει στον …επαναστατικό χορό.

Ανάλογη υπήρξε η …πριμοδότηση της Δήμητρας και σε άλλες εξεγέρσεις, είτε άμεσα ανήμερα των εξελίξεων, είτε έμμεσα στα ωροσκόπια της Νέας Σελήνης ή των εκλείψεων, που προηγήθηκαν των γεγονότων.
Στην Ηλιακή έκλειψη πριν από το «Γαλλικό Μάη» το 1968, στο ωροσκόπιο για το Παρίσι, εκτός από τη σύνοδο Ουρανού-Πλούτωνα στο μεσουράνημα, η Δήμητρα στον 11ο Οίκο και στο Σκορπιό είχε αντίθεση με τον Άρη, που στην ιδιοσυναστρία έπεφτε πάνω στον Ήλιο και τη Σελήνη.

Αλλά και στην Νέα Σελήνη που προηγήθηκε από τον πρόσφατο «Ελληνικό Δεκέμβρη», η αντίθεση του Ουρανού με τον Κρόνο και η σύνοδος του Ήλιου και της Σελήνης με τον Άρη, βρήκαν σύμμαχο μια …εξαγριωμένη Δήμητρα, που συνέβαλε στον όγκο και την έκταση των επεισοδίων. Το τετράγωνό της με τον Άρη έβαλε το κερασάκι στην τούρτα ενός ωροσκοπίου που ξεχείλιζε από εντάσεις και ανατροπές.

Οι …παράπλευρες απώλειες

Όμως η επιρροή της Δήμητρας δεν εξαντλείται στις αμιγώς κοινωνικό-πολιτικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς τα στοιχεία υπονοούν ότι η εμπλοκή της σε φυσικές καταστροφές είναι καταλυτική ως προς τον αριθμό των θυμάτων. Σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί γίνονται εκατόμβες, όταν στο ωροσκόπιο του συμβάντος, «στριμώχνεται» από τον Ουρανό, τον Πλούτωνα ή τον Άρη. Και αν θεωρήσουμε ότι ο Σκορπιός είναι το «φυσικό» ζώδιο των καταστροφών και η Δήμητρα είναι επιφορτισμένη με το να τις κάνει …αξέχαστες, μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήταν εκεί στις …βιβλικές συμφορές που προκλήθηκαν από την πυρηνική έκρηξη στη Χιροσίμα, το τσουνάμι του 2004 και τον τυφώνα Κατρίνα.

Στο χάρτη που παραθέτω για το τρομερό τσουνάμι του 2004, τη στιγμή που το πρώτο κύμα χτύπησε τις ακτές της Ινδονησίας η θέση της Δήμητρας είναι …περίοπτη (στο μεσουράνημα), αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι η σύνοδός της με τον αστρικό Άρη. Αν και μια συνολική αστρολογική προσέγγιση δεν μπορεί να είναι άρτια χωρίς το ωροσκόπιο της Ινδονησίας, κάποια στοιχεία είναι ενδεικτικά.
Στην ιδιοσυναστρία, το τετράγωνο του Άρη με τον Ουρανό, που είχε ουσιαστική ανάμειξη στη γένεση του σεισμού των 9 ρίχτερ, εκτός από τη Δήμητρα συνδυάζεται στην τροπική του μορφή και με τον αστρικό Πλούτωνα (σε σύνοδο με τον τροπικό Άρη). Ο Δίας και στις δύο του …εκδοχές (τροπική και αστρική) σχηματίζει τετράγωνα με τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα αντίστοιχα, μεγεθύνοντας ουσιαστικά τα φυσικά φαινόμενα που προκάλεσαν την καταστροφή. Όσο για το γενέθλιο χάρτη της Ινδονησίας (27/12/1949, 17:22, Τζακάρτα), γεγονός είναι ότι έχει …τα χάλια του, αλλά το πιο ενδιαφέρον που σχετίζεται με το θέμα μας είναι ότι έχει επίσης τη Δήμητρα στο Σκορπιό, σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα κι ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο λαός αυτής της χώρας δοκιμάζεται τόσο συχνά από ποικίλες συμφορές.

Τι γίνεται με τους …κοινούς θνητούς;

ΠαρΆ ότι η έρευνα για τις επιδράσεις της Δήμητρας στα ατομικά ωροσκόπια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μπορώ να εισηγηθώ μερικές εκδοχές που συνδέονται με τον χαρακτήρα της αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις …δέσετε κόμπο. Κάποιες από αυτές ενδέχεται να είναι στη σωστή κατεύθυνση και κάποιες άλλες όχι. Η μέχρι στιγμής αίσθησή μου είναι ότι η Δήμητρα μπορεί να δείχνει τον τρόπο ή τα μέσα που αναζητά κάποιος για να «βγει» προς τα έξω. Την πολιτική που ακολουθεί. Το κοινωνικό του πρόσωπο, τη δημόσια εικόνα του. Ουσιαστικά φαίνεται πως είναι ένας ακόμη σημαντικός δείκτης έκφρασης, όπως και οι άλλοι προσωπικοί πλανήτες. Η φύση της προσεγγίζει αυτή του Ήλιου και του Ερμή. Συχνά, όπως και όλοι οι πλανήτες, μπορεί να λειτουργεί προβαλλόμενη, να δείχνει δηλαδή πρόσωπα η καταστάσεις μέσω των οποίων το άτομο διακρίνεται ή τουλάχιστον προσπαθεί γιΆ αυτό. Κατ επέκταση οι όψεις της με πλανήτες ενδέχεται να προδιαθέτουν σε ανάλογες επιλογές, που μπορεί να είναι επαγγελματικές ή άλλης φύσεως.

Πολλοί ρόκερς, που είτε από …φυσικού τους, είτε για τις ανάγκες του …ρόλου τους οφείλουν να είναι αρκούντως προκλητικοί, έχουν όψεις της Δήμητρας με τον Άρη, ενώ γενικότερα οι καλλιτέχνες και οι εσωτεριστές με τον Ποσειδώνα. Ο Ουρανός σε όψεις με τη Δήμητρα προδιαθέτει σε ανατρεπτικές ή ρηξικέλευθες παρεμβάσεις και ο Πλούτωνας δημιουργεί ως συνήθως πιο απόλυτες αντιλήψεις για το καλύτερο ή το χειρότερο. Ο Κρόνος περιορίζει αλλά και «σοβαρεύει» την δημόσια εικόνα του ατόμου, ενώ ο Δίας την …επεκτείνει ανεξάρτητα από την ποιότητά της. Ωστόσο οι όψεις της Δήμητρας με τα Φώτα και τις γωνιακές ακμές είναι αυτές που δίνουν μια ξεχωριστή λάμψη και επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημοσιότητα, με όποιον τρόπο και αν γίνει.

Αν πρέπει να τη συνδέσουμε με κάποιο ζώδιο, με δεδομένη την αποτελεσματικότητά της στις τέχνες και την πολιτική, ο Ζυγός είναι μια αρκετά καλή επιλογή. Και αν επιβεβαιωθούν όλες οι παραπάνω ενδείξεις, η …διακυβέρνηση του ζωδίου μπορεί να αλλάξει χέρια.

 

Γιάννης Ριζόπουλος

3.3 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments