Αργοί πλανήτες και παγκόσμιες συνωμοσίες. Όταν μιλάμε για συμπεριφορές που αφορούν το σύνολο των προηγμένων χωρών του πλανήτη, τότε μιλάμε για μακρόπνοες αλλαγές του συλλογικού ασυνείδητου.
Δηλαδή μιλάμε για αλλαγές που μόνο ο Πλούτωνας μπορεί να επιφέρει με έναν αθόρυβο και ταυτόχρονα διαβρωτικό τρόπο. Παρακολουθώντας το κύμα να χτυπά στον βράχο, δεν θα δούμε ποτέ τον βράχο να αλλάζει σχήμα. Ίσως ούτε και τα παιδιά μας, αλλά τα εγγόνια μας υπάρχει περίπτωση να δουν την άκρη ενός νησιού, που για χρόνια αγνοείτο η ύπαρξή του, να ξεπροβάλει πίσω από τον τεράστιο βράχο.
Αλλαγές ριζικές…
Κάπως έτσι είναι η επίδραση του Πλούτωνα στο συλλογικό ασυνείδητο, καθώς διέρχεται τον ζωδιακό κύκλο, ολοκληρώνοντας με κάθε τρόπο να καταργήσει το φόβο του θανάτου του γνώριμου παρόντος χάριν ενός άγνωστου αλλά βιωσιμότερου μέλλοντος. Ο θάνατος προκαλεί φόβο, αλλά είναι αναγκαίος για την επιβίωση του είδους σε βάθος χρόνου. Αυτό μεταφορικά ισχύει και για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις κοινωνικές δομές, τις πολιτικές και θρησκευτικές αξίες… Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης που με την βαθιά του επίδραση παίζει ακόμα και με τα αρχέτυπά μας.
Το πέρασμά του από τον Ζυγό και τον 7ο (τομέα των σχέσεων) μας έφερε αντιμέτωπους με καινούργια μοντέλα σχέσεων (ανύπαντρες μητέρες). Θυμηθείτε το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» στις αρχές τις δεκαετίας του 70’ και την μέχρι τότε ανήκουστη αντιστροφή των ρόλων: Ένας πατέρας να φροντίζει για το παιδί, ενώ η μητέρα ακολουθεί την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική της ζωή. Μία μητέρα που «εγκαταλείπει» το παιδί της, είναι τεράστιο πλήγμα για τις ανθρώπινες αρχετυπικές καταγραφές. Καταβαραθρώνει το κορυφαίο αρχετυπικό μοντέλο της μάνας.
Τώρα ο Πλούτωνας είναι στον Αιγόκερω (στον 10ο των κυβερνήσεων) και «αρχηγού απόντος»… Ποιος ασχολείται πια με τις ανύπαντρες μητέρες… Το μητρικό φίλτρο των μπαμπάδων… Τα διαζύγια και την αρμονία των ρόλων μέσα στις σχέσεις νομικής υπόστασης; Τώρα οι τριγμοί του αρχέτυπου της μάνας φαντάζουν μακρινοί και φαίνεται πως η αρχετυπική μας ευθιξία, μετά το πέρασμα του Πλούτωνα από το Σκορπιό και τον τομέα του σεξ, απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ελαστικότητα, ώστε να σηκώσει στο σπαθί της την μύγα του αρσενικού με στήθος, τακούνια και ξανθιές μπούκλες.
Ο πλανήτης, σαν να γελάει μαζί μας, κουβαλάει πάντα το στίγμα του Σκορπιού και του 8ου οίκου. Ακόμα και στο πέρασμα του Πλούτωνα από τον 9ο του Τοξότη (νόμος θρησκεία ξένοι κ.ά), μαζί με μια μεγάλη ποικιλία αλλαγών, κατάφερε ένα τεράστιο και ανεπανόρθωτο πλήγμα απομυθοποίησης της αγνής και αψεγάδιαστης προσωπικότητας που υποτίθεται ότι πρέπει να έχει ο άρχων της εκκλησίας και του νόμου. Σκάνδαλα οικονομικού και σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές ιερά σύμβολα της ηθικής μας ζωής (Δίας). Απομυθοποίηση της κοσμοθεωρίας μας. Μια δυσοσμία που ξεκινά από το Βατοπέδιο και διατηρεί την αμείωτη έντασή της μέχρι την συγκάλυψη της παιδικής πορνείας στο Βατικανό. Να μην ξεχνάμε τα πλάνα που ταξίδεψαν αναμεταδίδοντας σε όλο τον κόσμο, το σουρομάδημα στους Άγιους τόπους. Μαζικές μεταναστεύσεις λαών…
Ας μην επεκταθούμε για το τι μπορεί να συμβεί με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω, μια και φαίνεται πως έχεις καλύτερη εικόνα σε βάθος χρόνου, παίρνοντας αποστάσεις από το σουρεάλ. Άλλωστε, σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να πούμε ότι ο Πλούτωνας δεν παίζει μπάλα μόνος του στο παιχνίδι των συλλογικών αλλαγών. Αν φύγουμε από την έννοια του συλλογικού ασυνείδητου ή μιας συλλογικής αίσθησης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, αυτό που καθορίζει τον πολιτισμένο άνθρωπο είναι η πρόοδος της τεχνολογίας (Υδροχόος / 11ος), άρα η θέση του Ουρανού. Όσο μεγαλύτερα άλματα κάνει η τεχνολογία, τόσο πιο πολιτισμένος φαντάζει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα στις επίκτητες ανέσεις του. Και όσο οι επίκτητες ανέσεις του τον καθιστούν μορφωμένο και κατευθυνόμενα ενημερωμένο, η απομυθοποίηση κάθε θεμελιώδους αρχής, έννοιας και αξίας, κλονίζει ακόμα μια αρχετυπική ανάγκη του ανθρώπου: την πίστη σε κάτι (Ποσειδώνας). Το μόνο αγχολυτικό για τον φόβο του θανάτου (Πλούτωνας).
Το φαινόμενο του εκφυλισμένου αρσενικού και θηλυκού ρόλου, είναι το σύμπτωμα ενός γενικότερου εκφυλισμού της συνολικής ζωής του ανθρώπινου είδους. Στις αρχές ακόμα του προηγούμενου αιώνα, ο Σ. Φρόιντ έδωσε σε μία του μελέτη τον τίτλο «Ο πολιτισμός, πηγή δυστυχίας» -και να φανταστεί κανείς ότι ο Φρόιντ πέθανε μόλις στην δεκαετία του 40’!
Ο «πολιτισμένος» άνθρωπος είναι υποχρεωμένος σε έναν τρόπο ζωής που δεν του επιτρέπει να ασκεί το σώμα του (ατροφικός Άρης). Η αποξένωση και η επιφυλακτικότητα, η έλλειψη χρόνου αν θέλετε, δεν δίνουν τον χώρο και τον χρόνο στην Αφροδίτη να λειτουργήσει και να μάθει την αρμονία των σχέσεων και των κοινωνικών επαφών από τα εφηβικά κιόλας χρόνια. Μπροστά σε μια ηλεκτρονική μανία η Αφροδίτη αποδυναμώνεται στους οίκους διακυβέρνησής της (2ος / Ταύρος και 7ος / Ζυγός). Διακυβέρνηση της υλικής υπόστασης της επαφής, της όσφρησης και της αφής του 2ου στον Ταύρο και της έννοιας του «αρμονικά μαζί» στον 7ο Ζυγό. Ακύρωση των βασικών εννοιών του 2ου και του 7ου επιφέρει η ηλεκτρονική κοινωνικοποίηση, καθώς η «ατροφική» Αφροδίτη παράγει τα ακριβώς αντίθετα, χωρίς την υλική υπόσταση (12ος) -ανεξάρτητα (11ος). Βέβαια στον 12ο η Αφροδίτη λογικά έχει την έξαρσή της, αλλά κάτω από το πρίσμα που την εξετάζουμε, είναι σαν την ανίχνευση ενός απελπισμένου έρωτα για τον οποίο θα αναζητούσαμε τα ίχνη του (12ος).
…αλλαγές επαναστατικές και …ιερές!
Αν όμως κοιτάξουμε καλύτερα το θέμα, θα δούμε ότι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα πρωταγωνιστούν δύο πλανήτες: Ο Ουρανός (διαδίκτυα, ηλεκτρονική επικοινωνία, ηλεκτρονικές ομάδες, facebook, δορυφορική τηλεπικοινωνία κ.ά) και ο Ποσειδώνας των Ιχθύων (ανέκφραστες επιθυμίες, μη υλική υπόσταση, απομόνωση, ουτοπία, ψευδαίσθηση κ.ά).
Ο Ουρανός που κυβερνά τον Υδροχόο και τον 11ο οίκο (των φίλων, ομάδων, ομίλων, ομοϊδεατών κ.ά) κοιτάξτε τι έφερε. Σκεφτείτε φράσεις όπως: «έχω 350 φίλους στο facebook» ή «με έκανε φίλο στο facebook». Πριν την διέλευση του Ουρανού από τον Υδροχόο, και να μας το έλεγαν δεν θα το πιστεύαμε. Αλλά, για να στηθεί ένα δίκτυο εικονικών φίλων και να μπει τόσο ενεργά στις ζωές μας, χρειάστηκε πολύς Ποσειδώνας στον 11ο του Υδροχόου. Το γιατί δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται και δεν νομίζω πως αν κάτι συμβεί στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, είναι οι 350 φίλοι του από το facebook εκείνοι που θα σταθούν δίπλα του… Δεν είναι τυχαίο που μέχρι τώρα, είχαμε διελεύσεις αμοιβαίας υποδοχής. Ο Ποσειδώνας στον Υδροχόο και ο Ουρανός στους Ιχθύες.
Ο Ποσειδώνας, κυβερνάει τις μάζες και η χρήση του ήταν πάντα ένας τρόπος της εξουσίας να ελέγχει τις μάζες. Σχετίζεται άμεσα με την πίστη και δεν είναι τυχαίο που ο Κ. Μαρξ είπε ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Μην ξεχνάμε ότι ο Ποσειδώνας κυβερνάει και κάθε είδους εθιστικές ουσίες, αλλά και «πιστεύω». Στα χρόνια αυτής της αμοιβαίας υποδοχής διέλευσης, είδαμε την γέννηση του ιερού πολέμου, τζιχάντ, που αποτέλεσε την απαρχή της «σταυροφορίας» κατά της τρομοκρατίας και πυροδότησε έναν πόλεμο που μόνο ιερός δεν ήταν. Θέματα Ποσειδώνα λοιπόν, όπως η πίστη, πέρασαν σε πρώτο πλάνο για να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινά συμφέροντα της εξουσίας. Για να αλλάξουν την κοινωνικοπολιτική εικόνα του πλανήτη, δεν χρειάστηκαν περισσότερα από δύο αεροπλάνα (Ουρανός) και η ψευδαίσθηση ενός ιερού σκοπού (Ποσειδώνας).
Στο βαθμό λοιπόν που η πολιτική της χειραγώγησης των λαών ανέκαθεν χρησιμοποιούσε θέματα πίστης – θρησκείας (Ποσειδώνας) ώστε να ελέγχει συνειδήσεις, τις τελευταίες δεκαετίες που η θρησκευτική πίστη του δυτικού κόσμου δεν είναι θέμα πρώτης ζήτησης, η πλευρά του Ποσειδώνα βρήκε την έκφρασή της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Σκεφτείτε κάτι πολύ απλό. Παρ’ όλη την περιθωριοποίηση των μαύρων της Αμερικής, εδώ και πολλά χρόνια κινηματογραφικές ταινίες π.χ. «Deep impact») και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές (π.χ. «24») είχαν μαύρο πρόεδρο των Η.Π.Α. Μετά από λίγο καιρό, εντελώς τυχαία, αποκτήσαμε έγχρωμο πλανητάρχη. Δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό, αλλά ο τρόπος που προετοιμάζεται η μάζα να δεχτεί το επόμενο βήμα, προειδοποιεί για κατάφωρη χειραγώγηση του θυμικού μας και των υποσυνείδητων μηνυμάτων που δεχόμαστε.
Τι άλλο έκανε ο Ποσειδώνας στον 11ο οίκο της τεχνολογίας; Ο κυβερνήτης του 11ου, ο Ουρανός, είναι η ανώτερη οκτάβα του Ερμή και σίγουρα βάζει το χέρι του σε θέματα επικοινωνίας. Είπαμε ήδη για το πέρασμά του από τον Υδροχόο και την καθοριστική επανάσταση στην επικοινωνία, που άλλαξε τα δεδομένα της παγκόσμιας ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού. Η επικοινωνία μας είναι ακαριαία (Ουρανός) και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Οι διαδικτυακές συντροφιές (11ος) μπορούν να περιλαμβάνουν μέλη από όλο τον κόσμο (πρόσφατο ταυτόχρονο πέρασμα Πλούτωνα από Τοξότη και 9ο των μακρινών χωρών – εξωτερικό). Όμως η παρουσία του Ποσειδώνα στον τομέα της -εκτός των άλλων- διαδικτυακής επικοινωνίας (11ος) έφερε και άλλη, καθοριστικά αρνητική πλευρά. Το φαινόμενο της χρησιμοποίησης του διαδικτύου από τον σύγχρονο άνθρωπο σαν τρόπο φυγής από την πραγματικότητα (Ποσειδώνας). Η εγκατάσταση προγραμμάτων για την οποία δεν έχεις παρά να πατήσεις μία σειρά από κλικ στην αποδοχή άκριτων όρων.
Το 99% των χρηστών δεν γνωρίζουν καν τους όρους που αποδέχονται. Γνωρίζουν μόνο ότι αν δεν τους αποδεχτούν, δεν θα έχουν το πρόγραμμα που είναι βασική προϋπόθεση για να είναι μέσα στα πράγματα και να διατηρούν την ποιότητα επικοινωνίας με τους διαδικτυακούς τους φίλους (Υδροχόος 11ος). Το άκριτο «ναι», «αποδέχομαι» κτλ, είναι κάτι που περνά σαν υποσυνείδητο μήνυμα στην νέα γενιά. Και αυτό κορυφώνεται όταν οι ερωτήσεις είναι σχεδόν αστείες «είστε σίγουρος ότι είστε σίγουρος;». Ναι, όλοι είναι σίγουροι ότι θέλουν ένα πρόγραμμα που χωρίς αυτό δεν γίνεται και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον κόσμο του μονοπωλίου.
Σε ψηφίζω με δισεκατομμύρια κλικ στον πλανήτη!
Ένα άλλο θέμα στην επικοινωνία είναι ο εκφυλισμός της γλώσσας. Αν παρακολουθήσετε διαδικτυακές συζητήσεις εφήβων, μπορεί να νομίζετε ότι μιλούν άλλη γλώσσα, από τα ακρωνύμια και τις συντομεύσεις που χρησιμοποιούν. Με βάζει σε σκέψεις αυτό που ο Όργουελ διατύπωσε πριν καν την ύπαρξη όλων αυτών. Αυτό που είπε ήταν ότι σε 50 χρόνια από τώρα, δεν θα υπάρχουν επαναστάσεις, γιατί από τα ακρωνύμια και τις συντομεύσεις δεν θα υπάρχουν οι λέξεις για να τις εκφράσουν.
Το παγκόσμιο ρολόι
Όχι, δεν θα πέσω στην παγίδα των δυσκίνητων αντιλήψεων ότι το μέλλον εκφυλίζει το ανθρώπινο είδος και την όμορφη ή ρομαντική πλευρά της ζωής. Το μέλλον ανήκει στην εξέλιξη. Βασίζεται στον θάνατο του παλιού (Πλούτωνας) και κάθε θάνατος, ακόμα και ο συμβολικός, δεν στερείται πόνου ή κόστους. Αν υποθέσουμε ότι το πλανητικό σκηνικό είναι ένα ακριβές ρολόι, τότε η συνισταμένη των εξωκρόνιων πλανητών (Ουρανού, Ποσειδώνα, Πλούτωνα) δείχνουν την ώρα, ενώ ο Κρόνος τα λεπτά και ο Δίας τα δευτερόλεπτα των γεγονότων που μας οδηγούν στην παγκόσμια εξέλιξη.
Σήμερα, η συνισταμένη της ώρας δείχνει έναν Πλούτωνα στον τομέα της εξουσίας (Αιγόκερως 10ος)… Έναν Ουρανό σε εκρηκτική θέση (Κριός 1ος) και έναν Ποσειδώνα έτοιμο για την κυριαρχία του (Ιχθύες 12ος). Τα λεπτά δείχνουν έναν Κρόνο έξαρσης στον τομέα των σχέσεων, των ανοιχτών εχθρών… της δικαιοσύνης… Τα δευτερόλεπτα του Δία μετρούν την πυροδότηση, συμπλέοντας με αυτό που ο Ουρανός πρεσβεύει από την θέση στην οποία βρίσκεται, ό,τι κι αν φαντάζεστε, ό,τι μπορεί να είναι αυτό!
Εγώ απλώς θα αναφέρω ότι ο Ουρανός στην θέση του Κριού έχει δώσει την γέννηση τυραννικών αρχηγών και όλοι είδαμε τις απονενοημένες δηλώσεις του γιου του Καντάφι. Την επανάσταση και την αγανάκτηση. Την δίψα για δικαιοσύνη, αλλά και τα οδοφράγματα του αποφασισμένου λαού στην Αίγυπτο.
Ρισκάροντας μια πρόβλεψη, θα πω ότι ο δυτικός κόσμος (εννοώντας πάντα τον λαό) θα στηρίξει κάθε επανάσταση, εκφράζοντας την στήριξη αυτή με όλους τους τρόπους του Ποσειδώνα στους Ιχθύες (ειρηνικά, απεργίες πείνας, καθιστικές διαμαρτυρίες, προσωπικότητες ταγμένες υπέρ του παγκόσμιου καλού… Αγαπητές μορφές που θα επηρεάσουν ανθρωποκεντρικές αλλαγές…). Μην ξεχνάμε πως κάθε πλανητική επιρροή έχει και την αρνητική της έκφανση, οπότε η ίδια θέση μπορεί να φέρει φανατικούς οπαδούς, αλόγιστη χρήση ουσιών, μαζική πλάνη, τέλεια οργάνωση δόλιων ενεργειών…
Όμως η ίδια η επανάσταση θα ξεκινήσει από όλο τον υπόλοιπο κόσμο και όχι από την δύση. Οι επαναστάσεις γίνονται για το ψωμί και όχι για το παντεσπάνι. Στον δυτικό κόσμο, δεν είναι το ψωμί που λείπει. Η πολιτισμική μας ευθιξία θα μας οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες που μπορεί να τις επισκιάσουν αιματηρά επεισόδια. Όμως ο υπόλοιπος κόσμος, εκείνος που δεν ήταν εκτεθειμένος όλα αυτά τα χρόνια στην Ποσειδώνια διαμόρφωση ενός επίκτητου θυμικού, διατηρεί εκφράσεις δίκαιης αγανάκτησης που ταιριάζουν περισσότερο στον Άρη. Ο όγκος πληροφοριών που φτάνει στο μυαλό αυτών των ανθρώπων είναι δυσανάλογα μικρότερος από τις προσλαμβάνουσες ενός δυτικού.
Τα ήθη… τα έθιμα… ο τρόπος ζωής… Οι λιγότερο ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις που δεν δίνουν στην ανθρώπινη ζωή την πρέπουσα αξία, θα κάνουν τις μάζες πιο ευάλωτες στην αιματηρή και εκρηκτική σύμπραξη του Ουρανού με τον κυβερνήτη του Κριού (Άρη). Οι βομβιστικές επιθέσεις με αρκετά θύματα είναι το επόμενο βήμα, και από αυτό δεν θα εξαιρεθεί ο δυτικός κόσμος που κινεί τα νήματα. Αυτός θα είναι και ο μοχλός ενεργοποίησης του απλού δυτικού λαού για να ασκήσει πίεση στην εξουσία (Αιγόκερως 10ος) που ζει τον Πλούτωνά της. Όψη που ευνοείται από την θέση εξαγώνου Ποσειδώνα-Πλούτωνα.
έχει σημάνει επανάσταση στο παρά πέντε.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι, αν όχι αισιόδοξοι, για το ακριβώς!