Εδώ και αμέτρητους αιώνες θεωρούσαμε δεδομένο ότι υπάρχει μία ζωντανή σχέση μεταξύ ουρανού και γης.
Τα μέταλλα θεωρούσαμε ότι είχαν μία έμφυτη συγγένεια με τους πλανήτες – γονείς τους και αντιπροσώπευαν την υλική έκφραση των κοσμικών ενεργειών. Αυτό το άρθρο προέρχεται από το βιβλίο του Nick Kollerstrom The Metal-Planet Relationship, μία εξαιρετικά σημαντική εργασία, που, μέσω της επιστημονικής ανάλυσης και της μεταφυσικής αντανάκλασης, συνδέει το πεδίο των λογικών επιστημών με την πεζότητα και την κοινοτυπία του με το πιο ποιοτικό πεδίο της ουσίας και της ύπαρξης.
Το βιβλίο ερευνά τις φυσικές αντιστοιχίες που υφίστανται μεταξύ των παραδοσιακών πλανητών και τις σχέσεις τους με τα μέταλλα και, το πιο σημαντικό, πώς το σύγχρονο πείραμα χρησιμεύει για να εδραιώσει τις σχέσεις αυτές.
Ερμής και Υδράργυρος
Ο υδράργυρος εμφανίζεται μερικές φορές υπό μορφή ρευστού μετάλλου, μερικές φορές υπό μορφή σκληρού εύθραυστου μετάλλου, άλλες φορές υπό μορφή διαβρωτικού διαφανούς άλατος που ονομάζεται χλωριούχος υδράργυρος, μερικές φορές υπό μορφή ενός ανούσιου, διαφανούς άσπρου μεταλλεύματος, που ονομάζεται dulcis Mercurius (=γλυκός υδράργυρος) ή σαν κόκκινη αδιαφανής πτητική ουσία μεταλλεύματος, που ονομάζεται κιννάβαρι (ορυκτό υδράργυρου) ή σαν ένα κόκκινο ή άσπρο ίζημα ή σαν ρευστό άλας, όπου στην απόσταξη μετατρέπεται σε ατμό και αναταράζεται μέσα σε κενό περιεχόμενο και λάμπει όπως η φωτιά. Και μετά από όλες αυτές τις αλλαγές επιστρέφει πάλι στην αρχική μορφή υδραργύρου.
Sir Isaac Newton (‘Optics’ 1717, Query 30)
“Ένα μυαλό γρήγορο σαν τον υδράργυρο” [‘A mind like quicksilver’] – πόσο ταιριαστή είναι αυτή η εικόνα με τις διανοητικές διαδικασίες! Δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι αστρολόγοι συνδέουν τον πλανήτη Ερμή με τη διανοητική ευστροφία: τα λαμπυρίζοντα σφαιρίδια αυτού του υγρού μετάλλου σχηματίζονται και μετασχηματίζονται τόσο γρήγορα, όσο και η σκέψη μας. Ο υδράργυρος είναι το στοιχείο που κάποιος βλέπει φυσιολογικά σε τρεις περιπτώσεις: ως λάμπα φθορίου στην οροφή μιας τάξης, ως υγρό μέσα στο θερμόμετρο και ως μείγμα για αλοιφή-λοσιόν δέρματος, δεδομένου ότι ο Ερμής ήταν ο θεός που θα μπορούσε να έρθει και να περάσει και από τις τρεις καταστάσεις.
Αλίμονο, η ταχύτατη νοημοσύνη του υδραργύρου μπορεί να καταλήξει σαν τον “τρελό με το καπέλο”, του οποίου το μυαλό είναι ιδιαίτερα ζωηρό και γρήγορο, που αναφέρεται στο αθάνατο πάρτι για τσάι της Alice. Αυτός ήταν ένας όρος στον οποίο οι καπελάδες ήταν επιρρεπείς κατά την Βικτοριανή εποχή, λόγω του ότι χρησιμοποιούσαν τον υδράργυρο για να δώσουν λάμψη στα ψηλά καπέλα.
Δεδομένου ότι ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος των Θεών, οι τόσο ευμετάβλητοι τύποι (τύποι του Ερμή) αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο για τους ανθρώπους. Επιπλέον ο υδράργυρος συγχωνεύεται (αναμειγνύεται): διαφορετικά μέταλλα μπορούν να συγκεντρωθούν με τη διάλυση τους στον υδράργυρο, είναι ένας διαλύτης για τα μέταλλα. Ο όρος “συγχωνεύω” χρησιμοποιείται επίσης στο εμπόριο: διαφορετικές εταιρίες συγχωνεύονται. Αυτό είναι μια διαδικασία του υδραργύρου, και ο Ερμής ήταν παραδοσιακά ο Θεός του εμπορίου.
Το χαρακτηριστικότερο χημικό γνώρισμα του υδραργύρου είναι ένωση (σχέση). Ενώνεται με τους πιο απροσδόκητους τρόπους. Η τάση να σχηματίσει σύνθετες ενώσεις είναι πολύ χαρακτηριστική στην περίπτωση του υδραργύρου. (2) Συνδυάζεται με τις ενώσεις αζώτου και άνθρακα, κατά τις οποίες τα μέταλλα κανονικά δεν θα έρθουν σε επαφή, καθώς επίσης σχηματίζονται και τα συνηθισμένα άλατα μετάλλων, και σχηματίζει περίπλοκες “οργανομεταλλικές” ενώσεις υδραργύρου, οι οποίες καταλύουν τη σύνθεση μιας σειράς φαρμακευτικών και άλλων οργανικών προϊόντων που παράγονται από τον άνθρωπο. Σχηματίζει εκρηκτικές ύλες (π.χ. ιωδιούχο υδράργυρο) που πυροδοτείται με ένα και μόνο άγγιγμα. Στη συγχώνευση άλλων μετάλλων μαζί, εκτελεί αυτήν την διασυνδεόμενη λειτουργία.
Η Ινδική λέξη για την αλχημεία ήταν “Rassayana” που σημαίνει “ο τρόπος του υδραργύρου”. Τα πιο πρόσφατα κείμενα αλχημείας στη Δύση χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., και τότε εμφανίζονται επίσης τα πρώτα κείμενα για τη λήψη του υδραργύρου από κιννάβαρι (ορυκτό υδράργυρου). Ο Ρωμαίος φυσιοδίφης Πλίνιος έδωσε μια τέτοια μέθοδο. Η θέρμανση κόκκινου κιννάβαρι (ορυκτό υδράργυρου) το αναγκάζει να λιώσει τα σφαιρίδια του λαμπυρίζοντος μετάλλου. Κατόπιν, θερμαίνοντας προσεκτικά τον υδράργυρο, παράγεται πάλι ένα κόκκινο μετάλλευμα (αν και αυτό είναι το οξείδιο και όχι πλέον το θείο-θειάφι).
Αυτή ήταν η κλασική μέθοδος με την οποία οι αλχημιστές εντυπωσίασαν τους πελάτες τους, και ήταν ο πρώτος σύνδεσμος για μια χημική αντίδραση. Η μεταβλητή φύση του υδραργύρου έμοιαζε να εκδηλώνει τα μυστήρια του θέματος. Ο Ερμής στην Αιγυπτιακή μορφή του ως “Τρισμέγιστος” ήταν ο προστάτης της αλχημείας, στην οποία ο υδράργυρος είχε κεντρικό ρόλο. Αλχημιστές που υπολόγισαν πως θα μπορούσαν να παράγουν χρυσό θα άρχιζαν εν πρώτοις συνήθως με τον υδράργυρο (που είναι, πιθανότατα, κοντά στο στοιχείο του χρυσού στον περιοδικό πίνακα).
Η τροχιά αυτής της γρήγορης κίνησης των πλανητών ήταν ένα αίνιγμα για έναν αιώνα. Η πλάνη της τροχιάς του Ερμή παρέμεινε ως “μετάπτωση” ή μετατόπιση με έναν τρόπο που χρειαζόταν αποσαφήνιση, και η θεωρία Newton δεν θα μπορούσε να δώσει εξήγηση. Ο Ερμής αντιστάθηκε σε αυτήν την υλιστική παγκόσμια ιδέα, και δόθηκε μόνο εξήγηση τον 20ό αιώνα από τη Θεωρία της Σχετικότητας. Επιπλέον, ο υδράργυρος αντιδρά στην στερεά κατάσταση. Είναι το μυστικό, το μυστήριο του υδράργυρου, ότι ένα μέταλλο τόσο τεράστιας πυκνότητας μπορεί ακόμα να παραμένει υγρό. Δεν είναι δύσκολο να δούμε γιατί οι αλχημιστές αναγνώρισαν-απόδωσαν στον υδράργυρο πολύ ειδική εσωτερική κινητικότητα και ζωτικότητα.
Τα αρχαία Ινδικά κείμενα αναφέρονται στα “Vimana” που ήταν υπέροχα ιπτάμενα αεροσκάφη (π.χ. στο Mahabarata). Αυτά τα κείμενα μας ενημερώνουν ότι τα αεροσκάφη τροφοδοτούνταν με υδράργυρο. Σαφώς, ο ταχύς υδράργυρος ήταν ακριβώς το υλικό για να μπορέσουν να πετάξουν αυτά τα αρχαία μυθικά αεροσκάφη! Η πιο κοινή καθημερινή χρήση του υδράργυρου παρατηρείται στη σταθερή κίνηση – το θερμόμετρο. Ο Ερμής ήταν παραδοσιακά ο Θεός της ιατρικής, και ο υδράργυρος έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην πρακτική της ιατρικής.
Ήταν για αιώνες η βασική θεραπεία για τη σύφιλη, και ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται ως αλοιφή για το δέρμα – καλομέλας (υποχλωριούχος υδράργυρος) – και αυτό το χημικό προϊόν εξάχνωσης χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό. Τα αμαλγάματα υδραργύρου χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική, και τα ευμετάβλητα βοηθήματα όπως οι συσκευές πίεσης θερμομέτρων και αίματος βοηθούν το γιατρό. Κατά συνέπεια οι διαφορετικές πτυχές της φύσης του Ερμή εκφράζονται και από το μέταλλο (υδράργυρος) και από τον πλανήτη ως πολυμήχανος, σύμφωνα με το Ερμητικό αξίωμα, “όπως πάνω, έτσι και κάτω”.
Ο υδράργυρος είναι πάντα σε κίνηση, και σήμερα εμφανίζεται στην κυκλοφορία: στις μπαταρίες, στα σφραγίσματα δοντιών, στις χρυσές διαδικασίες αμαλγαμάτωσης-συγχώνευσης, κ.λ.π., έτσι ώστε Ευρο- εμπειρογνώμονες έχουν πρόβλημα τι να κάνουν με αυτήν. Χιλιάδες τόνοι από αυτόν μπορεί να τοποθετηθούν προσεκτικά κάτω από ένα ή δύο εκ των ορυχείων από όπου λήφθηκε! Καθώς ο υδράργυρος αφαιρείται από την -μεγάλης κλίμακας- χρήση, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι άλλες περίπλοκες ιδιότητες αυτού του μυστήριου και αόριστου στοιχείου θα εμφανιστούν εν ευθέτω χρόνω.
Σημειώσεις και Παραπομπές:
- J.R.Partington, A Textbook of Inorganic Chemistry 1960 σελ.795.
Ο Nick Kollerstrom είναι πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει εργαστεί ως καθηγητής Φυσικής. Η αστρολογική κοινότητα τον έχει αναγνωρίσει για τις πρωτοποριακές μελέτες του, οι οποίες αξιοποιούν το επιστημονικό υπόβαθρό του σε ενδιαφέροντες τομείς έρευνας σχετικά με τους πλανήτες, τα φυτά και τα μέταλλα. Εδώ και 30 χρόνια, ασχολείται ενεργά με τη μελέτη της σχέσης πλανητών-μετάλλων, καθώς και με άλλα Ερμητικής φύσης θέματα, ενώ κάνει και σχετικές ανακοινώσεις από το 1975. Η εργασία του στην ιατρική έρευνα οδήγησε στο βιβλίο του Lead on the Brain – a plain guide to Britain’s No 1 pollutant. Η έρευνά του για τις σεληνιακές επιρροές στα φυτά οδήγησε στην έκδοση του οδηγού κηπουρικής Planting by the Moon και των δημοφιλών ετήσιων εκδόσεωνGardening and Planting by the Moon. Το πρόσφατο βιβλίο του Crop Circles: The Hidden Form (εκδόσεις Wessex books), προσφέρει έναν νέο τρόπο κατανόησης του μυστηρίου των κύκλων συγκομιδής, μέσω της γεωμετρίας των μορφών που αποκαλύπτονται στις συγκομιδές.
Πρωτότυπος τίτλος: Planets and Metals: The Traditional Association of Mercury and Quicksilver
Πηγή: Skyscript: Planets and Metals – Mercury and Quicksilver
(κατόπιν έγγραφης άδειας του συγγραφέα).