Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, «ο Μεγάλος Ευεργέτης», ο πλανήτης που φέρνει επέκταση, διευκαολύνσεις, τύχη και αισιοδοξία απΆ όπου διέρχεται στους τομείς του Ωροσκοπίου.
Τα βασικά του πλανητικά χαρακτηριστικά σχετίζονται άμεσα με κάποια από τα χαρακτηριστικά του Τοξότη, του ζωδίου που κυβερνάει. Αυτά τα άτομα, ευμετάβλητα από τη φύση τους, επιθυμούν την ποικιλία, την πνευματική σταθερότητα, τα ταξίδια και τις συγκινήσεις. Πέρα από τον Τοξότη, ο Δίας είναι επίσης κυβερνήτης των Ιχθύων. Βρίσκεται σε έξαρση στον Καρκίνο, σε εξορία στους Διδύμους και στην Παρθένο, ενώ είναι σε πτώση στον Αιγόκερω.
Ο Δίας είναι ο πλανήτης της επέκτασης και της αντίληψης των πραγμάτων πέρα από τα φυσιολογικά όρια. Δείχνει ότι το σύμπαν μάς επιτρέπει να ικανοποιούμε τον εαυτό μας και συχνά διαπιστώνουμε ότι η οικοθεσία του δηλώνει και τον τομέα που θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Μερικοί το λένε αυτό τύχη.
Ο Δίας επίσης αντιπροσωπεύει την πίστη, τις ιδέες για τον Θεό, την θεωρητική σκέψη, τα υψηλά ιδανικά και την πληρότητα.
Χρειάζεται βέβαια προσοχή, προκειμένου να αξιοποιήσουμε σωστά και πάνω απ’ όλα με σύνεση τις ευκαιρίες που θα μας δίνονται σε αυτό το διάστημα και πάνω απ’ όλα να μην υπεραισιοδοξήσουμε για τ’ αποτελέσματά του, καθώς μετά την πάροδο της παρουσίας του Δία τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα.
Γενικότερα, το αρνητικό χαρακτηριστικό του Δία είναι ότι γίνεται μία υπερεκτίμηση των ιδιοτήτων του, πράγμα το οποίο οδηγεί στην ματαιοδοξία, στον αυτοθαυμασμό, στην άχαρη υπερβολή και πολλές φορές την ανηθικότητα. Τα θέματα λοιπόν που θα θιγούν δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα, αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Δίας και μυθολογία
Κατά τη Θεογονία, ο Δίας ανήκε στην τρίτη θεϊκή γενιά και συγκεκριμένα ήταν ο τελευταίος γιος του Κρόνου, του οποίου κυριάρχησε μετά την Τιτανομαχία. Μητέρα του ήταν η Ρέα και αδέλφια του ο Ποσειδώνας, η Ήρα, η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Εστία και ο Πλούτωνας, τους οποίους ο Κρόνος όμως καταβρόχθιζε όταν γεννιόνταν.
Η Ρέα, για να μπορέσει να γλιτώσει τον Δία από τα χέρια του Κρόνου, γέννησε σε μία σπηλιά στο όρος Δίκτη της Κρήτης (Δικταίο άντρο) και τον εμπιστεύτηκε στις εκεί νύμφες για να το προστατέψουν. Στον Κρόνο έδωσε μία πέτρα τυλιγμένη στα σπάργανα, προσποιούμενη ότι ήταν το μωρό που είχε γεννήσει.
Η νύμφη Αμάλθεια προστάτευε τον Δία, ενώ για να μην ακούγονται τα κλάματά του, οι Κουρήτες, δαιμονικά ξωτικά του δάσους, χόρευαν τον πυρρίχιο χορό χτυπώντας τα ακόντιά τους στη γη. Ήταν σύζυγος της Ήρας, αλλά δεν ήταν πολύ πιστός κι αυτό την έκανε να ζηλεύει.
Ο Δίας ήταν ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, συμβόλιζε την παντοδυναμία και την απόλυτη εξουσία. Λατρευόταν ως άρχοντας του ουρανού και της γης, είχε μάλιστα την διακυβέρνηση του σύμπαντος, έλεγχε όμως και τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Οι υπόλοιποι Θεοί και οι άνθρωποι γνώριζαν την δύναμή του, γι’ αυτό και τον υπάκουαν.
Οι θεοί τον ακολουθούσαν ως βοηθοί του σε ό,τι έκανε. Παρακολουθούσε τα πάντα από τον Όλυμπο και μεταμορφωνόταν για να βρεθεί κοντά στους ανθρώπους. Ήταν σοφός, δίκαιος, ευεργέτης, φιλόξενος (Ξένιος Δίας), τιμωρός, αλλά και προστάτης. Ο όρκος ήταν κάτω από τη προστασία του.
Σύμβολα της εξουσίας του ήταν ο κεραυνός, το σκήπτρο που είχε ως τελείωμα τη μορφή του αετού, η αιγίδα (δηλαδή η ασπίδα του) και η αστραπή. Ιερό δέντρο ήταν η βελανιδιά και ιερό πουλί ο αετός. Τον απεικόνιζαν έχοντας δύο πιθάρια πλάι του, τα οποία συμβόλιζαν τα καλά και τα κακά που έστελνε στους ανθρώπους ή κρατώντας το σκήπτρο του από τη μια πλευρά και από την άλλη ρίχνοντας κεραυνούς. Άλλες φορές πάλι, απεικονιζόταν καθήμενος με μεγαλοπρέπεια στον χρυσό θρόνο του κρατώντας τον κεραυνό ή οδηγώντας το χρυσό του άρμα.
Σε πολλά μέρη είχαν ιερά του, ενώ το μαντείο της Δωδώνης ήταν αφιερωμένο σ’ εκείνον, το οποίο είχε ως ιερό δένδρο την βελανιδιά. Ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου ήταν το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, έργο 13 μέτρων ύψους, από τον γλύπτη Φειδία. Οι Ολυμπιακοί αγώνες καθιερώθηκαν προς τιμή του Δία.
Δίας και αστρονομία
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος δίκαια έχει και το όνομα του θεού των θεών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους υπόλοιπους πλανήτες, καθώς η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη της Γης και 2,5 φορές μεγαλύτερη όλων των πλανητών μαζί. Υποστηρίζεται ότι είναι ο τέταρτος σε σειρά λαμπρότερος πλανήτης (μετά τον Ήλιο, την Σελήνη και την Αφροδίτη) και έξι φορές πιο αμυδρός από την Αφροδίτη.
Η σύσταση του πλανήτη αποτελείται από 78% υδρογόνο, 20% ήλιο και το υπόλοιπο 2% μέταλλα. Η απόσταση του Δία από τον Ήλιο είναι 5,2 α.μ., ενώ από τη γη περίπου 591.000.000 χλμ. Η διάμετρός του είναι 142.000 χλμ. και η εκκεντρότητά του είναι 0,049. Μπορεί η ταχύτητα περιφοράς του να είναι μικρή, η ταχύτητα περιστροφής του ωστόσο είναι μεγάλη.
Για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται 11 γήινα έτη και 315 ημέρες, ενώ για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του 9 ώρες και 51 λεπτά, δηλαδή την μισή ώρα απΆ ό,τι χρειάζονται οι υπόλοιποι πλανήτες για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά τους.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο, κάτι που δεν υπάρχει στους υπόλοιπους πλανήτες, ενώ είναι 1.600 φορές ισχυρότερο από εκείνο της γης και έχει προσανατολισμό αντίθετο από τον δικό της.
Γύρω από την τροχιά του Δία έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη 63 δορυφόρων, οι πιο μεγάλοι από τους οποίους είναι η Ευρώπη, η Ηώ, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610 και φαίνονται με απλά κιάλια κατά τη διεύθυνση του ισημερινού του πλανήτη. Μάλιστα ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ είναι μεγαλύτεροι της Σελήνης. Η ανακάλυψη των δορυφόρων του Δία εδραίωσε το ηλιοκεντρικό σύστημα, το οποίο είχε διατυπώσει ο Αρίσταρχος και επανέφερε ο Κοπέρνικος.
Ο Δίας εμφανίζεται σε πολλές αποχρώσεις του πορτοκαλί και του καφέ. Σύννεφα λευκών, κίτρινων και ερυθρών αερίων συνέχεια κινούνται στην επιφάνειά του, σχηματίζοντας μία ζώνη. Υπάρχει επίσης μία μεγάλη ερυθρή κηλίδα στο νότιο μέρος του πλανήτη, η οποία είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας που υπάρχει εκεί για εκατοντάδες χρόνια ή μία νησίδα ατμοσφαιρικής ύλης μεταξύ υγρής και αεριώδους κατάστασης. Η θερμοκρασία του είναι -145 οC. Στον Δία, ένα άτομο βάρους 40 κιλών ζυγίζει 112 κιλά.
Δίας και αστρολογία
Ο Δίας παραμένει σε κάθε ζώδιο για περίπου έναν χρόνο (6 – 18 μήνες) και για να διανύσει τον ζωδιακό κύκλο χρειάζεται περίπου 12 έτη (συγκεκριμένα 11 έτη, 10 μήνες και 14 μέρες). Η επιστροφή του στην αρχική γενέθλια θέση του συνήθως προμηνύει ευχάριστα γεγονότα, γιατί άσχετα με τις όψεις που δημιουργεί (θετικές ή αρνητικές), ακόμα και μέσα από τα άσχημα γεγονότα το αποτέλεσμα θεωρείται μάλλον καλό. Η ανάδρομη πορεία του διαρκεί περίπου 4 μήνες. Όσο κινείται ανάδρομα τείνει να είναι πιο «περιοριστικός» σε αυτά που προσφέρει. Έχει μέση ημερήσια κίνηση 4’49΄΄.
Το σύμβολο του Δία αποτελείται από τον σταυρό της ύλης, πάνω στον οποίο είναι προσαρμοσμένο το σύμβολο της ψυχής, το οποίο δείχνει ότι οι εμπειρίες ωριμάζουν το πνεύμα και συντελούν στην εξέλιξή του. Συμβολίζει την ημισέληνο της ψυχής που ανυψώνεται κάθετα από τον δυτικό βραχίονα του σταυρού της ύλης. Όταν η ύλη και η ψυχή συνδυάζονται αρμονικά το καθένα μπορεί να εκπληρώσει το άλλο.
Ο Δίας είναι ο κυβερνήτης του Τοξότη και των Ιχθύων. Λειτουργεί αρκετά καλά (βρίσκεται σε έξαρση) στον Καρκίνο, καθώς συνδέεται άμεσα με την οικογένεια. Αντιθέτως, συγκρούεται με τους Διδύμους και τους Παρθένους (βρίσκεται σε εξορία) και χάνει σχεδόν τις ιδιότητές του στον Αιγόκερω (είναι σε πτώση). Είναι υγρός, γόνιμος, αρσενικός, θετικός.
Ο Δίας θεωρείται ο «Μεγάλος Ευεργέτης» του ωροσκοπίου, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρείται απόλυτο. Είναι πληθωρικός, προσφέρει άπλετα τη βοήθειά του, την προστασία και την αισιοδοξία του. Δηλώνει την εύνοια και την τύχη, το δάσκαλο που θα διδάξει και θα μας προωθήσει στη ζωή. Σχετίζεται με την ηθική, την ελπίδα, τη γνώση, την υπερηφάνεια, την γενναιοδωρία, την πολυτέλεια, την υλική ευμάρεια και τη δημιουργικότητα.
Επειδή όμως παράλληλα διακατέχεται από την υπερβολή και έχει την τάση να αναπτύσσει, ν’ αυξάνει και να διευρύνει οτιδήποτε είναι αυτό που ελέγχει, μπορεί να μας κάνει να ξεφύγουμε από τα όριά μας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, ειδικά αν η θέση του ή οι όψεις που δημιουργεί δεν είναι τόσο ευνοϊκές.
Ο Δίας συνδέεται με τον 9ο οίκο, πράγμα που σημαίνει ότι δηλώνει την αναζήτηση και την επέκταση της γνώσης από ιδεολογική και θρησκευτική πλευρά, μέσα από τα ταξίδια (γνωρίζοντας λαούς με διαφορετικά ήθη, έθιμα και συνήθειες) και τις σπουδές, γι’ αυτό άλλωστε και εκφράζει τις ευκαιρίες που δίνονται σε αυτούς τους τομείς.
Υποδεικνύει γενικότερα το φιλοσοφικό επίπεδο της σκέψης, την πνευματικότητα και τη συνειδητότητα, αλλά και τη δυνατότητα διεύρυνσής τους, ενώ η θέση του και οι γωνιακές του αποστάσεις εκφράζουν την ικανότητα που έχουμε ν’ αντιληφθούμε και να ενσωματωθούμε στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως σε πνευματικό επίπεδο.
Ο Δίας έχει άμεση σχέση με τα υψηλά ιδανικά και την διανοητική πορεία μας, με τρόπο ωστόσο διαφορετικό, περισσότερο ουσιαστικό και βαθύ σε σχέση με τις ιδιότητες του Ερμή. Συγκεκριμένα, ο Δίας δηλώνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσεγγίζουμε διανοητικά τις νέες καταστάσεις, το πόσο εύκολα φθάνουμε στην επιτυχία και ολοκληρώνουμε τους στόχους μας. Ως προς την οικοθεσία του, ο Δίας δείχνει τους τομείς της ζωής που δίνουμε ή πρέπει να δώσουμε έμφαση, συνεπώς και να τους βελτιώσουμε.
Τα άτομα με τον Δία καλά τοποθετημένο στον χάρτη τους φημίζονται για την καλή αίσθηση του χιούμορ, την γενναιοδωρία, την αφοσίωση, τον ανθρωπισμό, την εύνοια – καλοτυχία, αλλά και την αισιοδοξία τους. Είναι άτομα που αναζητούν την αληθινή πνευματικότητα, τη δημιουργία, την πρόοδο, που δεν φοβούνται να ρισκάρουν και χαίρονται πάντα να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.
Πολλές φορές τους βλέπουμε να πολεμούν περισσότερο για τα δικαιώματα των άλλων παρά για τα δικά τους. Σε αρνητική θέση ή όταν σχηματίζει μία όχι και τόσο ευνοϊκή όψη, ο Δίας μπορεί να φέρει πάχος, υπερβολή, μεγαλομανία, υλική ή σωματική σπατάλη. Τείνει προς την προκατάληψη, την αναβλητικότητα και την αλαζονεία. Ένας Δίας, για παράδειγμα, στον Υδροχόο θα χαρακτήριζε ένα άτομο με απελευθερωμένες ιδέες, ιδανικά που θα αγκαλιάζουν την ανθρωπότητα, τις μεγάλες ομάδες, που θα θέλει να προσφέρει σε πλατύ επίπεδο, θα είναι εφευρετικό και επιστημονικό στο πνεύμα.
Θα πρέπει όμως να προσέχει την υπερβολή στην ανεξαρτησία, γιατί μπορεί να φανεί αρκετά ψυχρό συναισθηματικά κι εκκεντρικό στη συμπεριφορά του. Ενδέχεται να αγαπά την πολιτική.
Ο Δίας δηλώνει επίσης τους θείους και τις θείες, τους ανθρώπους του νόμου, γενικότερα την άρχουσα τάξη (από ιδεολογική περισσότερο πλευρά κι όχι την αυστηρή που δηλώνεται από τον Κρόνο), καθώς επίσης τους ανθρώπους της θρησκείας, το ιερατείο. Ακόμη, οι διαφημίσεις και οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, τα σωματεία του αθλητισμού υπάγονται στην επιρροή του, καθώς επίσης το εμπόριο και οι συγκοινωνίες σε διεθνές επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της πορείας του στον ζωδιακό και στους οίκους, ο Δίας σχηματίζει μία φορά όψη συνόδου και αντίθεσης με τους γενέθλιους πλανήτες και δύο φορές όψη τριγώνου, τετραγώνου και μισού τετραγώνου, δημιουργώντας σχεδόν πάντα ένα ευνοϊκό κλίμα και εξοπλίζοντάς μας με θετική σκέψη και αισιοδοξία, φέρνοντας τύχη και ευοίωνα γεγονότα. Κατά την ανάδρομη κίνησή του, μπορεί να επαναλάβει κάποια από τις παραπάνω όψεις.
Η διέλευσή του πάνω σε κάποιον από τους γενέθλιους πλανήτες μας, είτε αυτό έχει να κάνει με τον σχηματισμό μίας συνόδου ή μιας από τις προαναφερθείσες όψεις, πυροδοτεί τα ζητήματα που αφορούν τον εκάστοτε γενέθλιο πλανήτη (σε συνδυασμό πάντα με τον οίκο), ενώ επίσης ενεργοποιούνται οι όψεις που σχετίζονται μ’ αυτόν, δίνοντας αρκετές ευκαιρίες και αίσια έκβαση στα συγκεκριμένα ζητήματα (ιδιαίτερα δε, αν οι όψεις αυτές κρίνονται ως θετικές). Βέβαια, αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι διελεύσεις του Δία μπορούν να ερμηνευτούν υπό το πρίσμα της ερμηνείας του συνόλου του γενέθλιου χάρτη.
Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες όχι και τόσο ευνοϊκές γενέθλιες όψεις, οι οποίες ενεργοποιούνται από τον διελαύνοντα Δία, τότε απλά θα πρέπει να επισημανθούν κάποια ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
Με λίγα λόγια, ο Δίας δεν προκαλεί καταστάσεις που έχουν τραγικό χαρακτήρα, ωστόσο μας ωθεί σε αρκετές μη ελεγχόμενες και υπερβολικές καταστάσεις και συμπεριφορές (υπερβολική αισιοδοξία, υπέρ το δέον γενναιοδωρία, σπατάλες, επιπολαιότητα σε οικονομικά ζητήματα, μία τάση προς την αυτοπροβολή κ.λπ.), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την απουσία τής, από την πλευρά μας, συναίσθησης των πράξεων και των συνεπειών τους. Στην αρνητική της, λοιπόν, έκφανση, μία διέλευση του Δία εκφράζει την αλόγιστη κατανάλωση του υλικού, αλλά και του συναισθηματικού μας δυναμικού.
Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι διελεύσεις του Δία, όταν δεν χαρακτηρίζονται από την υπερβολή που αναφέρθηκε παραπάνω, δίνουν μία θετική πνοή στο προσωπικό ωροσκόπιο ενός ατόμου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα, η οποία υπολείπεται εντάσεων και ακραίων στιγμών.
Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι βασικό χαρακτηριστικό των διελεύσεων του Δία είναι η εδραίωση της ισορροπίας και της ομαλότητας στις ζωές των ανθρώπων. Σε τέτοιες περιόδους, το άτομο βρίσκει ευκαιρία, προκειμένου να ασχοληθεί με τις ηθικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές του αναζητήσεις και να διευρύνει γενικότερα τον πνευματικό του ορίζοντα. Γι’ αυτό και παρατηρείται συχνά από τα άτομα, που βιώνουν μία διέλευση του Δία, να προσπαθούν είτε να ολοκληρώσουν, είτε να ξεκινήσουν κάποιο εγχείρημα που έχει να κάνει με σπουδές, επιμόρφωση και γενικότερα τη γνώση (ολοκλήρωση σπουδών, εισαγωγή σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή, σεμινάρια κ.λπ.).
Πέραν τούτου, και σε καθαρά υλικό επίπεδο, ο διελαύνων Δίας ωθεί προς την οικονομική επέκταση και σε οποιαδήποτε -τέτοιας φύσης- δραστηριότητα και κατεύθυνση. Σε τέτοιες περιόδους, παρατηρούνται κινήσεις, είτε αυτό έχει να κάνει με την έναρξη και την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων (αγορές, επενδύσεις κ.λπ.), είτε με ταξίδια που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους τομείς. Σε κάθε περίπτωση, η επιρροή σχετίζεται κυρίως με θέματα που άπτονται του υλικού και οικονομικού τομέα.