5 2 votes
Article Rating

Αναμφισβήτητα η ανακάλυψη του Χείρωνα δημιούργησε πολλά ερωτηματικά τόσο στον χώρο της αστρονομίας, όσο και της αστρολογίας. Η περίεργη τροχιά του έγινε αιτία διαφωνιών για το αν είναι πλανήτης, πλανητοειδής, αστεροειδής ή κομήτης…

Ο κένταυρος Χείρωνας στην μυθολογία κουβαλώντας τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας ξεπέρασε τον προσωπικό του πόνο και χρησιμοποίησε τα μαθήματα που έμαθε για να βοηθήσει και να θεραπεύσει άλλους, ενώ η ανακάλυψή του το 1997 συνέπεσε με το ενδιαφέρον στις νέες ολιστικές θεραπείες. Γι’ αυτό το λόγο συνδέθηκε με τις εναλλακτικές θεραπείες και πολλοί υιοθετούν την άποψη ότι είναι ο νέος κυβερνήτης της Παρθένου.

Ο Χείρωνας γεννήθηκε από την ένωση του Κρόνου με την Ωκεανίδα Νύμφη Φιλύρα. Ο Κρόνος ερωτεύτηκε την Φιλύρα, αλλά ήταν παντρεμένος με την Ρέα. Για να μην τον ανακαλύψει η Ρέα, ο Κρόνος και η Φιλύρα μεταμορφώθηκαν σε άλογα. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ο ο Κένταυρος Χείρωνας, ένα παιδί που ήταν μισός άνθρωπος και μισό άλογο. Η Φιλύρα ένιωσε μεγάλη αποστροφή για το παιδί της και παρακάλεσε απεγνωσμένα τους θεούς να κάνουν κάτι. Οι θεοί την μετέτρεψαν στο δέντρο φιλύρα. Ο Χείρων μεγάλωσε μόνος του, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε και ο πατέρας του ήταν απών. Κάποια εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι ο Απόλλωνας (θεός της μουσικής, της προφητείας, της ποίησης και της θεραπείας) έγινε θετός πατέρας του Χείρωνα και τον δίδαξε.

Έτσι ο Χείρωνας έμαθε αστρολογία, φαρμακευτική, πολεμικές τέχνες και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε βότανα για την θεραπεία των ασθενειών και των τραυμάτων. Οι Ολύμπιοι τον θαύμαζαν για την σοφία του. Με τον καιρό, οι γονείς έστελναν τους γιους τους στον Χείρωνα για να τους διδάξει και να τους εκπαιδεύσει. Ο Χείρωνας ήταν ο προγυμναστής και ο θετός πατέρας πολλών μεγάλων ηρώων, μεταξύ των οποίων ο Ιάσονας, ο Αχιλλέας, ο Ηρακλής και ο Ασκληπιός.

Κάποτε ο Χείρωνας ξεπέρασε την ζωώδη φύση του και διέσωσε μια γυναίκα που είχε πρόβλημα. Ο Δίας θύμωσε για την καλή πράξη του Χείρωνα και του έριξε ένα δηλητηριώδες βέλος ή – κατά άλλη εκδοχή – ένα αστροπελέκι. Αυτό είναι το παράδοξο της ιστορίας. Όντας αθάνατος, ήταν χτυπημένος θανάσιμα. Αφού δεν μπορούσε να γιατρευτεί, ήταν υποχρεωμένος να ζει για πάντα υποφέροντας. Ο Χείρωνας βρήκε τρόπο να θεραπευτεί ανταλλάσσοντας την αθανασία του με τον Προμηθέα. Πράγματι μετά από 9 μέρες ο Χείρωνας πέθανε και ο Δίας τον τοποθέτησε στον αστερισμό των Κενταύρων.

Ο Χείρωνας ανακαλύφθηκε την 1η Νοεμβρίου 1977. Στην αρχή οι αστρονόμοι δεν ήξεραν αν πρόκειται για πλανήτη, πλανητοειδή, αστεροειδή, ή κομήτη. Μελετώντας την τροχιά του διαπίστωσαν ότι είναι ανορθόδοξος, απρόβλεπτος, περιπλανώμενος… Προβληματίστηκαν ιδιαίτερα με τον ελλειπτικό του κύκλο, αφού περνάει σε λιγότερο από δυο χρόνια από την Παρθένο και από τον Ζυγό, αλλά σε περισσότερο από οχτώ χρόνια από τους Ιχθείς και από τον Κριό. Χρειάζεται συνολικά 49 με 51 χρόνια για να διανύσει όλο τον ζωδιακό. Παρόμοιους προβληματισμούς αντιμετώπισαν και οι αστρολόγοι αφού δεν υπήρχε καμία βιβλιογραφία για τον Χείρωνα, και δεν ήξεραν ούτε καν τι κυβερνάει.

Αφού στην παραδοσιακή αστρολογία ο Ερμής κυβερνά την Παρθένο και τους Διδύμους και η Αφροδίτη τον Ταύρο και τον Ζυγό, θα έπρεπε ο Χείρωνας να είναι είτε ο νέος κυβερνήτης της Παρθένου, είτε ο νέος κυβερνήτης του Ζυγού. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι κυβερνάει τον Τοξότη, λόγω του ότι στην μυθολογία ο Χείρωνας ήταν κένταυρος και δάσκαλος. Υπάρχει και μια μερίδα αστρολόγων που υποστηρίζουν ότι ο Χείρωνας δεν κυβερνά κανένα ζώδιο αφού δεν είναι πλανήτης, αλλά κομήτης.

Αφού ο Χείρωνας βρίσκεται στην τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού, συνδέει το συντηρητικό – παραδοσιακό (Κρόνος) με το καινούργιο – πρωτοποριακό (Ουρανός).

Η ανακάλυψή του συνδέθηκε με την είσοδο στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών που αργότερα έγιναν απαραίτητοι σε κάθε δουλειά, με την εμφάνιση πιο συντηρητικών κυβερνήσεων, με την μεγαλύτερη συναίσθηση για το περιβάλλον. Όλα αυτά, μαζί με τις ραγδαίες εξελίξεις στις νέες θεραπευτικές μεθόδους (ολιστική θεραπεία, βελονισμός, χειροπρακτική) και σε συνδυασμό με την ιστορία του Χείρωνα στην μυθολογία συγκλίνουν στο ότι ο Χείρωνας είναι κυβερνήτης της Παρθένου. Στην συνέχεια οι προσεκτικές παρατηρήσεις των αστρολόγων και η λεπτομερής έρευνα οδήγησαν στην γνώση της λειτουργίας του στον γενέθλιο χάρτη. 

Εκεί που βρίσκεται ο Χείρωνας είναι ο τομέας που νιώθουμε διαφορετικοί, απομονωμένοι και ανίκανοι να μοιραστούμε τον αληθινό εαυτό μας με τους άλλους. Υπάρχει κάποια αίσθηση αποξένωσης που μεταφέρουμε από την παιδική μας ηλικία, ή και ένα τραύμα. Η εμπειρία του Χείρωνα είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία εξελισσόμαστε.

Μέσα από τις διελεύσεις του Χείρωνα αντιμετωπίζουμε εμπειρίες που σκαλίζουν παλιές πληγές του παρελθόντος. Κάθε φορά δίνουμε άλλη μια ευκαιρία να τις ξεπεράσουμε, να απελευθερωθούμε από αυτές όλο και περισσότερο. Σιγά σιγά μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα, να δεχόμαστε και να μετατρέπουμε τον πόνο, να τον χρησιμοποιούμε με δημιουργικούς τρόπους, για να ωφελήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτή είναι η μεταμορφωτική εμπειρία του πόνου και το δώρο του Χείρωνα, του αποκαλούμενου «δάσκαλου και θεραπευτή».

 

Χείρων στους Ιχθείς

Στις 20 Απριλίου ο Χείρωνας θα περάσει για λίγο στο ζώδιο των Ιχθύων όπου θα παραμείνει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα περάσει στον Υδροχόο, ώσπου να μπει οριστικά στους Ιχθείς στις 8/2/2011 όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 17/4/2018.

Από τη νέα του θέση ο Χείρωνας θα προκαλέσει κοινωνικές και παγκόσμιες αλλαγές που σχετίζονται με το ζώδιο των Ιχθύων. Ωστόσο ο Χείρωνας βρίσκεται σε αδυναμία στο συγκεκριμένο ζώδιο και δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά. Καθώς μάλιστα ο Χείρωνας έχει μια πολύ ιδιαίτερη και πολύπλοκη μορφή, είναι αρκετά δύσκολη η κατανόησή του. Το ζητούμενο του Χείρωνα είναι η βαθιά κατανόηση των κακώς κειμένων στην κοινωνία και η θεραπεία τους μέσα από ατομική ή και συλλογική αναδιάρθρωση.

Ωστόσο η συνειδητοποίηση δεν είναι πάντα εύκολη και ίσως αντιμετωπίσουμε πολλά ακόμα μέχρι να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται μια αναθεώρηση των πραγμάτων. Ο Χείρωνας από τους Ιχθείς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιδημίες και λοιμώξεις που είναι πιθανό να δημιουργηθούν ακόμα και από «ανθρώπινο χέρι» προκειμένου να υπάρξει οικονομικό όφελος. Η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και οι φυσικές καταστροφές είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν επίσης τα επόμενα χρόνια.

Η μετανάστευση θα αυξηθεί σημαντικά, είτε ως συνέπεια της καταστροφής μεγάλου μέρους της γης, είτε ως συνέπεια της ανεργίας. Ο Δίας στους Ιχθείς έφερε βοήθεια από άλλες χώρες στους σεισμοπαθείς, ωστόσο σύντομα οι περισσότεροι θα τους γυρίσουν την πλάτη. 

Οι Ιχθείς είναι ένα ζώδιο που συνδέεται με παρασκηνιακές ενέργειες και πράγματι θα υπάρξουν πολλές τέτοιες τα επόμενα χρόνια, που θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο με το πέρασμα και του Ποσειδώνα σ’ αυτό το ζώδιο. Οι άνθρωποι θα στραφούν σε δασκάλους, θεραπευτές, νέες ιατρικές μεθόδους, αλλά μέσα σ’ αυτούς θα υπάρξουν πολλοί απατεώνες και ψευδοπροφήτες. Οι θρησκευτικές διενέξεις θα ενταθούν, ενώ θα δημιουργηθούν πολλές νέες μυστικές οργανώσεις είτε παραθρησκευτικές είτε τρομοκρατικές. Τέλος, μια πολύ άσχημη προοπτική, που καλό θα ήταν να μην γίνει γεγονός, είναι η κλωνοποίηση από άνθρωπο σε ζώο ή αντίστροφα.

 

Γενιά 1962 – 1968

Πρόκειται για μια γενιά που στο ωροσκόπιό της έχει τον Ουρανό και τον Πλούτωνα στο ζώδιο της Παρθένου και τον Χείρωνα στους Ιχθείς. Είναι μια γενιά που χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ελευθερίας, που έπιασε πρώτη τον υπολογιστή στα χέρια της και που έβαλε τα θεμέλια μιας νέας εποχής.

Και είναι αυτή η γενιά που θα αντιμετωπίσει τώρα την επιστροφή του Χείρωνα αλλά και την αντίθεσή του με την γενέθλια σύνοδο Ουρανού-Πλούτωνα. Ήδη τα άτομα αυτά έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια από την παρουσία του Κρόνου στην Παρθένο. Πολλοί από αυτούς είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε απέκτησαν προβλήματα υγείας, είτε αντιμετώπισαν συναισθηματικά προβλήματα, είτε κάποιοι βρεθήκανε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν και τις τρεις αυτές άσχημες καταστάσεις.

Ο Χείρωνας έρχεται να τους διδάξει πώς να κατανοήσουν βαθιά τα προβλήματά τους, ώστε να αποκτήσουν τη σοφία που θα τους θεραπεύσει τις πληγές.

Χρειάζεται μια πολυδιάστατη αντίληψη για την αντιμετώπιση του Χείρωνα, όπως επίσης πειθαρχία και υπομονή. Τα άτομα που δεν έχουν μάθει να κάνουν εσωτερική αναζήτηση και προτιμούν το εύκολο κέρδος θα οδηγηθούν σε ενέργειες καταστροφικές, είτε για τον εαυτό τους είτε για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να θελήσουν να εκμεταλλευτούν τον κόσμο προκειμένου να αυξήσουν τα υπάρχοντά τους, κάτι τέτοιο όμως θα τους γυρίσει μπούμερανγκ στο τέλος. Αντίθετα, όσοι διδάχτηκαν από τις εμπειρίες των περασμένων ετών, τώρα θα μπορέσουν να συλλέξουν τους καρπούς των κόπων τους και να θεραπεύσουν κάθε ανοιχτή πληγή που υπάρχει από το παρελθόν. Τώρα θα μπορέσουν να βάλουν μακροχρόνιους στόχους όσο κι αν αυτό φαντάζει ανέφικτο για την ηλικία τους.

Στα 50 τους είναι σημαντικό να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να μην ενδώσουν στην διαδικασία της γήρανσης, όχι φυσικά της υλικής (που είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, ακατόρθωτη) αλλά της πνευματικής. Όσοι επιλέξουν να δουν την ζωή θετικά, θα ξαναγεννηθούν. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που έχουν αποκτήσει, θα τους καθοδηγήσουν στους νέους τους στόχους, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να απολαμβάνουν μια νέα αίσθηση της ελευθερίας αφού θα μειωθούν κατά πολύ οι ευθύνες τους.

Ζωή και Ζώδια – Ρένα Μεντάκη

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments